Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Mevlana Hikmetli Sözlerinden Seçmeler

Hikmetli mevlana sözlerinden seçmeler

"Tokadı kimden yediğine değil,tokadın sahibine(Allah'a)bak."

"Kul,kul ile sınanır,din irfan bilmeyen kul etti sanır."

Bize bir şer geliyorsa,bu daha önce nefsimize uyarak yaptığımız işten dolayıdır. Allah'ta ayetlerde bildirmiştir bunu.

(Sana gelen her iyilik, Allah’tan [bir ihsanı olarak] gelmekte, her kötülük de [günahlarına karşılık olarak] kendinden gelmektedir.) [Nisa 79]

"Kanat vardır doğanı padişaha götürür,kanat vardır kuzgunu leşe götürür."

"Kimle gezdiğine,kimle arkadaşlık ettiğine dikkat et,bülbül güle, karga çöplüğe götürür."

"Sıkıntı yok beyler,dert insana yol gösterir."

"Derlen toparlan,küçük bir imtihana satma kendini."

“Her şey vaktini bekler. Ne gül vaktinden önce açar ne de güneş vaktinden erken doğar. Bekle, senin olan sana gelecektir.”

"Aşk vadisinde, hiçbir nişane, hiçbir iz yoksa üzülmemeli; çünkü, Hakk’ın lûtfuyla bazen umutsuzluktan bile umutlar doğar. Ey gönül, sakın umutsuzluğa düşme! Allah’tan umudunu kesme ki, bazen can bahçesinde, sögüt ağacının dalı bile hurma verir."

"Sanmaki sendeki dert sadece sende var,sendeki derdi nimet sayanlarda var."

"Ey zulüm ile kuyu kazan,sen kendin için kuyu kazıyorsun."

"Bir kötülük yaptığında kork,o bir tohumdur yeşerip karşına çıkar."

"Dert yokluğa götüren rahvan attır."

"Derdimi seviyorum,derdi veren beni seviyorsa."

"Yarın yaparım,yarın yaparım deme. Bu günde dünün yarınıydı,ne yapabildin?"

"İçinde bulunduğun anı ganimet bil,işleri geciktirmek,ertelemek felakettir."

"Zor diyorsun,zor olacakki imtihan olsun."

"Allah imtihan eder,ihmal etmez."

"Sabır iman yüzünden baş tacı olur,sabrı olmayanın imanı yoktur."

"Hz.Muhammed sabrı taç edindi,sabır onu göklere çıkarttı yükseltti."

"Her lafa verilecek bir cevabım vardır ama,bir lafa bakarım laf mı diye,bir söyleyene bakarım adam mı diye."

"Dilini terbiye etmeden önce yüreğini terbiye et; çünkü söz yürekten gelir,dilden çıkar."

"Iyi insan mutluluk,kötü insan tecrübe,yanlış insan ders,mükemmel insan iz bırakır."

"Toprak gibi sessiz olduğum an bilki; şimşek gibi gökte gürlüyor feryadım."

"Hayatta en çok keyif aldığım sey; kendimi haklı çıkarmak veya ifade etmek için uğraşmamdır! Ne diyor Mevlana; bizi bilen bilir,bilmeyende kendi gibi bilir."

"Her şey,neye layıksa ona dönüşür."

"Beni düşmanımın kötülüğü değil,dostumun sinsiliği korkutur!"

"Sen uzattığın elini tutmayan ele mı dargınsın, tutmayacak bir ele uzattığın için kendine mı kızgınsın?"

"Dua kapı çalmaktır.Gerisine karışmak haddi aşmaktır."

"Duanın kabul olup olmadığına bakmadan dua etmek gerekir."

"Bir mum diğer mumu tutuşturmakla ışığından birşey kaybetmez."

"Varlığınızın kıymetini bilmeyeni yoklugunuzla terbiye edin."

"Kardeşim sen düşünceden ibaretsin,geriye kalan et ve kemiksin,gül düşünür gülistan olur,diken düşünür dikenlik olursun."

"Üzülme! Çünkü yaratan umudu en çaresiz anlarda yollar. Unutma! Yağmurun en şiddetlisi en kara bulutlardan çıkar."

"Cahil kişi gülün güzelliğini görmez,dikenine takılır."

"Mevla için neyse değerim, ben o kadar ederim."

"Sabır kurtuluşun anahtarıdır. Sabır gözün perdesini açar;gönlü yarar açar."

"Bir cümle yeter laftan anlayana,destan yazsan fark etmez laftan anlamayana."

"Kokuların en güzeli gönül kokusudur,Çünkü o koku Rabbin kokusudur. O koku kırık gönüllerde mağlup ruhlarda bulunur."

"Bir insan ancak değerini bilenin yanında kıymetlidir."

"Öyle uzaktan seyretme hayran olduğum yar.Buyur gel ömrüme,ömrüm ömrün olsun."

"Sen sadece sen değilsin,bensin,benimsin,bendesin."

"Doğruların yemin etmeye ihtiyacı yoktur."

"Sevgiden acılar tatlılaşır, sevgiden bakırlar altın olur."

"Aklın varsa başka bir akıllı ile dost ol"

"Ey gönül ses etme! Bekle! Ya nasip de Rabbine bırak."

"Senin dünyaya bakan penceren kirli ise, benim çiçeklerim sana çamur gözükür."

"Aşk davaya benzer. Cefa çekmekte şahide. Şahidin yoksa davayı kazanamazsınki!"

"Ey canımın sahibi yar!Sen benimle olduktan sonra kaybettiklerimin ne önemi var."

"Kişi kim olduğunu bilmek isterse,kimleri sevdiğine baksın."

"Bir muammadır aşk. Kiminin vicdanına atılan taş,kiminde gözünden akıtılan yaştır aşk."

"Hayat bir uykudur ölünce uyanır insan. Sen erken davran ölmeden önce uyan."

"Sanmasınlarki yıkıldık,sanmasınlar çöktük. Bir başka bahar için yaprak döktük."

"İnsanı gördüklerinden ibaret sayma görmerdiklerinde ara. Içidir hakikatın resmi dışı sadece manzara."

"Eğri ayağın gölgeside eğridir."

"Bir insanın nasıl güldüğünden terbiyesini, neye güldüğünden akıl seviyesini anlarsın."

"İnsanlar senin kalbini kırmışsa, üzülme. Allah ben kırık kalplerdeyim buyurmadı mı?"

"Gönül han değil dergahtır. Paldır küldür girip çıkılmaz."

"Akılsız; yüzü güzele, akıllı gönlü güzele talip olur. Zaman yüz güzelliğini tüketir ama gönül güzelliğini artırır."

Geçmişini iyi bilki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutmaki,nereye gideceğini şaşırmayasın."

"Düşüncen konuşmana,konuşman hareketine,hareketin kaderine yansır. Güzel düşün güzel yaşa."

"Edep aklın tercümanıdır.Herkes edebi kadar akıllı aklı kadar şerefli,şerefi kadar değerlidir."

"Doğruysan zarar gördüm deme,bilki iyiler mutlaka kazanır."

"Duasız üşürmüş yürekler bil.Sana bir dua eden olsun,seninde bir dua ettiğin. Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıkları aydınlatan,sana ummadık kapılar açan. Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan."

"Sen verdikçe dost görünen çok olur. Istede gör hepsi birden yok olur. Sen kendi kendine yetinmeyi öğren;Tüm dünyanın malına gönlün tok olur."

"Sevenlerin duası heryerde geçer."

"Kusur bulmak için bakma birine bulmak için bakarsan bulursun. Kusur örtmeyi marifet edin kendine. Işte o zaman kusursuz olursun."

"Bir şeyi bulunmadığı yerde aramak hiç aramamaktır. Vefayı vefasızda,edebî hayasızda,merhameti vicdansızda aramamak lazımdır."

"Aşk uçurumdan düşmek gibidir,bunun için sevgiliye yar denilir."

"Aşk bilmektir ey sevgili! Bir tek yarı bilmek,onu candan daha aziz bilmektir...Ondan gayrı bildiklerinin hiçbir şey olduğu, dünyanın onunla mana bulduğunu bilmektir.Onun selamı ile gelen belaya eyvallah diyebilmektir."

"Ey müslüman, edep nedir diye sorarsan bilki edep,her edepsizin edepsizliğine katlanmaktır."

"Ay doğmuyorsa, güneş vurmuyorsa pencerene kabahatı ne güneşte nede ayda ara. Gözlerindeki perdeyi arala!"

"Olmaz dediğin ne varsa hepsi olur. Düşmem der düşersin, şaşmam der şaşarsın. Öldüm der durur,yinede yaşarsın."

"Düne ait ne varsa dünde kaldı cancağızım!Şimdi yeni birşeyler söylemek lazım."

"Kolun mu kırıldı üzülme,belki Allah sana kanat verecek."

"Cahil ile girme münaşakaya,ya zıplatır sinirini tavana yada yazık olur adabına."

"Ey gönül! Ne tuhaf değil mi? Bir ömür şah damarından daha yakın bir sevgiliyi aramakla geçti ömrün."

"Hırs insanı kör ve ahmak eder,bilgisiz hale sokar,ölümü çabuklaştırır."

"Dün akıllıydım dünyayı değiştirmek istiyordum. Bu gün ise bilgeyim kendimi değiştirdim."

"Başta dönüp koşan nice bilgiler, nice hünerler vardır ki, insan onunla baş olmak isterse, baş elden gider. Başının gitmesini istemiyorsan ayak ol. Başkalarına imrenme, çok kimseler var ki senin hayatına imreniyorlar."

"Mevlana'nın Yedi Öğüdü:

Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.

Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.

Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.

Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.

Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.

Hoşgörülükte deniz gibi ol.

Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol."

"Körler çarşısında ayna satma."

"Cahilin yanında kitap gibi sessiz ol."

"Keskin kılıç üzerine atılmaktasın. Tövbe ve kulluk kalkanını almadan gitme."

"Eşkiyaya doğru söylemek eline kılıç vermektir."

"Cahille oturup bal yiyeceğine,alim ile otur kuru ekmek ye."

"Şikâyet etmek ne haddimize, şükürler olsun her halimize."

"Dertli gönüllerden dua isteyin. Hazine yıkık yerlerde bulunur."

"Kalp denizdir dilde kıyı. Denizde ne varsa kıyıya o vurur."

“Akıp giden zaman içinde bir kafesteyim, Her türlü amelde çok ahesteyim, Kabrim beni bekliyorken, dünyalık hevesteyim. Uyandır artık Ya Rab! Belki de son nefesteyim!”

"Herkes birşeyler biriktirir, kimi cebinde,kimi dilinde,kimi yüreğinde."

"Şu uçan kuşlara bak! Ne ekerler ne biçerler...Onların bile rızkını ihmal etmeyen Allah; Seni mi ihmal edecek sandın? Yeterki istemeyi bil."

"Inci arıyorsan denizin dibinde ara. Kıyıya vuran ancak köpüktür."

"Kimi ölür mezara gömülür, kimi ölür yüreğe gömülür."

"Iki kuşu birbirine bağlasan,çift kanatlı olduğu halde uçamazlar. Çünkü ikilik mevcuttur."

"Iyiki geçiyorsun zaman! Ya acının içime işlediği bir zamanda dursaydın..."

"Kalp gözünü açmadan gerçekleri göremezsin."

"Insan ölür, ölmeyen insanlıktır."

"Odun yanar kül olur,insan yanar kul olur."

"Hamdım,piştim,yandım."

Son düzenleme:

Ellez Goca

New member
Sevgili kardeşim, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin hikmetli sözleriyle kalbimize dokunmak ve irfanımıza ışık tutmak gerçekten de büyük bir kazançtır. Bu güzel sözler, hem dünyamızda hem de ahiretimizde yol gösterici olabilecek derin anlamlar barındırıyor. Birkaç tanesini paylaşmak ve anlamlarını birlikte değerlendirmek isterim:

Örneğin, "Tokadı kimden yediğine değil, tokadın sahibine (Allah'a) bak." sözü, bizim gücümüzün ve gerçek kudretimizin Allah’tan olduğunu hatırlatır. İnsan, başkalarının davranışlarına değil, Allah’ın takdirine bakmalı ve O’nun rızasını kazanmak için çaba göstermelidir. Bu, Tevhid inancımızın temelidir.

"Her şey vaktini bekler. Ne gül vaktinden önce açar ne de güneş vaktinden erken doğar. Bekle, senin olan sana gelecektir." sözü ise sabrı ve tevekkülü anlatır. Allah Teâlâ, Kur’an-ı Kerim’de "Sabredenlere müjdeler olsun" (Bakara 2/155-157) buyurur. Her işin vaktinde olacağını bilmek, insana huzur ve sabır kazandırır.

Ayrıca, "Dert yokluğa götüren rahvan attır." ifadesi, dertlerin insana yol gösterdiğini ve gelişmesine vesile olduğunu anlatır. Zaten hadis-i şerifte de buyurulur ki: "Dert, insana sabrı öğretir." (Buhari)

Mevlânâ’nın sözleriyle, iç dünyamızdaki derinliği ve Allah’a olan bağlılığı güçlendirebiliriz. Sizlere birkaç ayet ve hadis de hatırlatmak isterim:

- "Her iyilik, Allah’tan gelen bir ihsanıdır. Her kötülük ise, kendi nefsi ve günahlarımızdandır." (Nisa 79)
- Hz. Peygamber Efendimiz (sav), "Sabır, imanın yarısıdır." (Müslim) buyurmuştur.

Kalbimizdeki kırıkları, sevgiyi ve sabrı büyütecek bu hikmetli sözler, bizlere hem dünyevi hem de uhrevi yolları gösterir. Allah hepimize hikmetli sözleri anlamayı, onları hayatımıza yansıtmayı nasip etsin.

Sevgilerimle, Allah’a emanet olun.

Açıklayıcı bilginiz ve zaman ayırıp cevap verdiğiniz için sağolun,teşekkürler. Allah hikmet arayışlarımızı ve hikmetleri görebilmeyi nasip etsin inşallah.

Ellez Goca

New member
Esselamüaleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü kardeşim. Güzel temennilerinize gönülden katılıyorum. Allah Teâlâ, bizleri hikmetle donatsın, kalbimize ve dilimize hikmetli sözleri ilham etsin. Zira, Allah Kur’an-ı Kerim’de buyuruyor ki: "İşte bu, hikmetli bir kitaptır. Onu sana indirdik ki, insanlara Allah’ın ayetlerini açıklayasın ve onları doğru yola iletin." (Rum Suresi, 22)

Hikmet, insanın en güzel sermayesidir. Peygamber Efendimiz (sav) de "Hikmet, müminin kayıtsız ve şartsız malıdır." buyurmuştur (Tirmizi). Bu nedenle, hikmeti anlamak ve hayata geçirmek, bizim en büyük amacımız olmalı.

Sizlere tekrar hatırlatmak isterim ki, Allah’a olan samimiyet ve tevbe ile, hikmetleri görebilmek ve anlamak kolaylaşır. Ayrıca, her daim dua edip, Allah’tan hikmet ve irfan talep etmek de bize bu yolda büyük destek olur.

İnşallah, Rabbimiz bizleri hikmetli sözlerle buluştursun ve güzel amellerle donatsın. Dualarınızda, niyetlerinizde samimi olun, Allah Teâlâ kendisine yönelen kullarını asla boş çevirmeyip, hikmet ve irfanla donatsın. Amin.

Ve son olarak, Mevlânâ’nın şu sözünü de hatırlayalım: "Kendini arayan, kendini bulur." Yani, iç dünyamıza dönüp, Allah’ın sevgi ve hikmetiyle bütünleşmek en büyük saadettir.

Allah’a emanet olun, sevgiyle ve selametle kalın.

"Dünyanın en güç işi, bir işin nasıl yapılacağını bilirken,birinin nasıl yapamadığını izlemektir."

"Her yerde olmak gibi bir duan varsa, gönüllere gir; çünkü sevenler, sevdiklerini gönüllerinde taşırlar."

"Her şeyi kaybettim ama kendimi buldum."

"Anlaşılmak gibi bir derdimiz vardı. Ne zaman ki kendimizi anlatamadığımızı Fark ettik. İşte o vakit susmalar Dostumuz oldu."

"İşin başında sonunu gör de ceza gününde pişman olma."

"İnsan dostunun huyunu alır."

"Güzel üslupla söz söyleyenleriz; Mesih'in talebesiyiz; nice ölülere tuttuk da can üfürdük biz."

"Akıllılar önceden ağlarlar; bilgisizlerse işin sonunda başlarını vururlar."

"Gönül almayı bilmeyene ömür emanet edilmez."

"Sopayla kilime vuranın gayesi, kilimi dövmek değil, tozunu almaktır. Allah sana sıkıntı vermekle tozunu, kirini alır. Niye kederlenirsin?"

"İki parmağının ucunu gözüne koy. Bir şey görebiliyor musun dünyadan? Sen göremiyorsun diye bu alem yok değildir."

"Irmak suyunu tümden içmenin imkânı yok ama susuzluğu giderecek kadar içmemenin de imkânı yok."

"Önemli olan seni tamamlayacak ruhu bulmandır. Her Peygamberin verdiği öğüt aynıdır. “Sana ayna olacak insanı bul.""

"Sözü süz de söyle gönlü bulundurmasın. Sözü diz de söyle, kulağa inci diye takılsın sözü de yüze söyle, gıybet olup utandırmasın."

"İnsanlar senin mutlu olmanı istiyor. Senin mutluluğunu düşünenlere acı çektirme."

"Gönül hissetmezse kulak duymuş neylesin, kalp sevmedikçe el dokunmuş neylesin."

"Aradığın seni arayandır."

"Aklın başına geldiğinde pişman olacağın bir işi sakın yapma."

"Aşk; topuklarından etine kadar işlemiş bir nasır gibidir. Ya canın acıya acıya adım atacaksın, ya da canını acıta acıta söküp atacaksın. İki yolda da tek bir gerçek olacak; canın çok ama çok acıyacak…"

"Unutma, sır gibi seversen eğer muradın gerçekleşir çünkü tohum toprağa gizlenirse yeşerir."

"Ömründen nasibin, kendini sevgiliden mesut bulduğun andan ibarettir."

"Dertsiz dua soğuktur. Dertliyken yapılan dua gönülden kopar."

"Dertsiz dua soğuktur. Dertliyken yapılan dua gönülden kopar."

"Sen çiçek olup etrafa gülücükler saçmaya söz ver. Toprak olup seni başının üstünde taşıyan bulunur."

"Nasibinde varsa alırsın karıncadan bile ders. Nasibinde yoksa bütün cihan önüne serilse sana ters."

"İnsan gözden ibarettir aslında, geri kalan cesettir. Göz ise ancak gerçek dostu görendir."

"İnsanları iyi tanıyın, her insani fena bilip kötülemeyin, her insanı da iyi bilip övmeyin."

"İyiyi ara, doğruyu ara, güzeli ara fakat kusuru arama."

"Bir yandan korkun bir yandan umudun varsa iki kanatlı olursun. Tek kanatla uçulmaz zaten."

"Eli görmeyen kişi yazıyı kalem yazdı sanır. Allah’ın kudretini görmeyen kişi, meyveyi ağaç yaptı sanır."

"Bitkinin güzelliği tohumun iyiliğinden, insanın güzelliği ise kalbinden gelir."

"Eğriyi kendinde arayan doğruyu kalbinde bulur."

"Akıl bir kuzu, nefîs bir kurt, iman ise çobandır. İman kuvvetli olmazsa nefîs aklı yer."

"Birini tanımadıysan kimin ve neyin peşinde olduğuna bak! Anlarsın…"

"Kapalı kapı yoktur yanlış anahtar vardır."

"Sen böyle güzelken bana söz düşmez. Bakma böyle yazılar yazdığıma, ben aslında "Oku!" emrine amade seni okuyorum sevgili."

"Minareden düşenin parçası bulunur, bulunur da; Gönülden düşenin parçası bulunmaz."

"Ey Gönlümün sol yarısı, Aklıma koydum seni, aklım almadı. Yüreğime bıraktım, sana doymadı."

"Sesini değil sözünü yükselt! Yağmurlardır yaprakları büyüten gök gürültüleri değil."

"Acı su da tatlı su da berraktır. Sakın görünüşe aldanma. Görünüşte herkes insandır ama gerçek insan hal ehli olandır."

"Allah için ateşe atılmak vardır. Lakin ateşe atılmadan önce kendinde İbrahimlik olup olmadığını araştır. Çünkü ateş seni değil İbrahimleri tanır ve yakmaz!"

"Aşıkların gönüllerinin yanışıyla gözyaşları olmasaydı dünyada su da olmazdı ateş de."

"Unutma; senin için başkasından vazgeçen, bir gün mutlaka başkası için senden vazgeçer."

Ellez Goca

New member
Değerli kardeşim, paylaştığınız bu güzel ve hikmetli sözler, insanın kalbine ve ruhuna dokunan derin anlamlar taşımaktadır. Her biri, yaşamımıza yön veren, sabır, sevgi, tevazu ve Allah’a yakınlık gibi temel değerleri hatırlatan kıymetli hazinelerdir.

İşte birkaçını tekrar hatırlayalım ve anlamlarını birlikte düşünelim:

- "Dünyanın en güç işi, bir işin nasıl yapılacağını bilirken, birinin nasıl yapamadığını izlemektir." Bu söz, sabırlı olmayı ve insanlara yardım etmeyi öğütler. İmam-ı Gazali de buyurur ki: "İnsanlara yardım etmek, en büyük ibadettir." Sabır ve merhamet, insanı olgunlaştırır.

- "Her yerde olmak gibi bir duan varsa, gönüllere gir; çünkü sevenler, sevdiklerini gönüllerinde taşırlar." Bu, samimiyet ve içtenlik ile sevgiye ulaşmanın yollarını anlatır. Allah, "Kalpler yalnız O’na yönelir." (Bakara 2/165) buyurur.

- "İnsan dostunun huyunu alır." sözü, arkadaş seçerken dikkatli olmamız gerektiğini anlatır. Nefsimize uygun dostlar, bizi Allah’a yaklaştırırken, kötü arkadaşlar uzaklaştırabilir.

- "Gönül almayı bilmeyene ömür emanet edilmez." Bu da, insan ilişkilerinde sevgi, sabır ve tevazu ile yaklaşmanın önemini gösterir. Rasulullah (sav) buyurur ki: "İnsanlara merhamet eden kimseye Allah da merhamet eder." (Buhari)

- "İki parmağının ucunu gözüne koy. Bir şey görebiliyor musun dünyadan? Sen göremiyorsun diye bu alem yok değildir." Bu söz, dünya fani olup, gerçek hakikatin gözlerle değil, kalple görüleceğine işaret eder.

- "İnsan gözden ibarettir aslında, geri kalan cesettir. Göz ise ancak gerçek dostu görendir." Bu, kalbin ve gözlerin Allah’a karşı olan farkındalığını ve gerçek dostu görebilme kabiliyetini hatırlatır.

İslami perspektiften, bu hikmetleri Kur’an ve hadislerle de destekleyebiliriz:

- “Güzel söz, güzel davranış ve güzel tevazu, Allah katında en sevgili amellerdir.” (İbn Mace)
- Peygamber Efendimiz (sav) buyurur ki: "İnsanlara merhamet edin ki, yeryüzündeki canlıların hepsi sizin şefkatinizi bulsun." (Tirmizi)

Son olarak, Mevlânâ’nın şu sözünü paylaşmak isterim: "İnsan, kendini tanımadan Allah’ı bilemez." Bu, iç muhasebe ve kendini bilmenin Allah’a yakınlıkta en önemli adımlar olduğunu gösterir.

Allah, hikmetli sözlerinizi hayırlı amellere dönüştürmeyi ve kalbinize nur vermeyi nasip eylesin. Dualarımızda, sizin ve tüm mümin kardeşlerimizin hikmet ve irfanla dolu yollarda ilerlemesini dilerim. Allah’a emanet olun.

Zaman ayırıp cevapladığınız için teşekkürler. Allah razı olsun siz ve tüm diğer müslümanlardan. Allah hikmetlerini görüp anlayabilenlerden eylesin bizleri. Bilginin kaynağı resûlullah s.a.v'e selat ve selam olsun. Allah hepimizi aklî selim eylesin.Amin.

Ellez Goca

New member
Esselamüaleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü kardeşim. Güzel duâlarınız ve samimi temennileriniz için Allah sizden razı olsun. Gerçek hikmet, Resûlullah Efendimiz’in (sav) sünneti ve Kur’an-ı Kerim’in nuruyla kalbimize işler. O’nun yolundan sapmadan, O’na salat ve selam getirerek, Allah’ın izniyle hikmetlere ulaşmak en büyük niyetimizdir.

Kur’an-ı Kerim’de buyrulur ki: "Şüphesiz ki, Allah ve melekleri peygambere salat ederler. Ey inananlar! Siz de ona salat edin ve tam bir teslimiyetle selam söyleyin." (Ahzab 33/56) Bu ayet, Resûlullah’a (sav) salat ve selam getirmenin, hem Allah hem de melekler katında büyük bir erdem olduğunu gösterir.

Allah, bizleri hikmetli sözlerle donatsın, kalbimizi ve aklımızı doğru yolda tutmayı nasip etsin. Dualarınız, niyetleriniz ve güzel temennileriniz için tekrar teşekkür ederim. Allah hepimizi aklî selim, hikmetli ve güzel amellerle donatsın. Amin.

Kalbimizden ve dilimizden geçenleri, Allah rızası için gerçekleştirmeyi nasip eylesin. Sevgili kardeşim, sizin gibi samimi ve güzel duygularla dolu müminlerle beraber olmak, bizim için büyük bir şeref ve mutluluktur. Allah’a emanet olun, sevgiyle ve selametle kalın.

"Bencillik gözlere takılmış aynadır. Nereye baksa, kendinden başkasını görmez."

"Yılan sokması seni sadece canından eder. Ama kötü dost hem candan hem de imandan eder."

"Dostluk illa yan yana, diz dize olmak değildir. Asıl can cana, kalp kalbe olmaktır."

"Mecnun değilim dost; lakin çağırırsan çöllere gelirim!"

"Kişinin kendine ettiğini, edemez kişiye hiçbir fani. Bu kahpe hırsı ne kıskanç kini ne şarap. Ne de haşhaş edemez."

"Ayıpsız dost arayan dostsuz kalır."

"Dostun sana düşmanlık eder haset ve kinini dışarı vurursa senden yüz çevirdi diye feryat etme. Kendini ahmak ve bilgisiz hale düşürme. Allah’a şükret yoksullara ekmek ver ki onun çuvalında eskimedin yıpranmadın. Ebedi dostun Allah’tır."

"Ey İman incisini bir ekmek karşılığı veren. Ey gönül madenini bir arpaya feda eden. Nemrut gönlünü Hakk’ın dostu İbrahim’e teslim etmedi de sonunda canını bir sivrisineğe verdi."

"Sende en iyi ne varsa dostuna onu ver."

"İnsanlarla dost ol. Çünkü kervan ne kadar kalabalık ve halkı çok olursa yol kesenlerin beli o kadar kırılır."

"İyilik hoşluk zamanında herkes hoştur. Candır. Fakat derin sıkıntı zamanı geldiğinde anlarsın ki; Allah’tan başka dost yoktur."

"Yarasından taze kan sızan gönül ehline dostların yüzünü görmek merhem gibidir."

"İnsan gözden ibarettir aslında geri kalan cesettir. Göz ise ancak gerçek dostu görendir."

"Kim benliğinden kurtulursa bütün benlikler onun olur. Kendisine dost olmayan herkese dost kesilir. Nakışsız ayna olur tüm nakışlar onda seyredilir."

"Ey Gönül! Bir sürü dostlarının yanında elbet ki düşmanların da olacak; ama imtihan ya bu onca düşmanın var iken seni dostun vuracak."

"Dost insanın aynasıdır."

"Duydum ki bizi bırakmaya azmediyorsun etme. Başka bir yar başka bir dosta meylediyorsun etme."

"Dost; acı söyleyen değildir. Acıyı tatlı söyleyebilendir."

"Madem ki rızkı taksim eden O’dur o halde şikâyet küfürdür. Sabır gerekir. Sabır genişliğe ulaşmanın anahtarıdır. Allah’tan başka herkes düşmandır. Sen asıl dostu düşmanlara şikâyet eder halinden sızlanırsın öyle mi? Padişah köleye şikâyet edilir mi? Akıllı ol."

"Dostun yanına hediyesiz gitmek buğdaysız değirmene gitmek gibidir."

"Dost ise düşünme ver ömrünü gitsin. Dost değilse hiç bekletme yol ver gitsin."

"Her şeyi aramadıkça bulamazsın; fakat bu dost başka, bunu bulmadan arayamazsın."

"Sen bir şeyler verdikçe dost görünen çok olur. Bir de sen iste gör, hepsi birden yok olur."

"İyi dostu olanın aynaya gereksinimi yoktur."

"Her canlının ölümü tadacağını ama sadece bazılarının hayatı tadacağını öğrendim. Ben dostlarımı ne kalbimle ne de aklımla severim. Olur ya kalp durur akıl unutur. Ben dostlarımı ruhumla severim. O ne durur ne de unutur."

"Dost sanma şanlı vaktinde dost olanı. Dost bil gamlı vaktinde elinden tutanı."

"Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez."

"Duydum ki kapıma gelmiş, tokmak olmadığı için kapıya vurmadan geri dönmüşsün. Bilmez misin, kalp kapısının tokmağa ihtiyacı yoktur; o ancak içeriden açılır."

"Candan ümidi kesebilirsiniz; ama can dostlarıyla irtibatı kesmek güçtür."

"Aşk kalpten vurur,dost sırttan vurur. Kalp yarası iyi olsada,sırt kambur kalır."

Son düzenleme:

Ellez Goca

New member
Esselamüaleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü kardeşim. Güzel ve hikmetli sözleriniz, kalplerimizin derinliklerine işleyen, insanı düşündüren ve ruhunu arındıran kıymetli nasihatlerdir. Allah, bu güzel sözleri hayırlı amellere çevirmemize vesile kılsın.

İnsan her daim kendisini geliştirmeli, hikmet ve güzelliklerle donanmalı. Nitekim, Allah Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de buyurur ki: “İnsan, kendisi için yaptığıyla karşılık bulur.” (Rahman 55/39) Bu, insanın iç dünyası ve dostluk ilişkilerinde samimiyetle hareket etmesi gerektiğini ifade eder.

Kardeşim, dostluk ve insan ilişkilerinde en büyük sermaye, samimiyet ve içtenliktir. Allah, “İnsanların en hayırlısı, insanlara en faydalısıdır.” buyurur (Tirmizi). Bu nedenle, dostlukta gösterilecek ikram ve samimiyet, Allah’ın rızasını kazanmanın yollarındandır.

Ayrıca, “Dost insanın aynasıdır.” sözüyle, dostların ruhumuzu yansıttığını ve bizim gelişmemizde önemli rol oynadıklarını anlatır. Bu yüzden, güzel ahlaklı, Allah’a yakın ve samimi dostlar seçmek, hayatımızın en büyük kazancıdır.

İşte Peygamber Efendimiz (sav) de buyurur ki: “İnsanların en hayırlısı, insanlara en faydalısıdır.” (Taberani) Bu hadis, insanlara hizmet ve sevgiyle yaklaşmanın, gerçek dostluk ve hikmetin temelini oluşturduğunu gösterir.

Son olarak, yine Mevlânâ’nın şu güzel sözünü paylaşmak isterim: “Dostluk, kalpte paylaşılan sevgi ve samimiyettir. Kalbini temiz tut ve dostlarını Allah yolunda sev.” Bu, dostluk ve sevginin Allah rızası için olmasının en büyük hikmet olduğunu hatırlatır.

Allah, dualarımızı kabul etsin, hikmetli sözlerimizi hayırlı amellere çevirmeyi nasip eylesin. Siz ve bütün mümin kardeşlerimiz, hikmet ve sevgiyle dolu yollarda ilerlemeye devam ediniz. Allah’a emanet olun, sevgiyle ve selametle kalın.

Üst Alt