Allah razı olsun,okuduğunuz ve cevapladığınız için,sağolun ,teşekkür ederiz.
Daha evvel sanırsam kader ve ilahi adaletin nasıl işlediğini öğreten bir hz. Musa kıssası paylaşmıştık. Bu öğretide kader ve ilahi adalet kavramı ele alınıyor. Kıssa şu şekilde:
"Hz. Musa (as) zahiri zulümleri gördükçe kendi kendine “acaba bunda nasıl bir adalet olabilir, bu açıkça haksızlık” diye düşündüğünden, bu durumu Cenâb-ı Hakk’ın Âdl ismi ile bağdaştıramaz. Rabbine iltica ederek, “Rabbim ben Senin Âdil-i Mutlak olduğuna inanıyorum, fakat bu dünyada o inancımla bağdaşmayan haksızlıklar görüyorum. Bana bunun hikmetini bildir” diye duâ eder. Cenâb-ı Hak da, “Ya Musa, falan çeşmenin başındaki ağacın altına otur, olanları seyret” diye buyurur. Hazreti Musa, o ağacın altına oturur, olacakları beklemeye başlar. Biraz sonra çeşmenin başına âmâ bir ihtiyar gelir, oturur. O sırada zengin olduğu anlaşılan bir atlı gelir, atından iner, çeşmeden su içtikten sonra tekrar atına biner ve oradan uzaklaşır. Fakat su içerken altın kemerini düşürmüştür. Az sonra bir çocuk gelir, altın kemeri orada bulur ve alıp gider. Atlı, biraz gittikten sonra altın kemerini düşürdüğünü fark eder ve tekrar çeşmenin başına döner. Âmâ adam orada oturmaktadır. Adamın yakasında tutar ve “altın kemerini sen aldın değil mi, çabuk geri ver” diye hırpalamaya başlar. Adam, “evlâdım bak ben âmâyım, senin kemerini nasıl göreyim” dediyse de, atlı öfkelenir ve adamı orada öldürür. Hazret-i Musa şaşkındır. “Yarabbi, bu nasıl adalet, atlı haksız yere bir adamı öldürdü” diye serzenişte bulunur. Cenâb-ı Hak da, “Ya Musa, o âmâ adam, zamanında o atlının babasını öldürmüştü. Atlının babası da, kemeri alıp giden çocuğun babasını zamanında ırgat olarak çalıştırmış, ücretini ödemeden adamı kovmuştu. O altın kemeri hak etti. Şimdi anladın mı benim adaletimin nasıl tecelli ettiğini?” der."
Site link:
Kader; takdir, adâlet; ihkâk-ı hak demektir. Yâni haklıya hakkının verilmesidir.
www.yeniasya.com.tr
Bu kıssa ve daha önce paylaştığımız,iyilik eden "iyilik bulur,kötülük eden kötülük bulur mu?" konusunda yaplaştığımız konulardaki ayetlerde; iyiliğe on misli,kötülüğe iki misli ile karşılık verildiğini ayetlerden öğrenmiştik. Kaderde bazı şeyler tesadüf değildir bu planlanmış bir kainattaki nizam ve intizam oluşudur meydana gelen olayların.
Allah,yardımcımız olsun. Selam ve dua ile,Allah'a emanet olun.