>Aşağıdaki güzel yazıya bir ilave yapmak istiyorum. Zaman zaman hazır >gıdalar>konusunda yazı yazarak sizleri bilgilendirdiğimi biliyorsunuz. Bunlarda>özellikle iki husus öne çıkmaktadır: 1- Helal olmayan katkı malzemeleri, 2->Sağlığa zararlı kimyasal katkı malzemeleri. Bir üçüncü unsur da hileler ve>rafine gıda maddelerinin yararsız, hatta zararlı durumları var. Bu>zeytinyağı meselesi de böyle bir durumla karşı karşıyadır. Zeytinyağının>rafine olanı ısı ile muamele gördüğü için hemen hemen bütün gıda değerini>kaybetmektedir. Piyasada süzme diye satılan zeytinyağları ise İtalyan>tezgâhlarında sıkıldığı için yine ısıya maruz kalmaktadırlar. Dolayısı ile>gıda değerleri bir hayli düşmektedir. Bunun yanında bütün meşhur markalar>dâhil içlerine pamuk yağı katarak maliyet düşürmektedirler. Evet, >zeytinyağı>en iyi yağdır, ama soğuk üretim ve katkısız, hilesiz bulabilirseniz. Bu>konuyu neden yazdığımı yarın biraz daha açarak sizleri bilgilendireceğim.>>>>ZEYTiNYAĞI SADECE YAĞ DEĞiLDiR>>>2000'li yıllara doğru kulağınıza küpe olsun: Cankurtaranımız zeytinyağı,>insan soyunun devamı için gelecek nesillere bırakacağımız en kıymetli>hazine.Yarım yüzyıl aksini önerdikten sonra, günümüz tıp dünyasının>çekişmeli ortamında dünya sağlık otoriteleri nihayet fikir birliğinde kesin>kararlı: "Zeytinyağı yemek sadece yararlı değil, gerekli de!">"Zeytinyağı" yüksek tansiyon, kolesterol, damar sertliği, mide ve bağırsak>ülserleri, romatizma, safra kesesi tembelliği, safra taşı, safra kanalı>tıkanıklığı, karaciğer bozuklukları, kabızlık, kansızlık, gut hastalığı ve>deri çatlamalarını başarı ile tedavi ediyor. Tıbbın taht kurduğu Amerika'da>yılda 1000 ton olan zeytinyağı tüketimi, son 10 yılda 120.000 tona ulaşır>mıydı başka türlü?*>Zeytinyağının Faydaları>11 Nisan 1997 tarihinde yapılan İtalya Ulusal Araştırma Konseyi>toplantısında beslenme uzmanları ve kardiyologlar, besleyici özelliği fazla>olan ve vücuttaki yağların temel maddesini oluşturan zeytinyağının >yararları>hakkında açıklamalar yaptılar.>Bu toplantıda önemle üzerinde durulan noktalar ise:>Hatırlatma: Sıvı yağ ve margarin gibi yararlı yağlar ısıtma ya da pişirme>sırasında vücut için zararlı hale gelirler.>Ayrıntı: Zeytinyağını, besin değerini kaybetmemesi için salataya yemeğe>otururken ekleyin.>Uyarı: Sıvı yağları karıştırmayın Bu, hem tatları acılaştırır hem de>yağların erimesini engelleyerek vücut için zararlı oksidasyonlara neden>olur.**>Biz de zeytinyağının birçok kaynakta yer alan ve kanıtlanan birkaç >faydasını>kısaca belirtebiliriz (Tabi sadece yararlarından bahsederken o haz veren>lezzetini de unutmamak gerekiyor).>-Zeytinyağlarını insan sağlığında ve özellikle kalp ve damar>hastalıklarından korunmada etkili olması, tekli, doymamış bir yağ>olmasındandır.>-Kandaki HLD dediğimiz iyi huylu kolesterol düzeyini arttırır.>-LDL kolestrolü temizler.>-Yağların içinde hazmedilmesi en kolay olan olduğu için sindirim kolaylığı>sağlar.>-Çocuklarda beyin ve kemik gelişimini hızlandırır.>-E vitamini sayesinde yaşlanma etkilerini azaltma ve doku yenileme özelliği>taşır.>-Kireçlenmeyi önlemede büyük rol oynar.>-Cansız saçların kuvvetlenmesini sağlar.>-Zeytinyağı unutkanlığı önler : Akdeniz ülkelerinde yaşayan ve yemeklerinde>çoğunlukla zeytinyağı kullanan toplumların 65 yaş üzeri yetişkinlerinde>hatırlama oranının diğer ülke yetişkinlerine göre çok daha fazla olduğu>saptanmıştır.>Bunları Biliyor musunuz?>Türkiye kalp projesi araştırmalarının sonuçlarına göre, Türkiye'deki>ölümlerin yüzde 37'si kalp hastalıklarından kaynaklanıyor.>Kolestrol yüksekliği zeytinyağı en az tüketen Karadeniz bölgemizde, en >düşük>oran ise zeytinyağı ağırlıklı beslenen Ayvalık çevresinde. Zeytinyağını bol>tüketenülkelerde özellikleYunanistan, İspanya ve İtalya'dakalp ve damar>hastalıklarıve bu hastalıklardan ölüm oranı çok düşük.>Amerika'nın ünlü beslenme uzmanı Ancel Keys, Akdeniz ülkelerinde damar ve>kalp hastalıklarına çok az rastlanmasının nedenini araştırmış ve bütün>yemeklerde sadece naturel, sızma zeytinyağı kullanan bu hastalarda ülser>yaralarının kapanma oranının yüzde 55 olduğu saptanmıştır.>>* Ciltlerine radyasyon verilmeden önce zeytinyağı sürülen>hamsterlarda, zeytinyağının radyasyona karşı kesin ve tam bir koruyucu >madde>olduğu saptanmıştır. ***>* Pratik Öneriler:>* Bir ziyafet öncesi ve sonrası birer kaşık zeytinyağı içebilirsniz.>Zeytinyağı mide zarını örtüpalkolün işlemesini önleyeceği gibi, karışık>içkilerin yol açtığı sarhoşluğu bir ölçüde azaltır. Safra salgısını>arttırarak hazmı kolaylaştırır...>>* Yüksek tansiyon için: 15-20 kadar taze yada kuru zeytin yaprağını>300 gr. suda 15 dakika kaynatın. Süzgeçten geçirip suyunu alın. Üzerine>biraz şeker ilave edin. 15 gün boyunca sabah akşam sıcak için.>* Sürekli kabızlık çekenler: Sabahları aç karnına 1-2 kaşık>zeytinyağını deneyiniz. zeytinyağı iyi bir "laksatif"tir>* Oruç tutanlar: Sahurda bir çorba kaşığı zeytinyağı içmek bağırsak ve>safra kesesini rahatlatacaktır.>* Ağrı, romatizma, ayak bileği dönmesi, adale incinmesine karşı: 200>gr. doğranmış taze çiçek ve yaprak, 100 gr. sarı papatya ile 1 kilo>zeytinyağını arada sırada karıştırarak 2 saat süreyle bir 1benmari" içinde>kaynattıktan sonraiçindekileri süzünüz ve acı veren yeri derinlemesine>ovuşturunuz.>* Romatizma ağrıları için: Dövülmüş kuru defne yapraklarını zeytinyağı>içinde sulandırıp macunlaştırınız, ağrıyan yerin üzerine bolca sürünüz.>* Deri yırtılmaları veya kesiklerde: Zeytinyağını, arı balmumu,>doğranmış soğan ve kuyruk yağı ile karıştırarak "yara merhemi" olarak>kullanabilirsiniz.>* Soğuktan dudaklarınız çatlamasın diye üzerine biraz zeytinyağı>sürün. Kuru ve çatlak elleriniz üzerine biraz zeytinyağı sürünüz. Yorgun>ayaklar için banyo sonrasında eşit ölçüdeki zeytinyağı ve limonsuyu ile 10>dakika ovuşturunuz.>* Zeytinyağını çok az tentürdiyotla karıştırarak ucuz ve sağlıklı bir>güneş yağı elde edebilirsiniz.>* Sütü kesilen anneler için: Yağsız inek sütüne bira zeytinyağı katıp,>sütten kesilen bebeğe veriniz. Anne sütü gibi doğal bir besindir, çünkü>zeytinyağı anne sütüne yakın miktarda linoleik ve linolenik içerir.>* "Kafa sağlığınız için" ... gıcırdayan kapılarınıza zeytinyağı>sürebilirsiniz.>>Zeytinyağı Güzelliktir:>>* Beyaz dişler için: Dişetlerinizi zeytinyağı ile çalkalayınız ve>uzunca bir süre ağızınızda tutunuz.>* Parlak ve yumuşak saçlar için: Bir yumurta sarısını, 1 kaşık>zeytinyağı, 1 limonun suyu ve yarım bardak bira ile karıştırınızve>saçlarınıza uygulayınız. Bir süre bekleyiniz. sonra da başınızı sabun yada>şampuanla yıkayınız. 2 kahve kaşığı zeytinyağı, 1 kaşın ricin ve 10 damla>kekiközünden hazırlanan bir karışım yapabilir saçlarınıza friksiyon ile>uygulayabilir, saçlarınızı parlaklaştırabilirsiniz.>* Kepeğe karşı: 20 gr. risin, 20 gr. kolonya ile 150 gr. zeytinyağını>karıştırıp saçlarınıza friksiyon yapabilirsiniz.>* Kuru cildi nemlendirmek için: Sızma zeytinyağı ile iyice ezilmiş>avakado meyvası hamurunu yüzünüze sürüp 10-15 dakika bekletiniz. Sonra>yüzünüzü yıkayınız.>* Yüz kırışıklıkları için: Haftada 2 kez, yatmadan önce zeytinyağı ve>limon karışımı ile yüzünüze masaj yapabilirsiniz.>* Kol ve Bacaklara yumuşaklık kazandırmak için: Kalın tuzla>karıştırılmış zeytinyağı ile masaj yapınız, sıcak su ile yıkayınız.>* Güneş yağına karşı saf zeytinyağını sürebilirsiniz.>* Kolay çizilen veya kırılan tırnaklara karşı: Parmaklarınızı 5-10>dakika zeytinyağında tuttuktan sonra, iyotlu alkol ile ovuşturunuz.>* Parmaklarda oluşan nasıra karşı: Zeytinyağı ve sarımsak veya kuru>soğanla hazırlayacağınız merhemi üzerlerine sürünüz.>* ***Sn. Zeynep Can'ın 31 Ekim 1994 tarihli Hürriyet Gazetesi'nde>yayınlanmış olan yazı dizisinden alınmıştır. Bu konu ile ilgili>araştırmalarından dolayı kendisine teşekkürü borç biliriz.>* **Mutfak Light özel sayısından alınmıştır.>* "Pratik Öneriler" ve "Zeytinyağı Güzelliktir" konuları Artun>Ünsal'ın "Ölmez Ağacın Peşinde Türkiye'de Zeytin ve Zeytinyağı" isimli>eserinden alınmıştır.>>>>>