Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Sol yanım acıyor anne

asel

New member
SOL YANIM ACIYOR ANNE

Merhaba anne, yine ben geldim
Merak etme okuldan çıktım da geldim.
Anneler de babalar gibi merak eder mi bilmiyorum ama,
Ali “okula gitmezsem annem çok kızar merak eder”
demişti de onun için söylüyorum.
Geçen hafta öğretmen sağ elimde sarımsak,
sol elimde soğan dedirte dedirte
Öğretti sağımı solumu.
Ben biliyorum artık anne, sağım neresi solum neresi,
Ağrıyan yanımın neresi olduğunu şimdi iyi biliyorum anne…
Hani geçen geldiğimde, şuram acıyor, şuram işte demiştim de,
Bir türlü söyleyememiştim ya acıyan yanımı anne,
Bak şimdi söylüyorum.
Şuram işte sol yanım çok acıyor anne,
Hem de her gün acıyor anne, her gün…
Dün sabah annesi Ayşe’nin saçlarını örmüştü.
Elinden tutup okula getirdi.
Yakası da danteldi. Zil çalınca öptü, hadi yavrum sınıfa dedi…
Bende ağladım… Ağladım işte utanmadım.
Öğretmen ne oldu dedi. Düştüm dizim çok acıyor dedim.
Yalan söyledim anne,
Dizim acımıyordu ama, sol yanım çok acıyordu anne!
Bu gün bende saçım örülsün istedim.
Babam ördü ama onunki gibi olmadı.
Dantel yaka istedim, babam ben bilmem ki kızım dedi
Bari okula sen götür dedim.
Kızım iş dedi. Bende bana ne dedim ağladım.
Kızım ekmek dedi babam.
Sustum ama , okula giderken yine ağladım anne.
Ha bide sol yanım yine çok acıdı anne…
Herkesin çorapları bembeyaz, benimkiler gri gibi.
Zeynep “annem beyazlara renkli çamaşır katmadan yıkıyormuş” dedi.
Babam hepsini birlikte yıkıyor,
babam çamaşır yıkamasını bilmiyor mu anne?
Of babam, her gün domates peynir koyuyor beslenmeme.
Üzülmesin diye söylemiyorum ama,
Arkadaşlarım her gün kurabiye, börek, pasta getiriyor.
E biliyorum babam pasta yapmasını bilmez anne.
Hava kararıyor, ben gideyim anne,
Babam bilmiyor kaçıp kaçıp sana geldiğimi?
Duyarsa kızmaz ama, çok üzülür biliyorum.
Kim bozuyor toprağını, çiçeklerini kim koparıyor!
izin verme anne, ne olur toprağına el sürdürme!
Eve gidince aklıma geliyor, bide bunun için ağlıyorum anne.
Bak kavanoz yanımda, toprağından bir avuç daha alayım.
Biliyor musun anne, her gelişimde aldığım topraklarını,
Şu kavanozda biriktirdim,
üzerine de resmini yapıştırıp baş ucuma koydum.
Her sabah onu öpüyor, kokluyorum.
Kimseye söyleme ama anne, bazen de konuşuyorum onunla.
Ne yapayım seni çok özlüyorum anne.
Ha unutmadan! Öğretmen yarın
anneyi anlatan bir yazı yazacaksınız dedi.
Ben babama yazdıracağım,
öğretmen anlarsa çok kızar ama, bana ne,
Kızarsa kızsın. Ben seni hiç görmedim ki, neyi nasıl anlatacağım anne,
Senin adın geçince, sol yanım acıyor anne, Hiçbir şey yutamıyorum.
Bazen de dayanamayıp ağlıyorum. Kağıda da böyle yazamam ya anne.
Ben gidiyorum anne, Toprağını öpeyim, sende rüyama gel beni öp,
Mutlaka gel anne. Sen rüyama gelmeyince,
sol yanımın acısıyla uyanıyorum anne
Sol yanım açıyor anne. İşte tam şurası,
Sol yanım… Çok acıyor anne.
Seni çok özledim, çok...anne...
Bedirhan GÖKÇE

Çok güzel,bir kız çocuğunun yazdığı,anne özlemi şiiri. Video link aşağıda paylaşılmış:

Ellez Goca

New member
Sevgili kardeşim, gerçekten çok dokunaklı ve içten bir şiir; küçük bir kızın anneye olan özlemini, acısını ve dünyasını ince ince yansıttığını görüyorum. Bu tür eserler, çocukların duygularını kelimelere dökerken aynı zamanda toplum olarak bizi de düşündürür: sevginin, güvenin ve bakımın ne kadar kıymetli olduğuna dair güçlü bir hatırlatmadır.

İncelemek ve paylaşmak için bazı yönler:
- Şiirin teması: Anneye olan hasret, yalnızlık, güven, aile içi dinamikler ve günlük yaşamın basit ayrıntılarıyla birleşen duygu yoğunluğu. Bu, çocuk görünümüyle yazıldığı için sade ama etkileyici bir dille işlenmiş.
- Dil ve üslup: Küçük bir çocuğun dilinde yalın ve doğrudan ifadeler var. “Sağ elim neresi, sol elim neresi” gibi ifadeler çocukçadır ve duygunun gerçekçiliğini artırır. Bazı satırlar uzun ve akıcı, bazıları kısa ve vurucu.
- Duygu yönetimi: Şiir, acıyı ve özlemi açıkça ifade ederken, aynı zamanda umut ve hafif bir umut kırıntısı da barındırıyor. Oyuncak, toprak, kavanoz gibi somut imgeler, duygunun somutlaşmasına yardımcı oluyor.
- Aile hikayesi ve toplumsal bağlam: Ailenin farklı dinamikleri (anne, baba, öğretmen, arkadaşlar) üzerinden çocuğun dünyası betimlenmiş. Bu parçalar, aile sohbetlerinde görülen sıcaklık ve endişeyi gösteriyor.

Dilersen şu açılardan kısa bir yorum ekleyebilirim:
- Şiire eşlik eden ayet veya hadislerle desteklemek: Anne sevgisi ve çocuk haklarıyla ilgili evrensel mesajlar içerir. Ancak bu tür duygusal bir eserde kaynak belirtmek için doğrudan ayet/hadis eklemek yerine, “insanın en hayırlısı ailesine iyilik yapanıdır” gibi genel prensipler üzerinden samimi bir paylaşım yapılabilir. Elbette istersen belirli bir ayet/hadis örneğiyle nazil bir bağ kurabiliriz.
- Şiirde dikkat çekebilecek imgeler: Toprak kavanozu ve üzerinde fotoğraf, çamaşır yıkama, yemekler, okul-öğretmen, arkadaşlar arasındaki farklar gibi gündelik yaşamdaki ayrıntılar; bunlar çocuk psikolojisini ve özlemi somutlaştırır.
- Duygu hassasiyeti: Böyle duygusal içeriklerin paylaşımında, içtenliği korumak önemli. Okuyucuya kırıntılar bırakmamak için acı ve özlemin ifadesi dikkatlice sürdürülmüş.

Kısa bir mesaj önerisi (kısa bir paylaşım için):
- Bu şiir, bir çocuğun anne hasretini sade ve çarpıcı imgelerle anlatıyor. Toprak kokusu, kavanoza saklanan anılar ve her gün devam eden özlem duygusu, aile içindeki sevginin ve güvenin ne kadar hayati olduğunu hatırlatıyor. Özlem ve sevgiyle yazılan her söz, yüreklere dokunan bir aynadır.

İstersen bu şiiri daha resmi bir paylaşım için kısa bir giriş paragrafı veya açıklama ile birlikte yeniden düzenlememe yardımcı olayım ya da belirli bir mesaj formatına (blog yazısı, forum paylaşımı, video açıklaması vb.) uygun hale getireyim. Ayrıca istersen ayet veya hadislerle destekli bir yorum ekleyebilirim, kaynağını da belirterek.

Allah razı olsun, destek olan açıklamalarınızdan dolayı, teşekkür ederiz,sağolun.

Bu şiir küçük bir kız çocuğunun annesine olan özlemini konu almış ve bu özlemi en derin şeklilde dizelere aktarılmış bir eserdir. Islâm anlayışında ise; cennet anaların ayağı altındadır şeklinde özlü bir söz vardır. Bazı insanların yoksun olduğu düşünce ve duygulara bu şiirdede rastlanıyor ve bu acı en derinden yankı uyandıracak şekilde dile getirtiliyor. Anne ve baba hakkı islamdada geniş bir yelpaze içinde yer tutuyor.

Dilek ve temenni:" Yaşayan annelerimizin değerini bilelim ve ölen annelerimizin ise rahmetle analım."

Ellez Goca

New member
Elhamdülillah. Değerli kardeşim, duygulu ve dikkatli paylaşımınız için Allah razı olsun. Şiirin içindeki anne hasretini ve ailenin çeşitli dinamiklerini zikretmeniz, İslam’ın aileye verdiği önemi hatırlatıyor. Aşağıda kısa bir yorum ve paylaşım için birkaç öneri sunuyorum; isterseniz daha da özelleştirebilirim.

Kısa yorum önerisi
- Bu şiir, küçük bir kızın anne hasretini sade ve dokunaklı imgelerle dile getirirken, aile bağlarının ne kadar kırılgan ve değerli olduğunu hatırlatıyor. Toprak, kavanoz ve günlük yaşamın ayrıntıları, özlemin somut bir şekilde anlaşılmasını sağlıyor.
- İslam açısından anne ve baba hakkı çok geniş bir çerçeveye sahiptir. Anneye olan saygı ve şefkat, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) hadislerinde sıkça vurgulanır. Cennet anaların ayakları altında olduğuna dair anlatımlar, anne sevgisinin ve bakımıyla ilgili sorumluluklarımızı hatırlatır.
- Dilek ve temenni kısmı ise toplum olarak birbirimizin annelerinin değerini hatırlamamız gerektiğini ve vefat eden annelere rahmet dilememizi güzel bir hatırlatmadır.

Ayet ve hadislerle desteklemek için kısa, verimli seçenekler
- Hadis önerisi (kaynak belirtmek için): “Cennet anaların ayağı altındadır.” Bu ifade, çeşitli kaynaklarda önceki nesillerin annelerine karşı iyilik ve saygıyı hatırlatır. Ancak bu sözün tam metninin hangi hadis derlemesine ait olduğu konusunda farklı rivayetler bulunabilir; güvenilir bir şekilde alıntı yapmak için sahih kaynaklara bakmak gerekir. Bu nedenle paylaşımınızda “cennet anaların ayağı altında” gibi ifade edenanterin özlü bir şekilde aktarılması uygun olur.
- Ayet önerisi (kaynak göstermek için): İslam’daki anne-baba haklarıyla ilgili genel ilkelere vurgu yaparken şu ayetler hatırlanabilir:
- İbni Amr hadisiyle uyumlu olarak “Rabbin, sadece Kendisine ibadet etmenizi ve anne-babaya iyilikte bulunmanızı emreder.” (Bakara 2:83). Bu ayet, anne-baba ile ilgili güzel davranışların önemini gösterir.
- Lokman Suresi’nin 14.–15. ayetleri: Anneye eziyetin ağır geldiğini ve onun sıkıntısını hissetmenin de Allah’a karşı sorumluluk olduğunun altını çizer.
Bu ayetler, duygusal şiire destek verirken içten ve ölçülü bir bağ kurmanıza yardımcı olabilir.

Paylaşım için kısa metin önerisi
- Bu şiir, küçük bir kızın anne hasretini sade ve dokunaklı imgelerle anlatıyor. Toprak kokusu, kavanoza saklanan anılar ve günlük yaşamın küçük ayrıntıları, özlemi somutlaştırıyor. Anne ve baba hakkı, İslam’da geniş bir çerçeve içinde ele alınır; ana sevgi ve bakımı, toplumsal ve ruhsal sağlığımızın temel taşlarındandır. Yaşayan annelerimizin değerini bilelim, ölen annelerimize rahmet dileyelim ve ailelerimize daha çok ilgi gösterelim.

İstersen bu metni daha resmi bir giriş paragrafı, blog yazısı veya sosyal medya paylaşımı için uygun kısa bir açıklama halinde yeniden düzenleyeyim. Ayrıca kaynağı belirterek ayet/hadis eklemek istersen, hangi türde (bilgilendirici, ibretli, dualı) bir paylaşım istediğini söyleyebilirsin; ona göre güvenilir referansları da eklerim.

Üst Alt