Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Çocuğuma Allah(c.c)'ı nasıl anlatabilirim?

bcetin811

AMEL-Ý SALÝH
Katılım
27 Eyl 2006
Mesajlar
1,495
Tepkime puanı
110
Puanları
0
Yaş
42
Konum
Hayatýn içinden


Çocuklar, her yaş döneminde beden, zihin ve duygu olarak farklı özelliklere sahip olurlar. Bu farklılıkları ebeveynler iyi bilmeli, analiz etmeli ve çocuklarının mevcut olgunluk seviyelerini dikkate alarak eğitim vermelidirler.

Her gelişim döneminde çocuğun ihtiyaçları farklılaşır, kapasiteleri artar, buna bağlı olarak dünyasına giren şeylerin şuuraltlarında oluşturduğu temel dinamikler çocuğun fıtratını şekillendirir. Bu noktada önem arz eden konu ise, çocuğa uygun zamanda doğru bilgilerin doğru bir şekilde aktarılabilmesi ve aktarırlarken de çocuğun içinde bulunduğu zihinsel ve duygusal olgunluğun dikkate alınmasıdır.

***

ALLAH’I, ONLARIN ANLAYACAĞI ŞEKİLDE ANLATMAMAK YANLIŞ

Anne-babalar 0-7 yaş döneminde çocukların sadece somut kavramları ve varlıkları algılayıp, onlar hakkında yorum yapabildiklerini ve sadece somut varlıklarla ilgili hayal kurabildiklerini düşünürler. Bu, doğru bir bilgidir, ancak soyut düşünemedikleri için manevi kavramların anlatılmaması gerektiği, çocuğun zihninin karışabileceği ve ruhsal durumunu olumsuz etkileyeceği düşüncesi de yanlıştır. Peygamberimiz küçük yaşta öğrenilenlerin kalıcı olduğunu bizlere açıklıyor. Modern psikolojide de altı yaşına kadar çocuğun fıtratının şekillendiği bilgisi, çocuğun 0-7 yaş döneminde öğrendiklerini ve bilinçaltına yerleşen kavramları daha önemli hale getiriyor. Allah’a iman, insanın yaratılışında kendisine yerleştirilen ve tabiatı haline gelen bir özelliktir, ancak Efendimiz’in de buyurduğu gibi anne-baba ve çevre faktörü çocuğun doğuştan ve fıtri olan imanını değiştirebilir, farklılaştırabilir. Bundan dolayı doğumdan itibaren Allah (cc) çocuğun dünyasına girmelidir. Soyut düşünemediği için Allah’la ilgili bilinçaltı kazanımları engelleyecek tutum ve eğitim yöntemlerine başvurulması büyük bir hata olur.

***

DETAYA İNMEDEN ANLATMALI

Çocuğun bulunduğu gelişim dönemi bu konuda bizim için en önemli meseledir. Peygamber Efendimiz (sas); “Herkese akıl derecesine göre davranın.” buyurmaktadır. Dolayısıyla bizler çocuğun kendi hayal dünyasında zihinlerindeki mevcut kelime hazinesi ve yorumlayabilme becerisi içinde Allah’ı anlatmalıyız. Allah’ın varlığı ve sıfatlarıyla ilgili olarak çocuğun anlamlandırabileceği şeyler söylemeli, detaylandırılmış bilgiler vermemeliyiz.

2 yaşına kadar çocuğu anne-baba yaşantısı etkiler

Çocuklara Allah’ın anlatılması ve onların şuuraltlarında Yüce Yaratıcı’nın varlığına ilişkin bilgilerin ve hislerin kazanımı öncelikli olarak bulundukları ev ortamından ve anne-babanın kişisel yaşantısından etkilenir. 0-2 yaş döneminde henüz konuşma ve akıcı cümle kurabilme olgunluğuna sahip olmayan çocuklar, evlerinde bulunan anne-babalarını ve bulundukları ortamı izlerler. Çocuk, ebeveyninin davranışlarını ve sergiledikleri davranışların ev ortamına yaptığı katkıları gözlemlediği kadarıyla ruh dünyasında şekillendirir ve kendine göre bir yorumlamayla beraber bilinçaltına yerleştirir. Dinimizde çocuğun ilk öğrenmesi gereken kelimenin Allah (cc) olması tavsiye edilmesinin bildiğimiz ya da bilemediğimiz birçok hikmeti olabilir; ancak bu konuda bizim bilmemiz gereken, çocuğun ruh dünyasına çok küçük yaştan itibaren Allah’ın (cc) girmesidir. Aile ortamında ve günlük konuşma dilimizde kullandığımız birçok cümle Allah’ın varlığını çocuğa öğreten ilk kavramları oluşturur. “Allah’a emanet ol, maşallah, Allah korusun, Allah büyüktür, Allah kolaylık versin…” gibi cümleler, çocuğun kavram olarak kelime dağarcığında Allah’ın varlığını bilmelerinin temellerini oluşturur. Sadece kullanılan cümleler değil, anne-babaların ellerini açarak diz çökmüş bir halde dua etmeleri, birtakım ibadetleri yapmaları ve bu ibadetlerini yaparken içinde bulundukları manevi hazzın beden dillerine yansımasıyla birlikte, çocuk tarafından bunların gözlenmesi, hep şuuraltında Allah’ın varlığını çocuğa hissettiren şeylerdir. Büyük zatların hayat hikayelerini okuduğumuzda kendilerini çok küçük yaşta yaşantısıyla etkileyen insanların var olduğunu görürüz.

***

ÇOCUK SÜREKLİ SORU SORMAYA BAŞLADIĞINDA ONU DİNLEYİN VE SABIRLA SORULARINI CEVAPLAYIN (2-5 YAŞ DÖNEMİ)

Akıcı konuşmaya başlamasıyla birlikte, çocuğun gördüğü ve hayatına giren şeylerle ilgili merakının artması, fazlaca soru sormasına ve her şeyi öğrenmek istemesine sebep olur. Soru sorma davranışının ardı arkası kesilmeyen bu dönemlerde(2-5 yaş) anne-babalar, çocuğun sorularını hassasiyetle cevaplamalı ve gördükleri varlıklara ilişkin sordukları soruları Allah’a dayandırarak cevaplama yoluna gitmelidirler. Cevapları verirken kısa, öz ve doğru bilgilendirme yapmalıdırlar. Çocuğun anlayamayacağı düşüncesiyle yanlış cevaplar verilmemelidir. Örneğin; “yağmurun nasıl yağdığını” soran bir çocuğa “Allah istediği için yağıyor” denmesi bile onları şüphe duymaksızın inanmaya iter. Daha önce söylemiş olduğumuz gibi doğuştan fıtri olarak Allah’a iman tabiatlarında vardır.

Bir diğer önemli konu ise anne-babanın dine ve dini terminolojiye hakim olması ve bunu günlük hayatında sıkça kullanması, yine çocuğun Allah’a olan ilgisini ve sevgisini bilinçaltında besleyecektir. Soyut düşünemeyen bu yaştaki çocuklara kısa ve eğlenceli hikayelerle birtakım kavramlar öğretilmelidir. Çocuk, şefkatin ne olduğunu güzel bir hikayeyle anlayabileceği gibi, merhamet, sevgi, yardımseverlik gibi kavramlar da Allah’a adım adım ulaştıracak kavramlar olacak şekilde hikayeleştirilerek anlatılabilir. Peygamber Efendimiz’in uygulamaları içerisinde Allah inancını verecek dualar, şiirler ve güzel cümlelerin çocuklara ezberletilmesi gibi yöntemler söylenebilir. Ayrıca hal dili ve ortamın çocuk üzerindeki tesirini de gösterme sadedinde Peygamberimiz’in, torunu Hz. Ümame’yi omzuna alarak namaz kıldığı esnada eğilirken onu yere bırakması, kalkarken de yeniden omzuna alması örnek olarak verilebilir.

***

ÇOCUK, ALLAH’I (cc) ETRAFINDA GÖRDÜĞÜ VARLIKLARA BENZETEBİLİR... (5-8 YAŞ DÖNEMİ)

Zihinsel olgunlaşmayla birlikte 5-8 yaşlarındaki çocuklar, Allah’a ilişkin hayal dünyalarında birtakım benzetme ve konumlandırmalar yapabilirler. Sadece anne-babasını yegane güçlü olarak düşünen çocuk, beş yaşından itibaren anne-babasının her şeye güçlerinin yetmediğini anlar ve kainattaki her şeye gücü yeten bir varlığın olduğunu hissedebilir. Ancak soyut düşünemediği Allah’ı büyük bir insan, ilişki kurma ölçüsüne göre bir cami imamı ya da gördüğü herhangi büyük bir cisme benzetebilir. Bununla birlikte her ne kadar Allah’ı (cc) bir konumla özdeşleştirse de O’nun görünmez olduğunu 7-8 yaşlarında algılayabilir.

Çocuklar çevrelerindeki her şey hakkında bir yorum yapabildikleri için doğa, insan ve kainattaki her varlıkla Allah’ı (cc) ilişkilendirerek çocuğa hikayeler anlatılmalı ve örnekler verilmelidir. İnsanın zayıf, aciz ve sıkıntılı olduğunda Allah’ın (cc) yardım edeceği ve sıkıntıları azaltacağı anlatılmalıdır.

Çocuğa Allah’ı anlatırken şunlara dikkat edin;

* Çocuğun bulunduğu gelişim dönemi özellikleri iyi bilinmelidir.

* Gelişim dönemi dikkate alınarak Allah’tan (cc) bahsedilmelidir.

* Allah’a (cc) imanın fıtraten çocukta var olan bir durum olduğu bilinmelidir.

* Çocuk soyut kavramları düşünemiyor diye bu mevzuları yok saymak yanlıştır.

* Anne-babaların ev ortamında kullandıkları güzel cümlelerin çocuk tarafından gözlendiğini ve bunların onda şuuraltı oluşturduğunu bilmelidirler.

* Akıcı konuşmaya başladığı dönemlerde çocukların sordukları tüm sorulara Allah’la ilişki kurularak cevap verilmelidir.

* Soyut kavramlarla ilgili hikaye ve masallar çocukların daha kolay algılamasını sağlar.

* Anne-babanın manevi yaşantısına olan hassasiyetleri çocuk tarafından hissedilebilir.

* Kainattaki gerçekleşen her bir olayla ilgili sordukları soruları Allah’la (cc) ilişkilendirmek gerekir.

* Gereksiz ayrıntı ve teferruata girilmemeli, genel şeyler söylenmelidir.

* Çocuğun meraklı ve istekli olduğu anlar seçilerek bilgilendirme yapılmalıdır.

* Allah’la (cc) ilgili çocuğa antipatik gelebilecek gözdağı vermelere ya da terbiye edici olacağını düşündüğümüz korkutmalara sığınmamalıyız.

ERSİN TOKDEMİR, PSİKOLOJİK DANIŞMAN (AVCILAR FATİH KOLEJİ)
 

hannane

New member
Katılım
19 Ocak 2007
Mesajlar
1,172
Tepkime puanı
13
Puanları
0
Konum
kayýp þehirden
Allah razı olsun abi ...Böyle bir konunun gündeme gelmesine çok ihtiyaç vardı...Teşekkürler..
 

bcetin811

AMEL-Ý SALÝH
Katılım
27 Eyl 2006
Mesajlar
1,495
Tepkime puanı
110
Puanları
0
Yaş
42
Konum
Hayatýn içinden
Lütfen dikkat!...

Çocuklarımıza Allah'ı nasıl anlatalım konusunu özellikle ve özellikle; hadis-i şerifleri reddedip ''Sadece Kur'an'' diyen arkadaşlarımız okusun..

Çocukların gelişim süreci içerisinde hadis-i şerif'lerin ne kadar etkili olduğu kaçınılmaz bir gerçektir..Çünkü Kur'an ayetleri daha derin manalar içermektedir.

"Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır."(Buhari)

''Ey iman edenler! Oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz''
...(Bakara-183)

Ayet-i kerim'e ile hadis-i şerif arasında herhangi bir anlam kopukluğu varmı? Yok!..Peki siz bu durumda çocuğunuza hangisini daha kolay bir şekilde öğretebilirsiniz???


Buradan da anlaşılacağı gibi İslam dinimizi çocuklarımızın yaşlarına göre öğretmek gerekir.Bunun için önce hadislerimizi öğretmeliyiz ki Kur'an-ı Kerim için temel oluşturabilsin.Ve böylece Kur'an bilincini yerleştirebilelim..
 

mhmt

New member
Katılım
7 Kas 2006
Mesajlar
2,965
Tepkime puanı
715
Puanları
0
kardeşim Allah razı olsun..değerli bi paylaşım olmuş..
okunmaya değer..kime hangi yaşta ne öğreteceğiz..
bunun bilincede olmak adına sağlıklı bir yazı..

selametle...
 

lotus

New member
Katılım
30 Mar 2007
Mesajlar
407
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
arkadaşlar bende bu konuyla ilgili birşeyler sormak istiyordum bugüne kısmetmiş
2 yaşındaki kızımı evde yalnız bırakarak namazımı kılamıyorum ve bazen vakitlerini geçiriyorum bu konuda ne yapabilirim
diğer sorumda şöyle ben namaz kılmaya başladığımda çocuğum o kadar ağlıyor ki onu bırakacağım diye babasıyla falan kalmak istemiyor ezan okunmaya başladığında direk anne amin diye ağlamaya başlıyor valla ne yalan söyleyim hani bilinçaltı diye bahsediiyorlar ya acaba ilerde bu durum çocuğumun inancını olumsuz yönde etkiler mi diye düşünmüyor değilim.Bu durumda tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok memnun olurum.
Sevgilerle
 

bcetin811

AMEL-Ý SALÝH
Katılım
27 Eyl 2006
Mesajlar
1,495
Tepkime puanı
110
Puanları
0
Yaş
42
Konum
Hayatýn içinden
Sevgili Lotus ben çocuk sahibi değilim ama çocuk psikolojisiyle yakından ilgilendiğim için size nacizhane görüşlerimi aktarmak istiyorum...

0-2 yaş aralığındaki çocuklar bilinçaltını anne-babanın hal ve hareketlerine göre şekillendirirler..Çocuğunuz bu yaş aralığında namaz ve ezanı yorumlayamaz..ezanı duyduğu anda ağlaması çok normal bişeydir..çünkü ezan okunduğu zaman sizin ondan ayrılacağınızı ve namaz kılacağınız bilir..Bu durumda ne yapmalı sorusuna gelince..Öncelikle ezan okunmaya başladığı zaman çok neşeli bir tavır takının ve çocuğunuzu kucağınıza alın ilgisini başka bir yöne çekmeye çalışın..Mümkünse çocuğunuzu namaz kıldığınız zaman evin içinde yalnız bırakmayın ve siz namaz kılarken çocuğunuz sizi izlemesin..Çünkü namaz esnasında çocuğunuz sizden herhangi bir istekte bulunupta karşılık alamadığını görünce, namazın sizi ondan alıkoyan bir eylem olduğu hissine kapılacaktır..

Bu durum çocuğunuzun inanç temellerini kesinlikle olumsuz yönde etkilemez..
Umarım yardımcı olmuşumdur..Allah'a emanet olun!..Allah(c.c) çocuğunuzu sağlık ve sıhhat içinde büyütmeyi nasip etsin...
 

lotus

New member
Katılım
30 Mar 2007
Mesajlar
407
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
çetin kardeşim allah razı olsun
Zaten yalnızken namazımı kılamıyorum allah affetsin çünkü aklım onda kalıyor ve dediğim gibi bazen geciktiriyorum ama diğer verdiğiniz bilgileri uygulamaya çalışacağım
Tekrardan teşekkürlerimi sunarım
Allaha emanet olun
 

Mücahid

New member
Katılım
17 Mar 2007
Mesajlar
2,553
Tepkime puanı
223
Puanları
0
Yaş
56
Konum
Tr
Ellerine sağlık kardeşim.Allah razı olsun
 
H

hüma-gül

Guest
Allah(cc)razi olsun cok güzel bir konu.Benim oglumda iki yasinda burda ezan sesini duyamiyoruz ama bilgisayarim ezan vakitleri ezan okuyor ve benim oglumda cok agliyo ezan okundugunda amin demesini söyledim amin deyince aglamayi kesiyo.Namaz kilarken yaninizda durup sizinle birlikte namaz kilmasini saglayin.saygilar
 

lotus

New member
Katılım
30 Mar 2007
Mesajlar
407
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
aslında ilk başlarda benimle oda kılardı ama zamanla çocuk istememeye başladı. Bazen abtest almaya başladığımda bile ağlamaya başlıyor hayırlısı bakalım inşallah aklı ermeye başlayınca ağlamaz
ilginize teşekkürler
 

gizemli

New member
Katılım
1 Nis 2007
Mesajlar
652
Tepkime puanı
61
Puanları
0
Yaş
38
bir çok kişinin aklında bu soru işareti vardı. Çok faydalı bir paylaşım olmuş.
Allah(c.c) razı olsun...
 

yýldýz

New member
Katılım
22 Ağu 2006
Mesajlar
1,359
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Allah(cc)razi olsun cok güzel bir konu.Benim oglumda iki yasinda burda ezan sesini duyamiyoruz ama bilgisayarim ezan vakitleri ezan okuyor ve benim oglumda cok agliyo ezan okundugunda amin demesini söyledim amin deyince aglamayi kesiyo.Namaz kilarken yaninizda durup sizinle birlikte namaz kilmasini saglayin.saygilar

Doğru kardeşim. İlerde büyük faydası olur inşallah.
 
Üst Alt