Şems ile Mevlananın anlaşamadığı 2 mesele!

cah

New member
Selamün Aleyküm

Aşağıda bahsi geçecek meselelerin Şems-i Tebrizinin KONUŞMALAR adlı kitabından derlendiğini belirtmeliyim...

Hz. Mevlana ile ilgilenen her kişinin malumu olduğu üzere Hz.Mevlana'nın hayatında Şems'ten önce ve Şems'ten sonrası vardır....

Birçok Mevlana uzmanı kişi Şemsten SIR olarak bahseder bu Şemsin anlaşılamaz bir şahsiyet olmasındandır büyük ihtimal, küçük ihtimal ise şemsi İnsanlardan uzak tutma maksadıdır...

Şems, Hz Mevlana'ya Yüreği ve ötesinde GÖNÜLÜ öğretmiş bunu da elbette Sevgiyi öğreterek başarmıştır.Zira şems 'Sevgiyi çözen Hakikate ermiştir' demektedir, dikkat edilirse bilen değil çözen demiştir...

Şems ile Hz.Mevlana'nın anlaşamadıkları ilk mesele HOŞGÖRÜ tanımı olmuştur ve zaten Konya ahalisi de Şemsten bize gönül hoşluğu gelmiyor suçlamasında bulunmuştur, bunu yaparken Aşık oldukları zatın kime Aşık olduğunu düşünememişlerdir.

Birçok uzman, Konya ahalisinin Hz Mevlanayı şemsten kıskandıkları için düşman olduklarını ileri sürerler bu doğru değildir, bu doğru kabul edilirse bilakis bu durum Hz Mevlanayı küçük düşürür bir neticeye varır...

Şemsin Konyadan gitmesi, Konya ahalisine değil bizatihi Mevlanaya müeyyide olmuştur...

İnsan hiç başkaları kıskanıyor diye Dostunu terk edermi?

Şems derki, Allah mutlak lutfedici değildir, O aynı zamanda cezalandırıcıdır, bu yüzden Kamil İnsan demek yapılan herşeye Hoşgörü ile bakan İnsan demek değildir.

Hoşgörü, kişinin kendi nefsine karşı yapılanları afvetmesi, bağışlamasıdır yoksa Hak'ka yapılanlara karşı Hoşgörülü olunamaz...

Şems Konya ahalisine şöyle demişti; siz Mevlanayı seviyorsunuz zira, o maddi manevi hep lutfeder, hep afveder ve nekadar boş konuşsanızda sizi dinler...
Nekadarda çok günümüz İnsanlarının sevgi anlayışına benzemekte..

Konya ahalisinin Şemsten nefret etmelerinin birinci sebebi, onda Mevlananın hoşgörü anlayışını görmemeleridir, şems Hak ile onlara aynalık etmekte idi ve doğal olarak aynada gördüklerinden hiç hoşnut değillerdi.
Şems ile Hz.Mevlana Hoşgörü konusunda anlaşamamışlardır ve şems bunun üzerine konyayı terk etti, bu konuda daha fazla bilgi edinmek isteyenler Şemsin kitabına bakabilirler...
*
İkince anlaşamadıkları mesele ise, Sevgi ve Mestlikteki sarhoşluk konusunda idi...
Hz.Mevlana sevgide ve ondan ulaşılan Mestlikte sarhoşluk vardır, derken...Şems sevgide olsada(zira sevda ile karıştırılır) Mestlikte asla sarhoşluk yoktur demektedir ve bu konuda çok tartıştıklarını Konuşmalar kitabında şems anlatır...
Mestlik Sevgiden ulaşılan Hallerin en üstünlerindendir, bu konuda anlaşamamış olmaları, ondan öte olan yolculukta YOLDAŞLIK etmemelerine sebep olmuştur ve şemste ikinci gidişinden önce bu sefer gideceğim ve izimi bulamayacaksınız diye uyarmıştır...
Kuranı Kerimde Allah tüm inananları üstün bir bilince ulaşmalarını emreder, sarhoşluk bilinçsizlik halidir.
Sarhoşluğun ne ile geldiği önemsizdir , önemli olan bilincin yok olmasıdır ve Allah bunu yasaklar.İster alkolden, ister uyuşturucudan ve istersede Sevdadan gelsin netice değişmez...vesselam.

Not:Günümüzdeki Mevleviliğin kurucu Mevlana değildir.Oğlu Sultan velet kurmuştur ve İbni Arabi ekolünü sisteminin odağına yerleştirmiştir.Yani Şems ile hiç, Mevlana ile çok az alakası vardır.

derlenmek olmaz kardesim bu yaziyi senmi derledin simdi bana bunu söyle benim yazilarimdan bak kafana uymayani söyle ben sana söyleyeyim burdan ordan surdan diye

böyle genelleme vererek olmaz tam cvp ver

örnek ver

..

..

derlenmek olmaz kardesim bu yaziyi senmi derledin simdi bana bunu söyle benim yazilarimdan bak kafana uymayani söyle ben sana söyleyeyim burdan ordan surdan diye

böyle genelleme vererek olmaz tam cvp ver

örnek ver
Biri dedi ki: Mevlânâ hep lütuf tur güzellik ve iyilik vasıflarıyle süslenmiştir. Mevlânâ Şemşeddinde ise hem lütuf hem de kahir sıfatları vardır ama onun zatı güzeldir. Başka biri de dedi ki: Herkeste böyledir. Benim sözüm ortaya atılınca o zaman gelir, yorumlar ve özür dileyerek der ki; «Benim maksadım onun sözünü red etmekti; yoksa size kusur bulmak değil.» Ey ahmak ben ne söyledim sen nasıl yorumluyorsun! Ne özür dileyebilirsin? O, beni Allah sıfatlarıyla vasıflandırıyor ve «Allah gibi hem lütfü hem de kahrı vardır,» diyor

Bana göre, sevgide sarhoşluk da vardır ayıklık da. Yani seven bazan unutur ama Mevlânâ'ya göre sevgide mestlik varsa da, ayıklık yoktur. Benim için Mestlik halinde unutkanlık olamaz.

Geri
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks