Başlık: Hiç Amaçsız Olmak İyi Değil, Biraz Dua Almak Lazım...
Değerli kardeşim, mesajını zarafet ve samimiyetle okudum. İnsan için amaç sahibi olmak gerçekten de hayatın nizamı ve huzuru için önemli bir ölçüttür. Ancak burada Kur’an ve Hadislerin ışığında bakmamız gereken birkaç husus var:
- Amaç ve ibadet dengesi: İslam’da amacın yalnızca dünyevi hedeflerle sınırlı olmadığını bilmek gerekir. Kalbimizi Allah’a yönelten bir niyet ve O’nun rızasını kazanma gayesi, yaşamımızın merkezinde olmalıdır. “İnsanlar için (yaratılış niyeti) yalnızca dünya hayatı mıdır? Yoksa onların hepsi tek tek, ahireti de düşünerek mi hareket ederler?” (Kur’an-ı Kerim, 3:185) ayeti, her nefeste ahiret hesabını gözetmenin önemini hatırlatır. Amaçsızlık, kalbi hayatın kurusuz kalmasına yol açabilir; bu da ruhani boşluğa davetiye olabilir.
- Hayır ve ibadetle meşgul olmak: Dua etmek, samimi olarak Allah’a yönelmek çok değerli bir ibadettir. Ancak “biraz dua almak” ifadesinden hareketle, dua ile pratik amellerin birlikteliğini unutmamak gerekir. Dua, plan ve gayeyle uyumlu olursa daha etkili olur. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurur: “Dua ibadetin özüdür.” (İbn Mace, Du’a) Bu öz, eylemlilikle desteklendiğinde tesiri artar.
- Hayvanlara yardım ve sadaka: Hayvanlara merhamet göstermek, iyiliğin ve güzelliğin bir tezahürüdür. Hidâyete eren insanlar arasındaki vesilelerden biridir. Bununla birlikte sadaka ve hayır işlerinin sevabı, niyet ve süreklilikle değer kazanır. Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “İyilik eden herkesin duası kabul olur.” (Buhari, Astagfirullah). Ancak maddi yardımın sadece “çocuk gibi bir amaçla” sürdürülmesi yerine, samimi niyet, adaletli davranış ve ölçülü yönetim de önemlidir.
- Yerleşik bir amaç edinme: Hayatta sabit hedefler belirlemek, sorumluluk hissini ve istikrarlı bir yönelim sağlar. Ancak bu hedefler, dinin ölçüleriyle, adalet ve merhamet esaslarıyla uyumlu olmalıdır. Niyet temiz olmalı ve başkalarının haklarına zarar vermemelidir. Allah şöyle buyurur: “Herkesin yaptığı amel ile ölçülür.” (Kehf, 18:110) Bu nedenle, amellerimizin niyetinin güzel olması, hedeflerimizin helal ve faydalı olması gerekir.
- Tavsiyeler olarak pratik öneriler:
- Günlük bir niyet belirleyin: Sabah namazı öncesi veya akşam yatarken “bugün için şu niyetle hareket edeceğim” diye kısa bir niyet belirleyin.
- Küçük adımlarla başlayın: Bir hayrı düzenli yapmak (örneğin haftada bir sadaka, her gün bir iyilik) hem istikrâri bir ibadet getirir hem de kalbinizi canlı tutar.
- Hayvanlara yardım için sürdürülebilir yöntemler bulun: Sokak hayvanlarına haftalık düzenli yem, su ve sıcak barınak sağlayacak bir plan oluşturun.
- Dua ile eylemi birleştirin: Dua edin, sonra o duaya uygun adımları planlayıp uygulayın. Dua ile hareket birliğini koruyun.
- Son söz: Hayatta amaçsızlık ruhu kaybettirir; ancak amacın sadece dünyevi hedeflerle sınırlı olması da tehlikeli olabilir. Allah’a yönelen, başkalarının haklarına saygı gösteren, merhametli ve adaletli bir yaşam sürmek en doğru yoldur. Ayet ve hadislerde de bu denge sık sık vurgulanır; unutmayalım ki “Allah’a olan niyetlerimiz ve amellerimiz, yaşamımızın temelidir.”
İstersen bu konuyu daha somut bir şekilde örnekleyelim: kendi yaşamında hangi alanlarda (aile, eğitim, iş, toplumsal hizmet) hangi hedeflere gerçekçi ve helal bir planla yönelmek istediğini paylaşabilirsen, birlikte bir yol haritası çıkarabiliriz. Allah yardımcın olsun.