seyfullah putkýran
New member
merak ettiğim bir soru sevdiğinize neden katlanıyorsunuz?
şıklar yetersiz kalıcağı için koymadım fikirlerinizi bekliyorum...
bu konu hakkında hiç fikrim yok da, geçenlerde bir köşe yazarı bu konuda hoşuma giden bir şey yazmış, diyor ki, " bizim bildiğimiz hayvanların eşi olur, insanın eşi meşi olmaz, karısı olur, kocası olur, 1000 yıldır insanlar karı derdi, şimdi feministlerin baskısıyla karı gitti eş geldi"
O yazar halt etmiş yüz yıldır da akranlarımıza eş diyoruz şimdi onlarda mı hayvan oldu. bence şov yapmaya gerek yok. Feministler istemiş büyük bir yalan insanlar yani bizler istiyoruz çünkü bu bir kibarlıktır. Karımız da diyebiliriz eşimizde hanımımız da isteyen istediğini kullanır.
Sevgilimiz bize neden katlanıyor?
Biz neden katlanıyorsak oda bize o yüzden katlanıyor.
Soru doğru bir tanımlama içermiyor, kişi sevdiğine katlanmaz. Çünkü eğer birine katlanmak zorunda kalmışsanız demekki sevgi bitmiş ve mecburiyetler eğerler başlamış demektir.
Sevgili Gökhan,
Olaya nereden bakarsak bakalım , senin haklı olabileceğin bir durum yok, istersen irdeleyelim.;Eş birbirinin aynısı olan iki yarım demektir, eğer bir şeye eş demen gerekiyorsa, diğerinden hiç bir farkı olmayan, tıpkının aynısı veya bir benzeri olması gerekiyor.
Kültürel açıdan baktığımız zaman, 40'ı deviren insanların birbirlerine eş dediği görülmemiştir, veya zamanımızın bir takım baskılarıyla bu kelimeyi kullanıyorlar, isterseniz açın bir kaç Türk Romanını, orada evli insanlar birbirlerine eş mi diyor, hanım mı diyor, karı mı diyor , koca mı diyor , bunu çok rahat göreceksiniz.
Fizyolojik olarak baktığımız zaman kadın ve erkeğin birbirinin eşi olması mümkün değildir, çünkü bir kere biri diğerine eşit değildir, aynısı değildir, bu yüzden erkekler, kadınlar üzerinde koruyucudur, kadınların hamisidir.
Dolayısıyla kadınların bir takım isyanlarını yansıtan feminist bir düşünceye sahip eş kelimesini kullanmak, hele günümüzde müslüman bir erkeğin bunu kabul etmesi düşünülemez, özellikle ben bu durumu kabul edemem, eş kelimesini kabul etmek demek, tüm idareyi, yönetimi kadının ellerine bırakmak , böylece başsız bir aile kurulmasına neden olmak demektir, eğer öndersiz hiç bir şey olmuyorsa mutlak manada o ailenin bir başı olmalı , fakat o başın adı hiç bir zaman "eş " olmamalı, ona bir isim konacaksa ya " Koca " denmeli ya da " Bey " denmeli.
Hiç bir saygı içermeyen "eş" kelimesi ne kadar güvenilir bir kavram, ve insanların arasını açmak için adeta bir şeytan tohumu. Oysa "koca" kelimesi sahiplik , hamilik kavramlarını da içinde barındırırken, "bey" kelimesi ise daha kibar ve ihtişamlıyken, niçin daha seviyesiz bir kelime tercihimiz olsun.
Sözün özü eş meş yoktur, bir aileden bahsedeceksek Bey ve Hanım ile Karı ve koca vardır..
Bakın bahsettiğiniz yazar diyor ki benim bildiğim hayvanların eşleri olr madem birbirinin aynı yarı elmaysa neden hayvanlarada eş diyoruz ki sonuçta bunlar aynı değil biri dişi biri erkek biri siyah biri beyaz? Dedimya çok basit ve ucuz bir numara benden bu yazısına puan alamaz çok gördüm böyle yazar kendimde gazeteciyim zaten.Eş birbirinin aynısı olan iki yarım demektir
Bakın kadın hiç bir zaman erkeğin altında olmamalıdır her zaman erkekle eşit haklarda ve eşit söyleme sahip olmalıdır. Allah Rusulu eşlerini etkinliklere götürürdü değil mi? mesela deve güreşlerine. Kadın sosyal hayatın her zaman içinde olmuştur erkek kadının yüksekişini hiç bir zaman istemez çünkü yüzyıllardır sahip olduğu liderlik koltuğunu kaptırmak istememesinden. Bizler onlara sahip olmak yerine sahip çıkmalıyız onlara hükmetmek yerine güzel ahlak bilinçli insan olmayı öğretmeliyiz. Mesela eve erzak alacaksın kadına sormadan alırsan ne olur, yada mutfak için gerekli erzak alımını sürekli hanımına danışmadan almıyorsun dimi? Burada dayanışmaya yanaşırsında neden kadınıeşit göremezsin. Yanlış anlaşılmasın lütfen Feministliği falan savunmuyor sadece güzel ahlak doğru konuşmayı savunuyorum.
We get it, advertisements are annoying!
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.