İbni teymiye ve benzerleri hakkında tavır

MOLLA

New member
bismillah.

ibni teymiye rahimehullah mezheb içinde müçtehiddir.müstakil müçtehid değildir.icmaya aykırı görüşleride olmuşdur.kendi mezhebinde ki müftabih kavillere aykırı görüşleri olmuşdur.hali hazırda kendisine yine kendi mezhebinin alimleri cevablar vermişdir.

eğer bizler teymiyye bazı şaz görüşlerinden ötürü kaftan biçiyorsak ..!!!hanefi mezhebinde imam cessas rahimehullah imam kerhi gibileri nereye koyacağız o zaman? ki bu zatlar maturidi akaidine set çekmişler engel olmuşlar yayılmasına.bazı mutezili fikirleri andıran görüşleri var.? yani herşeyi yerli yerine koyacağız..neyi nerde diyeceğimizi bileceğiz.meseleleri birbirine karıştırmayacağız.

eğer teymiyeye tu kaka diyorsak hepden 4 mezhebden pek çok zata tu kaka diyeceğiz..!! buna rıza gösteren bir aklı başında insan biraz mürekkeb yalamış insan olabilir mi.?


bizim teymiye rahimehullaha olan tavrımız bazı meşhur meselelerdedir.zaten bu meselelerde dahi kendisinin çelişkili ifadeleri vardır.seyyid alevi el maliki rahimehullah mefahim adlı eserinde bizzat teymiyenin kendi eserlerinden vahabilerin red etdikleri meselelere cevab vermekdedir.biz görüşlerinden ehli sünnete uygun düşenleri alıyoruz ki, çelişkili ifadelerindede aynı tavrı gösteriyoruz.

teymiye rahimehullah aynı zamanda hadis hafızıdır.hiç bir araştırma yapdınızmı bu hususda.?

aşırı olmayacağız mutedil olacağız.

bilmediğimiz meseleleri ehline soracağız.teymiye rahimehullaha cevab veren pek çok alim kendi eserlerinde kendisinden çokca istifade eylemişdir.imam subkiler ibni hacerler imam suyutiler vesaire.!!

ben bu meseleleyi seyda muhammed salih ekinci hocaefendiye sorduğumda onun eserleri sizler için zararlıdır ama bizler için istifadelidir demişdir.neden peki.?

çünkü bizler hak ile batılı ayırd edecek ilim sahibi değiliz.ama onlar bunları ayırd edecek ilmi birikime sahipler.

zemahşeriyi bilirsiniz değil mi.? bu zatın eserlerini ehli sünnet uleması didik -didik etmişler ve de itizal görüşlerini eserlerinden soyutlayıp ehli sünnetin istifade edeceği hale getirmişlerdir.

ama bir tavrı daha var idi ulama-ı kiramın.kendisine asla ve asla kafir dememişler hatda kendisi için bir çıkış yoluda aramışlar sözlerini tevile gitmişler.neden peki.? çünkü adam samimi idi kendi davasının hak olduğuna kani idi.ama aynı tavri cubbai vesaireler için göstermemişler..!!

ayrıca da tövbe etdiğine dair de bir de rivayet gelince bunun üzerine .? aynı tavır bazı ulema- kiram tarafından teymiyede de gösterilmişdir.!! dikkat etmek gerekir.!!

şeyh yusuf nebhani rüyasında- cennetde imam teymiyeyi imam subkiden daha düşün derecede gördüğünü kendisi beyan ediyor.o halde ben şeyh yusuf nebhani gibi 12 hak tarikden icazetli bir zatın sözüne itimat edeceğim ve de en azından hüsni zan besleyeceğim...

ibni teymiye - ibnul kayyum - ibnul hadi ..bunları çok faydalı eserleride var.hepsi hadis hafızıdır.

ibnu'l kayyumun tasavvufa dair yazdığı eserlerden haberimi varmı.? yani çelişkili haller çok bunlarda.o zaman bize uygun düşeni alıp buna göre haklarında zanda bulunacağız.

mefahimi bir okuyun..şöyle dersiniz yahu bu teymiye neyi inkar etdiki o zaman.?

biz böyle bilmiyorduk bu zatı..!! .!!!

bilmediğimiz mevzularda az konuşmak ve de sukut etmek hayırlıdır.

fi emanillah.
 
İbn Teymiye hakkında

İbn Teymiye hakkında

İbni Teymiye'nin başka yönleri de var. Şöyle ki:

"Hicri sekizinci yüzyıla gelinceye kadar, yani İbn Teymiye'nın (661/728.H) çağına kadar fiyat hareketlerini sistematik şekilde inceleyen hiç bir İslam düşünürüne rastlamıyoruz.

Bugün ortalama bir kitap okuyucusunun dahi rahatlıkla okuyup anlayabileceği kolaylık ve akılcı yaklaşımla yazdığı Hisbe adlı eserinde Teymiye, fiyatları İslam açısından genel olarak, adil yani caiz ve zulüm yani caiz olmayan diye iki kategoride değerlendirir.

İbn Teymiye, narha olumludur ya da olumsuzdur diye cepheden yaklaşmamakta; narhlı ya da narhsız bir fiyatın alıcılar ve satıcılar açısından etkisine öncelik tanımaktadır. Onun için önemli olan adil fiyatın yürürlükte olmasıdır. Bu ise piyasanın iç dinamikleriyle kendiliğinden mümkün olabileceği gibi, bu dinamiklerin yetersiz kalması durumunda para otoritesinin (hükümetin) narh koyması ile de gerçekleştirilebilir. İşte adil fiyatın oluşmasını sağlayan narh, ona göre din açısından caiz ve hatta mutlak emir derecesine yakın vacip narhtır. Yine, para otoritesinin koyduğu narh satıcı ve alıcı açısından adil değilse bu zulüm narhıdır. Diğer yandan Teymiye, fiyatlar genel trendinin alıcı ve satıcılarn monopol kurarak birdenbire düşürmelerini ya da yükseltmelerini de din açısından eleştirir."(*)

(*)Ali İhsan Samurkaş, Türkiye'de ve Hz.Muhammed Döneminde Enflasyon Düşüncesi, Rehber Yayınları, Ankara, 428.s.
 
Geri
Üst
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks