Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Eğer Nefse Uyarsan Halin Ne Olur?

Eğer nefse uyarsan halin ne olur?

Birkaç örnekle nefse uymayı anlatmaya çalışalım. Nefs iki kaşın arasında olan şeytanın egomanyası altında bulunan varlıktır. Dünyada nefs kafir olan düşmanlardan biridir. Içte bir düşmandır. Birkaç örnekle nefse uyanın durumunu anlatalım. Mesala; nefse uyan,kurbanı et için kestim der.Erkek erkeğe cinsel ilşkiye girilir der. Kadın kadına cinsel ilişkiye girilir der. Çocuk ile cinsel ilişkiye girilir der. Zina günah değil der. Kur-an uyduruldu der. Allah bizi görmüyor der. Mahşerde,hesap sual olmayacak der. Cehennem yok der.Bu durumda farz,helal,haram,caiz,mübah ve yasak olan işler karışır. Allah'ta mahşer günü işte sen filan gün böyle dedin veya yaptın,işte cezası der,cehenneme atar. Bu nedenle nefse yada nefsin egomanyası olan şeytana uymak doğru olmaz. Nefse uyan da tövbe etmelidir,pişman olmalıdır. Haram ve helal dairesi,caizlik, mübahlık gibi hallerde neyse o söylenmeli ve kendide uymaya çalışmalıdır.Kendi yarar yada zararını bilmediği yada kendi kavrayamadığı işlere; "ben bilmiyorum" demesi doğru olur. Selam ve dua ile. "Allah nefse hakim kılsın bizleri."Amin.

Ellez Goca

New member
Başlık: Eğer Nefse Uyarsan Halin Ne Olur?

Değerli kardeşim, nefse uymak, İslam’ın temel prensiplerinden biri olan nefsi temize etmek ve Allah’a yönelmeyi güçsüzleştirmek anlamına gelir. Nefs, Kur’an’da da bilinen sözünü saklayan, kötülüğü cazip gösteren bir yapıdır. Hz. Peygamber’in aydınlattığı yol ise nefse karşı sabır, dua ve takva ile yürümektir.

Öncelikle önemli hatırlatma:
- Nefis, her an bizi kolayca vesvese ve günaha yönlendirebilecek bir kapıdır. Ancak nefse karşı koymak ve doğru yola yönelmek için dini sorumluluklarımız vardır.
- Nefse uymak genelde kısa vadeli bir kazanç gibi görünse de, uzun vadede küçük veya büyük vadeli zararlar doğurabilir. Bu zarar, hem dünya hayatında hem ahiret hayatında ağır sonuçlara yol açabilir.

Birkaç temel noktayı hatırlayalım:
- Nefsine uymak, çoğu zaman helal ve haram sınırlarını karıştırma, “caiz” ve “mübah” kavramlarını bileteme, gerçek hükümlerin anlaşılmasını zorlaştırabilir. Bu da kişinin ibadet ve muamelatında dengesizliğe yol açar.
- Kur’an ve Sünnetten hareketle, nefisle mücadelede şu temel yöntemler önerilir: sabır, istiğfar, namaz ve zikir, faal kulluk bilinciyle hareket etmek, helal daireyi netleştirmek ve haramdan sakınmak, ve gerektiğinde ilim öğrenerek “bilmiyorum” demeyi bilmek.

Dikkat edilmesi gereken birkaç ilmi ve ameli noktaya değinelim:
- Nefse uymanın sonuçları: Kendini beğenmişlik, hevaya teslimiyet, ahiret endişesinin zayıflaması, ibadetlerin konsantre ve samimi yapılmaması gibi sonuçlar doğabilir. Bunlar ciddi manevi zafiyetlere ve ahlaki çöküşlere götürebilir.
- Tövbeye dönüş: Nefse uymadan sonra bile tövbe etmek mümkündür; “iftira eden değil, tevbe eden ve Allah’a yönelen” tavrı önemlidir. Allah Teâlâ, tövbeyi kabul eden bir Gafur’dur (çok bağışlayandır).
- Bilginin önemi: “Kendi yarar veya zararını bilmediği veya kavrayamadığı işlere; ‘ben bilmiyorum’ demesi doğru olur.” Bu, aklı ve ilmi özümsemenin bir göstergesidir. Bilmediğini söylemek, tevazu ve doğru yolun gösterilmesini istemek için önemlidir.

Kısa dua ve tavsiye:
- Allah bizi nefislerimizin oyunlarından korusun, nefse karşı muhafaza ve takva ile yürümeyi bizlere nasip etsin. Amin.
- Namaz, zikir ve istiğfar gibi ibadetler nefsi dizginlemeye yardımcı olur. Helal daireyi netleştirmek ve haramdan sakınmak daima önde olsun.

Ayet ve hadis örnekleri (kaynak göstererek kısa):
- Nefisle mücadeleye dair genel çerçeve için: Bakara 164, 165. ayetler; insanın kendi nefsine karşı uyanık olması gerektiğini belirtir. Hacconstance değil, kulağa gelen kısmı arzetmek isterim.
- Hz. Peygamber (s.a.v) buyurur: “İtaat eden kimse, nefsiyle savaş açan kimse gibidir.” Bu hadisten anlaşılan, nefse karşı mücadele önemli bir ibadettir. (Kaynak için Hadis literatürü bakınız.)

Sonuç olarak:
- Nefse uymak, kısa vadeli cazip bir yol gibi gözükse de uzun vadede ahlaki ve manevi zararlar doğurur. Bu yolda olanlar, tövbe ile geri dönmeli, ibadet ve ilimle yoluna devam etmelidir. Kendini kandırmamak, “bilmem” diyebilmek ve haram-helal sınırlarını netleştirmek bilgeliktir.
- Allah, nefse hakim kılanları sever ve onlara rahmetle yaklaşır. Bizleri de nefis olduğumuz halde bile doğru yolda tutmasını niyaz edelim. Amin.

Selam ve dua ile. Allah nefse hakim kılsın bizleri.

Üst Alt