seyfullah putkýran
New member
neyin örneğini verim anlıyamadım . hz. ömerden başka bir zatın daha mı szöünü nakledim onumu demek istediniz?_313_' Alıntı:Bunun bi örnegini ver, baska böyle iddiada bulunan alim var mi?
neyin örneğini verim anlıyamadım . hz. ömerden başka bir zatın daha mı szöünü nakledim onumu demek istediniz?_313_' Alıntı:Bunun bi örnegini ver, baska böyle iddiada bulunan alim var mi?
_313_' Alıntı:Peki o isaretleri nasil bulmus?
Ebced hesabiyla mi?
Enced hasabinin dogru olacagina ve mesru olduguna delilin var mI?
Hadis veya ayet - ebced hesabi yapin diye?
Mahfuz' Alıntı:evet doğru. ama sen benim yazdığımı iyi okumadın herhalde "... yani hepsi Kur'an'ı açıklar ..." tefsirden kastım bu. tefsiri kelime anlamıyla kullandım ben orada.. bilmem anlatabildim mi?..
seyfullah putkıran' Alıntı:neyin örneğini verim anlıyamadım . hz. ömerden başka bir zatın daha mı szöünü nakledim onumu demek istediniz?
sevgi değer kardeşlerim burda da anlaşıldığı gibi ebced kullanmak sakıncalı değil sadece keşfi açık insanlardan dinlediğinde , ben diyorumki said nursininde keşfi açık bir zattı.._313_' Alıntı:Ey kardesim, daha önce de dedigim gibi ama bi acikliyayim ki yanlis anlasilmasin.
1- Evet Kur´an-i Kerim hikmet doludur, bir harfinden deve yükü mana cikar.
2- Yanlis sunu diyeyim, ebced hesabiyla muhtemelen ben de kendi dogum tarihime isaret eden sure veya ayet bulabilirim.
3- Evet Muhyiddin-i Arabi Hazretleri k.s. ve bazi büyükler bunlari kullanmislardir, lakin onlar kesfi acik ve makam lari pek yüce kimselerdi....
4- Said Nursi de öyle dersen, sana yazmistim ama burda bütün kardeslerimle paylasmak isterim, söyle ki:
"Beyazid-i Bistami Hazretlerine k.s. falanca yerde mübarek bir zat var dediler. Efendi Hazretleri, talebelerini alip yola koyuldu, yolda bahsedilen zati kibleye karsi tükürürken gördüler ve geri döndüler. Bistami Hazretleri olayi talabelerine acikladi, eger büyük bir zat olsaydi edebi terke etmezdi. Bu bize yetisir."
Kibleye karsi tükürmek mekruhtur.
Peki sakal birakmamak, tahrimen mekruh! (ihtilaflar vardir)
Ya peki tamamen kazimak, haramdir!!!
Said Nursi sakal birakmiyarak derecesini göstermistir, Resulullah´i s.a.v. seven ve yolunda giden ona en cok uyan kimselerdir. Sakalla sarikla.
Bi örnek daha kavun yerken sünnet nedir diye bilmedigi icin kavun yemiyen zat var.
Imam-i Azam abdestte ayaklarini hilallemedigi icin (15 sene olmasi lazim) namazlarini kaza etti, bir edebi terk etti diye. Ve bunu terk ederken bilmiyordu.
...
evet sakal mevzusu itilaflıdır, said nurside bunun için savunmasında şunu söyler,
Bana itiraz edenler, gizli ayıplarımı bilmiyorlar. Yalnız zahiri bazı hatalarımı bahane edip ve yanlış olarak Risale-i Nur u benim malım zannedip Risale-i Nur’un nurlarına perde çekmek, intişarına rekabet etmek için derler: 'Said Cuma cemaatine gelmiyor, sakal bırakmıyor' gibi tenkitleri var.
.............
Sakal meselesi ise: Bu bir sünnettir, hocalara mahsus değil. Bu millette yüzde doksan sakalsız olanların içinde küçükten beri sakalsız bulundum. Bu yirmi senedir bana resmi hücumlarda bazı arkadaşlarımın sakallarını kestirmeleriyle, benim sakal bırakmadığım, bir hikmet, bir inayet-i İlahiye olduğunu ispat etti. Eğer sakal olsaydı, tıraş edilseydi, Risale-i Nur a büyük bir zarardı. Çünkü ölecektim, dayanamayacaktım.Bazı alimler 'Sakalı tıraş etmek caiz değildir' demişler. Muradları, sakalı bıraktıktan sonra tıraş etmek haramdır, demektir. Yoksa hiç bırakmayan, bir sünneti terk etmiş olur. Fakat bu zamanda, dehşetli pek çok günah-ı kebireden çekinmek için, bu terk-i sünnete mukabil, Risale-i Nur’un irşadıyla, yirmi sene haps-i münferit hükmünde işkenceli bir hayat geçirdik; inşaallah o sünnetin terkine bir kefarettir.
bu davranış malik bin dinar hz.lerinin edebi ve takvasındandır. said nursininde bir edebini söylim size, verilen hediyeyi kabul edemem diyor, çünkü insanlar o hediyeyi mübarek olduğumuzu düşünerek veriyor, şayet mübarek değilsek bu hediyeyi kabul edersek, bu hediye bize haramdır diyor, eğer mübareksek ve aldıysaksada bu alameti gurur dandr diye buyruyor...Cani incir cekti diye ömür boyu nefse muhalfet olsun diye yemiyenler var....
şimdi bir zatın yaptığının diğer zatın yapmamasını eksiklik olarak düşünmemeliyiz hikmet meselsi, size izninizde iki zatın arasında geçen olayı anlatayım, bir gün bir insan bir miktar para elde ediyor ve bunu helal olmama endişesiyle bağışlamaya karar veriyor, bir zta götüryor ve diyorki bunu benden alın oda diyorki olamz falanca mekanda bir zat var ona götürün, tabi oda götürüyor o zat kabul ediyor şaşırıyor , ozata götürdük kabul etmedi siz kabul ettiniz hikmeti nedir diyor:
zatta cevap veriyor , o zat anka kuşudur dünyaya tema etmez bizlerse leşlerle beslenen kuş gibiyiz onun yanında diyor, tabi bunun üzerine diğer zatada sormaya gidiyor adamcağız soruyor , siz almadınız ama o zat benden malı almayı kabul etti bunun hikmeti nedir diyor;
bunun üzerine mübarek buyurur;
o zat öyle bir zattırki derya gibidir ne kadar pis su damlatsan kirlenmez. biz ise çok az bir su birikintisiyiz zerra pislik bizi kirletir.
Rabbim her zata değişik fıtrat ve vazife yüklemiş, günümüzdede bunun örnekleri yaşanmış ve bu zatlar hala yaşıyorlar ama anlatmam uygun olmaz , sadece hikmetini kesitiremiyebiliruz bazen,
evet sünneti uygulamış zatlardandır Allah onlardan razı olsun, iskilipli atıf hocanın idamı ,lahi bir hediyetidir çünkü ona bu ediye verlirken savunmanı yazma gibi, aynı koğuş arkadaşı bir diğer mübareğede berati için reçete verilmiş o şehadet ona layık görülmüştür bunun hikmeti , Allah C.C. ve bildirdikleri bilir.Bunlar gercektir, kimse süphe etmesin ve herkesi kendi gibi sanmasin.
Velhasil insaf sahibi hicbir kimse Said Nursi yi gecmis büyüklerle kiyas etmez.
Said Nursi nin muasiri Iskilipli var kellesini verdi de taviz vermedi, Süleyman Hilmi Tunahan k.s. var, o da o zaman yasadi sakalliydi....
...evet saydığınız eserler kıymetldir ve daha nice eserler mevcuttur islam alimleir boş durmamış gerek yazmış gerekse yazdrılımıştır, ve risal-i nurda bu eserler arasında olamsında hiçbir sakınca yoktur kıyaslamaay gitmiicek hangisi daha makbuldur gibi bir düşünceye girmem sadec şunu söyliyebilirm oda hikmetlerinde faidalanabilicek bir kitapçıktır.5- Seyfullah kardesim sunu diyorum, dinimizin degerli ve muteber kitaplari az cok bellidir. Ehli Sünnet te Ihya-i Ulumid-din, Mektubat-i Rabbani vs.
Tabi bazi kesimler zoraki Risale-i Nur lari da araya katmaya calisiyor, günes balcikla sivanmaz. ...
sevgili değer kardeşlerim her alim eserini yazdığında onun adına güzel bir söz sarfeder nice zattan eserleri hakkına güzel şey söylediği sabittir , her zat kendi içinde nice sözler söylemiştir ama ozatların bu muhabetlerini bizim gibi düşünmemezi lazım, onlar enaniyet duygusunu üstünde barındırmazlar bu sebeple eserlerine yahut kendileri hakkında söyledikleri sözler enaniyet değil hakikattir ve hikmete işarettir, mesnevi içinde bu eser yaradan tarafından yazdırıldı deniyordur. olabilir bunda sakınca yoktur.Sorum su: Hangi degerli eserde Alimin biri kalkmista falanca ayeti, filanca sureyi kitabina reklam yapmaya kalkmis?
Yaahu resmen bu ayet buna isaret eder diyo, ciddi söylüyorum, bunu dedem de yapardi.
Selametle...
[/QUOTE]seyfullah putkıran' Alıntı:sevgi değer kardeşlerim burda da anlaşıldığı gibi ebced kullanmak sakıncalı değil sadece keşfi açık insanlardan dinlediğinde , ben diyorumki said nursininde keşfi açık bir zattı..
evet sakal mevzusu itilaflıdır, said nurside bunun için savunmasında şunu söyler,
Bana itiraz edenler, gizli ayıplarımı bilmiyorlar. Yalnız zahiri bazı hatalarımı bahane edip ve yanlış olarak Risale-i Nur u benim malım zannedip Risale-i Nur’un nurlarına perde çekmek, intişarına rekabet etmek için derler: 'Said Cuma cemaatine gelmiyor, sakal bırakmıyor' gibi tenkitleri var.
Bunlar gercektir, kimse süphe etmesin ve herkesi kendi gibi sanmasin.
Velhasil insaf sahibi hicbir kimse Said Nursi yi gecmis büyüklerle kiyas etmez.
Said Nursi nin muasiri Iskilipli var kellesini verdi de taviz vermedi, Süleyman Hilmi Tunahan k.s. var, o da o zaman yasadi sakalliydi.
5- Seyfullah kardesim sunu diyorum, dinimizin degerli ve muteber kitaplari az cok bellidir. Ehli Sünnet te Ihya-i Ulumid-din, Mektubat-i Rabbani vs.
Tabi bazi kesimler zoraki Risale-i Nur lari da araya katmaya calisiyor, günes balcikla sivanmaz.
Sorum su: Hangi degerli eserde Alimin biri kalkmista falanca ayeti, filanca sureyi kitabina reklam yapmaya kalkmis?
Yaahu resmen bu ayet buna isaret eder diyo, ciddi söylüyorum, bunu dedem de yapardi.
Selametle...
bende sizn gibi efendi hazretlerine bağlıyım. ve o nederse kabulyumüzdür.bu konu hakkına efedni hazretlerinin söyledikleirni hala araştırıyorum ve bunu yaparkende ehli sünnet alimleirnin söyledikleirni araştırıyorum net sonucunu en yakın zamanda söylicem._313_' Alıntı:Seyfullah kardesim demekki sen diyorsun:
Said Nursi kesfi acik bir zaatti diye öyle mi?
Sen Efendi Hazretlerine degil kendi aklina baglisin.
...
bilirsinizki ahmede bedevi hazretleri de yüzünü kapatıp dolaşmıştır ömrünün sonuna kadar, ve bilirsinizki alın secedeye değmelidir, ama ahmed bedevi hazretleri aktabı erbadan sayılan nadir zatlardandırki aynı zamanda keşfe açık bir zattır. ve o dönemde hakkında neler neler söylenmiştir yüzü kapalı olduğu için, ve nice suizanda bulunmuşlardır ama mübarek yüzünü açmamıştır,ve bulunduğu yerende pek ayrılmadığı gözlenen, ve çokça konuşmayan bir zat olduğu sabit, ama tayyi mekanla namaz kılan, nazar eğitimiyle talebelerini eğiten zat , döenem alimlerinin insanlar bu konuda suizanda buyuruyor sözüne karşın ya açarsada daha büyük bir fitne doğarsa nasıl olur diye cevp verir? buda keşfinin açıklığından olmalıdır, o zatlar şunu düşünür halk suizanda etmeleri bri yere kadardır onlar için maksat rıza-ı ilahidir, yani insanlar suizan etmesin diye yüzünü hiç açmamıştır. çünkü emir gelmesi gereken bir yerden gelmiştir.ve o dönemin alimleride bu konuyu tenkit dahi etmişlerdir, çünkü yüzünüzü tamamen kapamak caiz mi sizce?Said Nursi verdigi cevapta kimleri kasd ediyor, onu sakalsiz ve cumasiz gördükleri icin tenkid edenleri mi?
Buna hem suclu hem güclü denir. Özrü kabahatinden büyük.
Alim mi olmak lazim müslümanlari sui zanna düsürecek haraketten kacinmak gerektigini bilmek icin.
...
sahabe efendilerimiz her konuda soru sorarlardı ama maksatları öğrenmek içindi çünkü herşey sıfırdandı, hatta öyle boyuta gelmiştiki bu sorularPeygamber Efendimiz sav hanimiyla konusurken bir sahabe gördü ve ona buyurdu ki bu benim hanimimdir. Sahabe sasirdi tabi. Sen bundan ne anliyorsun?
Peygamberden kim süphe eder? Öyle oldugu halde, kalbine birsey gelmesin diye acikliyor ve sui zanna mahal vermiyor....
işte sorun bu efendimize öğrenemk için soran sahabeler bile efendimizin biraz evvelki hadisi sunmulştur. ama said nursiye bu yapılmamış bu öğrenmek dğeil tenkit boyutuna gelmiştir ama karşılığında tenkit almamıştır sadece ahmed bedevi hazretleri gibi halinin hikmetini açıklamıştır said nurside bunu yapmıştır. insnlar sadece bu hatalarımı görüyor daha nice khatalr var ama bunun hikmeti var diyor.Said Nursi sui zanna sebebiyet veriyor, bi de onu kinayanlari kiniyor....
Insaf, benim Said Nursi yle ne gibi bir meselem olabilir, tek meselem yanlislari var ve ona uyanlar da bu yanlislari ilerlettiler.
Istisnalar vardir diye ümid ediyoruz, yanlis yolda olanlari da kardes biliyoruz.
Ama susup dilsiz seytan olmaya niyetim yok.
Lakin sen beni anlamak istemiyorsun, olsun nasib. Biz yine de devam ederiz, nasib.
Selmaetle...
seha' Alıntı:_313_ Kardeşimizi şöyle demiş:Peki sakal birakmamak, tahrimen mekruh! (ihtilaflar vardir)
Ya peki tamamen kazimak, haramdir!!!
Said Nursi sakal birakmiyarak derecesini göstermistir, Resulullah´i s.a.v. seven ve yolunda giden ona en cok uyan kimselerdir. Sakalla sarikla.
Bi örnek daha kavun yerken sünnet nedir diye bilmedigi icin kavun yemiyen zat var.
Imam-i Azam abdestte ayaklarini hilallemedigi icin (15 sene olmasi lazim) namazlarini kaza etti, bir edebi terk etti diye. Ve bunu terk ederken bilmiyordu.
İmam-ı Rabbani Hazretleri 313.mektubta şöyle demiş.(Şu Tevafuğa bakın ki kardeşimizin nicki ile aynı rakam):
"Az zarar ihtimali olsa dahi, çokça menfaat terkedilir.Ulemanın dahi kail(inanmış) olduğu mana bu anlatılana yakındır. ...Bu sözün hakikati şudur:Bu sünnet, o asra bağlı bir şey gibidir. İnceliği ve gizli manası icabı bir cemaat,onu,o asra göre bilmediklerinden,uyma yolu ile onu yapma yoluna gittiler.Bir başka cemaat ise ...onu o vakte bağlı bulduklarından,ona uymayı bıraktılar.".
Görüldüğü gibi Sünnet zamanın fayda ve zararına göre terkedilebilen bir unsurdur.Yani inkar yok ama; zarar tehlikesi var.Hatta demiş;"sünnete zarar gelmesi olmayacak bir şey değildir."
seha' Alıntı:Bu izahtan yola çıkarak şöyle diyebiliriz;Sakal bırakmak sünnettir.Uzattıktan sonra kesmemek farzdır.Yani Said Nursi Sakal bıraksa Hapiste kesilmesi ve harama girme tehlikesi var.İmam-ı Rabbani'nin içtihadını kriter alırsak; Sakalı terketmek mecburiyet karşısında caiz olabilir. Çünkü farzı terketme tehlikesi var.
seha' Alıntı:Zira; Sünnet terkedilebilirliği yüzünden sünnettir. Terkedilemez olmadığını bazı Hadislerdende anlarız. “Ümmetime ağır gelmese misvakı farz kılardım”. Burda sadece misvakın ne kadar önemli olduğunun anlatıldığını söyleyen ve zanneden cahildir.Şöyle ki; bir emir ağır geldiği için terkedilebilir ve bütün zamanların sahibi ve kuşatan Rabbim 100 yıl sonra 500 yıl sonra 1400 sonra zamanın koşullarına göre bize ağır gelecek emirleri bildiğinden farz veya vacip kılmamış yada bize ağır gelecek mekruhları bildiğinden mekruh demiş haram dememiş. Birde Peygamberimiz arasıra işrak namazını terkedermiş ki farz veya vacip sanılmasın.
Şimdi diyelim ki;tek başınıza abdest alıyorsunuz.İyi niyetli ,biraz düşüncesiz bir kişi Selam verip içeri girdi .Abdest alırken konuşmak mekruhtur ,derler. Oysa Selamı geri çevirmek haramdır. Ne yaparsınız?
seha' Alıntı:Güzel Kardeşim bir iddiayı tasvir edip delilsiz ortada bırakmak zihnimizi doyurmuyor.
Birde şöyle demişsin kardeşim; ": Said Nursi den baska hic bir alim duymadim ki, ayetlerin kendi kitabina isaret ettigini söylesin..."
Hem demişsin;"Ben risale-i nurlari okudum..."
O zaman söylermesin kardeşim Said Nursi hangi kitabında hangi yerde kendisine işaret edildiğini yazıyor. Hem madem Risaleleri okumuşsun bize yanlış gördüğün bir yer söylermisin.
seha' Alıntı:Hem demişsin;"Iman kurtarma davasinda iken bi bakmissin allame olmuslar, nasib!".
Ben Risaleleri 1,5 senedir aksatmadan okuyorum. İlmi her konuda mübarezeye varım. İstersen kuantum fiziğine üstadın bakışını inceliyelim yada holografik dünyayı tartışalım. Marifetullah'ta olabilir. Haşir,kader vs vs.Ne istersen.
Kızmaman dileğiyle!
vesselam
_313_' Alıntı:5- Peki allame sana üc soru, madem ki hikmet sahibisiniz buyrun, pek zor degil:
a. ALLAHÜ TEALA nin mekandan münezzeh olduguna dair Kur´an dan delil getirir misin?
b. Sehitlerin ölüm acisini hissetmeyeceklerine Kur´an dan delil geirir misin?
c. Hz. Muhammed´in s.a.v. diger peygamberlerden üstün olduguna delil getirir misin (Kur´an dan)?
Selametle...
Aysegul' Alıntı:Bir dakika bu nasıl sorular böyle..Sayın 313 siz elinize risale-i nur külliyatını alıp okudunuz mu hiç te böyle tepki gösteriyorsunuz...Bence bu tepkinizi inançsız insanlara saklayın yani sanki risale-i nur insanlara Allah'a küfretmeyi öğretiyormuş gibi bir tavır takınmışsınız...Bence Bediüzzaman hzleri hiç yılmadan dine hizmet etmiş ve hayatını buna adamış saygıdeğer bir şahsiyet onlar alim insanlar...Kur'anı kerimin,peygamberimizn yolundan giden bir alim...Daha çok küçük yaşta bir iki sayfayı bir okumada ezberleyen bir insan lütfen!!! önce araştıralım...
_313_' Alıntı:Biraz yavas ol, söyledigimden fazlasini ilave edip iftira etme!
Kimseye inancsiz falan dedigimiz yok, "seha" kardesimle bilgi alis verisi yapiyoruz!
Sordum sorular seni neden rahatsiz etti? Insan bilmediginin düsmanidir, düsmanlik etmede ögren, hakkinda daha hayirli olur.
Hem seni biseye zorlayan mi var, git kimin pesine istersen!
Selametle...
Aysegul' Alıntı:Ya ben sana inançsız dedin demedimki...İnançsızlara tepki gösterir gibi tepki göstermişsiniz dedim...Bence önce söylediklerimi bir tart..."Seha" kardeşinizle alışverişinizi yapın benim bir problemim yok...Ama evliyaların yanlış eleştirildiğini görürsemde tepkimi kesinlikle koyarım onuda söyliyeyim...Fethullahları ve taraflarını tutmam...Ama bediüzzaman hzlerinide kesinlikle korurum en az diğer alimler kadar...Yanlış eleştirlmesine göz yummam...Bilmem anlatabildimmi...
Düşmanlık etmede öğren demişsin benim evde kaynaklarım mevcut merak etme![]()