Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Üveit Nedir?

  • Konbuyu başlatan Tanyeri
  • Başlangıç tarihi
T

Tanyeri

Guest
Bir top şeklinde olan gözün ortasında bulunan yumurta akı benzeri maddenin çevresini 3 tabakadan oluşan bir kılıf sarmaktadır. En dışta beyaz kısım; sklera, en içte retina adı verilen ve görmemizi sağlayan kısım ortada da uvea bulunur. Uveanın iltihabına üveit denir. Bu bölgenin iltihabı enflamasyonu gözün tüm dokularını etkilemektedir. Bu enflamasyon mikroplarının oluşturduğu iltihaplarla karıştırılmamalıdır. Üveit, temel bağışıklık sistemini ilgilendiren bir hastalıktır. Burada vurgulamak gereken en önemli nokta, üveitin kendisinin son derece karmaşık bir hastalık oluşunun yanı sıra standart bir tedavisinin de olmayışı, ilacın dozunun, hastalığın seyrinin son derece kişisel farklar gösterebileceğidir.



Üveitin Sebepleri

Hastaların %30-40’ında üveitin nedeni bulunamaz. Üveitler; virüsler, mantarlar ve parazitler gibi etkenlerle oluşabileceği gibi, vücuttaki bir hastalığın gözdeki belirtisi
olarak da ortaya çıkabilir. Özetle üveit yapabilen hastalıklar aşağıda belirtilen durumlarda görülebilir:

* Behçet hastalığı

* Enfeksiyonlar (bakteri, virüs, parazit ya da mantarlar) başka bölgelerden göze yayılabilir; Tüberküloz, sifilis (frengi), herpes, totoplazmoz, v.b.

* Göz travması

* Otoimmün reaksiyon (bağışıklık sistemi hastalıkları) romatizmal hastalıklar, ülseratif kolit.


Üveitin Belirtileri

*Üveit gözün ön bölgesinde olduğunda gözde kızarıklık, bulanık görme, görmede azalma, göz çevresinde ağrı, ışığa karşı hassasiyet ve uçuşmalar şeklinde belirti verir. Hastalık arkada ise belirtiler çoğunlukla bulanık görme ve görme azalması şeklindedir.

* Gittikçe artan baş ağrıları

* Görmede azalma veya bulanıklaşma

* Şiddetli göz ağrısı

* Kamaşma, ışığa hassasiyet

* Gözde kanlanma

* Göz yaşarması

* Göze yansıyan görüntüde oluşan lekeler

Üveit Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Ne şiddette olursa olsun, üveit acil önlem alınması gereken bir hastalıktır. Geç kalındığında hastalık ilerler ve göz bebeğinde şekil bozuklukları, katarakt, göz tansiyonu yükselmesi gibi kalıcı yan etkiler bırakabilir.

Üveit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Özellikle steroid ve göz bebeğini büyüten damlalar sıklıkla kullanılmaktadır. Hastaların sık ve iyi izlenmesi çok önemlidir; çünkü bazı önemli bulgular izleme sırasında ortaya çıkabilir.

Dr.Ömer Faruk Öztürk
 
Üst Alt