Duha abi sanırım ben "Allah bilmiyor" diyerek yanlış bir ifade kullanıyorum ve sizde bu ifadeye itiraz ettiğiniz için olasılıkların meselesini anlayamıyorsunuz haliyle..Öncelikle bu yanlışımdan vazgeçtiğimi belirterek kader meselesinin çözümünün "zamansızlıkta" değil "ilimde" olduğunu düşünüyorum..
Robot ileri giderse duvara çarpacak ve duvara çarptığı anda yıkılacak ve duvarın arkasında da Duha Barışı öldürmek üzere. Duvar Duha'yı kırar ve Barış kurtulur. Barış düğün yapacak ve çocukları olacak.
Kesin belirlenmiş bir ilimden söz ediyorsak "Duha Barış'ı öldürmek üzere" şeklinde bir fiilden bahsedilemez..Burada sanki Duha'nın Barış'ı öldürme ihtimali önceden hesaplanmamış gibi gözüküyor.."Barış ölmese idi düğünü olacaktı" ifadeleri de kullanılamaz..Çünkü kesinlik belirtilmiyor..Barış ölmese ya düğünü olur ya da olmaz..Olasılık düğünün olup olmayacağına ya da çocuğun olup olmayacağına göre bağlanır..
Şimdi, Allah, robotun ileri yada doğuya gidip gitmeyeceğini bilmediği için, bu milyonlarca olasılığı da bilmiyor demektir.
Hür iradeyi Allah yaratıyor ve önceden belirlediği olasılıkların içine bırakıyor..Olasılıkların içinde yol olmak zorunda olan iradenin ne yapacağını Allah bilmiyor demek yanlış bir ifade..Bunu kullanmamam gerekiyor..Çünkü hür irade mevcut bilginin dışına çıkmıyor..Bilginin çerçevesi önceden ezeli ilim ile sınırlandırılmış..Biz ne yaparsak yapalım bu bilginin üzerine başka bir bilgi katamıyoruz..Biz "ileri gidecekken bir an geri mi dönsek acaba" şeklinde bir olasılık yok..Siz olasığı bu açıdan ele aldığınız için benim görüşüme itiraz ediyorsunuz..
Duha abi ben konuyu toparlamak ve bazı ifalerimi değiştirmek istiyorum;
1.Allah herşeyi bilir..Olasılıkları baştan yaratır ve O'nun için zaman geçmeyeceğininden bu olasılıkları bizimle birlikte yaşamaz..
2.Cenab-ı Allah bizlere diyor ki "
Bütün olasılıkları ben hazırladım ve sana öyle bir ruh veriyorum ki bu olasılıkları sende yaşayacaksın..Fakat aklını kullanıp iyi olasılığı seç..Eğer iyi ile kötü olasılığı birbirinden ayırtedemezsen bana sığın"..(Siz bir olasılık üzerine diğer bir olasılığı ekleyip, "bak bu böyle olduktan sonra diğer olasılık ne olacak" şeklinde çıkarsamalar yapıyorsunuz..
Ama dediğim gibi olasılıkların hepsi baştan hazır ve ikisinden birisi kesin olarak gerçekleşecek..Biri gerçekleşip diğeri gerçekleşmezse buradan "Allah bu olasılığı bilmiyor" sonucunu çıkaramayız..)
"Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün şeref ve şanınız ondadır. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız?"(Enbiya suresi 10.ayet)
3.Cenab-ı Allah için zaman geçmediği düşünüldüğünde bizim için geçen zaman ecelimiz, O'nun için geçmeyen zamanda ezeli bilgisi olmuş olacaktır..Çünkü biz iki olasılığın sonucunu bilmiyoruz..O olasılıkları baştan yaratan olarak kesin bir bilgi ile biliyor ve O ne derse ve neyi takdir etmişse o oluyor..Yani şu sonuca varabiliriyoruz;
"Hiç şüphesiz, Biz herşeyi kader ile yarattık" (Kamer Suresi, 49)
-Kader Allah'ın ilmi olduğuna göre mevcut olasılıklarda ilimdir..Olasılıklar kesin olarak sonuçlanacaktır ve bu olasılıklardan başka olasılıklar düşünülemez..