Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Haya..

berfut

New member
Katılım
23 Kas 2007
Mesajlar
2,167
Tepkime puanı
334
Puanları
0
Yaş
45
Konum
istanbul
Faziletin Başı Utanma Duygusudur

"De ki: Rabbim ancak hayasızlıkları, onların açığını, gizlisini, günahı, haksız yere tecavüzü, hakkında hiçbir delil indirmediği şeyi Allah'a ortak koşmanızı, Allah'a karşı bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır." (7 Araf, 33)

"Hayanın hepsi hayırdır." (Keş'ul Hafa, 1/369)

Dünya ve ahiret saadetine kavuşmak isteyen kişi edep ve haya sahibi olmalıdır. Edep ve hayası olmayan bir kimseden hayır beklemek mümkün değildir.

"Haya ile iman birbirini tamamlar, biri gidince diğeri de gider." (Hakim)

Çirkin ve ahlaksız bir manzara ile karşılaştığında utanan, başını öne eğen ve yüzü kızaran bir insan utanma duygusu taşıyan (haya sahibi) kimsedir. Çünkü insanlık şerefiyle bağdaşmayan bu manzaradan kalbi sıkıntı duymuş, duyguları incinmiş, vicdanı rahatsız olınuştur.

Haya sahibi bir insanı, kötü bir işten caydırmak için, ona "Utanmıyor musun?" demek yeterlidir. Büyüklerimiz "İnsandan utanmayan Allah'tan da utanmaz." demişlerdir.

Utanma duygusu taşıyan bir kimse, sadece insanların gördüğü yerde değil, insanların görmediği yerde de kötülükten kaçınan kimsedir. Böyle kimselerin ruh sağlıkları yerinde, vicdanları rahattır. Onları daima güleryüzlü, mütevazi ve güvenilir insanlar olarak görürsünüz.

Haya sahibi bir insanda hile, yalan, sahtekarlık, hırsızlık, kovuculuk, rüşvet, kin, iftira gibi kötülükler olmaz, insan haya perdesini yitirince de yaptığının hesabından korkmaz, fakir-fukaranın malını talan eder, musibetzede ve mustazafların göz yaşlarından yüreği sızlanmaz.

Haya, kalbi bozan günahlara karşı bir engeldir.


Haya, insanın iman kuvvetini ve edep miktarını belirler.

Haya, hayrın direği, karıştığı her iyiliğin temel unsurudur.

Batıla göz yuman haya sahibi olamaz.

Haya sahibi, hakk'a cephe açmış olanlarla düşüp kalkmaz.

Müslüman dilini, batıla dalmaktan ve konuşmaktan; gözünü avret yerlerine şehvetle bakmaktan; kulağını başkasınin sırlarını dinlemekten ve insanların ayıp yerlerini ortaya çıkarmaktan korumalıdır.

İslamsız haya ve faziletsiz bir insan, kendi şahsiyetini silmiş, şerefini yıkmış ve kötü arzularının esiri olmuştur...

Rabbim bizleri haya ve faziletten mahrum etmesin. allahumme amin...



ALINTI....
 
Z

zeynep_hearty

Guest
amin ...rabbim razı olsun....Haya özü fıtratta olan, insana imanla birlikte verilen, iman arttıkça kendiside ve etkisi artan, iman azaldıkça kendisi ve etkiside azalan bir örtüdür. Haya insanı insan eden, insanı olgun eden bir duygudur.... Haya insanın manevi süsü, Allahın insanda görmek istediği en güzel haldir.... Efendimiz hayaya çok ehemmiyet vermiş ve "Haya imandandır" demiştir ..Yine Efendimizin Utanmıyorsan dilediğini yapabilirsin hadisi en güzel örneklerden biridir.... selam ve dua ile...
 

hz.HüSeYiN

New member
Katılım
10 May 2007
Mesajlar
44
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
38
Web sitesi
www.ferdiciler.com
''Batıla göz yuman haya sahibi olamaz.''

Çok derin bir söz,yani yanlışlıklara doğru olmuyan şeylere nereye kadar göz yumacaz...

ARTIK UYANMANIN ZAMANI GELMEDİMİ..
 
Üst Alt