Garip Sorular

Kartalbibaktý

New member
Merhaba.
Kardeşlerim bi takım sorularım olcak...
Kuranda allah kendini övermi-bana göre biz onu övmeliyiz ?
De ki anlamını acıklarmısınız ?
Ve ben her helaya girdimde dini düşünceler aklıma geliyor ?..
İşallah günah deildir.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Selam,

Allah kendini övmez, kendinden bahseder. Fakat kendisi her şeyden daha yüce, daha güzel, daha güçlü olduğundan, kısacası sonsuzluğu kendinde barındırdığından bu bahsetmeler biz basit ademoğullarına övgü gibi gelir.

Söz gelimi Allah kendisi hakkında ''Her şeyden yücedir'' dediğinde, bu Allah ile ilgili bir gerçektir. Fakat insan o seviyede olmadığından bu söylem ona övgü gibi gelmektedir, halbuki Allah burada kendisi ile ilgili bir gerçeği ifade etmiştir.

Merhaba.
Kardeşlerim bi takım sorularım olcak...
Kuranda allah kendini övermi-bana göre biz onu övmeliyiz ?
De ki anlamını acıklarmısınız ?
Ve ben her helaya girdimde dini düşünceler aklıma geliyor ?..
İşallah günah deildir.

Allah'ın (cc) yaradan, insanların kul olduğu gerçeği göz önüne alınırsa, Allah'a (cc) ait sıfatlar kul nezdinde övgüye değer olur zaten. Kul olanın zaafiyetlerini de düşünürseniz övgüye layık tek Zât'ın O (cc) olduğu görülür ve bunun bilmeyenlere tanıtılması "kendini övme" olarak anlaşılmaz. Yani siz birisi ile tanıştığınızda, tanıştığınız kişinin tıp doktoru olduğunu söylemesi bir tanıtımdır, övgü değildir. Siz eğer tıp doktorunun ne demek olduğunu bilmiyorsanız, o size "ben tedavi ederim, ameliyat yaparım" demesi kendini övgüye girmez, tanıtım olur ki Allah (cc) Zât'ını kullarının anlayabildiği ölçüde sıfatları ile anlatır ve kullarına kendini tanıtır. Ve zaten övülmeye tek değer O'dur (cc)

Kur'an da yer yer geçen "de ki" ifadesi Kur'ani bir tavırıdr. Zaman zaman Kur'anın vahyedildiği Rasül'e, bazen de kullara karşı söyletimde, iletimde, tasdikde kullanılan ifade biçimidir.

Olabilir, derler ki "adamın aklı helaya girdiğinde başına gelirmiş" :)

Geri
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks