Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Plastik bardak kanser yapıyor

samanyolu

New member
Katılım
19 Mar 2007
Mesajlar
2,063
Tepkime puanı
2,696
Puanları
0
Yaş
49
Konum
istanbul
Uzmanlar uyardı: Plastik ve köpükten imal edilen bardaklardan uzun süre çay-kahve gibi sıcak sıvı içenler kanser tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Bu bardaklar, sıcak bir maddeyle temas ettiğinde sıvı içine kanserojen madde bırakıyor.Günlük hayatımızda, çay ve kahve gibi içecekleri koyduğumuz plastik ve köpükten yapılan bardaklar meğer kanserojenmiş… Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selma Metintaş, bu konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu:

ISI MATERYALİ ÇÖZÜYOR
Plastik bardaklar içerisine konulan 70-90 derece sıcaklığındaki içecekler, içinde bulunduğu plastik malzemeyi ısı etkisiyle çözüp monomerlerine ayırır.
Bu monomerler tehlikeli kanserojen malzemelerdir. Köpük bardakların ısıya dayanıklılığı daha yüksektir.
Ancak, daha yüksek ısıdaki sıvılar bu materyalin de çözünmesini sağlayabilir.
Bu durumda yine monomerik gruplar sıvıya geçecek ve oral (ağız) yolla bünyeye toksik madde alımı gerçekleşir.
Şu anda plastik bardaklardaki sıcak içeceklerin bazı kimyasal reaksiyonlara yol açtığını biliyoruz.
Plastik ve köpükten imal edilen bardaklardan uzun süre sıcak sıvı içenler kanser tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

KAĞIT BARDAK ÖNERİSİ
Plastik ambalaj maddesinin diğer bir zararı da meydana getirdiği katı atıktır. Plastik yerine kağıt bardak uygulaması önerilebilir. Kağıt bardaklar, sağlık ve atık maddenin geri dönüşümü açısından insan sağlığına daha uygundur.
SADECE SU İÇİN

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer de poliklor ve etilen içeren plastik kapların 70 dereceden fazla sıcak ve asitli sıvılarla temas etmeleri halinde bazı kimyasal ürünlere dönüşebildiklerini söyledi. Tuncer, “Bu kanser etkeni muhtemel olan maddeler hiçbir zaman kesin kanser yapar denemez. Bu olasılık nedeniyle çok sıcak ve gazlı içeceklerin bu bardaklarda sunulması sakıncalıdır. Ancak su için kullanılabilir” uyarısını dile getirdi. Prof. Dr. Murat Tuncer, köpük bardaklar için de ciddi bir tehlikeden bahsetmenin şu andaki bilgilerle doğru olmayacağının altını çizdi.

bekir abi başlıklar oluyormu? unutmamaya çalışıyorum:)
 
Üst Alt