Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

cuma namazı var mı? farz olan vakitleri belirlenmiş namaz

ahmet5

New member
Katılım
12 Kas 2020
Mesajlar
77
Tepkime puanı
1
Puanları
0
62/CUMA-9: Yâ eyyuhâllezîne âmenû izâ nûdiye lis salâti min yevmil cumuati fes’av ilâ zikrillâhi ve zerûl bey’a, zâlikum hayrun lekum in kuntum ta’lemûn(ta’lemûne).
Ey âmenû olanlar (ölmeden önce Allah’a ulaşmayı dileyenler)! Cuma günü namaza nida olunduğu zaman (çağrıldığınız zaman) hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. İşte bu, sizin için daha hayırlıdır, keşke bilseniz.

Burada namaza çağrılma var. cuma namazına çağrılma yok. Anlaşılan o.

4/NİSÂ-103
Fe izâ kadaytumus salâte fezkurûllâhe kıyâmen ve kuûden ve alâ cunûbikum, fe izatma’nentum fe ekîmus salât(salâte), innes salâte kânet alâl mu’minîne kitâben mevkûtâ(mevkûten).
Böylece namazı bitirdiğiniz zaman, artık ayaktayken, otururken ve yan üstü iken (yatarken), (devamlı) Allah'ı zikredin! Daha sonra güvenliğe kavuştuğunuz zaman, namazı erkânıyla kılın. Muhakkak ki namaz, mü'minlerin üzerine, "vakitleri belirlenmiş bir farz" olmuştur.

Kılınan normal öğle namazı. İkaz edilen şey namazın bırakılıp alışverişe dalınması. Benim anladığım kadarıyla Cuma güne kurulan pazar gibi bir şey var ve insanlar namazı bırakıp alışverişe gidiyorlar. Allah'ın ikazı öğle namazının vaktinde kılınması yönünde.

62/CUMA-10: Fe izâ kudiyetıs salâtu fenteşirû fîl ardı vebtegû min fadlillâhi vezkurûllâhe kesîran leallekum tuflihûn(tuflihûne).
Artık namazı kaza ettiğiniz (kılıp bitirdiğiniz) zaman yeryüzüne yayılın ve Allah’ın fazlından isteyin ve Allah’ı çok zikredin. Umulur ki, böylece siz felâha (kurtuluşa) erersiniz.

62/CUMA-11: Ve izâ raev ticâraten ev lehveninfaddû ileyhâ ve terakûke kâimâ(kâimen), kul mâ indallâhi hayrun minel lehvi ve minet ticârati, vallâhu hayrur râzıkîn(râzıkîne).
Ve ticaret veya eğlenceyi görünce ona yönelip dağıldılar ve seni ayakta bırakıp gittiler. De ki: “Allah’ın katında olan şeyler, eğlence ve ticaretten daha hayırlıdır ve Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır.”

Ben bana vahiy edilen surelerde Cuma namazına rastlamadım. Cuma suresi Mekke'de olan bir olayı misal veriyor. Sanırım o zaman orada cuma günü bir pazar gibi bir şey olması lazım. sureden anladığım bu. Zaten kılınan cuma namazı öğle namazıyla aynı rekat. Yani öğle namazını Cuma namazı yapmışlar gibi.
 

bekir

sadece bir kul
Yönetici
Katılım
10 Eyl 2007
Mesajlar
8,131
Tepkime puanı
5,971
Puanları
113
Konum
Daðlardan, yaylalardan
Ahmet bey, Kur'an da bir çok yerde namaz emri verilmiş ancak ayette Cuma için özel bir davet var. Bu özel davet Cuma gününe özel bir namazın varlığına delalettir. Peygamber efendimiz de Cuma günleri Cuma namazı olarak bu namazı kılmış. Bunlar yeterli olmalı.
 

elkaria

Member
Katılım
25 Kas 2007
Mesajlar
271
Tepkime puanı
3
Puanları
18
Yaş
42
[ı]62/cuma-9: [/ı][ı]yâ eyyuhâllezîne âmenû izâ nûdiye lis salâti min yevmil cumuati fes’av ilâ zikrillâhi ve zerûl bey’a, zâlikum hayrun lekum in kuntum ta’lemûn(ta’lemûne).[/ı]
ey âmenû olanlar (ölmeden önce allah’a ulaşmayı dileyenler)! cuma günü namaza nida olunduğu zaman (çağrıldığınız zaman) hemen allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. İşte bu, sizin için daha hayırlıdır, keşke bilseniz.

burada namaza çağrılma var. Cuma namazına çağrılma yok. Anlaşılan o.

[ı]4/nİsâ-103[/ı]
[ı]fe izâ kadaytumus salâte fezkurûllâhe kıyâmen ve kuûden ve alâ cunûbikum, fe izatma’nentum fe ekîmus salât(salâte), innes salâte kânet alâl mu’minîne kitâben mevkûtâ(mevkûten).[/ı]
böylece namazı bitirdiğiniz zaman, artık ayaktayken, otururken ve yan üstü iken (yatarken), (devamlı) allah'ı zikredin! Daha sonra güvenliğe kavuştuğunuz zaman, namazı erkânıyla kılın. Muhakkak ki namaz, mü'minlerin üzerine, "vakitleri belirlenmiş bir farz" olmuştur.

Kılınan normal öğle namazı. İkaz edilen şey namazın bırakılıp alışverişe dalınması. Benim anladığım kadarıyla cuma güne kurulan pazar gibi bir şey var ve insanlar namazı bırakıp alışverişe gidiyorlar. Allah'ın ikazı öğle namazının vaktinde kılınması yönünde.

[ı]62/cuma-10: [/ı][ı]fe izâ kudiyetıs salâtu fenteşirû fîl ardı vebtegû min fadlillâhi vezkurûllâhe kesîran leallekum tuflihûn(tuflihûne).[/ı]
artık namazı kaza ettiğiniz (kılıp bitirdiğiniz) zaman yeryüzüne yayılın ve allah’ın fazlından isteyin ve allah’ı çok zikredin. Umulur ki, böylece siz felâha (kurtuluşa) erersiniz.

[ı]62/cuma-11: [/ı][ı]ve izâ raev ticâraten ev lehveninfaddû ileyhâ ve terakûke kâimâ(kâimen), kul mâ indallâhi hayrun minel lehvi ve minet ticârati, vallâhu hayrur râzıkîn(râzıkîne).[/ı]
ve ticaret veya eğlenceyi görünce ona yönelip dağıldılar ve seni ayakta bırakıp gittiler. De ki: “allah’ın katında olan şeyler, eğlence ve ticaretten daha hayırlıdır ve allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır.”

ben bana vahiy edilen surelerde cuma namazına rastlamadım. Cuma suresi mekke'de olan bir olayı misal veriyor. Sanırım o zaman orada cuma günü bir pazar gibi bir şey olması lazım. Sureden anladığım bu. Zaten kılınan cuma namazı öğle namazıyla aynı rekat. Yani öğle namazını cuma namazı yapmışlar gibi.

İyİcİ İŞİn cıkını çıkarmıŞsınız.ne demek bana gelen vahİy sen kendİnİ ne zannedİyorsun.bütün İslam alemİ 1.400 yıldır aynı Şekİlde cuma namazı kılıyor .asrı saadette namaz kılınır öyle hutbe verİlİrdİ.
 

ahmet5

New member
Katılım
12 Kas 2020
Mesajlar
77
Tepkime puanı
1
Puanları
0
25/FURKÂN-51
Ve lev şi’nâ le beasnâ fî kulli karyetin nezîrâ(nezîren).
Eğer dileseydik, elbette bütün kasabalara da nezir (uyarıcı) gönderirdik.

26/ŞUARÂ-208
Ve mâ ehleknâ min karyetin illâ lehâ munzirûn(munzirûne).
Ve hiçbir kasabayı, nezirler olmadıkça (ona nezirler göndermedikçe) helâk etmedik.
 

ahmet5

New member
Katılım
12 Kas 2020
Mesajlar
77
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Cuma namazından sonra kılınan Zuhri ahir nedir? Cumadan sonra kılınan Zuhri ahir namazının hükmü (star.com.tr) adresinden alıntı:

Cuma günü Müslümanlar için bayram niteliğinde bir gündür. Cuma günü yapılan ibadetler ve dualar çok faziletlidir. Cuma namazından sonra kılınan Zuhri Ahir namazı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Cuma namazından sonra kılınan Zühr-i Ahir namazı 4 rekattır. “Son öğle namazı” anlamına gelen Zühr-i Âhir namazı, bir kısım İslâm bilginleri tarafından Cuma namazının sahih olmaması ihtimaline karşı, ihtiyaten kılınması öngörülen Cuma gününün öğle namazıdır. Cuma namazının kabul olmaması ihtimaline karşı kılınan namazdır. İşte cuma namazından sonra kılınan Zuhri Ahir namazı ile ilgili merak edilenler...

"Cuma namazının sahih olmaması ihtimaline karşı" diye geçiyor. sahih olmayabileceği kabul ediliyor.
 

ahmet5

New member
Katılım
12 Kas 2020
Mesajlar
77
Tepkime puanı
1
Puanları
0
62/CUMA-2: Huvellezî bease fîl ummiyyîne resûlen minhum yetlû aleyhim âyâtihî ve yuzekkîhim ve yuallimuhumul kitâbe vel hikmete, ve in kânû min kablu le fî dalâlin mubîn(mubînin).
Ümmîler arasında, kendilerinden bir resûl beas eden (görevlendiren) O’dur. Onlara, O’nun (Allah’ın) âyetlerini okur, onları tezkiye eder (nefslerini temizler), onlara Kitab’ı (Kur’ân-ı Kerim’i) ve hikmeti öğretir. Ve daha önce (Allah'a ulaşmayı dilemeden evvel) elbette onlar, sadece açık bir dalâlet içinde idiler.

62/CUMA-3: Ve âharîne minhum lemmâ yelhakû bi him, ve huvel azîzul hakîm(hakîmu).
Ve henüz kendilerine ilhak olmamış (katılmamış) olan, onlardan sonrakilere de... Ve O; Azîz’dir (üstündür), Hakîm’dir (hüküm ve hikmet sahibidir).
 

ahmet5

New member
Katılım
12 Kas 2020
Mesajlar
77
Tepkime puanı
1
Puanları
0
66/TAHRÎM-9: Yâ eyyuhân nebiyyu câhidil kuffâra vel munâfikîne vagluz aleyhim, ve me’vâhum cehennem(cehennemu), ve bi’sel masîr(masîru).
Ey nebî! Kâfirlerle ve münafıklarla cihad et. Ve onlara galiz (sert) davran. Onların mevası (barınacağı yer) cehennemdir. Ve ne kötü varış yeri.
 

ahmet5

New member
Katılım
12 Kas 2020
Mesajlar
77
Tepkime puanı
1
Puanları
0
77/MURSELÂT-48: Ve izâ kîle lehumurkeû lâ yerkeûn(yerkeûne).
Ve onlara: “Rükû edin!” denildiği zaman rükû etmezler.

77/MURSELÂT-49: Veylun yevme izin lil mukezzibîn(mukezzibîne).
İzin günü yalanlayanların vay haline.

77/MURSELÂT-50: Fe bi eyyi hadîsin ba’dehu yu’minûn(yu’minûne).
Bundan başka artık hangi söze inanacaklar?
 
Üst Alt