Dinimizin Ana Konularını öğrenmede Ittifak

Ebu Zerr

New member
Hasan el Benna'ya sorulan soru ve cevabı:

İmam Hasan el-Benna konferans verdiği bir sırada kendisine, "Ey Üstad, tevessül hakkında ne dersiniz?'" sorusu yöneltildi.

El-Benna; (soruyu yöneltene) "Sorunuz bundan ibaret değildir. Ezandan sonra okunan salâvat-ı şerife, Cuma günü Kehf Suresi'nin okunması, Peygamberimizin ebeveynlerinin durumları, ölülere Kur'an okunup okunmayacağı, tasavvuf ehlinin yaptıkları hatim vs. ihtilaflı konuları da gündeme getirmek istiyorsun" dedi.

Soruyu soran "Evet, hepsini öğrenmek istiyorum" dedi.

Bunun üzerine Üstad; "Kardeşim ben âlim değilim, belirli seviyede Kur'an ve hadis kültürü olan bir davetçiyim. Anlattıklarım bu çerçevenin dışına çıkmaz. Dolayısıyla yararlanmak, istiyorsan buyurun bizi dinlemeye devam edin." dedi. Katılımcılar, rahatladı.

Üstad; konferansını şöyle devam ettirdi:

"Kardeşlerim, soruyu yönelten kardeşimizin iyi niyetinden hiçbir şüphem yoktur. Bunu öğrenmek hiçbir şeyi halletmez. Bu sorular çerçevesinde yıllarımızı tükettik. Müslümanlar asırlardır bu konularda tartışmaktadırlar. İhtilaflar şiddetle devam etmektedir. Allah bizden vahdet ve kardeşliği istemektedir. İhtilaf ve bölünmekten de buğz etmemizi talep etmektedir. Sizden talebi m bu konulara girmemek, ihtilaf ve bölünmeyi körüklememektir.

Gelin dinimizin ana konularını öğrenmede ittifak edilen İslam'ın ahlak ve güzelliklerini yaşamada, farz ve sünnetlerini yerine getirmede Rabbimize söz verelim.

Nefislerimizden kötü alışkanlıkları atıp, güzel ahlakla bezenelim. Kardeşlik, güven ve ihlas içerisinde hizmet edelim. Umarım ki teklifi kabul edip bunu yaymaya gayret gösteririz." Üstad, bu yöntem ve teklifle konferans ve sohbetlerde görülen kuru ihtilaf ve tartışmaların önüne geçmiş oldu. Almamız gereken ders şudur: Söz konusu konular elbette ki İslam kültüründe tartışılan konulardır. Ancak bu konular ayrılık sebebi olmamalıdır. Müslümanların ittifak ettiği konu, Müslümanların birliğidir.

Geri
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks