Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Din dersi kaldırılsın mı

Din dersi kaldırılsın mı

  • evet

    Kullanılan: 0 0.0%
  • hayır

    Kullanılan: 0 0.0%
  • seçmeli yapılsın ve her inanca ait eğitmenler tarafından verilsin eğitim

    Kullanılan: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    0

rusen_alp

New member
Katılım
11 Mar 2007
Mesajlar
1,475
Tepkime puanı
86
Puanları
0
Yaş
41
Konum
ruhlar aleminden
tevhidi tedrisatın din dersleri ile ilgisi yokmuşmuş!!!
başka hiç bir şeycikler demiyorum, bilmeyene ne anlatayım ki...
hazreti google de bir araştır bakalım...
Tevhidi Tedrisat Kanunu
Yayın : Resmi Gazete
Yayım Tarihi ve Sayısı : 06/03/1340 - 63
Numarası : 430
Madde 1 - Türkiye dahilindeki bütün müessesatı ilmiye ve tedrisiye Maarif Vekaletine merbuttur.

Not- Tüm eğitim kurumları sadece Milli Eğitim Bakanlığına bağlıdır.

Madde 2 - Şer'iye ve Evkaf Vekaleti veyahut hususi vakıflar tarafından idare olunan bilcümle medrese ve mektepler Maarif Vekaletine devir ve raptedilmiştir.
Not - osmanlı zamanında kalma tüm medrese ve eski okullar tamamen kapatılacaktır ya da yeni sisteme göre uyarlanacaktır
Madde 3 - Şer'iye ve Evkaf Vekaleti bütçesinde mekatip ve medarise tahsis olunan mebaliğ Maarif bütçesine nakledilecektir.

Not - eski Şeriye ve Evkaf Bakanlığının bütçesinin Milli Eğtimin Bakanlığına devir edilecektir
Madde 4 - Maarif Vekaleti yüksek diniyat mütehassısları yetiştirilmek üzere Darülfünunda bir İlahiyat Fakültesi tesis ve imamet ve hitabet gibi hidematı diniyenin ifası vazifesiyle mükellef memurların yetişmesi için de aynı mektepler küşat edecektir.
Din adamı yetiştirilmek üzere üniversitelerde ilahiyat Fakültesi kurulacak , burada imamlık , hatiplik gibi hususlarda memur yetiştirilecek.

Madde 5 - Bu kanunun neşri tarihinden itibaren terbiye ve tedrisatı umumiye ile müştegil olup şimdiye kadar Müdafaai Milliyeye merbut olan askeri rüşti ve idadilerle Sıhhiye Vekaletine merbut olan darüleytamlar, bütçeleri ve heyeti talimiyeleri ile beraber Maarif Vekaletine raptolunmuştur. Mezkür rüşti ve idadilerde bulunan heyeti talimiyelerin ciheti irtibatları atiyen ait olduğu Vekaletler arasında tahvil ve tanzim edilecek ve o zamana kadar orduya mensup olan muallimler orduya nispetlerini muhafaza edecektir.
(Ek: 22/4/1341 - 637/1 md.) Mektebi Harbiyeden menşe teşkil eden askeri liseler bütçe ve kadrolariyle Müdafaai Milliye Vekaletine devrolunmuştur.

Not : Bu da yürütmeyle ilgili konu.

Madde 6 - İşbu kanun tarihi neşrinden muteberdir.
Madde 7 - İşbu kanunun icrayı ahkamına İcra Vekilleri Heyeti memurdur.


EBU ZER HANİ KARDEŞİM BURADA DİN DERSİ, DİN EĞİTİMİ, NERDE, DİN DERSİNDEN BAHSEDİYOR MU ?BU KANİN EĞİTİMDE TEKLİĞİ AMAÇ EDİNMİŞTİR,
YA VARYA BİLMESEK , İYİ SALLIYORSUNUZ HA...
 

Ebu Zerr

New member
Katılım
8 Haz 2007
Mesajlar
866
Tepkime puanı
40
Puanları
0
Yaş
45
Konum
Ankara
1992/1. "Din Derslerinin Gelişimi ve Teorik Yapısı", MEB Din Öğretimi Dergisi, Sayı:37, Ankara 1992, ss.55-60.
DİN DERSLERİNİN GELİŞİMİ ve TEORİK YAPISI[1]

Mehmet Zeki AYDIN[2]

Cumhuriyetten önce din eğitimi camiler, medreseler, tekkeler, enderun, sıbyan mektepleri, rüştiye, idadi ve sultaniler gibi çeşitli öğretim kurumlarında yapılırdı. Cumhuriyetin ilanından sonra 3 Mart 1924 tarihinde çıkarılan 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile bütün eğitim-öğretim kurumları “Maarif Vekaleti”ne bağlandı. Bu kanunun 4. maddesinde, yeni dinî tedrisat kurumları ile ilgili hüküm; “Maarif Vekaleti, yüksek diniyat mütehassısı yetiştirmek üzere Darülfünunda bir İlâhiyat Fakültesi tesis ve imamet gibi hidemâtı diniyenin ifası vazifesi ile mükellef memurların yetişmesi için de ayrı mektepler kûşad edecektir.” şeklinde yer almıştır.

1926 yılında, ilkokulların 2. ve 3. sınıflarına haftada ikişer, 4. ve 5. sınıflarına da haftada birer saat olmak üzere Seçmeli Din Bilgisi dersi konulmuştur. Bu ders 1929 yılında ilkokulların 4. ve 5. sınıfları ile ortaokulların 1. ve 2. sınıflarında haftada birer saat; Öğretmen Okullarının birinci ve ikinci sınıflarında haftada ikişer saat olarak okutulmaya başlanmıştır. Din Bilgisi Dersleri, 1931-1932 Öğretim yılında ortaokul müfredat programından; 1935 yılında da ilkokul müfredat programından çıkarılmıştır.

1949 yılında ilkokulların 4. ve 5. sınıflarında haftada ikişer saat olmak üzere yeniden okutulmaya başlanan ve sınıf geçmeye tesir etmeyen Din Bilgisi dersi, 1950 yılında ilkokulların 4. ve 5. sınıflarında birer saate indirilmiş ve sınıf geçmeye tesir eden bir ders haline getirilmiştir.

1953 yılında İlköğretmen Okullarının 1. ve 2. sınıflarında mecburi olmak üzere; 1956-1957 öğretim yılında, ortaokulların 1. ve 2, sınıflarında, sınıf geçmede tesiri olmak kaydıyla; 1967-1968 öğretim yılında lise ve dengi okulların 1. ve 2. sınıflarında isteğe bağlı olarak okutulmak ve bu dersi seçen öğrenciler için sınıf geçmeye tesir etmek üzere haftada birer saat din dersi okutulmaya başlanmıştır.

1974-1975 Öğretim Yılında, ilkokulların 4. ve 5., ortaokulların 1., 2. ve 3., liselerin 1. ve 2. sınıflarında Ahlâk dersi okutulmaya başlanmıştır.

1975-1976 Öğretim Yılında ortaokullar ile lise ve dengi meslek okullarının son sınıflarına isteğe bağlı olarak Din Bilgisi, aynı öğretim yılında lise ve dengi meslek okullarının son sınıflarına da Ahlâk dersleri konulmuştur. 1982 Anayasası’nın 24. maddesinin “... Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır...” hükmü doğrultusunda Din Bilgisi ve Ahlâk Dersinin adı da Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi olarak değiştirilmiş ve ilkokul, ortaokul ve liselerimizde okutulan zorunlu dersler arasında yer almıştır.

Hâlen bu ders; ilkokul 4. ve 5., ortaokul 1., 2. ve 3. sınıflarında haftada ikişer, lise 1., 2. ve 3. sınıflarda da birer saat olarak okutulmaktadır.

1991-1992 Öğretim Yılında uygulamaya konulan Ders Geçme ve Kredi sisteminde Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersi liselerde, her dönemde iki kredi olmak üzere üç dönemde altı kredi olarak okutulmaktadır.[3]
 

rusen_alp

New member
Katılım
11 Mar 2007
Mesajlar
1,475
Tepkime puanı
86
Puanları
0
Yaş
41
Konum
ruhlar aleminden
4. maddeyi okudum Ebu Zer.
Ama dolaylı olarak sana katılıyorum, şöyle ki 4. madde yüksek öğrenimle ilgili bir madde ve halka din öğretimi konusunda usulu gösteriyor, bu kanuna dayanarak ilahiyat fakültelerinin açılması için kanuni dayanak hazırlanmış oluyor.
Senin dediğin şu şekilde doğru, insanlar dinini bir şekilde öğrenmesi gerekiyor, bu kanunla o zamanlar halkın irşadında önemli olan medreseler, mektepler kapatılması nedeniyle artık ikinci bir alternatif kalmamıştı, eğer devlet okullarında da dini eğitim verilmeseydi, o zaman millet tamamen dini yönden cahil kalabilecekti, yani şu şekilde bağlayabilir, bu kanun din dersini öngörmemiştir, fakat dolaylı olarak bu sonuç çıkmıştır.
 

rusen_alp

New member
Katılım
11 Mar 2007
Mesajlar
1,475
Tepkime puanı
86
Puanları
0
Yaş
41
Konum
ruhlar aleminden
Bak şimdi Ebuzer dikkat et, kanunda herhangi bir değişikliği olmamasına rağmen , program yıllara göre değişiyor, Yazar, burada 4. maddenin tüm eğitim öğretim kurumlarının MEB e bağlandığına dikkat çekiyor ve MEB in kanundan aldığı bu dayanakla program hazırladığını söylüyor, MEB her yıl ders programlarını isterse değiştirebilir, din dersinin kaldırılması için bu kanunun değiştirilmesine gerek yok.
 

güle sevdalý

New member
Katılım
24 Mar 2007
Mesajlar
99
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
30
Ben her ne olursa olsun Din derslerinin kaldırılmasını uygun görmüyorum...Çünkü; zaten din bakımından zayıf bir toplumuz ve hiç kimse artık dinini öğrenmek için uğraşmıyor... Az da olsa din kültürü dersleriyle öğreniyoruz, bildiklerimizi yineliyoruz, bilmediklerimizi de öğreniyoruz...
 

cesmeli

New member
Katılım
21 Haz 2007
Mesajlar
9
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Ben kaldırılmasını istiyorum.Çünkü farklı inançların mensupları eğitim verilmiyor.ilerde verilmeye başlanılsa bile buda asimilasyona çanak tutacağı içi bence aileler çocuklarının din eğitimlerini dışarıdaki kurumlardan yapmalıdırlar

Belki ben tam anlayamadım ama din dersi müfredatı değişmediyse eğer, belki inanç farklılıkları, mezhepler filan tek tek verilmiyor ama tüm dinlerden bahsediliyor, bence biraz çağdaş olan kısmı burası, evet okulda dersten başka her şey oluyor, nerelere sürüklendiğimiz de ortada, bırakalım da birileri okulda ahlak dersi versin, ki zaten bu öğretmenler İmam Hatip mezunu herhalde. Son konulara doğru İslamdan ve ahlaktan bahsediliyor zaten. Aman bunu da kaldırırlarsa batarız artık. Eğitim yuvası buralar, din de ilim de bilim de kültür de olacak, okuma-yazma da öğrenilecek. Sadece yazki Kuran kursları ya da evdeki temel bilgilere ek olarak bunların da olması ne kadar da güzel.
AeO...
 
Ç

ÇÝray

Guest
bence kaldırılsa da farketmez çünkü bişey ögrettiklerini sanmıyorum....sadece adı var...ama yine de kaldırılmasın bazıları müslüman oldugunu hatırlasın...
 

mektubat

New member
Katılım
28 Haz 2007
Mesajlar
24
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
36
Arkadaşlar Din eğitimleri bence küçük Yaşta Başlamalı Kardeşlerimiz Dinimizi Tanımakta Gecikmemeli Bence Din Dersi Kalkmamalı İlerde Bizim İçin Problem Olabilir. BENCE KALKMAMALI
 

Çilekeþ

New member
Katılım
10 Tem 2007
Mesajlar
243
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
33
Konum
Ýslambol
Kültür ve Ahlak bir insanda bulunması önemli 2 öğedir . Kültür herşeydir. Ahlak ise kültürdür. Din'in daha çok kültür ve ahlak kısımlarının ogretilmesi kaldırılması diye bir şeyi savunamaz. Sonucda din sadece ibadet değildir. KALDIRILMASIN! Selametle.
 
Üst Alt