Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Röportaj önemli!!!

Askin_Bedeli

New member
Katılım
26 Tem 2004
Mesajlar
182
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
38
~~~ MEHMET TALû ILE COCUKLAR VE COCUK EGITIMI ÜZERINE RÖPORTAJ~~~

CENGIZ TAN:Cocuklara dini egitim nasil verilmeli, kac yasindan itibaren baslanmali?

MEHMET TALU: Cocuk bir seyler algilamaya basladigi andan itibaren, o algilama seviyesine göre Allah, Peygamber sevgisinden basliyarak kademe kademe dini egitim verilmelidir.

CENGIZ TAN: Ilk olarak neler ögretilmeli?

MEHMET TALU: Cocuga ilk olarak kendisini Allah Teala´nin yarattigini, Allah Teala´nin büyüklügü ögretilmeli. Allah korkusundan cok, Allah sevgisi verilmeli, sonra cocugun seviyesine göre iman, Islam esaslari anlatilamli. Yedi yasindan önce namaz kilmasini mutlaka ögretmelidir.

CENGIZ TAN: Anne, babaya düsen görevler nedir?

MEHMET TALU: Anne-Baba, daha anne-baba olmadan, diger bir ifadeyle hatta evlenmeden önce Allah´a kul, Peygamber´e ümmet olacak nitelikte bir nesil yetistirme fikrinde olmalidirlar. Bunun icin de:

Evlenirken Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem´in tavsiyelerine uyarak mutlaka DINDAR ES secmelidirler. Evet, ise buradan baslamak lazim. Hem anne adayi yani kiz, hem de baba adayi yani erkek. Aksi halde ciftler arasinda anlasma olmuyor veya cok zor oluyor. Anne-Baba cocugunun egitimi üzerinde ittifak etmeli. Meselâ anne-babadan biri cocugu sabah namazina kaldirirken digeri aciyarak: Birak, cocuk uyusun. uykusuz kalmasin, dememelidir.

Cocuk dünyaya gelince, Sag kulagina ezan, sol kulagina da kamet okuyarak Islami bir isim koymali. Aslinda burda cocugu büyük bir ders veriliyor. Her farz namazinin nir ezani kameti vardir. Cenaze namazi da farzdir. Ezan ve kamet insan dogdugu zaman okunuyor. Ve yavruya deniyor ki: Ey, Evladim, sakin dünyaya ömrünün uzunluguna aldanma! Bak ezanin okundu, kametin de getirildi. Biraz sonra namazin kilinacak. Ona göre hareket et.


Onu helal rizkla beslemeli.


Bir Müslüman olarak bilmesi gerekli olan zaruri dini bilgileri mutlaka seviyeli bir sekilde ögretmelidir. Tahsilinin yaptirmali hayata hazirlamalidir.


Anne-Baba, davranislari ile cocuklarina örnek olduklarini unutmamalidirlar. Güzel örnek olmalidirlar. Daha ufak yastan itibaren dini ibadetlerini cocuklarin yaninda yapmalidirlar. Namaz kilarken, zikir yaparken. Kur´ân-i Kerim okurken cocuk yanimizda olmali ve görmelidir. Yaramazlik yapiyor, gürültü ediyor diye yanimizdan kovmamak gerekir. Zaman zaman camiye beraberimizde mutlaka götürmeliyiz. Seviyesine uygun kitaplar almali ve ona okutmali, biz de dinlemeliyiz.


CENGIZ TAN: Gectigimiz aylarda cikan bir yazida cocugun egitilmesi asamasinda dayaga yer verebilecegini söylediniz. Malum basindan tepki aldiniz. Bu konuyu bize biraz acar misiniz?

MEHMET TALU: O yazida tamamen Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem´e ait hadis-i serife yer vermistim. Dolasiyla o gazeteden zaten baska bir sey beklenemezdi. Yapilan tepki sahsima degil Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem´e yapilmis demektir. O hadis-i serifte Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem anne babalara, cocuklari yedi yasina gelince namaz kilmalarini emretmelerini buyuruyor. Demek ki anne-baba yedi yasindan önce cocuga namazla alakali bilgileri az cok vermesi gerekiyor. On yasina kadar iyilikle güzellikle kildiracak. On yasina gelince daha kilmiyorsa, anne baba onu cezalandiracak. Namazsiz bir ömür sürmesine meydan vermeyecek. Yoksa cehennem azabina maruz birakacak. Cünkü ufak suclar ikaz edilmezse, gerekli önlemler anlinmazsa büyük suclara tesvik edilmis olur. Bak burasi cok önemli. Büyük hirsizliklar hep kücük hirsizlikla baslamistir. Vurgunlar, rüsvetler, öldürmeler hep böyle. Namaz kilmayan on yasindaki cocuga anne babasi, cocugun anlayacagi türde bir ceza mutlaka vermelidir. Bunlar mahrumiyet olabilir, ufak bir oksama olabilir. Anne-Baba daha iyi bilir.
Sabah gazetesi hakkinda tekzip davasi actim. Itirazlarina ragmen kazandim. Elhamdülillah. Tazminat davasi da devam ediyor... InsaAllah onu da kazanacagiz.

CENGIZ TAN: Risale-i Nur´un yazari (müellifi) Bediüzzaman Said Nursi´nin dedigi gibi, devir iman kurtarma devri. Mümin bir insan, bu zamanda imanini kurtarmak icin neler yapmali?

MEHMET TALU: Inandigini mutlaka yasamali. Yoksa yasadigi gibi inanmaya baslar. hep böyle oluyor.

CENGIZ TAN: Özellikle gencler bu fitne asrinda Islami yasayista nasil basarili olabilirler?

MEHMET TALU: Iyi bir cevre, iyi bir arkadas sahibi olmaya gayret etmek lazim. Yoksa uzlete cekilmek gerekir. Kur´ân-i Kerimi mutlaka okumak, anlamak ve hayata uygulamak gerekir. Saadet asrini okumak ve tatbik etmek gerekir. Dini güzelce yasayan, yasatan ilmi sahibi, ilmiyle de amil ihlasli kimselerle beraber olmak gerekir...


~~Askin_Bedelit~~
Öncelikle MEHMET TALû kimdir kisaca özetlemeye calisayim:

Temmuz 1953´te Sakarya-Akyazi´da dogdu...
1980´de Erzurum Islami Ilimler Fakültesinde mezun oldu(burda Arapca asistanlik imtihanini kazandi ve bu enstitüye tayin edildi)... Hafizligini Akyazi´da yapti... Tahsili sirasi Arapca dersleri aldi... 1983´de Kayseri´de, 1987´de Samsun´da Arapca ögretim görevlisi olarak naklen tayini yapildi... 1988´de Istanbul Fetih Ilim ve Arastirma Vakfi´nda Egitim müdürü olarak göreve basladi.. Fikih, Kelâm özel calismalar yapmaktadir.. 1989 yilindan beri Milli Gazete Fikih kösesinde yazarligin yani sira, Beyan Dergisinde Tasavvuf üzerine makaleler yazmaktadir... Mehmet Talû´nun Arapca ve Fikhi konulara dair yayinlanmis 7 eseri bulunulmaktadir...

~~

Röportaj´a gelince.. Cocuk egitimi cok önemli ve gercekten dikkata alinmasi gerekli olan bir konu oldugu icin, buraya eklemeye uygun gördüm... bulungumuz devir cocuklarimizi kücük yasta bile haram sinirlarini zorlamaya tesvik edebiliyor... ve bunlarin olmamasi icin Mehmet Talû hocamizin dedigi gibi Peygamberimizin (s.a.v) Efendimizin tavsiylerini mutlaka uygulamak lazim.. burda cevap olarak verilenler, aslinda kulagimiza küpe olmasi gerekiyor... Rabbim hepimizin yardimcisi olsun...

Vesselam
 

isimsiz

New member
Katılım
9 Şub 2005
Mesajlar
812
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
45
Konum
Köln/ALMANYA
güzel bir paylaşım...bu hocamızın eserlerinden ,bilgilerinden faydalanabilirsiniz arkadaşlar....
 
Üst Alt