Benim çok merak ettiğim bir soru var.
Malum dünyaya imtihan edilmek için geldik.
2,3 yaşlarında ölen çocuklar imtihan olmadan dünyadan ayrılıyorlar.
Bu çocukların imtihan edilmeden dünyadan ayrılmalarının sebebi nedir?
Teşekkürler.
Ey insanlar! Eğer yeniden dirilmekten şüpheniz varsa, şurası muhakkak ki, Biz sizi önce topraktan, sonra bir parça sudan, sonra pıhtılaşmış bir kandan, sonra belli belirsiz bir et parçasından yarattık; tâ ki âyetlerimizi size açıklayalım. Sonra sizi dilediğimiz vakte kadar rahimlerde tutar, sonra çocuk olarak çıkarır sonra da olgunluk çağına erişinceye kadar sizi büyütürüz. İçinizden bazıları vefat ettirilir; bazılarınızı da en ileri yaşlara, evvelce bildiği şeyleri de bilmez hale gelinceye kadar yaşatırız. Yeryüzünü de ölmüş, kurumuş görürsün. Fakat üzerine yağmur indirdiğimiz zaman, o ölmüş yeryüzü kıpırdanır, kabarır ve üzerinde her güzel çiftten çeşit çeşit bitkiler yeşerir. (Hacc Suresi-5)
dediğiniz olay ayette belirtilmiş, fakat sebebi belirtilmemiştir. yapılan-gerçekleşen her şeyin sebebini bilmemiz zaten mümkün değildir.
Bu arada Şüphe,
herşeyin açıklanabildiği olayı günümüzde mümkün olmadığı gibi asla mümkün olmayacaktır. ''ne kadar zeki de olsanız sınırlısınız'' gibilerinden saçmalamışsın, sen her şeyin sebebini açıkladın, evren ve hayatla ilgili hiçbir soru işareti kalmadı da bizim mi haberimiz yok?
misal hep aklıma takılmıştır, madem her şeyi biliyorsun sana sorayım.
bulunduğumuz evrenin sınırlı mı yoksa sınırsız mı olduğunu merak ediyorum. big bang sonucu oluşan bir adet mi evrenimiz vardır, yoksa paralel evren teorisinde olduğu gibi sonsuz sayıda evren mi var? ya da eğer bir adet değilse, sonsuz sayıda da değilse tam olarak kaç adet var? eğer bulunduğumuz evren sınırlı ise, bu sınırların ötesinde başka evrenler de var mıdır, ya da bunun bilgisine ulaşabilir miyiz? gerçekten merak ettiğim bu hususları cevaplandırırsan memnun olurum.
Degerli arkadaşım büyük patlama,paralel evren,birden fazla evren gibi konular bilimin tartışmalı konuları ve ben bunlara şimdilik bilimsel hikayeler olarak bakıyorum.Bu konularda bilim daha çok yol katetmesi gerekiyor.
Biz dinleri tartışmaya açarken ,evrenle ilgili sorulara kesin bir cevap vermiş olmamız gerekmiyor.Astro-fizik konusuna veya bilimsel hikayelerden haberdar olmamız gerekmiyor.
Turgut arkadaşın sorusuna dönersek
Kehf suresi
74- Böylece ikisi (yine) yola koyuldular. Nitekim bir çocukla karşılaştılar, o hemen tutup onu öldürüverdi. (Musa) Dedi ki: "Bir cana karşılık olmaksızın, tertemiz bir canı mı öldürdün? Andolsun, sen kötü bir iş yaptın."
Bakalım çocugu neden öldürmüş ?
80- Çocuğa gelince, onun anne ve babası mü'min kimselerdi. Bundan dolayı, onun kendilerine azgınlık ve küfür zorunu kullanmasından endişe edip-korktuk."
81- Böylece, onlara Rablerinin ondan temiz olmak bakımından daha hayırlısı, merhamet bakımından da daha yakın olanını vermesini diledik."
Kehf suresi 80 81 .ayetlerin açıklamasını okudugunuzda göreceksiniz ki,çaglar boyu otorite olarak kabul edilen gazali gibi adamların bu ayetler karşısında sıgınabildikleri yerdir
mantık yüce iradeyi açıklamakta yetersiz kalır cümlesi.
İslam alimleri tarafından tartışmalı bir konudurmüslüman olmayan ailelerin ölen çocukları cennete mi yoksa cehenneme mi gidecek
Gazali kendisine ve bize şunu sorar
mademki bazılarının büyüyüp ilerde cehenneme gitmesi önlenmişse (kehf 74,80,81.ayetler)Neden o çocuga bu ayrıcalık yapılmışta diger cehenneme gidenlere yapılmamıştır.
Gazali bu mantıksızlıgın cevabını veremez .mantık yüce iradeyi açıklamakta yetersiz kalır demek zorunda kalır.
Degerli arkadaşım siz gazalinin veremedigi cevabı verebilecek misiniz.
sorumu tekrar edeyim
Bazılarının cehenneme gitmesi onları çocukken öldürerek engellenirken (kehf 74,80,81.ayetler)cehenneme gidecek olanlar için neden kullanılmamaktadır.Neden çifte standart uygulanmakta ?
selam ve dua ile
Degerli Arkadaşım,Önce Kuran dan alıntı yaptığınız yerlerle başlayayım;
Yanlış anlamadıysam bu alıntıyı yaparak çocuğun, aklı ermiş ve inançsız bir kişi olarak ölmesinin ve cehenneme gitmesinin engellenmek amacı ile öldürüldüğünü anlatmaya çalıştınız. Sanırım yanlış anladınız, burada böyle bir durum söz konusu değil. Burada bahsedilen, Hz. Musa'nın beraberindeki ad**** çocuğu, inançlı kimseler olan anne ve babasını azgınlık ve küfre sürüklemesini engellemek amacı ile öldürdüğüdür. Tekrar bakalım;
"Çocuğa gelince, anası babası mü'min insanlardı. Onları azgınlığa ve küfre sürüklemesinden korktuk."
"Böylece, Rablerinin onlara, bu çocuğun yerine daha hayırlı ve daha merhametli bir çocuk vermesini diledik."
Siz ise burada, bazılarının büyüyüp ileride cehenneme gitmesinin engellendiğini söylediğini söylemişsiniz. Bu kanıya nereden vardınız? Burada ölen çocuğun nereye gittiği ya da cehenneme gitmesinin engellendiği belirtilmiyor. Siz mi yanlış okudunuz, ben mi yanlış anladım?
İkinci olarak;
Sorduğum soruların ''bilimsel'' ya da başka birşeysel sorular olması, insanlığın istisnasız olarak her şeyin bilgisine ulaşmasının imkansız olduğu gerçeğini değiştirmiyor ki bu soruları sorm**** sebebi de buydu. ''Dinleri tartışmaya açarken bu sorulara kesin cevaplar vermiş olmamız gerekmiyor'' demişsiniz fakat kendi kendinizle çelişiyorsunuz. Bir yandan bilmediğiniz pek çok şey olduğunu kabullenirken, diğer yandan kendi sınırlı mantığınız ile cevap bulamadığınız şeyleri, cevaplarını bulamadığınız için ''saçmalık, iki yüzlülük'' olarak nitelendiriyorsunuz, ki verdiğiniz Kuran ayetleri ile bu ayetlere dayanarak söylediğiniz şeyler yukarıda da açıkladığım gibi birbirini tutmuyor.
Degerli Arkadaşım,
Bir şeyin yanlış oldugunu söyledigimizde dogrusunu söylemek zorunda degiliz ,hatta dogrusunu bilmiyor da olabiliriz.
İbrahimi dinler insanın adem ve havvadan geldigini iddia eder .Bu yaradılış hikayesi mantıksızlıklarla doludur.Ahlaki olarak kabul edemeyecegimiz(kardeşlerin birbiriyle evlenerek insan soyunun çogaldıgı gibi) bazı olaylar vardır.
Bu yaratılış hikayesine karşı çıkıyoruz diye evrim teorisine inanmak veya onu savunmak zorunda degiliz.
Evrim teorisi bütün biyologların kabul ettigi bir konu olsa bile hala eksikleri olan bir teoridir.
Yanlışı gösteriyorsam dogruyu göstermek zorunda degilim .Beni dogruyu bilmekten çok yanlışı bilmek ilgilendiriyor.
Böylece bir yanlış yolunda ömrümü heba etmiyorum.
"Çocuğa gelince, anası babası mü'min insanlardı. Onları azgınlığa ve küfre sürüklemesinden korktuk."
"Böylece, Rablerinin onlara, bu çocuğun yerine daha hayırlı ve daha merhametli bir çocuk vermesini diledik."
bu ayetten benim anladıgım çocuktan dolayı anne babanın küfre sürüklenip ,cehenneme gitmesi önlenmiş,muhtemelen çocukta cehenneme gitmekten kurtulmuş(bununla beraber yukarda verdigim gazalinin hikayesini hatırlatırım)
Çocuklarından dolayı veya benzeri nedenlerden dolayı küfre sürüklenip cehenneme gidecek olanlara haksızlık olmuyor mu? Benim burda gördügüm çifte standardı siz niye görmüyorsunuz?
benim gördügüm gerçegi sen
senin gördügün gerçegi ben göremiyorsam
burdan çıkaracagımız sonuç özellikle gerçek sandıgımız şeylere şüpheyle bakmak olmalı.
selam ve dua ile
Sayın Bekir
Ateizmin rekl****ı yapmıyorum.
İslam üzerine sorularımı,şüphelerimi sizinle paylaşıyorum.
islamı müslüman forumunda tartışmayacagız da nerde tartışacagız.?
Bence islam müslüman forumlarında tartışılmalıdır.Hakikate ulaşmak istiyorsak dinlerin tartışılma yeri sadece ateistforum vb.leri olmamalıdır.İslami siteler bu tartışmalara öncülük etmeli dinlere inanmayanları forumlarına davet etmelidir.
saygılarımla
We get it, advertisements are annoying!
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.