Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

türkce ve diger diller

türkce ve diger diller

  • evet

    Kullanılan: 0 0.0%
  • hayir

    Kullanılan: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    0

alptraum

New member
Katılım
1 Ocak 2005
Mesajlar
2,908
Tepkime puanı
166
Puanları
0
Yaş
38
Konum
Aþk`dan
Web sitesi
www.muhakeme.net
arkadaslar türkiyedeki bir sikintininda dil sorunu oldugunu düsünüyorum ve buna büyük ölcüde destek verilmesini istiyorum türkiyede okullarda arapca kürtce osmanlica dersler verilmesini istiyorum ve egitim ne kadar asilirsa türkiyeninde o kadar yol kat edecegine inaniyorum ve diger kürt,laz kardeslerimizinde dilini bilmek bize bir kardesligi dahada percinleyecegi kanaatindeyim ve egitimde sadece ingilizce fransizca gibi dillerin kalmasinda sakinca görüyorum kendi icimizde birleserek arapcayi ögrenen bir toplum düsünsenize(yalniz araplasmak degil)?din konusunda kandirilmaya calisilan bu millet acaba inanirmi veyada artik söz sahibi olabilirmi halk bu konuda cahil kalmasin veyada cahil birakilmaya itilmesin bence
 

alptraum

New member
Katılım
1 Ocak 2005
Mesajlar
2,908
Tepkime puanı
166
Puanları
0
Yaş
38
Konum
Aþk`dan
Web sitesi
www.muhakeme.net
simdi olayin kökünden arastirmak istiyorum konustugumuz türkce dahil derslerde islenen konular bile batidan entegre olmus türkceye yerlesmis kelimeler ve bazi bütünlügün kabul gördügü ve cok basit bir dildir genis manalara tekabül etmez o zaman ben mana teskil eden öz ve siradanligi olmayan etkilenmeyen bir türkce istiyorum!!!
bugun kuran mealleri yaparken bile ne kadar kit kalmiyormu türkce cevirme saglanmiyor degilmi
ben cok uluslu olan osmanli devleti gibi ondan yadigar olan türkiye devletinin tek bir düzede gitmesine karsiyim bu gün osmanli bünyesi gibi yasayalim demesemde örnek alacagimiz cok yönünün oldugunu kabul etmemiz lazim
 

seyfullah putkýran

New member
Katılım
30 Eyl 2005
Mesajlar
5,807
Tepkime puanı
205
Puanları
0
Yaş
39
Konum
Ruhlar Aleminden
Web sitesi
www.tevhidyolu.net
alptraum' Alıntı:
bu gün osmanli bünyesi gibi yasayalim demesemde örnek alacagimiz cok yönünün oldugunu kabul etmemiz lazim
örnek alıcağımız çok yönü değil tüm yönleri örnek teşkil etmeye değerdir, Devlet-i aliye-i osmaniye taktire şayan bir yaşam sergilemiştir, Mevlam onlardan razı olsun , bizler dahi razı olduk...
 

Enes S.

New member
Katılım
9 Haz 2006
Mesajlar
104
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
104
Ülkelerinde azınlığın olduğu birçok ülkede, Çin, Bulgaristan gibi. Türk azınlık 3. sınıfa kadar anadilinde okuyor, ülkenin resmi dilide en önemli ders.

Gelişmek için bölücülük yerine birbirimizi kabullenerek, severek, kültürlerimizi tanıyarak birlik olmalıyız.
 

imran268

New member
Katılım
11 Mar 2006
Mesajlar
135
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
hem zaten hjerkes kendi ana dilini konışuyor. bişeklde buna kimse mani olamaz zqaten

ama bence bir sakınca yok...

kalın sağlıcakla 268
 

asikkulun

New member
Katılım
15 Eyl 2006
Mesajlar
1,217
Tepkime puanı
96
Puanları
0
Yaş
31
Konum
sivas
hem zaten hjerkes kendi ana dilini konışuyor. bişeklde buna kimse mani olamaz zqaten

ama bence bir sakınca yok...

kalın sağlıcakla 268



keşke öyle olsa.sanırım dikkatini çekmemiş.bazı insanlar artık özzentimi ne türkçe konuşurken mersi,teşekkür ederim (gerçi ister istemez biz de kullanıyoruz)gibi kelimeler kullanıuyorlar.türkçe de sağ ol sözcüğü kullanılması gerekirken yabancı kelimeler kullanıyoruz.hava atmak içinde yalan yanlış beceremez ya yabancı kelimeler kullanmaya çalışıyoruz.artık türkçeyi kaybediyoruz.ha bi de yabancı ülkeler de iş yerleri isimlerinihep kendi dillerinde kullanıyorlar.biz türkleer yabancı sözcükleri kullanarak o sözcüklerin türkçeye yerleşmesini sağlıyoruz.artık lütfen buna dur diyelim.dur dedirttirelim.oralarda yabancı sözcükler kullanarak iş yeri açmak yasakmış.burdada öyle olsa bi parça dilimizi kurtarırız
 

Nurgül

New member
Katılım
15 Eyl 2006
Mesajlar
164
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
Konum
Germany
50% vs 50%.......
bir dil bir insan iki dil iki insan...öyle yada böyle
 

Asya

New member
Katılım
27 Eyl 2006
Mesajlar
1,020
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
37
Konum
Ýstanbul
bence türkçeden başka bir dille eğitim verilmemeli.
 

yabanGülü

New member
Katılım
3 Kas 2006
Mesajlar
102
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
yabanGülünden

yabanGülünden

bende bu konuyu destekliyorum ve istiyorumki türkiyedede degisik diller ögretilsin. 1 dil 1 insandir.ve birseye daha yönelmek istiyorum.neyazikki türkcemiz gittikce tükenmekde cünkü has türkcemizde olan kelimeler yabanci dillerdeki kelimeler hakim olmakda.ve nerde bizim osmanli zamanimizda dilimiz.cok az denilecek kadar düzgün has türkce konusan insanlar kalmis.buna artik dur demeli ve gelecek nesillerimize düzgün bir devlet birakmak icin biran önce kendimizi gelistirmeli ve türkcemizi düzeltmeliyiz aksi takdirde güzel türkcemizden eser kalmayacak.
Türkce dil sorunu tek ülkemizde yasanmiyor.yurt disinda yasayan vatandaslarimizda büyük bir sorun olmakdadir. 2.nesil veya 3.nesil avrupada dogup büyüyen geclerimiz dillerini, kültürlerini ve dinlerini unutmaktadirlar. burdan yurtdisinda yasayanlara sesleniyorum ARTIK BUNADA DUR DIYELIM.cok türk bulunan okullarda ayriyeten türkce dil egitimini taleb edelim.
türkcemizi konusamayan gecler gördükce icim sizlamakdadir.
 

abrec

New member
Katılım
21 Ağu 2006
Mesajlar
321
Tepkime puanı
2
Puanları
0
türkçe dışında ders olmamalı sonra kötü olur
 

ozkanalbay

New member
Katılım
3 Ara 2006
Mesajlar
103
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
42
Kökü asırlar öncesine dayanan, 3 kıtaya yayılmış olan kültürümüzün en önemli direği olan Türkçenin zenginliği ve dilbilgisi ile de her alanda yeni kelimeler üretme kabiliyeti ortadadır. alptraum kardeşimin, "bugun kuran mealleri yaparken bile ne kadar kit kalmiyormu türkce cevirme saglanmiyor degilmi" sözüne katılmıyorum ki Türkçe ve Arapçanın birbirine kattığı zenginlik ve etkileşimleri de aşikardır.
Unutmamalıyız ki devleti meydana getiren en büyük unsur millet, milleti metdana getiren en büyük unsur kültür, kültürün direğide dildir. Bu gün dilimizin, kültürümüzün, milletimizin ve devletimizin parçalanması için harcanan çaba ortadadır. Eğer ben kendi okullarımda, milletimi meydana getiren ve çeşitli bölgelerde yoğun olarak yaşayan unsurlara " bu sizin kendi öz dilinizdir buyrun öğreteyim." dersem, yarın hiçbir çerkez, kürt vs. ile konuşarak anlaşmam mümkün olmaz. Bir an için bu forum sitesinin Türkiye olduğunu düşünün ki hepimizin en büyük ortak noktası Türkçe konuşmamızdır. Burada laz olan lazca, kürt olan kürtçe, arap olan arapça mesajlar yazarsa, her bir dil için ayrı bir bölüm oluşturmak kaçınılmaz olacaktır. Daha önce Sağ-Sol ayrımcılığı ile aynı ana babadan olma kardeşlerin bile birbirine düşürüldüğü, ailelerin bile parçalanabildiği bu ülke için sizin iyi niyet ile söylediğinize inandığım fikirlerinizin pek hayır getireceğine inanmıyorum.

Ayrıca okullarımızda, özellikle üniversitelerimizde uygulanan yabancı dil ile eğitimi sömürgeleşmenin bir alameti olarak görüyor ve kahroluyorum. Elbette bir dil bir insan, iki dil iki insan ama yabancı dil (Türkçe olmayan) öğrenmenin yeri MİLLİ eğitim kurumları olamaz. Ticari veya herhangi bir başka sebeple yabancı dil öğrenmek istiyenler için bu işte uzman ve başarılı kurumlar mevcuttur.
Hiçbir kardeşim yanlış anlamasın. Söylediklerimle kimseyi itham etmiyorum.

aşağıda sayın Oktay SİNANOĞLUNUN bir söyleşisini sizinle paylaştım.

"Kültür Genleri" ve "Mensubiyet Hissi" Önemli

Ortaya şöyle bir kavram attık: Bakıyorsunuz Türk dediğimiz kültürel unsurlar binlerce yıl devam ediyor. Bunu dilinde, kilimlerinde, sanatında her şeyinde görüyorsun.
Demek ki, "kültür genleri" diye bir şey var. "Kültür genleri" biyolojik genlerden çok daha kalıcı ve önemlidir. Kültür geni, kafa ve gönül meselesidir. Türkçe'yi kullanıyorsan, her işinde kullanıyorsan, konuşurken kelimelerin yansını İngilizce yapmıyorsan o derece kafa olarak Türksün.

Türkçenin ana dili bile olması şart değil, benimsemişsen, seviyorsan, kullanıyorsan, gönlünde dil bağı varsa o zaman Türk'sün. Orta Asya'da Kazakistan'a gidince görüyoruz. Adam tam Asya tipi. Bu "Türk" diyorsun. Ağzını açıyor bir kelime Kazak Türkçesi bilmiyor, Rusça konuşuyor. "Türkçe konuş, biz anlarız" desen, övünerek, utanarak değil!, "Ben Rusça eğitim gördüm" diye de böbürleniyor. Kazakça bilmediğinden de utanmıyor. Böylesi de var. Şimdi bu "Türk" mü? Bence değil.

Sülâlesini çokça kanştınrsan Arnavut, Boşnak, Kürt, Çerkez katkısı çıkabilir. Lâkin, kültür olarak Türklüğü o kadar benimsemiş ki, Türk kültürü ile bunun en üstün eserini veriyor. Bu adam bence Türk'tür. Burada kültür çok önemlidir. Mensubiyet hissi önemlidir.

Bir insan için akıl var, gönül var. Dolayısıyla akılla fen bilimleri müspet bilimler olur; gönülle manevî bilimler olur. Bizim eski âlimlerimiz hem zahirî hem batini bilimlerde âlimdiler. Akıl ve gönül, ikisi birden vardı.

Nasıl ki bir insanın şahıs olarak gönlü varsa, bir toplumun da bir gönlü vardır. Bu toplumun gönlünün adı da kültürdür. Dolayısıyla, şahıs için de, toplum için de Türk olmak, Almajı olmak kafa ve gönül meselesidir.

TÜRK DEMEK TÜRKÇE DEMEKTİR.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!
 
Üst Alt