tokat gibi cevap

samanyolu

New member
Hz Ömer'in halka hitaben yaptığı bir konuşmadaki şu ifadeleri bir müslümanın takınması gereken hassasiyeti ortaya koymaktadır:
“Dikkat edin, ben vali ve idarecilerimi size dayak atsınlar diye göndermedim. Bilakis onları size dininizi, peygamberinizin sünnetini bildirsinler, öğretsinler diye gönderdim. Bundan başkasını kim yaparsa onu bana getirin, yemin ederim ki ona kısas uygulayacağım.”
Bu sözlerinin ardından birisi,
“Ey Müminlerin Emiri!
Bir adam halka emir oldu da onları terbiye etmek için dövdüyse,
ona da kısas yapacak mısın.” diye sorar.
Hz Ömer'in buna cevabı şöyledir:
“Evet! Yemin ederimki onu da kısas ederim.
Ben Resulüllah (s.a.v.)'in kısas yaptığını gördüm. Dikkat edin! Müslümanları dövmeyin; onları zillete düşürürsünüz.
Haklarına engel olmayın; küfre itersiniz. Idarecilerin halkı dövmesi caiz değildir.”

Bütün bu emir ve uygulamalardan hareketle kısaca şunu söyleyebiliriz: Ne savaş durumundaki askerlerin, ne yöneticilerin, ne de yargı mekanizmasındaki görevlilerin işkence etmeleri caizdir.
Yargılamada, ne sorgu, ne duruşma ne de cezanın uygulanması sırasında işkence vardır. Islam hukukunda suçlu itirafa zorlanamaz ve zorlama neticesi alınan ifadeye binaen ceza verilemez.

_ Hak verilmez , alınır diyen zelembere,
Hz. Ömer'den tokat gibi cevap.
 
Geri
Üst
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks