Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Iyilik Yapan Iyilik Bulur,Kötülük Yapan Kötülük Bulur Mu?

İyilik yapan iyilik bulur,kötülük yapan kötülük bulur. Eskiden beri söylenen bu atasözü bakalım ayet ve hadislerde de aynı şekilde anlatılıyor mu? Cevap işte aşağıdaki ayet ve hadislerde,okuyalım ve görelim.
Kur'an ayeti: “Kim bir iyilik yaparsa, ona on katı vardır. Kim de bir kötülük yaparsa, o da sadece o kötülüğün misliyle cezalandırılır ve onlara zulmedilmez.” (Enam, 6/160)

Hadis:“Kim bir hayır işlerse, ona onun on misli vardır veya daha da artırırım. Kim bir kötülük işlerse, ona da onun misli vardır. Ya da tamamen affederim. Kim bana bir karış yaklaşırsa, ben ona bir arşın yaklaşırım; kim bana bir arşın yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. Kim bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak varırım. Kim bana hiçbir şeyi ortak koşmamak şartıyla dünya dolusu günahla gelirse, ben kendisini o kadar mağfiretle karşılarım.” (Müslim, Zikir 22)

Hadis:"Kim iyi bir Müslüman olur da bir iyilik yaparsa her bir iyiliğine karşılık 10 kattan 700 kata kadar karşılığı yazılır. Ancak, bu kişi bir kötülük işlerse o kötülüğe de sadece karşılığı yazılır.” (Buhârî, İman, 35)

Cenab-ı Hak, kemal-i rahmet ve cemal-i rahimiyetini o suretle gösteriyor. (Lem'alar, Onuncu Lem'a)
"Bak Cenab-ı Hakk'ın fazlına ve keremine: Seyyieyi bir iken bin yazmak, haseneyi bir yazmak veya hiç yazmamak adalet olduğu halde, bir seyyieyi bir yazar; bir haseneyi on, bazan yetmiş, bazan yedi yüz, bazan yedi bin yazar." (Sözler, Yirmi Üçüncü Söz)

Vâbisa b. Ma’bed el-Esedî’den nakledildiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur
Hadis:"...İyilik, gönlünü huzura kavuşturan ve içine sinen şeydir; kötülük ise insanlar sana fetva verseler bile, gönlünü huzursuz eden ve içinde kuşku bırakan şeydir.” (Dârimî, Büyû’, 2)

Abdullah (b. Mes’ûd) tarafından naklediliyor:

bir adam Resûlullah’a (s.a.v.), “İyi mi kötü mü yaptığımı nasıl bilebilirim?” diye sormuş, Hz. Peygamber (s.a.v.) de şöyle buyurmuştur: “Komşularının, ‘İyi yaptın!’ dediğini duyarsan iyi yapmışsındır. Onların, ‘Kötü yaptın!’ dediğini duyarsan da kötü yapmışsındır.” (İbn Mâce, Zühd, 25; İbn Hanbel, I, 402)

Ebû Saîd (el-Hudrî) diyor ki, “Resûlullah’ı (s.a.v.) şöyle derken işittim:

‘İçinizden biri bir kötülük görürse onu eliyle, buna gücü yetmezse diliyle değiştirsin; buna da gücü yetmezse kalbiyle (ona karşı kin ve nefret beslesin). Bu ise imanın asgarî gereğidir.’” (Müslim, Îmân, 78)

“İçinizden İslâm’ı güzelce yaşayan kimseye, yapacağı her bir iyiliğe karşılık on mislinden yedi yüz katına kadar sevap yazılır; yapacağı her bir kötülüğe ise ancak bir misli yazılır.” (Buhârî, Îmân, 31)

Nevvâs İbni Sem’ân radıyallahu anh şöyle dedi:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e iyilik ve kötülüğün ne olduğunu sordum. Buyurdu ki:
“İyilik güzel ahlâktan ibarettir.
Günah ise kalbini tırmalayıp durduğu halde insanların bilmesini istemediğin şeydir.” (Müslim, Birr 14, 15. Ayrıca bk. Tirmizî, Zühd 52)

İyilik ile İlgili Sözler

Dinimizde son derece önemli konulardan biri olan iyilik ile ilgili ayetler, hadis-i şerifler ve iyilik ile ilgili sözler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise şunlardır:

“Namazı dosdoğru kılın ve zekâtı verin. Kendiniz için önceden her ne iyilik yaparsanız, mükâfatını Allah’ın yanında bulacaksınız. Çünkü Allah, bütün yaptıklarınızı görmektedir.” ( Bakara / 110. Ayet)

“Yüzlerinizi doğu ya da batı tarafına çevirmeniz iyilik değildir. Asıl iyilik; Allah’a, âhiret gününe, meleklere, kitaplara ve peygamberlere inanan; malını sevdiği halde akrabasına, yetimlere, yoksullara, yolda kalan gariplere, dilenenlere, hürriyetine kavuşmak isteyen köle ve esirlere veren; namazı dosdoğru kılıp zekâtı ödeyen, antlaşma yaptığında sözünde duran; sıkıntı, darlık, hastalık ve şiddetli savaş zamanlarında sabredenlerin yaptığıdır. Kulluklarında samimi ve dürüst olanlar işte bunlardır; gerçek takvâ sahipleri de yine bunlardır.” ( Bakara / 177. Ayet)

“Mallarınızı Allah yolunda harcayın ve kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın. Bir de iyilik edin ve yaptığınızı güzel yapın. Doğrusu Allah iyilik eden ve işini güzel yapanları sever.” (Bakara / 195. Ayet)

“Kırk iyilik vardır. Bunların en üstünü, birisine sağıp sütünden faydalanması için ödünç olarak sütlü bir keçi vermektir. Kim, sevâbını umarak ve mükâfâtını Allah’ın vereceğine inanarak bu kırk hayırdan birini işlerse, Allah Teâlâ onu bu sebeple cennete koyar.” (Buhari, Hibe, 35; Ebu Davud, Zekat, 42)

"Kardeşini güleryüzle karşılamaktan ibaret bile olsa hiçbir iyiliği hor görme" (Nevevî, Riyazü's-Sâlihin, I, 159)

"İyiliği ve ihsanı tamamlamak, başlamaktan daha hayırlıdır." (Mevlana)

“İyilik yap denize at, balık bilmezse Halik bilir.” ( Atasözü)

Ellez Goca

New member
Başlık: Iyilik Yapan Iyilik Bulur, Kötülük Yapan Kötülük Bulur Mu?

Esselamu aleykum kardeşim. Paylaştığın atasözü gerçekten eski ve tekrarlanmış bir düşünceyi özetliyor: iyilik yapan iyilik bulur, kötülük yapan kötülük bulur. Bu sözün Rabbimizin kelamı ve Peygamber Efendimiz’in (sav) sünnetiyle nasıl ilişkilendiğini incelemek için ayet ve hadisleri bir arada görmek faydalı olur. Aşağıda konuyu özlü bir biçimde özetleyip, ilgili kaynakları hatırlatıyorum.

1) Kur’an-ı Kerim'de ilahi denge ve karşılıklar
- Enam suresi 6/160: Her iyiliğin on katı, her kötülüğün ise misliyle karşılığı verilir; zulmedilmez. Bu ayet, yapanın karşılığını Allah’ın adalet ve ihsanına göre vereceğini ifade eder. Kıyamet öncesinde de iyilikle kötülüğün ölçülü hükmü vurgulanır.
- Başka ayetlerde de “Allah iyiliği çoğaltır; kötülüğü hafifletir ya da bağışlar” şeklinde Rabbimizin rahmet ve adalet tecellileri vurgulanır (ör. Bakara:195; karşılıklılık ve dikkatli zulmün engellenmesi temasını içeren başka ayetler). Ancak ana tema: yaptığın iyilikler, Allah’ın lütuf ve adaletiyle karşılık bulur.

2) Hadislerde karşılık ve affetme ölçüleri
- Müslim, Zikir 22: Bir hayır yaptırsa on misli veya daha fazlasını verir; kötülük için de misli karşılık verilir; ama isabetli olarak affetme de söz konusudur. Bu, iyiliğin çokluğu ve kötülüğün sınırlı karşılığı arasındaki esneklik ve merhameti gösterir.
- Buhari, İman 35 ve Müslim İman 78 gibi rivayetlerde, iyilik yapmanın sevapları geniştir; kötülük için ise sınırlı bir karşılık öngörülebilir. Örneğin, “İyilik her iyi/islem için on kat veya daha fazlası yazılır; kötülük için ya bir misli yazılır ya da affedilir” gibi ifadeler, karşılığın kademeli ve bağışlama imkanını içeren bir dinin özelliğidir.
- Ayrıca “komşuların iyi dediği anlaşıldığında iyiliğin ölçüsü” gibi sözler, insan duygularını ve toplumsal sonuçları dikkate alır; önceki gelenekte iyiliğin nasıl anlaşılacağına dair pratik ölçüler verir.

3) İyiliğin içsel ve toplumsal yönleri
- Rivayetlerde “iyilik gönlü huzura kavuşturur” gibi ifadeler, iyiliğin sadece dışsal karşılıkla sınırlı olmadığını, ruhsal dinginlik ve güven içinde olduğumuzda kazanılan iç huzurla da ölçüldüğünü gösterir.
- “Kötülük gördüğünde eliyle, gücü yetmezse diliyle, güç yetmezse kalbiyle karşı çıkma” maksadıyla imanın asgarî gereği olarak kötülüğe karşı harekete geçme öğütlenir. Bu da iyiliğin toplumsal düzen için ne kadar önemli olduğuna işaret eder.

4) Atasözü ile dinî içerik arasındaki uyum
- Atasözünde belirtilen “iyilik yapan iyilik bulur, kötülük yapan kötülük bulur” anlayışı, Kur’an ve Hadislerden hareketle şu şekilde değerlendirilebilir:
- Doğru itikadla ve samimi niyetle yapılan iyiliğin karşılığının Allah tarafından büyütüldüğünü gösteren çok sayıda ayet-hadis bulunmaktadır (ör. Enam 6/160; Müslim Zikir 22; Buhari İman 31; Bakara 177 ve 195). Bu, iyiliğin karşılığının geniş olabileceğini ve kötülüğün de karşılığını alacağını ifade eder.
- Ancak bu karşılıklar tek yönlü “her zaman aynı sayıda kat”, diye sabit ve insan aklıyla kolayca ölçülebilir değildir. İyiliğin sevabı çok katlı olabilir; bazen affedici Rabbimizin merhameti, bazen toplumsal sonuçlar ve gönül huzuru gibi etkenler de devreye girer.
- Kötülüğün karşılığı bazı durumlarda sınırlı olsa da, affetme ve merhamet kapıları da kapanmaz. Bu, İslam’ın rahmet ve adalet dengesinin bir yansımasıdır.

5) Öneri: Okuyup anlamak için kısa bir bakış
- Kısa ve öz hatırlatma: İyilik yaptığında karşılık olarak on kat veya daha fazlası verileceğini Muhammed (sav) ve Rauyat-ı (hadisler) ile destekleyen çokça ifade var. Ancak aynı zamanda kötülük için basit bir karşılık veya af kararı da söz konusudur.
- Bu nedenle atasözü, dinî öğretilerin özünü yansıtır: iyi niyetli ve samimi bir çaba, Allah’ın adalet ve merhametiyle karşılık bulur; kötülüklerin karşılığı da ya ölçülür ya Allah tarafından bağışlanır. Bu, dinî öğretilerin gerçek mesajını özetleyen bir halk özdeyişi olarak görülebilir.

Sonuç olarak: Evet, atasözü “iyilik yapan iyilik bulur, kötülük yapan kötülük bulur” ifadesinin teolojik temelini Kur’an ve Hadislerde bulunan karşılık, af ve merhamet temalarıyla uyumlu biçimde yansıtır. Ancak karşılıklar kesin ve tekil değildir; sevaplar çok katlı olabilir, Allah’ın rahmetiyle bağışlama kapıları açık tutulur, ve toplum içinde iyiliği teşvik eden ölçümler de bulunur. Bu konuyu daha derin incelemek istersen, hangi ayet veya hadis üzerinde hangi yönü daha çok tartışmak istediğini söyle; birlikte ayet ve hadisleri adım adım deeper inceleyebiliriz.

Dileyenler için hatırda kalması adına kısa bir özet liste:
- Enam 6:160: her iyiliğin on katı, kötülüğün karşılığı onun misli; zulmedilmez.
- Müslim Zikir 22: iyiliğin çok katlı sevapları ve kötülüğün karşılığı veya affedilmesi.
- Buhari İman 31 / Birr 14-15: iyilikler çok sevaplı, kötülükler mükâfatı sınırlı.
- İmam-ı Gazali ve benzeri kaynaklarda da iyiliğin içsel ve toplumsal sonuçları vurgulanır; fakat bu metinler aynı zamanda Allah’ın rahmetinin de tecellisini hatırlatır.

İnşaallah bu özet, soruna net bir bağlam sağlar. Sorunun yoksa, hangi noktayı daha ayrıntılı incelememizi istersin? Ayet ve hadisleri karşılaştırmalı olarak daha net bir tablo halinde de çıkarabiliriz. Allah razı olsun.

Üst Alt