Duanın Kabulü Önündeki Engeller

bekir

sadece bir kul
Yönetici
Duanın etkisinin ortaya çıkmasını engelleyen afetlerden biri kulun acele etmesi, kabulünün geciktiğini düşünüp kederlenmesi ve duaya devamı terketmesidir. Bu kişi bir tohum saçan veya ağaç diken, sonra onun bakımını yapan, sulayan, sonra da olgunlaşmasını ve toplanacak hâle gelmesini beklemeyip terkeden gibidir.
Sahîh-i Buhârî'de, Ebû Hureyre'nin (r.a.) rivayetiyle geçen bir hadiste Rasûlullah (Sallallahu aleyhi ve sellem):
"Sizden her birinizin duası, acele etmediği ve "İşte ben Rabbime dua ettim ve kabul buyurmadı" demediği sürece kabul olunur."
Sahîh-i Müslim'de de, peygamberin (Sallallahu aleyhi ve sellem) şu hadisi geçmektedir:
"Bir kul günahı veya akrabasıyla dargınlığı gerektirecek bir şey dilemedikçe ve acele etmedikçe duası daima kabul olunur."
Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve sellem) "Yâ Rasûlullah, o acelecilik nedir?" diye soruldu:
"İnsan, dua ettim dua ettim, de duamın kabul edildiğini hiç görmedim, der. Dileğinin gecikmesinden dolayı usanır da duayı terkeder." diye cevap verdi.
Ahmed b. Hanbel'in Müsned'inde Enes kanalıyla zikrettiği rivayet şöyledir: Rasûlullah (Sallallahu aleyhi ve sellem):
"Kul acele etmediği müddetçe afiyette olur" buyurdu.
Sahabiler "Yâ Rasûlullah, nasıl acele eder?" diye sorunca Rasûlullah (Sallallahu aleyhi ve sellem):
"Rabbıma dua ettim de kabul etmedi, der" buyurdu.

Hz.Peygamber (s.a.s) şöyle buyuruyor:

"Bir kul, dua ettiği zaman şu üç şeyden birine kavuşur:
  1. Ya günahı bağışlanır.
  2. Veya duası kabul oluverir.
  3. Yahut da ahiretde karşılığını görür."
Bir kul bilemez ki, dua edip Cenab-ı Hak`tan istediği kendisi için hayırlımıdır, değil midir? Zaten dua ettiğimiz zaman "Allah hayırlısını versin" demiyor muyuz.Kullarına karşı çok merhameti ve rahmeti olan Allah Teala, kulları için hayırlı olanını veriyor.
Aslında dua etmek bir ibadetdir.Ve duada eli boş dönmek yoktur.Kuran-i Kerim`de Cenab-i Hak :
"Ey Resulüm, de ki: Duanız olmasa ve olmadıktan sonra Rabbim size niye değer versin" buyurmuştur.

Geri
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks