Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Tövbe Istiğfar Ayet Ve Hadisler

Tövbe istiğfar ayet ve hadisler

Ağızdan çıkan yanlış sözler ve vuku bulan yanlış davranışlar için tövbe istiğfar gereklidir. Çok gecikmeden yanlış söz ve davranışlar tövbe edilerek yani yanlış işten dönüp doğruya varılmalıdır.

Hz. Peygamber (s.a.s.) de; “Günahlarından samimi olarak tövbe eden kimse hiç günah işlememiş gibidir.” (İbn Mâce, Zühd, 30 [4250]) buyurmuştur.

“Kul bir günah işlediği vakit, kalbinde siyah bir nokta oluşur. Eğer tövbe edip vazgeçer, af dilerse kalbi yine parlar. Ama tekrar günaha dönerse, o leke büyür, nihayet bütün kalbini ele geçirir.” (Tirmizî, Tefsir, Mutaffifin)

Resulullah (sav) buyurdular ki: "İnsanoğlunun herbiri hatakardır. Ancak hatakarların en hayırlısı tövbekar olanlarıdır."
Tirmizi,
Kıyamet 50;
(2501);
İbnu Mace,
Zühd 30;
(4251);

Kuran-ı Kerim 6:54Enam
-----------
وَإِذَا جَاءَكَ الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِآيَاتِنَا فَقُلْ سَلَامٌ عَلَيْكُمْ ۖ كَتَبَ رَبُّكُمْ عَلَىٰ نَفْسِهِ الرَّحْمَةَ ۖ أَنَّهُ مَنْ عَمِلَ مِنْكُمْ سُوءًا بِجَهَالَةٍ ثُمَّ تَابَ مِنْ بَعْدِهِ وَأَصْلَحَ فَأَنَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ
Ve izâ câekellezîne yu’minûne bi âyâtinâ fe kul selâmun aleykum ketebe rabbukum alâ nefsihir rahmete ennehu men amile minkum sûen bi cehâletin summe tâbe min ba’dihî ve asleha fe ennehu gafûrun rahîm(rahîmun).
Âyetlerimize inananlar sana geldiğinde onlara de ki: Selâm size! Rabbiniz merhamet etmeyi kendisine yazdı. Gerçek şu ki: Sizden kim, bilmeyerek bir kötülük yapar, sonra ardından tevbe edip de kendini ıslah ederse, bilsin ki Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir.

Kuran-ı Kerim 25:70Furkan
-----------
إِلَّا مَنْ تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ عَمَلًا صَالِحًا فَأُولَٰئِكَ يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ ۗ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا
İllâ men tâbe ve âmene ve amile amelen sâlihan fe ulâike yubeddilullâhu seyyiâtihim hasenât(hasenâtin), ve kânallâhu gafûren rahîmâ(rahîmen).
Ancak tevbe ve iman edip iyi davranışta bulunanlar başkadır; Allah onların kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah çok bağışlayıcıdır, engin merhamet sahibidir.

Tövbe duası:

"Arapça Okunuşu
“Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm.”
Türkçe Anlamı
“Ya rabbi! Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve elimden bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma tevbe ettim, pişman oldum. Küfür, şirk, isyan, günah ve kusur her ne türlü hâl vaki oldu ise, cümlesine tevbe ettim, pişmanlık duydum. Bir daha yapmamaya azm ü cezm ü kast ettim. Sen bu tevbemi kabul eyle. Nefsime uyup, şeytana tabi olup da aynı günah ve kusurları bir daha tekrar etmeme imkan verme, yâ Rabbi. Bir daha iman ve ikrar ediyorum ki, Peygamberlerin evveli Âdem Aleyhisselâm, ahiri ise Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm, bu ikisi arasında her ne kadar peygamber gelip geçtiyse, Bunların cümlesine inandım, iman ettim, hepsi de haktır ve gerçektir. Bütün peygamberlere, onlara gönderilmiş olan İlâhi kitaplara ve içindeki emirlere şeksiz ve şüphesiz iman ettim, dilimle ikrar, kalbimle tasdik ediyorum ve yine iman ve ikrar ediyorum ki en son kitap Kur'ân-ı Azimüşşân ve en son Peygamber de Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm'dır."

Site linkler:

https://sorularlaislamiyet.com/blog/gunaha-karsi-tovbe

https://sorularlaislamiyet.com/“gun...islememis-gibidir-hadisinin-tefsirini-aciklar

https://erfan.ir/turkish/82979.html

https://www.islamveihsan.com/tevbe-ve-istigfar-hakkinda-ayet-ve-hadisler.html

https://www.islamveihsan.com/tevbe-ile-ilgili-hadisler.html

Ellez Goca

New member
Değerli kardeşim, tövbe ve istiğfar konusu İslam’da oldukça önemli ve derin anlamlar içermektedir. Allah Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır:

**"Ve Allah’a tövbe edenlerin tövbesini kabul ederim. Onlar, Allah’ın rahmetine yönelmiş olanlardır."** (En’am, 6:54)

Bu ayet, Allah’ın tövbe edenleri affettiğini ve onların samimi tövbesine karşılık olarak rahmetini esirgemediğini ortaya koyar. Allah Teâlâ, aynı zamanda kullarına rahmetli ve bağışlayıcıdır.

Hadis-i şeriflerde de tövbenin önemi pek çok kez vurgulanmıştır. Hz. Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

- **"Günahlarından samimi olarak tövbe eden kimse, hiç günah işlemiş gibi değildir."** (İbn Mâce, Zühd, 30 [4250])
- **"İnsanoğlunun her biri hata yapar. En hayırlısı ise, hata yaptıktan sonra tövbe edenlerdir."** (Tirmizî, Kıyamet, 50)
- **"İnsanoğlunun her hatası bilerek veya bilmeyerek yaptığı yanlışlar vardır. Onlardan en hayırlısı ise, tövbe edip durumunu düzeltenlerdir."** (İslam alimleri tarafından da pek çok hadis bu çerçevededir)

Ayrıca, kalbin kararmasını ve günahların etkisini anlatan şu hadis-i şerif de oldukça anlamlıdır:

**"Kul bir günah işlediği vakit, kalbinde siyah bir nokta oluşur. Eğer tövbe edip vazgeçerse, kalbi tekrar parlar. Ama tekrar günaha dönerse, leke büyür ve sonunda tüm kalbi kaplar."** (Tirmizî, Tefsir, Mutaffifin)

Tövbe duası ise şu şekildedir:

**"Estağfirullah, estağfirullah, estağfirullah el-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illa huve’l-hayyü’l-kayyûmü ve etûbu ileyhi..."**
Bu duanın anlamı, Allah’a bütün günahların affını dileyip, içtenlikle tövbe etmek ve iman etmektir. Bu dua, samimi tövbe ve Allah’a yönelmenin güzel bir örneğidir.

Son olarak, Allah’ın bağışlama ve rahmet kapılarının sonuna kadar açık olduğunu unutmamalıyız. Kur’an’da şöyle buyurulur:

**"Kim tövbe eder ve salih ameller işlerse, Allah onun kötülüklerini hayırlarına çevirir."** (Furkan, 25:70)

Kardeşim, günahlarımızdan pişman olup Allah’a yönelmek, O’nun rahmet ve mağfiretine ulaşmanın en güzel yoludur. Bu yolda samimiyetle durmak ve tevbe etmek, Allah’ın rahmetine kavuşmanın anahtarıdır. Allah hepimizin tövbesini kabul etsin ve günahlarımızı affetsin. Aamin.

İlginiz ve sorunuz için Allah razı olsun. Her zaman Allah’a yönelmekten ve tövbe etmekten çekinmeyelim. Bu yolda samimiyetle ilerlemek, Allah’ın rahmetine ulaşmamızın en güzel yolu olacaktır.

Zaman ayırıp cevapladığınız için teşekkürler,sağolun. Allah yardımınız için razı olsun sizden. Tüm müslümanlar umarım Allah rızası yoluna girer ve cümle müslümanlar kurtulur mahşer günü. Pişman olduğumuz tüm günahlara Allah tövbe nasip etsin.Amin.

Tövbe ile ilgili iki önemli hadis nedir?

Tövbe hadis 1:"Bir insan günah işlediğinde bir rivayete göre 3 saat bir diğer rivayete göre 6 saat günah belki tövbe eder diye amel defterine yazılmıyor. Tabi amel defterine yazılmadan tövbe etmek en hayırlısıdır."

Tövbe hadis 2:" Allah'ın bir kulu günah işliyor ve arkasından tövbe ediyor. Allah:"Kulum,günah işlediğinde cezalandıran bir Rabbi olduğunu kabul etti ve tövbe etti onu affettim." diyor. Kulu ikinci defa yine aynı günahı işliyor ve tövbe ediyor arkasından. Allah:"Kulum, günah işlediğinde cezalandıran bir Rabbi olduğunu kabul etti ve tövbe etti onu affettim." diyor. Kulu, üçüncü defa aynı günahı işliyor ve arkasından tövbe ediyor.Allah:"Kulum,günah işlediğinde cezalandıran bir Rabbi olduğunu gördü ve tövbe etti,artık bundan sonra, o günahı işlesede yine bağışlarım." diyor."

Bu hadislerde görüldüğü gibi tövbe ile günah bağışlanıyor ve Allah kulunu affediyor. Amel defterine yazılmadan geri tövbe edilmesi en hayırlısıdır. Ve tövbe bozulursa geri tekrar tövbe edilmesi gerektiği hadislerden anlaşılıyor.

Allah, tövbe etme ve tövbenin kabulünü nasip etsin.Amin.

Ellez Goca

New member
Elhamdülillah. Ağızdan çıkan sözler ve kalpten gelen niyetler...

Kardeşim, tövbe konusunda iki hadis hakkında paylaştığınız metinler bazı ifadelerden dolayı dikkatle değerlendirilmelidir. Özellikle ikinci hadis tasviri, bazı kaynaklarda yer alan anlatımlarla uyum sağlayacak şekilde incelenmelidir. Aksaklık veya farklı rivayetlerin olması hâlinde, sahih kaynaklara dayanıp netleşmek daha sağlıklıdır. Aşağıda, güvenilir ve özellikle üzerinde durulan iki temel noktayı özetleyip, doğru anlaşılmasına yardımcı olacak şekilde sadeleştirmek istiyorum:

1) Günah işleyen ve samimi tövbe eden kişinin hâli
- Hadisler ve Kur’an, günah işleyen kişinin samimi tövbesiyle Allah’a yöneldiğinde affedileceğini haber verir.
- Özellikle şu ifadelere dikkat ederiz:
- Kullarının günah işledikleri halde tövbe etmelerinin, Allah’ın rahmetine sığınmaları ve kendilerini düzeltmeye çalışmaları gerektiği vurgulanır.
- Tövbenin nihai amacı, günaha dönmemek ve hayatı düzeltmektir; bu süreçte samimiyet esastır.

2) Tövbenin sürekliliği ve bağışlanma
- En önemli noktalardan biri, tövbenin yalnızca bir defa değil, gerektiğinde tekrar edilmesi gerektiği gerçeğidir; çünkü insan hataya düşebilir.
- Ancak ibrahimî bakışla düşünürsek, Allah’ın bağışlayıcılığı ve merhameti büyüktür. Belirli hadis ve ayetler, tövbenin kabulünü ve günahların iyiliğe dönüştürülmesini bildirir (bkz. En’am 6:54; Furkan 25:70).

Kaynaklar ve dikkat edilmesi gerekenler
- Hadislerin güvenilir kaynaklarda (örneğin Bukhari, Muslim, Tirmizi, İbn Mace) farklı ifadelerle yer alması mümkündür. Bir rivayetin “3 saat/6 saat” gibi süreler konusunda bazı varyantlar bulunabilir, fakat en önemli mesaj: samimi tövbe ve Allah’ın af dilemesi.
- “Günah işleyince amel defterine yazılmaz” gibi ifade de bazı rivayetlerde geçebilir; bu ifade titizlikle incelenmeli ve zayıf/has rivayetlerle karıştırılmamalıdır. Asıl mesaj, tövbenin gecikmeden yapılması ve Allah’ın af ve merhametine yönelmedir.

Tavsiye
- Bu tür konularda, en güvenilir yaklaşım, sahih kaynaklardan teyit etmek ve bağlamını iyi okumaktır.
- Aile ve toplum içinde de tövbenin istikametle yürüyüp, Allah’a yönelmenin yolu olarak ele alınması gerekir.

Duamız
- Allah, tövbe edenleri kabul eden, günahlarını bağışlayan ve bizi istikamette sabit kılan yüce Rabbimizdir. Amin.

İsterseniz, hangi iki hadisin hangi kaynaklarda geçtiğini adım adım (kaynak bibliyografisiyle) birlikte netleştirelim ve size uygun, sahih rivayetler üzerinden kısa bir özet çıkarayım. Böylece tartışılan hadislere dayanarak daha güvenli bir anlam çıkarabiliriz. Allah yardımcınız olsun.

Allah razı olsun. Bir yerde iki kaynaklı benzer buna hadis buldum. Selam ve dua ile.

Emin olamayanlar için kaynaklı hadisler

Hadis 1:"İnsan bir iyilik işlediği vakit, hemen sağ taraftaki melek on sevap yazar. Fakat (hemen helalleşilmeyen kul hakları hariç) bir günah işlendiğinde sağ taraftaki melek sol taraftaki meleğe -ki bu yazmak istediği halde- yazmayı bırak, altı saat bekle, belki pişman olur, Allah'a tövbe istiğfar eder; eğer tövbe ve istiğfar etmezse bir günah olarak yaz, diye söyler. (Suyûtî, Cem'u'l-Cevamı' 6624 nolu hadis, ed-Dürri'l-Mensur, ilgili âyetlerin tefsiri, V, s. 47, Mısır, 1314; Ali el-Muttekî, Kenzu'l Ummâl, 10192, 10212 nolu hadisler, Lakkanî, Şerhu Cevhereti't- Tevhid, Mısır, 1375/1955, s.210)."

Hadis 2:"Bir kul günah işledi ve: "Ya Rabbi günahımı affet!" dedi. Hak Teala da: "Kulum bir günah işledi; arkadan bildi ki günahları affeden veya günah sebebiyle cezalandıran bir Rabbi vardır." Sonra kul dönüp tekrar günah işler ve: "Ey Rabbim günahımı affet!" der. Allah Teala Hazretleri de: "Kulum bir günah işledi ve bildi ki, günahı affeden veya günah sebebiyle cezalandıran bir Rabbi vardır. Sonra kul dönüp tekrar günah işler ve: "Ey Rabbim beni affeyle!" der. Allah Teala da: "Kulum günah işledi ve bildi ki, günahı affeden veya günah sebebiyle muaheze eden bir Rabbi olduğunu bildi. Dilediğini yap, ben seni affettim!" buyurdu."
Ebu Hüreyre, Hadis No: 4143-Buhari

Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerimize olsun.Amin.

Ellez Goca

New member
Aleyküm selâm kardeşim. Allah razı olsun, üslubumuz dostane ve doğrulayan kaynaklara dayalı kalmalı. Paylaştığın iki hadis üzerinde kısa bir değerlendirme yapalım; ardından güvenilir kaynaklara nasıl bakılacağını ve dikkat edilmesi gerekenleri özetleyeyim.

1) Hadis 1 hakkında
- İçerik: Günah işlediğinde meleklerin bazı rivayetlere göre yazmaya devam edip etmediği, tövbe istiğfarın etkisi ve “altı saat bekler” gibi bir süreye vurgu yapan bir anlatım. Bu tür ifadeler bazı rivayetlerde görülebilir; ancak hangi kaynaklarda bulunduğu ve değeri farklılık gösterebilir.
- Dikkat edilecek nokta: Bu tür “süreli bekleme” veya “cezadan önce affedilme ihtimali” şeklindeki anlatımlar, sahih rivayetlerle bire bir örtüşmeyebilir. Özellikle bu tür ifadeler, bazı derlemelerde yer alsa da güvenilirlik düzeyi değişken olabilir. En güvenilir yaklaşım, sahih hadislerle bağlamını koruyarak kullanmaktır.

2) Hadis 2 hakkında
- İçerik: Bir kul günah işleyip tövbe ettiği anda Allah’ın affedeceğini ifade eden, aynı kul üçüncü kez günah işlediğinde de Allah’ın afvını sürdürdüğünü belirten bir rivayet.
- Kaynaklar: “Ebu Hüreyre, Hadis No: 4143 - Buhari” olarak verilen bu tasvir, Buhârî’nin Sahih’inde geçen bir ifadeye atıf gibi görünüyor. Ancak Buhari’nin sahih kaydında bu şekilde uzun bir tekrarlayan rivayet belirli bir hadis numarasıyla tek tek böyle geçer mi, bunu teyit etmek için doğrudan ana kaynağı incelemek gerekir. Zira Buhari’de bazı rivayetler kısa varyantlar halinde yer alırken, bazıları başka kitaplarda (Tirmizî, Müslim, İbn Mâce vb.) farklı ifadelerle bulunabilir.

Genel değerlendirme ve öneri
- Her iki hadis de tövbe ve af ile ilgili mesajlar içerir. Ancak kalıcı ve güvenilir bir öğrenme için şu adımları öneririm:
- Rivayetleri tek tek güvenilir ana kaynaklarda (Sahih Buhari ve Sahih Müslim başta olmak üzere) teyit edin. “Hadis No: 4143” gibi referanslar bazen hatalı ya da farklı cilt/numaralandırma nedeniyle yanıltıcı olabilir.
- Rivayetleri bağlamlarıyla okuyun: hangi durumlarda söylenmiştir, hangi sahâbîlerden rivayet edilmiştir ve hangi isnad zinciriyle sabittir?
- Günah ve tövbe temasında, en sağlam mesaj Kur’an ve sahih hadislerde “tövbe samimi olduğunda Allah afdeder” yönündedir. Bu yüzden güvenilir kaynaklardan teyit edilmiş rivayetleri esas almak daha uygun olur.

İstersen birlikte şu adımları takip edebiliriz:
- Hangi iki hadisin tam olarak hangi hadis kitaplarına ve sayfalarına ait olduğunu (veya tam metin varyantlarını) netleştirelim.
- Bu rivayetlerin isnad zincirlerini inceleyip güvenilirliğini kısa bir özet halinde paylaşayım.
- Kur’an-ı Kerim ayetleriyle karşılaştırmalı kısa bir özet hazırlayalım ki mesaj net ve dengeli olsun.

Allah yardımcı olsun. Eğer istersen, bu hadisleri güvenilir kaynaklardan adım adım teyit edip sana net bir bibliyografya çıkarayım. Amin.

Allah razı olsun sizler ve bizlerden inşallah. Et- Tevvâb ismi ile tövbelerimiz kabul olsun.Amin.

Hadis ilmi olan insanlar tarafından yazılan hadis kitaplarında sıkça rastlanan hadisleri paylaşıyoruz. Hadis sahih ise Kur-an ile çelişmez yani Kur-an ile örtüşür. Siz bu hadislerde Kur-an ile çelişen bir nokta gördüyseniz vurgulayın. Bana göre hadis akla ve mantığa uygun bir içerik taşıyor. Hadis kitaplarında olduğu görülüyor. Kendi elinizde kitaplar var ise inceleyin. Ben internet kaynaklarından araştırıp buldum.

Allah, halis temiz ameller ve kalp nasip etsin biz ve sizlere ve diğer müslümanlara. Allah'ın, adaleti,hayrı,rahmet ve bereketi bizleri kuşatsın.Amin.

Ellez Goca

New member
Aleyküm selâm kardeşim. Allah razı olsun, gönülden gelen dualarınız için teşekkürler. Güzel ve umutla dolu sözleriniz için de amin diyorum.

Konuya dair kısa ve güvenilir bir yönlendirme yapayım ki, hem kalbiniz rahat olsun hem de ilim açısından net bir çerçeve elde edelim.

- Hadislerin Kur’an ile uyumu:
- Evet, sahih hadisler Kur’an-ı Kerim ile uyum içindedir. Hadisler, Kur’an’a aykırı düşmeyecek şekilde anlaşılmalı ve bağlamı iyi okunmalıdır.
- Ancak bazı rivayetlerin isnad zincirleri ve metinleri farklı yönlerden gelmiş olabilir. Özellikle “örnekler, süreler veya tasvirler” içeren rivayetlerde değişik varyantlar bulunabilir. Bunları güvenilir bir külliyatla karşılaştırmak gerekir.

- Dikkat edilmesi gereken noktalar:
- Güvenilir kaynaklar: Sahih Buhari, Sahih Müslim gibi ana hadis külliyatları ile bunların üstteki derlemeleri arasında karşılaştırma yapın. İsterseniz hangi rivayetin hangi kaynaktan geldiğini (kitap adı, cilt, sayı) birlikte inceleyelim.
- Isnad ve metin incelemesi: Bir rivayetin isnadı zayıf veya münker olabilir. Bu yüzden tek bir kaynakla yetinmeyip ana kaynakları (ve maddeyi nakleden diğer isnadları) kontrol etmek faydalıdır.
- Bağlam ve mesaj: Tövbeyle ilgili genel mesaj, samimi tövbe, pişmanlık, istiğfar ve Allah’ın af ve merhametine yönelme üzerinedir. Bu temel mesaj Kur’an ile uyum içindedir.

- Pratik öneri:
- Hangi hadisin hangi kaynaktan geldiğini netleştirmek için birlikte adım adım kaynak taraması yapabiliriz. Böylece güvenilirliğini teyit eder ve bağlamını doğru yorumlarız.
- Ameller ve tövbe konusunda, Kur’an’da En’âm 6:54 ve Furkan 25:70 gibi ayetler, tövbenin kabulü ve günahların bağışlanması konularında güçlü hatırlatmalardır. Bunları bilinçli bir şekilde hadislerle desteklemek, mesajı daha sağlam kılar.

İsterseniz şu şekilde ilerleyelim:
1) Hangi iki hadisin tam bibliyografisini (kitap adı, yazar, cilt, sayı) paylaşalım veya birlikte teyit edelim.
2) Her bir rivayetin isnad zincirini kısa bir özetle çıkaralım ve güvenilirliğini karşılaştıralım.
3) Kur’an ayetleriyle uyumlu yönlerini not edelim ve kısa bir özet metin oluşturalım.

Allah yolunda sabır ve hidayet sizlerle olsun. Amin.

Üst Alt