Kilise'de mumların karşısında mı?ben ediyorum mesela...
Kilise'de mumların karşısında mı?ben ediyorum mesela...
Kilise'de mumların karşısında mı?![]()
İslam'ın Allahı, Hristiyan'ın Tanrısı ile kısacası dinlerdeki ilah figürüyle benim yaratıcımın en ufak benzerliği yok. Bu yüzden detayına girmedim. Ama çok istiyorsan söyleyeyim. Evrene müdahale etmeyen bizi kendi halimize bırakan bir yaratıcıya inanıyorum. Bilinçli de olabilir bilinçsiz de... Bu kısmıyla ilgilenmiyorum. O'na farklı sıfatlar da adfetmiyorum.
Aklın sınırlarını zorlamaktan kastım, akıl sınırları dışına çıkmamak, mantık çerçevesinde düşünmek, hareket etmektir. Yoksa tabii ki aklı da özgür düşünceyi de sınırlamak mümkün değildir.
Yapmayın yahu, İslami inançtan mı sual ediliyorum.
Sormuşsunuz madem cevap vereyim. Deist yırtamaz, ama teist bir yolunu bulur cennete girer.![]()
bak senin için de dua ediyorum. umarım uzun süre bu forumda yazmana izin verirler...
bilimin dışına çıkmayacağız diye başladın, sonra akıl sınırlarına çark ettin, ama öyle bir sınır yokson cümlen tutarsız, hem aklı sınırlamak mümkün değildir diyorsun, hem de hala aklın sınırları dışına çıkmamak gerekir diyorsun.?
mantık çerçevesinde düşünmek lazım diyorsun. peki bana ''evrensel, standart, herkese göre geçerli'' mantık var mıdır, varsa nasıl bir mantıktır açıklar mısın??
tanrı bilinçsiz olabilir![]()
bilinçsiz bir tanrı evreni nasıl yaratabilir? eğer big bang, bilinçsiz tanrının bir hatası sonucu meydana geldiyse, niçin sürekli big bang tarzında başka patlamalar olmuyor? tanrı bilinçsizse ve bu tarzda hatalar yapabiliyorsa binlerce yıldır dünyada yaşam niçin devam ediyor?
yok, bir sonraki sorum o olmayacak. şunu diyeceğim, gözlemleyebildiğimiz evrende tek bir big bang yaşandı. eğer bilinçsiz bir hata olsaydı, yani bilinçsizce patlamalara yol açan bir tanrı olsaydı bu elbette tekrarlanırdı, ama milyarlarca yıl geçmesine rağmen başka bir bigbang olmadı. bunun kanıtı da, gözlenen gök cisimlerinin genel anlamda dünyadan uzaklaşmakta olduğu. yani başka bir yerde başka bir big bang olsa, milyonlarca gök cisminin dünyadan uzaklaştığı gibi aynı şekilde milyonlarcasının da yaklaştığını gözlemlememiz gerekirdi, zaten evren falan da kalmazdı.
Neden olmasın, bigbang mevcut şartlardan sebep ortaya çıkmış bir sonuç neden olmasın?
bunu agnostikler ve ateistler savunur, siz deist misiniz yoksa başka bir şey mi?
xyz, burada bulunmanızın sebebi nedir peki ?
1 - Sizin görüşünüzü burada bulunan insanlar hiç merak eder bir tarzda durmuyor. Mümkün değil merak da etmez. Onlar adına konuşma demeyin, konuşurum. Onlarda benim adıma böyle bir durumda konuşabileceklerini bilirler.
2 - Kendi fikirleriniz ile kafa karıştıracağınızı sandıysanız, hata edersiniz, burada Rabbini bilen insanın sizin yazdıklarınız ile kafası da karışmaz, fikri de zikri de karışmaz.
3 - Taraftar toplamak, desitliği yaymak ise amacınız, albenisi olmayan bir şeyin cazip tarafının da olmadığı gerçeğini görmemişsiniz demek ki.
4 - İslam, albenisi en yüksek değerdir. İzm'ler ile işi olmaz.
5 - Modernitenin gerekliliği derseniz, şuan yaptığınızı İslam inmeden kısa bir süre önce cahiliye arapları yapıyordu, o neden ile Allah (Celle celaluhu) bu Dini ve ahkamlarını bildirmek için Hz. Muhammed (sav) efendimizi gönderdi. Yani, sizin şuan ki modernite ! haliniz 1400 yıl önceki arap kavimlerinin içinde bulunduğu durumu yansıtıyor.
6 - Din gerçeğine inansanız da inanmasanız da bu zaten bizzat şahsınızı ilgilendiren bir nokta, bize neden anlatma gereği hissediyorsunuz ?
7 - İçiniz rahat değil de vijdani sorgu ve sancılarınıza merhem arıyorsanız, bu şekilde olmayacağını ve hiç bir merhemin derdinize derman olmayacağını bilmelisiniz.
8 - Siz net cevaplar veren her müslümana, bütün deistler, bu cevaplar için "laf cambazlığı yapıyorsun" demekten vazgeçmediği sürece kendisini ifade etmekte ve anlatılanı anlamakta zorlanır. Bu gerçeği göremiyormusunuz ?
9 - Bütün milyarlarca inanan (müslüman, hristiyan ve musevi) aptal ve gerizekalı da, bir tek siz ve bir kaç milyon kişi mi aydın ve ileri zekalı ? nedir ?
10 - Bulunduğunuz yerde 9 şiddetnde deprem olursa Allah'a mı sığınacaksınız ? aklım ve fikrim ve ruh sağlığım yerinde en alt katta bulunan sığınağa giderim ve yanıma deprem çantamı da beraberimde götürürüm mü diyeceksiniz ?
11 - Siz, 10. maddedeki gibi nedenlerden dolayı mı bizlerin Allah'a ve Dine inandığımızı sanıyorsunuz ?
12 - Cevaplamak isterseniz, mantıklı cevaplar verirmisiniz ?
Çok mu zor sorulardı, cevap gelmemiş...