Sehiv Secdesi

gizemli

New member
Namaz içinde meydana gelen bazı yanılmalar sebebiyle namazın sonunda iki secde yapılır ki, bunlara "sehiv secdesi" denir. Namazda yanılan kimse son teşehhüdünü yaptıktan sonra yalnız sağa selam verir ve ondan sonra arka arkaya iki secde yapar ve yine teşehhüde oturur. Teşehhüd ve salavatlar okunduktan sonra her iki tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

Sehiv secdesinin yapılması vacibdir; ancak bu vücub vaktin müsait olmasına bağlıdır. Sabah namazından üzerine sehiv secdesi gereken bir kimse, ilk selamdan sonra hemen güneş doğmuş olursa, sehiv secdesi yapmaz.

Sehiv Secdesinin Yapılış Şekli:
  • Namaz sonu oturuşunda sağa selam verilir
  • Allahü ekber diye tekbir getirilerek secdeye varılır
  • Secdede secde tesbihleri söylenir
  • Secdeden kalkıp, oturulur
  • İkinci secde yapılır
  • Teşehhüde kalkılır, Tehiyyat ve salavatlar okunur
  • İki tarafa selam verilerek namaz tamamlanır
Namazda terk edilen şeyler nelerdir, ne gerekir?
  • Farz: Eğer terk edilen farzı namaz içindakaza etmek imkanı varsa kaza edilir, kaza edilemezse namaz fasid olur. Yeniden kılınması gerekir.
  • Vacib: Eğer yanılarak bir vacib terk edilmişse, sehiv secdeleriyle noksanlık giderilir. Vacib kasden terk edilmişse, namazın iadesi gerekir.
    • Fatihayı okumak:
      • Farz namazlarının ilk iki rekatın birinde Fatiha okunmayı terkinde sehiv secdesi gerekir.
      • Fatihanın tamamını değilde ayetlerin çoğunu okumayı terkinde sehiv secdesi gerekir. (Azı terkedilirse sehiv secdesi gerekmez.)
      • Nafile veya vitir namazlarının herhangi bir rekatında Fatiha okunmayı terkinde sehiv secdesi gerekir.
      • İki defa fatiha okunursa sehiv secdesi gerekir. Çünkü süre okunması gecikmiştir.
      Zammi Süre veya en az üç kısa ayet veya bir uzun ayet okumak
      • Farz namazlarının ilk iki rekatlarının birinde okunmazsa sehiv secdesi gerekir.
      • Nafile namazların herhangi bir rekatında okunmazsa sehiv secdesi gerekir.
      • Üç değil de iki kısa ayet okunsa sehiv secdesi gerekmez.
      • Vitir namazı kunut duaları unutulursa sehiv secdesi gerekir.
    • İki secdenin arasını uzatmak veya bir secdeyi unutmak sehiv secdesi gerekir.
    • Secde ve Rükuuda belli bir müddet durmamak sehiv secdesi gerekir. size=2]Dört rekatlı namazların ilk oturuşu: [/size]
      • Bu oturuş hem farz hem sünnet namazlarda vacip olduğundan terketmek sehiv secdesi gerekir.
    • Tehiyyatı duasını unutmak sehiv secdesi gerekir. Birinci veya son oturuşta olması farketmez.
      Vitir namazının kunutlarını unutmaksehiv secdesi gerekir.
    • Kunut tekbirini terketmek sehiv secdesi gerekir.
    • Gizli okunacak yerde sesli, sesli okunacak yerde gizli okumak sehiv secdesi gerekir.
  • Sünnet: Terk edilmesiyle sehiv secdesi gerekmez.
 
Selamün Aleyküm.Allah razı olsun. Birkaç sorum olcak.
-Farzı & vacibi geciktirmek gerektirir mi ?
-Farzı bilmeden terkeden için sehiv secdesi yeterli mi ?
 
Selamün Aleyküm.Allah razı olsun. Birkaç sorum olcak.
-Farzı & vacibi geciktirmek gerektirir mi ?
-Farzı bilmeden terkeden için sehiv secdesi yeterli mi ?


Allah (c.c) cümlemizden razı olsun

Secde-i sehvi gerektiren haller şunlardır:
1- Farzın tehiri [gecikmesi]
2- Farzın tekrarı
3- Vacibin terki
4- Vacibin tehiri
5- Vacibin tekrarı
6- Vacibin tebdili [değişmesi].
 
Kunut dualarının okunmamasında da sehiv secdesi gerekirmi,ayrıca zammı sureler okunurken Kur'an'a göre geriden okunursa yahut araları iki sureden az olacak şekilde atlanmasıda sehiv secdesini gerektirir mi?Son sorum ve aslında sehiv secdesinin mahiyeti her mekruhlamı tezahür eder,yoksa saydıklarınızmı ilgili ayet ve hadis delilleride yazarsanız seviniriz.
 
Kunut dualarının okunmamasında da sehiv secdesi gerekirmi,ayrıca zammı sureler okunurken Kur'an'a göre geriden okunursa yahut araları iki sureden az olacak şekilde atlanmasıda sehiv secdesini gerektirir mi?Son sorum ve aslında sehiv secdesinin mahiyeti her mekruhlamı tezahür eder,yoksa saydıklarınızmı ilgili ayet ve hadis delilleride yazarsanız seviniriz.

Kunut duasını okumak vacip olduğu için, unutulduğu takdirde, namazın sonunda sehiv secdesi yapılır.

Vitir namazı yine vacip olduğundan, zamanında kılınmadığı takdirde, kazası gerekir. Vitir namazı, zamanında normal olarak nasıl kılınıyorsa, kaza edilince de, aynı şekilde kılınır (İbn Hümâm, Fethu'l-Kadir, Mısır 1315, I, 300 vd.)

Sure atlanması , sıralı okunmaması ''mekruh'' dur sehiv secdesi gerektirmez.
Sehiv secdesi sadece ; FARZ ve VACİB mahiyetinde geçerlidir.Selam & dua ile
 
paylaşımınız için Allah razı olsun..

eğer tek kılıyorsak her iki tarafa selam verdikten sonra sevih secdesi ederiz.. ancak kişi imamsa sadece sağ tarafa selam verip secde ederki arkasındaki cemaat namazın bitmediğini anlasınlar diye.. teşekkürler..
 
öncelikle selamun aleyküm

üstadlar sehiv ile ilgili bir sorum var yaptığım hatayı aynen naklediyorum;

selativitir namazında 3. rekatı için secdeden kalktım 'bismillahirrahmanirrahim' demedim (ki bismillah namazın sünnetiydi) fakat o anda sünneti değilde vacip olduğunu düşünüyordum. Bismillah demeden direk elhamdülillahi rabbil kadar dedim zannediyorum tekrar başa döndüm bismillahirrahmanirrahim deyip fatiha ile yeniden başladım.


bismillahirrahmanirrahim orada namazın sünneti
fatiha vacibi.


bismillah demek icin fatihayı kesmiş gibi oldum fakat hemen en başında kesip bismillah dediğim için sehiv yapayım mı yapmayım mı tereddütte kaldım.

Bu konuda beni bilgili üstadlar aydınlatabilirse memnun olurum.

eğer sehiv secdesi gerekli ise ben o anda sehivde yapmadım, namazım eksik olmuş oluyor. Bu durumda eksik olduğundan dolayı yeniden kılmak caiz midir yoksa o anda sehiv yaptın yaptın yapamadın geçti mi ?

birde namaz içinde böyle ikilemde kaldığımız anlarda namazın sünnetini mi vacibini mi yanlış yaptım düşüncesinde kaldığımızda sehiv secdesi yaparsak farzedelimki sünnetiydi yanlış yaptığımız, aslında gerekmeyen bir yanılma secdesi konuldugunda namaz tamam olur mu?

birazcık karışık gibi oldu ama cevaplarınızı bekliyorum kardeşlerim.
 
Bu durum bir çok alime göre;
Besmele Fatiha Suresinden bir ayettir, terk edilemez. Fatiha Suresi namazın farzındandır, Farzın eksikliğinde namaz yenilenir, sehiv secdesi yetmez denir.

Tereddüt içinde olunduğunda yapılan sehiv secdesi her halukarda iyi bir ihtiyattır.

En doğrusunu Allah biliyor...
 
Sehiv secdesi; "yanılma ve unutma secdesi" demektir. Namazın farzlarından birinin tehiri (geciktirilmesi) veya vaciplerden birini terk ve ya tehiri halinde yapılması gerekirr
mesalaa

Son oturuşta yalnız "Tahiyyat" okunduktan sonra iki tarafa selam verilir. Ondan sonra "Allahu Ekber" denilerek secdeye varılıp üç kere " Sübhane Rabbiye'l-alâ " okunur. sonra "Allahu Ekber" denilerek kalkılır. Bir tesbih miktarı duraklamadan sonra tekrar "Allahu Ekber" deyip ikinci secdeye varılır. Yine üç kez " Sübhane Rabbiye'l-alâ " okunduktan sonra "Allahu Ekber" denilerek kalkılır ve oturulur. Tahiyyat, Salli-Barik ve"Rabbena atina" okunup önce sağ tarafa sonra da sol tarafa selâm verilir.(1)
Mesela; Vitir namazında Kunut dualarını unutmak, Fatiha'dan sonra zamm-ı sure okunması gereken yerde zamm-ı sureyi okumadan rükûa gitmek, birinci tahiyyâta oturmayı unutmak, namazda secde ayeti okunduğu zaman secde etmemek gibi durumlarda vacip terk edildiği için sehiv secdesi gerekir.
Üç veya dört rekatlı farz namazlar ile vitir namazında ikinci rekattan sonra tahiyyat'ı okuduktan sonra hemen ayağa kalkmayıp "Salli-Barik okuduktan sonra ayağa kalkmak, Fatiha'yı okumadan zamm-ı sureyi okuyup daha sonra fatihayı okumadığını hatırlayıp Fatiha'yı okumak, gibi durumlarda ise vacip tehir edildiği için yine sehiv secdesi gerekir. Sehiv secdesi yapılması gereken durumda unutup selam verilirse namazın yeniden kılınması gerekmez.
selam ve duayla inşALLAH
 
Geri
Üst
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks