Kuran ayetlerinde her hangi bir eksiklik veya fazlalık yoktur. Peygamberimize gelen her emir ve yasak Allah'ın vahiyle bildirmesi sonucu oluyordu. Ancak bu emir ve yasakların bir kısmı sadece mana olarak geliyordu. Peygamber Efendimiz de onları ümmetine anlatıyordu. Diğerleri ise hem mana hem de lafız olarak geliyor ve Peygamber efendimizin onlara hiç bir katkısı olmadan olduğu gibi kalıyordu. İşte bunlar Kuran ayetleridir. Manası Allah'tan olup da anlamı peygamber efendimize ait olanalar vaya Kuran ayeti olmayan vahiyler ise Kurana girmiyordu. Okunan bir kuran ayeti olmadığı için Kuran'a girmeyen ayetler vardı. İşte Recimle ilgili olan vahiy de bunlardan biridir. Bu nedenle bu ayetin hükmüyle amel ediliyor. Ancak Okunan Kuran ayeti olmadığı için de Kuran da yoktur. Yani hükmüyle amel ediliyor.
İmam Şafii, meşhur eseri el-Ümm'de şunları kaydeder: "Peygamber'in farz kıldığı her şey vahiy ile olmuştur. Bir okunan vahiy (vahy-i metluv) vardır, bir de doğrudan Hz. Peygamber'e vahyedilen ve Hz. Peygamber'in sünnet kıldıkları vardır." Şafii, bu ikinci çeşit vahyin, ister bazılarının dediği gibi Cebrail tarafından Hz. Peygamber'in (s.a.s.) kalbine ilka edilen bir bilgi olsun, isterse insanları doğru yola iletmesi için bizzat Allah'ın kendisine bildirdiği bir bilgi olsun, herkesi bağlayıcı olduğunu söylemektedir .
Şafii, bu yaklaşımı aynı kitabın bir başka yerinde şöyle ifade eder: "Peygamber, Allah'ın emri olmadan hiçbir konuda hüküm vermemiştir. Allah'ın, Peygamberine gönderdiği emirler iki kısımdır: Biri, bizzat Allah'ın insanlara tebliğ edilmek üzere inzal ettiği vahiy; diğeri de Allah'tan "şu işi şöyle yap" diye bir mesaj gelir, o da onu yerine getirir." Şafii, bu yaklaşımını delillendirmek için "(Ey Peygamber hanımları) oturun da evlerinizde okunan Allah'ın âyetlerini ve hikmeti zikredin." (Ahzab, 34) âyetini anarak, vahyin ikinci kısmını "hikmet"le açıklar . Şafii bir başka yerde de şöyle demektedir: "Bazı âlimlere göre, Hz. Peygamber'in sünnetinin tümü onun kalbine ilka olunmuştur ve onun sünneti de hikmetin ta kendisidir" .
Recm konusu Peygamber Efendimizce (sav) hükmolunmuş, uygulanmış ise de imkanlar ölçüsünde bu cezadan kaçmaya çalışmıştır.
Sünnet içinde, kul olma gereği yapılanlar, oturmak, kalkmak, yürümek, oturarak su içmek gibi olanlar vardır, bir de Allah'ın vahy olarak indirmediği ama bizzat kendi kudreti veya Cebrail (a.s.) aracılığı ile kalbine ilka ettiği (indirdiği) vahyler sonucu uygulananları vardır. Bunların bazılarına da hikmet denir ki, Kur'an apaçık denildiği halde bizler halen Lam, mim, kaf gibi ayet kabul edilen bu sözlerin mahiyetini bilemiyoruz. Bunların ancak ve ancak ilmi ledün sahiplerinin bileceği ve onlar da bildirirlerse, bizim tarafımızdan da bilinebileceği vurgulanıyor.
Eğer bu recm sünnet olarak kabul edilirse, Allah'ın ilka ettiğidir. İlla vahy aranması şart değildir.
"Peygamber her ne versdiyse alın, sakındırdığından da sakının..." ayeti buna iman etmemizi gerektirir.
Kuran'a göre, BİRİLERİ SİZİ ÖLDÜRMEK İSTEMİYORSA hiç kimseyi öldüremezsiniz. ancak kendinizi savunmak için öldürebilirsiniz.
lakin cahil ve düşünmeyen topluluklar,kendi insanlık dışı hareketlerini maalesef ve maalesef kendilerine farklı bir din yaratıp, bunun arkasına sığınarak gerçekleştirmekte, bu da çok doğal olarak gerçekten İslamiyetin ne olduğunu bilmeyen kişilerde antipati yaratmaktadır.
örneğin Afganistan'da ya da başka yerlerde, cinsel ilişkiye girdiler diye insanların öldürülmesi kadar aşağılık ve insanlık dışı birşey olamaz.
çok güldüm sayın bekir. cevap yazmayacaktım ama dayanamadım. okumak ve anlamakla ilgili sorunum yok çok şükür. ama anlayamadığım nokta şu ; siz daha ne gösterilmesini istiyorsunuz? hadis te hadis tutturmuşsunuz, kimin söylediği belli olmayan hadisler Kuran'dan daha mı önemli? hadis gerçek de Kuran mı yalan?
''biz ona Kuran ı ve hikmeti verdik'' örneğini vermişsiniz, yani diyorsunuz ki sadece Kuran'a bakma, Kuran ve o hikmet çelişkili şeyler söyleyebilir. bundan başka hiçbir şey anlaşılmıyor dediğinizden. halbuki o hikmet Kuran ile çelişmemeli değil mi?
anlamıyorsanız okutayım demişsiniz. hadi okutun bakalım, şu yukarıdaki ayetlerden, insanların savunma haricinde de öldürülebilmesini nasıl çıkaracaksınız çok merak ediyorum.
öncelikle ben fetva falan vermem kimseye. çok pardon da ben bunları nazım hikmetten yada orhan veli den falan mı yazdım buraya sizce? Kuran'ı bilmek nedir bana açıklayın bakalım, ve tabii şu ayetleri de açıklamanızı istiyorum. hikmet konusunu da söylemiştim bir daha söyleyeyim, sanırım sizin dediğiniz hikmet Kuran la çelişmek zorunda... çünkü size Kuran dan ayetler belirtmeme rağmen ''yok olmaz hikmetini bilmek lazım'' diyorsunuz. açıklayın da sizden öğrenelim madem...
sayın bekir,dalga geçmek yerine sayın bekir, başkalarının yorumlarını yaşamak yerine oturup kendiniz okusanız çok daha faydalı olacak. bu da bir gençten abisine bir tavsiye olsun saygısızlık olarak görmezseniz.
özellikle laiklik konusunda yazdıklarımdan sonra beni içine soktuğunuz kalıbı biliyorum, emin olun onlardan değilim. asırlardır dinin anlaşılmayışına gelirsek, bana şunu söyleyin ve tartışmayı bitirelim o halde;''niçin o dalga geçtiğiniz hıristiyanlar dünyayı yönetirken tüm islam ülkeleri 3. sınıf, gelişmemiş, kaos içinde, insanlar birbirini '''''öldürmekle, mezheplere ayrılıp birbirlerini camilerinde taramakla''''' meşgul? ''
Aynı soruyu ben sana biraz daha genişletilmiş hali ile sorayım. Hem soruna cevap olsun, hem sana soru sorsun, hem de bu soruya vereceğin cevapla senin mantığın diğer insanlar tarafından da daha net anlaşılsın, hem de seni kategorize etmediğimiz diğer insanlar tarafından da görülsün.''niçin o dalga geçtiğiniz hıristiyanlar dünyayı yönetirken tüm islam ülkeleri 3. sınıf, gelişmemiş, kaos içinde, insanlar birbirini '''''öldürmekle, mezheplere ayrılıp birbirlerini camilerinde taramakla''''' meşgul? ''
sizinle aynı düşünmeyen kişi pervasız oluyor demek?
ben size Kuran'ın kendisinden apaçık ayetleri yazıyorum,
ki anlaşılmayacak, ya da bir alimin-hocanın ya da başka bişeyin açıklamasına gerek bırakmayacak derecede basitken, siz gelip burada ayetleri parçalıyorunuz, cımbızlıyorsunuz, bunu gösterince de diyorsunuz ki alimler var hocalar var.
bizim caminin hocası da ''amentüyü arka arkaya 200 kere okursanız şu kadar günahınız affolur'' diyor sayın bekir, onun da adı hoca dikkatinizi çekerim.
bunun sorduğum soruyla uzaktan yakından ilgisi yok.
We get it, advertisements are annoying!
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.