Gazi Mustafa Kemal'in Büyük Türkiye'si...

azizdolu

New member
BİR ÖNSEZİ, BİR TALİMAT

Düşün bir kere, Osmanlı İmparatorluğu ne oldu? Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ne oldu? Dünyayı ürküten Almanya’dan bugün ne kaldı: Demek hiçbir şey sürekli değildir. Bugün ölümsüz gibi görünen nice güçlerden, ileride belki pek az şey kalacaktır. Devletler ve Milletler, bu idrakin içinde olmalıdırlar. Bugün Sovyet Rusya, dostumuzdur, komşumuzdur, müttefikimizdir. Bu dostluğa ihtiyacımız vardır. Fakat yarın ne olacağını kimse kestiremez. Tıpkı Osmanlı İmparatorluğu gibi, tıpkı Avusturya-Macaristan İmparatorluğu gibi parçalanabilir. Bugün elinde tuttuğu milletler, avuçlarından kaçabilirler. Dünya yeni bir dengeye ulaşır. O zaman Türkiye ne yapacağını bilmelidir. Bizim, bu dostumuzun idaresinde dili bir, inancı bir, öz kardeşlerimiz vardır. Onlara sahip çıkmaya hazır olmalıyız.

Hazır olmak, yalnız o günü susup beklemek değildir, hazırlanmak lâzımdır. Milletler buna nasıl hazırlanır? Manevî köprülerini sağlam tutarak!

Dil, bir köprüdür;
İnanç, bir köprüdür;
Tarih, bir köprüdür.

Bugün biz bu kitlelerden dil bakımından, gelenek, görenek, tarih bakımından ayrılmış, çok uzağa düşmüşüz. Bizim bulunduğumuz yer mi doğru, onlarınki mi? Bunun hesabını yapmakta fayda yoktur. Onların bize yaklaşmasını bekleyemeyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gerekli… Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz. Tarih bağı kurmamız lazım, folklor bağı kurmamız lâzım… Bunları kim yapacak? Elbette biz! Nasıl yapacağız? İşte görüyorsunuz, dil encümenleri, tarih encümenleri kuruluyor… Dilimizi, onun diline yaklaştırmaya ve böylece birbirimizi daha kolay anlar hale gelmeye çalışıyoruz… Tarihimizi ona yaklaştırmaya çalışıyoruz, ortak bir mazi yaratmak peşindeyiz. Bunlar açıktan yapılmaz, adı konarak yapılmaz, bunlar devletlerin ve milletlerin derin düşünceleridir.

Mustafa Kemal ATATÜRK
29 Ekim 1933

Büyük insanlar Büyük dogarlar büyük yasarlar ve büyük ölürler.Kücük insanlar güncel olaylarla ugrasanlardir(Her ne kadar tavsip etmedigin seyleri olsada),Büyük insanlar caglarin üzerinde düsünüp icraati konusanlardir...

Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yaban diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.
Türk milletindenim diyen insanlar her şeyden önce ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır.
Türk dili, dillerin en zenginlerindendir.

M.KEMAL ATATÜRK

güldürmeyin ittihat terakki değilmiydi osmanlıyı çürümeye mahkum eden 2.meşrutiyet'i ilan eden ...düşünün koca bir ,imparatorluğu parçalayıp ortadan kaldıracaksınz sonrada küllerinden kalan la yine bu imparatorluğun evladlarının her cephede ki cengaverliğini gözardı edip koca bir direnişi bir kişiye maledeceksiniz...evet büyük bir yanı var o da hırsı ve alavere dalavereleri...sory

güldürmeyin ittihat terakki değilmiydi osmanlıyı çürümeye mahkum eden 2.meşrutiyet'i ilan eden ...düşünün koca bir ,imparatorluğu parçalayıp ortadan kaldıracaksınz sonrada küllerinden kalan la yine bu imparatorluğun evladlarının her cephede ki cengaverliğini gözardı edip koca bir direnişi bir kişiye maledeceksiniz...evet büyük bir yanı var o da hırsı ve alavere dalavereleri...sory

Hic bir seyi tek kisinin üzerine yikmiyoruz,Ama sezarin hakkinida sezara vermek gerek.Osmanliyi cürümeye götüren Devsirmeler ülkesi olmasidir.

Dil, bir köprüdür
Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz
Dilimizi, onun diline yaklaştırmaya ve böylece birbirimizi daha kolay anlar hale gelmeye çalışıyoruz.
Bu cümleler Harf inkilabıyla çelişmiyor mu ? köprü yıkılmış olmuyor mu ?

Dil, bir köprüdür
Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz
Dilimizi, onun diline yaklaştırmaya ve böylece birbirimizi daha kolay anlar hale gelmeye çalışıyoruz.
Bu cümleler Harf inkilabıyla çelişmiyor mu ? köprü yıkılmış olmuyor mu ?

Bana sorarsan ikiside degil,yani ne senin dedigin nede Bugünki Harf inkilabi dahi yanlistir.Bana göre yasayanla köprü kurmak gerekir.Ölen öldü birak arkasindan aglamayi önüne bak bak orda tam olarak 6 TÜrk olmak üzere onlarca Islam ülkesi var simdi birlik zamanidir ayriliklarin kazinmasi gerekir.Bir birimizi suclayarak degil.Aklin yolu birdir,Bu nedenle hem dilimizi Öz Türkceye cevirmeli Hem KURANI yasamaliyiz.Yoksa halimiz inanin yarinin FILISTINI aradaki tek fark biz IRAK ve FILISTIN gibi uzun zaman bekleyip durmayiz hatta basladigi gün;Yediden yetmise,KADINIMIZ ve ERKEGIMIZLE ölümüne VATAN deriz(Icimizdeki devsirmeleri saymiyorum)Bunun en iyi örnegi Kurtulus harbidir.Ve inanin savasin galibi hep TALUT kumandasindaki Arslanlar veya BEDIR Arslanlarinin gibi ayni CANAKKALE Yigitleri gibi INANAN insanlarindirki bu bizide mevcut;Ben sahidim 1974 Kipris harbinde bizim mahallede,ogünün Osmaniyesi gelismis bir kasaba gibi idi,Ó civan gencleri Görseniz Askerlik bürosunu basmistida savasa gitmek icin.Yani anlatmak istedigim bizim milletimiz bir baska Bizler ezilenin yaninda kendimize yapilani KAHR eden bir MILLETIN EVLATLARIYIZ ve bu durumda Harf devrimi gerekliydi bugünse daha öze dönmek gereklidir diyorum....

Bu konuda çok derin bilgi sahibi değilim, bunu belirterek ifade etmeliyim ki; bu milletin ilim, irfan adına en çok oluşturduğu bilgi hangi lisan ise yazılmış ise, hükmettiği dönemin lisanı neydi ise, o lisan en efdal ve faydalı lisandır. Şahsi kanaatimdir...

Evet ölen öldü bırakmalıyız ağlamayı.. Fakat bırakılmayacak olan onların hayatları.. Bırakılacak olsaydı eskiler anlatılmaz, örnek/ibret almamız istenmezdi.. Seninde dediğin gibi Yaşayanlarla köprü kurmak gerekiyor elbette, yaşayanlarla köprü kurulması ölenlerin anlaşılmasıyla mümkün görünüyor..

Evet ölen öldü bırakmalıyız ağlamayı.. Fakat bırakılmayacak olan onların hayatları.. Bırakılacak olsaydı eskiler anlatılmaz, örnek/ibret almamız istenmezdi.. Seninde dediğin gibi Yaşayanlarla köprü kurmak gerekiyor elbette, yaşayanlarla köprü kurulması ölenlerin anlaşılmasıyla mümkün görünüyor..

Bizde diyoruzki bunu en iyi dilimizi kullanarak yapaiz buda öze dönmekle olur.Ben Arapcaya veya Osmanlica denen karmasik dile bir sey demiyorum hatta bugün olsa belkide bazi seyler cok farkli olurdu,ama degil o zaman gerisin geri dönmek,ileriye ve öze girmek gerekir.Gecenlerde bir konu hakkinda iki yazi okudum,inanin Kurani öyle güzel anlatiyorduki ben sahsen kendimden utandim,hemen ikincisini actim bir de ne göreyim biz gercekte cok cahiliz inanin buna cok cahiliz biz Hakki ile Idrak edemiyoruz Allahi ve onun Kelimelerini.

Bu konuda çok derin bilgi sahibi değilim, bunu belirterek ifade etmeliyim ki; bu milletin ilim, irfan adına en çok oluşturduğu bilgi hangi lisan ise yazılmış ise, hükmettiği dönemin lisanı neydi ise, o lisan en efdal ve faydalı lisandır. Şahsi kanaatimdir...

Encok hangisi ile diyor BEKIR kardesim iste burada söyle geriye bir bakinca özde daha cok geliyor Bekirim ÖZDE daha cok.Osmanlicadan daha cok özde ama nasilsa göremiyoruz.Nasilmi?
.15/76,16/36, 47/10
Iste bu ayetlere bir bakiver Bekirim...

MEtin mete
Biz çok cahiliz derken bile cahilliğimiz üzerimizde değil mi ? Seni tenzih ederim, kesinlikle yanlış anlaşılmak istemem ama bi vakıa varki;
İnsanlar kendilerinin cahil olduklarını, tembel olduklarını kısaca kötülerken genelde çoğul bir ifade kullanırlar.. biz cahiliz, biz tembeliz, günahkarız gibi..
Aslında bu ifadelerin tekil olmasının çok önemi var ama işte nefis söyletmiyor, söyleyemiyor(UZ).. burada bile çoğul ifade kullanır(IZ).. Dikkat edilirse kişi kendisini kötülürken genelde cemi sığgasında kullanır.. buda nefsin ayıblarındandır.. Bu noktayı farkedemeyenler ise kendisini cemi sığgasında levm edenleri çok 'mütevazi' diye nitelendirirler..

MEtin mete
Biz çok cahiliz derken bile cahilliğimiz üzerimizde değil mi ? Seni tenzih ederim, kesinlikle yanlış anlaşılmak istemem ama bi vakıa varki;
İnsanlar kendilerinin cahil olduklarını, tembel olduklarını kısaca kötülerken genelde çoğul bir ifade kullanırlar.. biz cahiliz, biz tembeliz, günahkarız gibi..
Aslında bu ifadelerin tekil olmasının çok önemi var ama işte nefis söyletmiyor, söyleyemiyor(UZ).. burada bile çoğul ifade kullanır(IZ).. Dikkat edilirse kişi kendisini kötülürken genelde cemi sığgasında kullanır.. buda nefsin ayıblarındandır.. Bu noktayı farkedemeyenler ise kendisini cemi sığgasında levm edenleri çok 'mütevazi' diye nitelendirirler..

Simdi yaziyi okuyorum,Cevremde hic raslamadim böyle bir aydina?Ayni derki;Yengec yavrusuna sorar ya cocugum dogru yürüsene cocugu derki ben seni hic dogru yürürken görmedimki!!!!Mesela bir yazi asariz bunu "BEN" yazdim hazirladim dersem uymaz ama biz kelimesini kullanirsak bu cogul kelime tevazu icindir?Anlatmak istedigime gelince Cahilligimi idrakte gecikmedim o nedenle CEHALETI isaret ettim........

İnsan kendisini yererken neden çoğul ile yapar bunu.. Tek kendisini yermez de diğer insanları da beraberinde düşürür.. neyse daha fazla konuşmak istemiyorum bu konuda.. İşin içinden çıkılmıyor.. kalb hastalığı olduğu için.. hasta olan diğer insanları da hasta zanneder.. benim için söylenmiş bir söz..

İnsan kendisini yererken neden çoğul ile yapar bunu.. Tek kendisini yermez de diğer insanları da beraberinde düşürür.. neyse daha fazla konuşmak istemiyorum bu konuda.. İşin içinden çıkılmıyor.. kalb hastalığı olduğu için.. hasta olan diğer insanları da hasta zanneder.. benim için söylenmiş bir söz..

Yani verdigim örnegi begenmediniz oluyor bu?Yani benim cevremdekilerin yamuk yürüyüsü ile alakalidir.Hani Abdurahim Karakocun bir siiri vardi hatirlarmisin bilemem;Bir mektup yazdim HASANA ha HASANA ha SANA.ayni kabul buyurunuz.Sözü fazla uzatmadan(Allahtan Acil Sifalar dilerim rahatsizliginiza)Malumunuz Hastalarimiz var...

Burası İslam Forumdur. İslam birinci derecede ahiret ile ilgilidir. Atatürk dünya ile alakalı bir şahıstır.

Atatürk'ü tartışmak isteyenlere yeteri kadar dünyevi forum var. Oraya müracat etsinler.

Atatürk'ü dinle bağdaştırma peşinde koşanları şiddetle red ediyorum -z.

vesselam

Bu yazınızla ikinci gönderdiğiniz yazı sizce çelişmiyor mu ?

Onun hakkında yazı gönderilmesini istemiyorsunuz.Fakat hemen arkasından onunla alakalı bir yazınızı okuduk..

Bizimde burada kimseyi alkışladığımız yada alkışlattığımız yok.. Gönderilmesini istemediğin halde göndermen, diğer üyelerinde göndermesine vesile olacaktır..

Herhangi bir sahis yaptigi eylemde, devrimde, devsirmede sonuc olarak kisilerin ahirete dönük imaninda eksiklikler birakacaksa bu eylemlerin konusulmasi ve ictihadi durumlarinin tartisilmasi gerektigine inaniyorum.

Son olarak merhum Cemil Meric in sözünü nakletmek isterim;

Kamus, namustur. Bir milletin dilini degistiriyorsaniz o milletin dinini, irkini, mezhebini, örf ve adetlerinide degistirirsiniz

Geri
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks