Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Karanlık madde aydınlığa çıkıyor...

yýldýz

New member
Katılım
22 Ağu 2006
Mesajlar
1,359
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Selamün aleyküm kerdeşlerim.

Gökbilimciler, ilk kez karanlık maddenin fiziksel yapısı hakkında somut bilgilere ulaştı.

Evrene hakim olan, fakat günümüz teleskop teknolojisiyle görülemeyen bu garip cisim, modern bilimin en büyük sırlarından biri olarak kabul ediliyor. Karanlık madde hakkında bilinen çok az şeyden biri, varlığının kesinliği.

Fakat Cambridge Üniversitesi Astronomi Enstitüsü'nden bir ekip sonunda, uzayı dolduran bu maddenin kapladığı yer olarak limitlerini ve 'sıcaklığını' ölçmeyi başardı.

"Karanlık maddenin ne olduğu konusunda elimizdeki ilk ipucu bu" diyor araştırma ekibinin başkanı profesör Gerry Gilmore: "Aslına bakarsanız ilk kez karanlık maddenin fiziğiyle ilgilenebiliyoruz."

Işık ve radyasyon yaymıyor

Bilim, yıldızları, gezegenleri ve insanları oluşturan sıradan madde olarak tanımlanan baryonik madde hakkında detaylı bilgiye sahip, fakat kozmosu oluşturan ana maddenin anlaşılmasında şu ana dek büyük güçlükler yaşadı.

Gökbilimciler, karanlık maddeyi keşfedemiyor, çünkü karanlık madde ışık ya da radyasyon yaymıyor. Buna rağmen varlığı, galaksilerin dönmesiyle açıklanabilir. Çünkü yıldızlar, görünmeyen bir cismin çekim kuvveti olmasa dönüş hızları nedeniyle savrulabilir.

Araştırmalar, karanlık maddenin, tüm kozmik cisimlerin yüzde 95'ini oluşturduğunu gösteriyor. Şimdi Cambridge ekibi, Samanyolu'nun eteklerindeki 12 cüce galaksi üzerine yaptıkları çalışmalarla detaylı bilgiye sahip.

Sıradan maddeden 400 kat fazla

Dünyanın en büyük teleksoplarını kullanan ekip, galaksiler üzerinde karanlık maddenin etkilerinin izini bularak ve ağırlığını kesin olarak hesaplayarak galaksilerin üç boyutlu haritalarını çıkardı.

7 bin farklı ölçüm yapan araştırmacılar, galaksilerin, sahip oldukları sıradan maddeden 400 kat daha fazla karanlık madde içerdiklerini buldu. Gilmore, "bulduğumuz karanlık madde dağılımı şimdiye kadar bildiklerimizle tamamen farklılık gösteriyor" diyor.

'Sihirli hacim'

"Karanlık madde, Güneş'in kütlesinin 30 milyon katına denk gelen bir 'sihirli hacim'e sahip. 300 parsec'lik (bir parsec, 3.261 ışık yılı uzunluğa eşit) bir hacimden daha küçüğe sıkıştırılamaz gibi görünüyor...

"Bu, karanlık madde partiküllerinin hareket hızını gösteriyor (saatte 9 kilometre), çünkü daha küçük bir daha küçük bir dereceye küçültülmek için fazla hızlılar. Bunlar, varlığının kabulünden sonra karanlık madde hakkında bulabildiğimiz tek bilgiler."

Bu hız büyük bir sürpriz. Var olan teori, karanlık madde partiküllerinin soğuk ve saniyede birkaç milimetre hareket edebildiğini savunuyor. Fakat gözlemler partiküllerin kozmik terminolojiye göre oldukça sıcak olduğunu ispatlıyor (yaklaşık 10 bin derece).

Yanlış yerde aradılar

Portsmouth Üniversitesi'nin Kozmoloji ve Çekim Enstitüsü'nden profesör Bob Nichol, Cambrigde Üniversitesi'ndeki meslekdaşlarının araştırmasını 'görkemli' olarak tanımlıyor:

"Bu sıcaklık gerçekse, bu esrarengiz partiküller üzerine araştırmalara ve galaksiler ve yıldız kümelerinin geçirdikleri evrim hakkındaki düşüncelerimize büyük etkileri olacak demektir. Herhalde bilim, şimdiye dek karanlık maddeyi yanlış yerde arıyordu...

"Karanlık maddenin sandığımızdan daha sıcak olması, daha küçük galaksilerin oluşmasını zorlaştırır ama daha büyük yapıların oluşmasını da kolaylaştırır. Bu sonuç, çok daha fazla araştırma yapmamızı gerektirecek."
Alıntı:http://www.frmtr.com/bilim-ve-teknoloji/310581-karanlik-madde-aydinliga-cikiyor.html
;)
 

yýldýz

New member
Katılım
22 Ağu 2006
Mesajlar
1,359
Tepkime puanı
8
Puanları
0
'Karanlık enerji' baştan beri varmış...

Evrenin en az yüzde 70’ini oluşturduğu düşünülen "karanlık enerjinin", başlangıçtan beri var olduğu anlaşıldı

17 Kasım 2006 Cuma

Amerikalı astrofizikçiler, evrenin yavaşlamak şöyle dursun gittikçe hızlanarak genişlemesine yol açtığına inanılan "karanlık enerjinin", baştan beri var olduğunu uzay teleskobu Hubble’ın verilerinden yararlanarak tespit etti.

Bu gözlem, "boşluk enerjisi" olarak da tanımlanan "karanlık enerjinin" yoğunluğunun, olağan maddenin yoğunluğuna bağlı olarak zamanla değiştiği yolundaki teoriyi çürüttüğü için önemli sayılıyor.

Baltimore kentindeki John Hopkins üniversitesinden astrofizikçi Adam Riess, "Boşluk enerjisi, evrenin yüzde 70’den fazlasını temsil ediyor, ama onun hakkında bildiklerimiz çok sınırlı" dedi.
1998 yılında sunduğu tebliğde, "karanlık enerjiden" ilk kez söz etmiş olan Riess, bu enerjinin en az 9 milyar yıl önce kozmik genişlemeye hız kazandırarak kendini hissettirdiğini basın toplantısında anlattı.

Uzmanlar, evrenin yaşını 13,7 milyar yıl olarak hesaplıyor.
Riess ve çalışma arkadaşlarının vardığı sonuç şu: Evrimlerini tamamlayarak kendi içlerine çökerken infilak ederek çok yoğun ışık saçan süpernova adlı dev yıldızların yaşlıları birbirlerinden daha yavaş, genç olanlarıysa daha hızlı şekilde birbirlerinden uzaklaşıyor. Astrofizikçiler, bu devasa patlamaları, evrenin ne hızla genişlediğini tespitte kullanıyor.

Western Kentucky üniversitesinden astrofizik uzmanı Lou Strolger de, "Bildiğimiz olağan maddenin çekim gücünü göz ardı edersek boşluk enerjisinin itici gücünü görebiliriz" dedi.

Riess ve arkadaşları, bu sonucu çıkarmak için çoğu son iki yılda evrenin en ücra köşelerinde gözlemlenen 23 süpernova patlamasını değerlendirdi. Süpernovalar, ışık yoğunlukları sayesinde, uzmanların adeta geçmişe yolculuk yapmasına imkan veren "işaret fişekleri" olarak değerlendiriliyor.

"Boşluk enerjisinin" keşfi, izafiyet teorisinin babası Albert Einstein’ın yaklaşık bir asır önce ortaya atıp sonra vazgeçtiği "evrensel sabite" fikrine ilgiyi yeniden canlandırdı.

Einstein, evrendeki dengeyi açıklamak için ortaya attığı teoride, çekim gücünün karşısında itici bir güç bulunması gerektiğini, aksi halde kütle çekiminin evrenin kendi üzerine çökmesi sonucunu doğuracağını söylemiş, ancak daha sonra bu fikrinden vazgeçmişti.

Bilim adamlarına göre, evrenin yüzde 70’ini "karanlık enerji", yüzde 25’ini "karanlık madde", yüzde 5’ini de "bildiğimiz madde" oluşturuyor.
http://teknoloji.milliyet.com.tr/detay.asp?id=1989
mhmt kardeş, hakkaten mecburiyetten kabul ediyorlar. Bilim dini destekliyor.
:3_3_6:
 
Üst Alt