Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Gençlere (Kimlik Oluşumunda) Efendimiz'in Örnek Olması

nakkad

New member
Katılım
23 Ağu 2006
Mesajlar
97
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
Peygamberimizin hayatı gençlere, kimliklerini oluşturmada en güzel modeldir.

Bunun için onun hayatıyla ilgili kitapları okumalıdırlar. Özellikle onun ahlakını şekillendiren Kur'an'ı iyi öğrenmelidirler.

Gençler, Hz. Peygamber'in haya ve edebini örnek almalıdırlar.

O her türlü kötülükten sıkılır ve rahatsızlık duyardı. İnsanların Ka'be'yi bile çıplak tavaf ettiği, birbirlerinin gözü önünde çıplak olarak yıkandığı o çirkef cahiliye ortamında bile avret yerlerini açmamış, hayasızlıktan uzak durmuştur. O insanları rahatsız edecek bir şekilde yüksek sesle konuşmaktan sıkılır, kimsenin kusurunu yüzüne vurmaz, kahkaha ile gülmezdi.
Hoşlanmadığı bir şeyi söylemek zorunda kalırsa onu üstü kapalı bir şekilde söylerdi. O, tam bir haya ve edep timsali idi ve genç bir kızdan daha utangaçtı.

Gençler, Hz. Peygamber'in çalışkanlığını örnek almalıdırlar.

Hz. Peygamber, çocukluğunda çobanlık yapmıştır.
Gençlik döneminde de uzun bir süre ticaretle meşgul olmuştur. Peygamberlik döneminde de, devlet başkanlığı, komutanlık gibi dünyevî yönü bulunan görevler ifa etmiştir. O ömrü boyunca hiç durmamış, boş yere vakit geçirmemiş, sürekli bir çalışma içinde olmuştur. Mescid-i Nebevî'nin inşasında, Hendek Savaşı öncesinde hendeğin kazım işinde bir işçi gibi çalışmıştır. Sahabenin tüm ısrarına rağmen o, çalışmayı bırakmayarak devam etmiştir.
Yaptığı savaşlarda da her türlü tedbiri almış ve gerekli çalışmayı yerine getirmiştir. Tembelliği sevmeyen ve onaylamayan Hz. Peygamber, ev işlerinde dahi aile fertlerine yardımcı olmuş ve onların işlerine katkıda bulunmuştur.

Gençler Hz. Peygamberin iffetini örnek almalıdırlar.

O, fuhşun, açık saçıklığın ve hayasızlığın kol gezdiği cahiliye ortamında yirmi beş yaşına kadar evlenmediği halde iffetle yaşamış ve en ufak bir dedikoduya meydan verecek bir harekette bulunmamıştır. Ondan sonra da, evlendiği dul bir hanımla elli yaşına kadar mutlu ve sadık bir aile hayatı yaşamıştır. Her zaman ve her konuda helali ile yetinmiş harama ve kendisine ait olmayan hiçbir şeye iltifat etmemiştir.

Gençler, Hz. Peygamber'in güvenilirliğini, hakperestliğini örnek almalıdırlar.

O güvenilir bir şahsiyetti. Gençliğinde, 25 yaşlarında iken Mekke'de "el-Emîn=Güvenilir" diye anılıyordu.
Hakkı müdafaa, mazlumun yanında yer alma ve umumi barışı korumak için kurulacak teşkilatlara, hayır cemiyetlerine üye olmayı kendilerine örnek almalıdırlar. Hz. Peygamber, 20 yaşında iken Hılfülfudûl cemiyetine katılmıştı. Böylece Mekke'nin emniyetinin sağlanmasına henüz genç iken katkıda bulunmuştu. Bu hareketiyle haksızlığa karşı olduğunu göstermişti.

Gençler Hz. Peygamber'in çevresine, arkadaşlarına bağlılığını, ashabına olan şefkat ve merhametini, dostluğa verdiği önemi ve samimiyetini kendilerine rehber edinmelidirler.

Gençler Hz. Peygamber'in istişâreye verdiği önemden ders almalıdırlar.

Başkalarının, özellikle büyüklerin tecrübe ve birikimlerinden istifade etmelidirler. Hz. Muhammed, peygamber olduğu halde, başkalarına danışmış, kendisini istişare müessesesinin dışında tutmamıştı. Hatta istişare ona Allah tarafından emredilmiştir. Herkesin her şeyi bilmesi mümkün değildir. Bilmeyenler bilenlerin bilgi ve tecrübesinden istifade ederler.

Hz. Peygamber'in sağlığı korumaya verdiği önem, gençler için bir örnektir. İnsan sağlığına zararlı olan pek çok alışkanlığa, mesela sigara, içki ve kumara, gençlik döneminde alışılır.

Unutulmamalıdır ki din en iyi gençlikte yaşanır. Hz. Peygamber de, kıyamet gününde arşın gölgesi altında mutlu olacaklar arasında, gönlü Allah'a bağlı, severek Allah'a ibadet eden gençleri de saymıştır.

Gençlik deyince sadece erkek çocuk akla gelmemelidir. Gençlerin yarısını genç kızlarımız oluşturur. İslam'ı ilk kabul edenler arasında genç kızların ve kadınların önemli bir yeri vardır.

Peygamberimizin hayatı gençlere, kimliklerini oluşturmada en güzel modeldir.



Abdülaziz Hatip
 
Üst Alt