Muharrem Ayi Ve Aşure Günü:

Ebu Zerr

New member
MUHARREM AYI VE AŞURE GÜNÜ:

Muharrem ayı kendilerinde savaş edilmesi haram olan dört aydan biridir. (Recep, zilkade, zilhicce ve muharrem) Muharrem ayı Şehrullah yani Allah’ın ayıdır. İlk peygamber Hz.Adem’den beri devam etmekte olan Tevhid mücadelesi tarihinde çok önemli yeri olan bu ay; yeryüzü müstekbirlerinin, emperyalist kâfirlerin apaçık bir biçimde haram ayı ihlal ederek Allahu Teala’ya baş kaldırdıkları ve sonunda helak oldukları bir aydır. Ebrehe de ordusuyla tam bugünlerde Muharrem’de Mekke’ye yürümüştü de gerisin geriye dahi kaçamadan Ebabillerin siccilleriyle ilahi kudret tarafından helak edilmişti. Firavun da tam bu günlerde Hz.Musa ve İsrailoğullarını takibe kalkışmıştı da fayda vermeyen pişmanlık vaveylaları ile Kızıldeniz sularında boğulmuştu.
Cenab-ı Allah Kuran-ı Kerim’de şöyle buyuruyor: “…O aylar içinde (Allah’ın koyduğu yasağı çiğneyerek) kendinize zulmetmeyin ve müşrikler nasıl sizinle topyekûn savaşıyorlarsa siz de onlara karşı topyekûn savaşın ve bilin ki Allah (kötülükten) sakınanlarla beraberdir.” (Tevbe, 36) Bu haram aylarda işlenen zulüm kalan aylarda işlenen zulümden daha beter olup günah yazılması daha çoktur. Bu manada İbn Abbas şöyle buyurur: “Bu aylarda işlenen kötülüklerin günahı kat kat olacağı gibi; yine bu aylarda işlenen iyiliklerin sevabı kat kattır.” Kalan dört haram ay arasında, sadece bu ay için Muharrem yani tam haram denmiştir. En doğrusunu Allah bilir; ama bunun asıl sebebi, onun içinde hem aşura gününün bulunması hem de Tevhid mücadelesinin şanlı Peygamberlerinin ve iman edenlerin bu ay içinde kurtuluş bulmalarından, ilahi yardımlara, ilahi lütuflara, ilahi nimetlere, ilahi ihsanlara mazhar olmalarındandır.
Aşura gününün anlam ve önemini beyan eden hadis-i şerifler: İbn-i Abbas’tan rivayet edildiğine göre, Rasulullah (sav) Medine’ye gelince Yahudilerin aşura gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bu oruç nedir?” diye sormuştu. Kendisine: “Bu büyük bir gündür. Allah bu günde Musa’yı ve İsrailoğullarını düşmanlarından kurtarmış, bu yüzden Musa da bugünde oruç tutmuştur.” dediler. Hz.Peygamber (sav)’de: “Ben Musa’ya sizden daha yakınım” buyurdu ve bu günde oruç tutulmasını emretti. (Buhari) “Aşura gününde oruç tutunuz ve Yahudilere benzememek için bir gün evvelinde ve bir gün sonrasında oruçlu bulununuz.”(Camius Sağir) “Aşura gününde oruç tutunuz. O bir gündür ki, o günde mübarek Peygamberler oruç tutarlardı.” (Camius Sağir) “Aşura orucunun önceki yılın günahlarına kefaret olacağını Allah’ın rahmetinden umarım” (Tirmizi) “Ramazan ayından sonra tutulan oruçların en faziletlisi Muharrem ayında tutulan oruçtur.” (Müslim)
Muharrem ayının 9, 10 ve 11’inci günleri oruç tutmak sünnettir. Bu orucu Müslümanlar arasında haberleştirip yayılması sünnettir. Aşura günü Ocak ayının 18, 19, 10 (Muharrem 9, 10, 11) günlerine dek gelmektedir. Farz olan Ramazan orucunun dışında nafile oruçlar tutmak nafile ibadetlerdendir. Nafile ibadetler Allah’a yaklaştırıcılardandır ki, Allah’ın sevgisine, rızasına nail olalım. Peygamber Efendimiz (sav)’in sünnetlerine ittiba ederek, ihya ederek O’nun şefaatlerine kavuşalım. Tevhid mücadelesinde yolumuza dikilecek Firavunlara karşı Allah’tan yardım istemek için bu oruçları tutalım. Tutacağımız oruçların Ümmet-i Muhammed’in kurtuluşuna vesile olması dileğiyle…
“Ey İman edenler! Allah’tan korkun. O’na yaklaşmaya vesile arayın ve yolunda cihad edin ki kurtuluşa edesiniz.” (Maide, 35)
“Müslümanlar bir savaşta zaferin gecikmesi sebebini misvakın ihmal edilmesine bağlamışlardı. Bunun içindir ki, herkes, yapılmamış dini bir emir hususunda yekdiğerini ikaz ederdi.”

Abdullah Emin Kıbrısi
 
Geri
Üst
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks