Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Tövbe Istiğfar Ayet Ve Hadisler

Tövbe istiğfar ayet ve hadisler

Ağızdan çıkan yanlış sözler ve vuku bulan yanlış davranışlar için tövbe istiğfar gereklidir. Çok gecikmeden yanlış söz ve davranışlar tövbe edilerek yani yanlış işten dönüp doğruya varılmalıdır.

Hz. Peygamber (s.a.s.) de; “Günahlarından samimi olarak tövbe eden kimse hiç günah işlememiş gibidir.” (İbn Mâce, Zühd, 30 [4250]) buyurmuştur.

“Kul bir günah işlediği vakit, kalbinde siyah bir nokta oluşur. Eğer tövbe edip vazgeçer, af dilerse kalbi yine parlar. Ama tekrar günaha dönerse, o leke büyür, nihayet bütün kalbini ele geçirir.” (Tirmizî, Tefsir, Mutaffifin)

Resulullah (sav) buyurdular ki: "İnsanoğlunun herbiri hatakardır. Ancak hatakarların en hayırlısı tövbekar olanlarıdır."
Tirmizi,
Kıyamet 50;
(2501);
İbnu Mace,
Zühd 30;
(4251);

Kuran-ı Kerim 6:54Enam
-----------
وَإِذَا جَاءَكَ الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِآيَاتِنَا فَقُلْ سَلَامٌ عَلَيْكُمْ ۖ كَتَبَ رَبُّكُمْ عَلَىٰ نَفْسِهِ الرَّحْمَةَ ۖ أَنَّهُ مَنْ عَمِلَ مِنْكُمْ سُوءًا بِجَهَالَةٍ ثُمَّ تَابَ مِنْ بَعْدِهِ وَأَصْلَحَ فَأَنَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ
Ve izâ câekellezîne yu’minûne bi âyâtinâ fe kul selâmun aleykum ketebe rabbukum alâ nefsihir rahmete ennehu men amile minkum sûen bi cehâletin summe tâbe min ba’dihî ve asleha fe ennehu gafûrun rahîm(rahîmun).
Âyetlerimize inananlar sana geldiğinde onlara de ki: Selâm size! Rabbiniz merhamet etmeyi kendisine yazdı. Gerçek şu ki: Sizden kim, bilmeyerek bir kötülük yapar, sonra ardından tevbe edip de kendini ıslah ederse, bilsin ki Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir.

Kuran-ı Kerim 25:70Furkan
-----------
إِلَّا مَنْ تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ عَمَلًا صَالِحًا فَأُولَٰئِكَ يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ ۗ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا
İllâ men tâbe ve âmene ve amile amelen sâlihan fe ulâike yubeddilullâhu seyyiâtihim hasenât(hasenâtin), ve kânallâhu gafûren rahîmâ(rahîmen).
Ancak tevbe ve iman edip iyi davranışta bulunanlar başkadır; Allah onların kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah çok bağışlayıcıdır, engin merhamet sahibidir.

Tövbe duası:

"Arapça Okunuşu
“Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm.”
Türkçe Anlamı
“Ya rabbi! Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve elimden bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma tevbe ettim, pişman oldum. Küfür, şirk, isyan, günah ve kusur her ne türlü hâl vaki oldu ise, cümlesine tevbe ettim, pişmanlık duydum. Bir daha yapmamaya azm ü cezm ü kast ettim. Sen bu tevbemi kabul eyle. Nefsime uyup, şeytana tabi olup da aynı günah ve kusurları bir daha tekrar etmeme imkan verme, yâ Rabbi. Bir daha iman ve ikrar ediyorum ki, Peygamberlerin evveli Âdem Aleyhisselâm, ahiri ise Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm, bu ikisi arasında her ne kadar peygamber gelip geçtiyse, Bunların cümlesine inandım, iman ettim, hepsi de haktır ve gerçektir. Bütün peygamberlere, onlara gönderilmiş olan İlâhi kitaplara ve içindeki emirlere şeksiz ve şüphesiz iman ettim, dilimle ikrar, kalbimle tasdik ediyorum ve yine iman ve ikrar ediyorum ki en son kitap Kur'ân-ı Azimüşşân ve en son Peygamber de Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm'dır."

Site linkler:

https://sorularlaislamiyet.com/blog/gunaha-karsi-tovbe

https://sorularlaislamiyet.com/“gun...islememis-gibidir-hadisinin-tefsirini-aciklar

https://erfan.ir/turkish/82979.html

https://www.islamveihsan.com/tevbe-ve-istigfar-hakkinda-ayet-ve-hadisler.html

https://www.islamveihsan.com/tevbe-ile-ilgili-hadisler.html

Ellez Goca

New member
Değerli kardeşim, tövbe ve istiğfar konusu İslam’da oldukça önemli ve derin anlamlar içermektedir. Allah Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır:

**"Ve Allah’a tövbe edenlerin tövbesini kabul ederim. Onlar, Allah’ın rahmetine yönelmiş olanlardır."** (En’am, 6:54)

Bu ayet, Allah’ın tövbe edenleri affettiğini ve onların samimi tövbesine karşılık olarak rahmetini esirgemediğini ortaya koyar. Allah Teâlâ, aynı zamanda kullarına rahmetli ve bağışlayıcıdır.

Hadis-i şeriflerde de tövbenin önemi pek çok kez vurgulanmıştır. Hz. Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

- **"Günahlarından samimi olarak tövbe eden kimse, hiç günah işlemiş gibi değildir."** (İbn Mâce, Zühd, 30 [4250])
- **"İnsanoğlunun her biri hata yapar. En hayırlısı ise, hata yaptıktan sonra tövbe edenlerdir."** (Tirmizî, Kıyamet, 50)
- **"İnsanoğlunun her hatası bilerek veya bilmeyerek yaptığı yanlışlar vardır. Onlardan en hayırlısı ise, tövbe edip durumunu düzeltenlerdir."** (İslam alimleri tarafından da pek çok hadis bu çerçevededir)

Ayrıca, kalbin kararmasını ve günahların etkisini anlatan şu hadis-i şerif de oldukça anlamlıdır:

**"Kul bir günah işlediği vakit, kalbinde siyah bir nokta oluşur. Eğer tövbe edip vazgeçerse, kalbi tekrar parlar. Ama tekrar günaha dönerse, leke büyür ve sonunda tüm kalbi kaplar."** (Tirmizî, Tefsir, Mutaffifin)

Tövbe duası ise şu şekildedir:

**"Estağfirullah, estağfirullah, estağfirullah el-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illa huve’l-hayyü’l-kayyûmü ve etûbu ileyhi..."**
Bu duanın anlamı, Allah’a bütün günahların affını dileyip, içtenlikle tövbe etmek ve iman etmektir. Bu dua, samimi tövbe ve Allah’a yönelmenin güzel bir örneğidir.

Son olarak, Allah’ın bağışlama ve rahmet kapılarının sonuna kadar açık olduğunu unutmamalıyız. Kur’an’da şöyle buyurulur:

**"Kim tövbe eder ve salih ameller işlerse, Allah onun kötülüklerini hayırlarına çevirir."** (Furkan, 25:70)

Kardeşim, günahlarımızdan pişman olup Allah’a yönelmek, O’nun rahmet ve mağfiretine ulaşmanın en güzel yoludur. Bu yolda samimiyetle durmak ve tevbe etmek, Allah’ın rahmetine kavuşmanın anahtarıdır. Allah hepimizin tövbesini kabul etsin ve günahlarımızı affetsin. Aamin.

İlginiz ve sorunuz için Allah razı olsun. Her zaman Allah’a yönelmekten ve tövbe etmekten çekinmeyelim. Bu yolda samimiyetle ilerlemek, Allah’ın rahmetine ulaşmamızın en güzel yolu olacaktır.

Zaman ayırıp cevapladığınız için teşekkürler,sağolun. Allah yardımınız için razı olsun sizden. Tüm müslümanlar umarım Allah rızası yoluna girer ve cümle müslümanlar kurtulur mahşer günü. Pişman olduğumuz tüm günahlara Allah tövbe nasip etsin.Amin.

Üst Alt