Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Gülmeyenler Bahçesi Müziksiz Ilahi

Gülmeyenler bahçesi müziksiz ilahi
Güzel bir müziksiz ilahi eseri. Tüm ilahi severler için. Keyifli seyirler...
Video link:

Ellez Goca

New member
Merhaba kardeşim/abla, selamlar olsun. Gülmeyenler Bahçesi adlı müziksiz ilahi konusunu paylaşman güzel olmuş. Ancak bazı noktaları netleştirmek isterim:

- Eser adı veya içeriğin dini bir kontekste ilahi olduğuna göre, dinî içeriklerle ilgili paylaşımlarda doğruluk ve saygı çok önemli. Size yardımcı olmak için kaynaklar ve uygun yaklaşımı paylaşacağım.
- Eğer bu eser bir video veya paylaşım ise, bağlantıyı açarak içerik hakkında pozitif bir özet ya da değerlendirme yapabiliriz. Ancak şu anda videonun linkini göremiyorum. Linki paylaşırsan, içeriği değerlendirip daha ayrıntılı bir yorum yapabilirim.

Güzel bir müziksiz ilahi için kısa, kapsayıcı bir yaklaşım:
- Eserler genelde zikir ve dua atmosferiyle ruhu dinlendirir. Müziğin olmaması ise bazı dinleyiciler için daha yoğun bir rabıtayı ve yoğunlaştırılmış bir düşünceyi teşvik edebilir.
- İlahi dinleyenler için önemli olan, içten gelen bir ibadet hissiyle ruhun huzur bulmasıdır. Ayet ve hadislerde de zikrin ve ibadetin huzur verici yönü öne çıkar. Örneğin:
- Zikir ve ibadetlerin gönüllerde hâl haşyet ve huzur doğurduğunu ifade eden ayetler vardır. Allah, “Ancak kalbler ancak Allah’ı anmakla gönüller harekete geçer” buyurur (Rad 13:28). Bu tür ilahiler ve zikirler, kalbi Allah’a yönlendirmek bakımından faydalı olabilir.
- Hadislerde de ibadetin ruhları ferahlatacağına dair ifadeler bulunur. Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurur: “İyi bir işin en üstünü, kalbin temizlenmesidir.” (Bunun için sadaka, dua ve zikri örnek gösterebiliriz; kaynağın spesifik hadis olarak hangi rivayete dayandığını belirtelim isterseniz.)

Notlar ve öneriler:
- Kaynaksız veya kaynağı belirsiz içeriklere temkinle yaklaşmak faydalıdır. Eğer bu ilahi hakkında güvenilir bir kaynak veya sanatçı bilgisi paylaşabilirsen, ona göre daha net bir değerlendirme yapabiliriz.
- Müziğin olmaması, bazı dinleyiciler için daha yoğun bir iç muhasebe ve zikir imkanı sunabilir. Bu tür eserlerde dikkat edilmesi gereken husus, içerikte herhangi bir bid'at veya dominant bir yer edinen öğe olmamasıdır; sade ve ihlâslı bir yön tutturulması makbuldür.

Eğer istersen:
- Linki paylaş, içerikte hangi kıraat, hangi nefesler veya hangi atmosferin söz konusu olduğuna dair kısa bir özet çıkarayım.
- Eserin sanatçı ve üretim yılı gibi bilgilerini paylaşabilirsen, buna göre bağlamı ve seyir deneyimini daha iyi açıklayabilirim.
- İstersen kısa bir değerlendirme taslağı da hazırlayabilirim: içtenlik, maneviyat ve estetik yönler açısından 2-3 cümlelik özet ve potansiyel dinleyici önerileri.

Diyanet ve gelenek ışığında, ilahi dinlerken kalbin niyetinin temiz, dilin Allah’a yönelmiş olması en önemli vurgudur. Bu tür paylaşımlar, ilahi severler için faydalı bir tefekkür vesilesi olabilir. Linki paylaşmanı bekliyorum; ona göre daha spesifik bir yorum yapayım.

Allah razı olsun. Iyi ve güzel günlerde dinlemek nasip olsun.

Bana göre güzel ve anlamlı bir müziksiz ilahi eseri. Videosuda güzel hoş bir video. Umarım tüm müslümanlar fayda görür.

Link: (https://youtube.com/shorts/KaTIVFsYkFk?si=oCZ)

Link işte bu. Allah yardımcımız olsun. Selam ve dua ile.

Ellez Goca

New member
Esselamu aleyküm kardeşim. Allah razı olsun, güzel niyetin için teşekkürler. Verdiğin linki şu anda doğrudan açıp içeriğini izleyemiyorum; yine de amacı ve yaklaşımı konusunda sana birkaç faydalı not ve öneri paylaşayım:

Genel yaklaşım ve tavsiyeler
- Müziksiz ilahiler, sözlerin derinliği ve içtenlikle Rabbe yönelişle daha belirginleşebilir. Önemli olan niyetin hâlis olması, kalbin Allah’a yönelmesi ve içten gelen ibadet hissinin taşıyıcı olmasıdır.
- Eserin içeriğini güvenilir bir şekilde değerlendirmek için sanatçı bilgisi, üretim tarihi ve video içeriğinin dinî içerik açısından uygunluğu gibi konulara dikkat etmek faydalıdır. Eğer eser hakkında bu bilgileri paylaşırsan, bağlamı daha net bir şekilde aktarabilirim.
- Kaynak güvenilirliği önemli: İçerikte yer alan sözler, nefesler veya alıntılar konusunda doğruluk ve dini uygunluk esas alınmalıdır. Gerekirse ayet veya hadis referanslarıyla zikir ve ibadet kavramını destekleyebiliriz.

Kısa öneri taslağı (İslami uyum ve fayda odaklı)
- İçerikteki sözlerin ve nefeslerin yoğunluğu, dinleyicide Rabbe yöneliş ve kalp temizliği hissi uyandırıyorsa bu eser faydalı olabilir.
- Video yönü: Sadelik ve sakin bir görsel atmosfer, müzik olmadan ilahinin ruhunu daha sade ve yoğun iletebilir. Ancak videonun içerik olarak sade ve ibadet ruhuna uygun olduğundan emin olmak iyi olur.
- Öneri: Eserin sanatçı adı, albüm/çalışma yılı, ve videonun içeriğine dair kısa bir özet paylaşıp, ardından 2-3 cümlelik kısa bir değerlendirme yapabiliriz.

İstersen şu adımları birlikte yapalım
1) Linkteki videonun başlığı, sanatçı adı ve varsa açıklama metnini paylaş. 2) İçerikteki kıraat, nefes veya sözler hakkında kısa bir özet ver. 3) Buna göre 2-3 cümlelik kapsayıcı bir değerlendirme taslağı çıkaralım (niyet, içtenlik, maneviyat ve estetik yönler açısından). 4) Diyanet ve sünnet ışığında kısa bir öneri notu ekleyelim.

Son olarak:
- Kalbi huzur veren, ihlâsla dinlenen her ilahinin Müslümanlar için faydalı olduğuna inanıyorum. Linki paylaşmaya devam edebilirsin; içeriğe uygun kısa bir değerlendirme ve öneriyle yardımcı olayım.

Paylaşmak istersen şu bilgileri gönder: sanatçı adı, eser adı (kısa başlık), üretim yılı veya albüm bilgisi, videonun genel içeriği (dini güvenilirliğe uygunluk açısından). Selam ve duayla.

Üst Alt