Kayınvalidemden öğrendiklerim

berfut

New member
Bir gelin kayınvalidesinden ne öğrenebilir? Bakış açısı hayra dönük ise çok
şey öğrenebileceğinizi anlarsınız.

Gelinlerine güzel örnek olabilen kayınvalidelere ne mutlu. Her gün mutlaka
‘Vakıa’ Sûresi’ni okumayı,

Ezan okunurken sessizce ve huşu ile dinlemeyi, etrafına da bu konuda örnek
olup ezanı hayatın mihengi haline getirmeyi,

Yemekte çeşit aramamayı, önüne ne getirilmişse nimet bilip yemeyi, mutfakta
ne varsa ev ahalisini onunla doyurmayı,

Eşine sonsuz ve sınırsız saygı göstermeyi, asla sesini yükseltip eşle
tartışmamayı,

Kur’an’a saygıyı ve onunla adeta dost olup, gün boyu Kur’an’la haşırneşir
olmayı,

Kendi vazifelerini yapıp başkalarının işlerine karışmamayı,insanları
eleştirmemeyi,

Sabrı ve tevekkülü,

Az ve öz konuşmayı

Çocuklarım beni aramıyorlar diye kapris yapmak ya da kırılmak yerine onları
arayıp-sorup dertlerini, sıkıntılarını özellikle gelinlerden ve damatlardan
dinlemeyi,

Her meseleyi güzel yönüyle ele alıp, bu yönü başkalarının da görmesi için
gerekirse kabuğuna çekilip sabırla beklemeyi, asla kimseyle haklılık
kavgasına girişmemeyi ve

Bir konu hakkında bir insanın yeteri kadar bilgisi yoksa ‘bu konuda bilgi
sahibi değilim, bilmiyorum’ diyebilmesinin gerçek ‘bilgelik’ olduğunu
ÖĞRENDİM.

13.01.2004
AYŞE YİĞİT
İNŞ TÜM BAYAN KARDESLERİM BİR SEYLER ÖGRENİRLER BÜYÜKLERİNDEN...:eek:

bunları büyüklerimizden öğrenmek değil, her kızın kendi bilmesi lazım...öğrenmekle olmuyor bence, doğal ve normal herkesten beklenen davranışı bu

zaten bildiklerimizi biliyoruz ama her zaman büyüklerimizin nasihatlerine
ihtiyacımız vardır. Büyüklerimden dinlediğim nasihatle ilgili bir hikaye anlatıyım...

--------------------------------------------------------------------------------

Yıllar önce, çok uzaklarda bir adam varmış. Bu adam çalışmak amacı ile çok uzaklara gitmiş ve yıllarca çalışmış. Sonunda memleketine dönme zamanı gelmiş. Bu çalışma sürecinde toplam 3000 akçe biriktirmiş ve evinin yolunu tutmuş.

Evine doğru giderken yolu büyük bir şehirden geçmiş. Yolda yürürken köşe başında birisi "Bir nasihat bin akçe, bir nasihat bin akçe" diye bağırıyormuş. Adam düşünmüş: 'Nasıl olur, bir nasihat 'ı bin akçeye satarlar, ben yıllarca çalıştım ve sadece 3000 akçe biriktirdim'

Bu işe pek aklı ermemiş ama merak işte. Duramamış ve adama bin akçe vererek o nasihat'ı satın almış. Nasihat "KADERDE NE VAR İSE O ÇIKAR" ve yoluna devam etmiş...

İlerde yine köşe başında başka bir adam bağırıyormuş "Bir nasihat bin akçe" diye. Adam yine dayanamamış bin akçe de o adama vermiş ve ikinci nasihat 'ı da satın almış. İkinci nasihat da: "GÖNÜL KİMİ SEVERSE GÜZEL ODUR"

Son kalan bin akçesi ile de yoluna devam etmiş. Tam şehrin çıkışında yine köşe başın da bir adam bir nasihat'ı bin akçeye satıyor. Adam bir parasına bakmış, bir de nasihati satan şahsa , dayanamamış ve kalan son akçesiyle de o nasihat'ı satın almış. Son nasihatte: "HİÇ BİR İŞ ACELEYE GELMEZ". Parasız yoluna devam etmiş.

Şehrin çıkışında büyük bir topluluk ile karşılaşmış.Topluluk telaş içindeymiş. Yaklaşmış ve oradakilerden birine neler olduğunu sormuş. Oradan birisi açıklamış, demiş ki : Burada şehrin tüm su ihtiyacını karşılayan bir kuyu var, ama kuyunun içinde de canavar var.

Canavar suyu tutmuş, göndermiyor. Aşağıya kim indiyse bir türlü çıkamadı. Şimdi herkes korkuyor aşağı inmeye "Adam düşünmüş ve ilk satın aldığı nasihat aklına gelmiş. "Kaderde ne var ise o çıkar" aşağı inmeye karar vermiş. Aslında bu nasihatleri herkes bilir ama uygulayabilmemiz için belli bir bedel ödememiz gerekiyor. İnince canavar hemen yakalamış ve yerine götürmüş.

Demiş ki:

"Buraya gelenlerin hepsine bir soru sordum ve bilemediler. Eğer sen bilirsen seni serbest bırakırım.

"Bir dizine sarışın ve dünya güzeli bir kadın, diğer dizine de kurbağa koymuş ve "söyle bakalım hangisi güzel?" demiş.

Adam düşünürken aklına ikinci aldığı nasihat gelmiş ve "gönül kimi severse güzel odur" demiş. Bu cevap canavarın çok hoşuna gitmiş. Zira canavar, kurbağanın gözlerine aşıkmış. Adamı salmış ve suyu bırakmış.

Almışlar adamı krala götürmüşler ve ağırlığınca altın vermişler.

Adamımız yoluna devam etmiş ve nihayet evine varmış. Evinin camından içeri bakmış. Bir de ne görsün; karısı genç biri ile diz dize oturuyor. Hemen kılıcını çekmiş ve tam içeri girerken üçüncü nasihat aklına gelmiş "Hiçbir iş aceleye gelmez". Kılıcını kınına koymuş ve içeri girmiş.

Hoş beşten sonra karısına o genci sormuş. Kadın da: "Bey sen gittiğinde ben hamileydim ve bir oğlumuz oldu. Bu genç senin oğlun" demiş.

Her zaman büyüklerimizin nasihatleri bizim için gerekli. Selametlee...

nasihat konusunda herşey çok güzel açıklanmış ama işte insanoğlu herşeyi bildiğini savunursa hiçbiryere varamaz.
Bir laf vardı bilmediklerimi ayaklarımın altına alsam başım göge ererdi diye
acaba bunların hangi birini yaşıyoruz
buralara yazmakla yada okumakla bunları hayata geçirmek o kadar farklı oluyor .Herşeyi bilmekle yapmak arasında çok fark vardır. İnşallah nasihatları dinlemek büyüklüğüne erişebiliriz.

Bu arada böyle kayınvalideler var mı acaba merak ettim .İnşallah vardır

lotus kardeşim aramıza hoş geldin bilmediklerimizi onlardan ögreniriz inş
kayınvalidelerden....

teşekkür ederim kardeşim. Rabbim bilmediklerimizi bizleri küçümsemeden bilmişlik taslamadan öğretecek kayınvalideler nasip eder inşallah. Genelde öyle olmuyor ama bakarsın birşeyler tersine dönerde dualarımzı kabul olur inşallah

teşekkür ederim kardeşim. Rabbim bilmediklerimizi bizleri küçümsemeden bilmişlik taslamadan öğretecek kayınvalideler nasip eder inşallah. Genelde öyle olmuyor ama bakarsın birşeyler tersine dönerde dualarımzı kabul olur inşallah

bizler tam anlamıyla dogru olursak inş dorular bizleri bulur diye düşünüyorum..

kayınvalideler aslında bir anneyi temsil eder
yani anneden almıs görevi devam ettirmek hiç bilmeyenle bilen bir olurmu kardeşim zaman en buyuk ögretici degilmi dogular zaten dogrudur hiç bir sey tersine donmez bizler yanlıslıklarımızdan donmedikce...

tersine derken siz beni yanlış anladınz galiba
Demişsinizki kayınvalide anneliğin devamı işte bende diyorum ki birşeyler tersine dönerde gerçekten sizin dediğiniz olur. Bu sadece lafta kalmaz.
Çünkü ana yüreği merhametlidir çocuğu ne kusur işlerse işlesin onu affeder.

Anlaşmışızdır umarım
Sevgilerimle

cocuguda sürekli hatayapar bilerek veye bilmeyerek nede olsa annem af eder .
tüm annelerin yüregi merhametlidir kardeşim yeterki orayı kazan yüregine gir...

Söylediklerini okudum , düşündüm , anladım.
Allah razı olsun
Aslında hep dediğimiz gibi alında işin aslı özde bitiyor ama bazen bunun farkına varamıyoruz.
Sizin gibi dostlar olmasa belkide farkına varamayacağımız çok şeyler olacak
Rabbim razı olsun senden
Sevgiler

bunları büyüklerimizden öğrenmek değil, her kızın kendi bilmesi lazım...öğrenmekle olmuyor bence, doğal ve normal herkesten beklenen davranışı bu

Beklenen bir davranış canım kardeşim haklısın ama yapılan davranışmı?İşte bunu sorgulama açısında çok faydalı bir paylaşım.Allah razı olsun kardeşim

Beklenen bir davranış canım kardeşim haklısın ama yapılan davranışmı?İşte bunu sorgulama açısında çok faydalı bir paylaşım.Allah razı olsun kardeşim

bilmiyorum, bizde kayınvalide-gelin arasında pek sorun çıkmıyo... bizde damat- kaynana diye bi sorun var:) hemde nerdeyse bütün ailelerde... bizde adam evlenince hemen kendi evini kiralıyor, karıkoca annesiyle babasıyla kalmıyor. belkide ondan araları biraz daha iyi oluyor

evet teşekkürler...
ben buradan kayınvalideme de teşekkür etmek istiyorum
bu şekilde bir evlat yetiştirdiği için Allah ondan razı olsun...

Geri
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks