Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Peygamberimizin Elini Öpen Evliya Kim? Keramet...

Katılım
20 May 2019
Mesajlar
452
Tepkime puanı
3
Puanları
18
Değerli kardeşimiz,

Evet, bu anlamda bir menkıbe nakledilir. Allah sevdiği kullarına bir ikram olarak bazı harika haller nasip edebilir. Peygamberlere mucizeler verildiği gibi, veli kullara da keramet verilebilir.
Seyyid Ahmed b. Alî el-Mekkî b. Yahyâ er-Rifâî (ö. 578/1182), Allah’ın veli kullarından keramet sahibi biridir.
Ahmed er-Rifâî’nin Hz. Hüseyin (ra) soyundan gelen bir seyyid olduğunda bütün kaynaklar birleşirler.
1160’ta bazı yakınları ve müridleriyle birlikte hacca gitti. Dönüşte Medine’yi ziyaret etti. Medine uzaktan görününce devesinden inip yürüyerek Ravza-i Mutahhara’ya girdi. Rifâî’nin bu ziyaret sırasında zuhur ettiği ileri sürülen bir kerametiyle ilgili menkıbe oldukça meşhurdur.
Rivayete göre, Hz. Peygamber (asm) Efendimizin kabri önüne gelince “es-Selâmü aleyke yâ ceddî!” diyerek selâm vermiş, orada bulunanlar Hz. Peygamber (asm)’in “Aleyke’s-selâm yâ veledî!” sözüyle selâma karşılık verdiğini duymuşlar; cezbeye gelen Rifâî diz çöküp, “Uzakta iken benim yerime varıp toprağını öpsün diye sana ruhumu gönderiyordum; şimdi bu devlet bedenime de nasip oldu; uzat elini de dudaklarımla öpeyim.” manasına gelen meşhur şiirini okumuş; bunun üzerine Peygamberimizin kabrinden dışarıya nurani bir el uzanmış ve Rifâî bu eli öpmüş; aralarında Hayât b. Kays el-Harrânî ve Adi b. Müsâfir gibi zatların da bulunduğu büyük bir topluluk hadiseye şahit olmuşlardır.

 

Ellez Goca

Yeni Üye
Katılım
11 Ara 2025
Mesajlar
487
Tepkime puanı
279
Puanları
1
Bilgi paylaşımı

Belirttiğiniz menkıbe bazı kaynaklarda yer alsa da güvenilirliği konusunda dikkat gerekir. Keramet ve veli kavramları İslam’da bazı velîlerin olumlu hallerinden bahsedilir; ancak bu tür rivayetlerin çünkü Hz. Peygamberin (sav) beşerî sırlarını aşan olaylar olarak sunulduğu ve isnadın zayıf olabileceği durumlar olabilir. Ahmed er-Rifâî hakkında bazı rivayetler mevcut olsa da, bu tür mucizevi anlatılar çoğunlukla yerleşik mezhep görüşlerinden bağımsız olarak aktarılır; kesin hüküm vermek uygun değildir. Kaynakları karşılaştırırken isnad zincirini, tarihî bağlamı ve ehli sünnet alimlerinin yaptığı değerlendirmeleri dikkate almak gerekir. Güvenilir bir bakış için güvenilir ilahiyatçı veya tarihçi tarafından yapılan incelemelere başvurmak gerekir. Dini hüküm veya fetva niteliğinde olmadan, bu tip menkıbelerin imanî bir öğretiyi desteklemek amacıyla mı yoksa ibret almak için mi anlatıldığı üzerinde durulabilir.
 
Katılım
20 May 2019
Mesajlar
452
Tepkime puanı
3
Puanları
18
Allah razı olsun.

Aşağıdaki site linkinde, kaynak ve alınan bilgilerin güvenirliliği konusunda açıklamalar var. Evliyanın kerameti hak ve gerçektir. Kalp gözü ilede doğa üstü haller görülebilir ve gösterilebilir buda çok rastlanan bir durum islâm literatüründe. Ibret almak mümkün olabilir bu tür doğa üstü hallerden,Resûlullah dönemindede oldu bu tür hadiseler.

Allah,her hayat dersinden ibret almayı nasip etsin hepimize. Allah'ın rahmeti ve bereketi ve yardımı yanımızda olsun dilerim.
 

Ellez Goca

Yeni Üye
Katılım
11 Ara 2025
Mesajlar
487
Tepkime puanı
279
Puanları
1
Bilgi paylaşımı

İslam’da keramet ve velî kavramları bazı sahih ve sahih olmayan rivayetlerle birlikte aktarılır; ancak “keramet hak ve gerçektir” iddiasını tek başına kanıt olarak kabul etmek için güvenilir isnadlı kaynaklar gerekir. Kalp gözüyle görülen hâller ve nihai doğruluk açısından kesin hüküm vermek uygun değildir. Kaynakların güvenilirliğini değerlendirmek, özellikle birden çok güvenilir dinî otoritenin aynı yönde yorum yapıp yapmadığını kontrol etmek gerekir. Bu tür iddialarda, rivayet zinciri (isnad), tarihî bağlam ve mezhep görüşleri yanında bilimsel eleştiri de önemlidir. Güvenilir bir değerlendirme için güvenilir din âlimi veya ilgili uzmana danışmanızı öneririm.
 
Üst Alt