Dereotu..

zeynebb

New member
DEREOTUnun faydaları !

inek sutunde 117 miligram kalsiyum
bulunurken, dereotunda bu oranin 208 olmasi,
dereotunun sutun alternatifi olarak
gorulmesine neden oluyor.

İstanbul Universitesi Cerrahpasa Tip Fakultesi
Cocuk Bolumu Metabolizma ve Beslenme
Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Ahmet Aydin,
sutun alternatifinin dereotu oldugunu soyledi.

Adana Otizm Dernegi'nin duzenledigi
'Otizm Hastaligi'nin Tedavisi ve Beslenme' konulu
konferansta konusan Prof. Dr. Ahmet Aydin,
sutun kalsiyum bakimindan en zengin besin
olmadigini belirterek,
'Dereotu sutten daha fazla kalsiyum iceriyor.
inek sutunde 117 miligram kalsiyum bulunurken,
dereotunda bu oran 208'dir.

Ayrica dereotu magnezyum ve potasyum bakimindan
zengin olmasi bakimindan da kemik sagligina daha
faydalidir' dedi.
Prof. Dr. Aydin, dunyada en cok sut tuketen ulke olan
ABD'de, yine dunyada en cok osteoporoz rahatsizliginin
oldugunu bildirdi.
Prof. Dr. Aydin, cocuklarin ve anne- babalarin kemiklerinin
kuvvetli olmasi icin mutlaka dereotu tuketilmesini onerdi.

İsvec'te yapilan bir calismada 50- 85 yaslarindaki
menopoz sonrasi kadinlarda sut tuketimi fazlaliginin
kiriklari azaltmadiginin saptandigini kaydeden
Prof. Dr. Aydin, soyle konustu:
'Benzer sekilde ABD'de hemsireler uzerinde yapilan
arastirmada gerek sut, gerekse sut disi kalsiyum tuketimi
fazlaliginin kalca kiriklarini azaltmadigi tespit edilmistir.
Cocuklarinizin ve kendinizin kemiklerinin kuvvetli olmasi
icin mutlaka dereotu tuketin.
Dereotundaki magnezyum ve kalsiyum kemik gelisimi icin
oldukca onemli bir mineraldir.
Her memelinin sutu kendi yavrusunadir.
5- 6 milyon yillik insanlik tarihinin
sadece son 10 bin yilinda insanlar baska memelilerin
sutunu icmislerdir.

Kendi annelerinin sutunu ise sadece hayatlarinin
ilk 2 yilinda emerler, daha sonralari hic sut tuketmezlerdi.
Fosil incelemeleri, tas devri insanlarinin
kalin ve kiriga direncli saglam kemiklerinin oldugunu
gostermektedir.
Bu devre ait kemik orneklerinde osteoporoz yok denecek
kadar azdir.
Bunun nedeni de o devirde insanlarin sutten ziyade,
daha cok yesil sebze, ot turu yiyecekler tuketmesindendir.'
 
E durum böyle olunca bir dereotlu yemek tarifi olmazsa olmaz.

Yarım kilo taze baklanın sivri uçlarını bıcakla keserek yine bıcakla ikiye bölün, yıkayıp iyice durulayın.

Çok derin olmayan bir tencereye yeterince rivyera tipi zeytinyağı koyun. Bir orta soğanı ince kıyıp zeytinyağında hafif pembeleşinceye kadar öldürün.

Daha sonra temizlenmiş baklayı ekleyerek 2-3 dakika kavurun.

Daha sonra bir domatesi dörde bölüp ve iki sivri talı biberi de üçer parçaya bölüp yemeğe dahil edin.

Yeterince tuz ilave edin.

Bir su bardağı kaynar su ilave edin.

Onbeş dakika orta ateşte piştikten sonra bie miktar dereotunu çok ince kıyarak ilave edin.

Onbeş dakika yada daha fazla daha pişirdikten sonra tencereyi ateşten alın.

Tencerenin kapağını açmadan, kapalı vaziyette soğumaya bırakın.

iyice soğuyan yemeğe bolca orta kıyım dereotu serpiştirin.

Yemeği tabağınıza aldıktan sonra isteğe bağlı olarak bir miktar sızma zeytinyağı üstüne gezdirin.

Yine isteğe bağlı sarımsaklı veya sade yoğurt ilavesiyle afiyetle yiyin.

Size yakınsam bir tabak da bana gönderin.
 
Zeynebb;
Şiir görüntüsünde,dereotu tadında,bol kalsiyumlu ve faydalı konu için teşekkür ederim.:)


Yarım kilo taze baklanın sivri uçlarını bıcakla keserek yine bıcakla ikiye bölün, yıkayıp iyice durulayın.

Bıçakla kesemesek olmaz mı?:)Tarif için teşekkürler...
 
Zeynebb;
Şiir görüntüsünde,dereotu tadında,bol kalsiyumlu ve faydalı konu için teşekkür ederim.:)




Bıçakla kesemesek olmaz mı?:)Tarif için teşekkürler...

Taze bakla, taze fasülye gibi gevrek yapılı olmadığından el ile kopartılınca çok zaiyat verilir. Ama şart değildir. Bilakis bıçak değmeyen sebze daha lezzetli olur.

Afiyet olsun.
 
Ne kadar sütte 117 miligram
Ne kadar dereotunda 208 miligram kalsiyum var?
Bu konuda bilgi var mı?
 
Es Selamu aleykum kardeslerim !

Sebze ve meyveleri, Allah (cc) nasil yaratti ise , o halde yemeli.
Yani , sebze ve meyvelerin icindeki bazi vitamin ve mineralleri cikarip hap
haline dönüstürerek tüketmemeli.

Sebebine gelince ,söyle bir olay tahakkuk etmis :

Havuc'un icindeki "beta karotin" denen bir madde , vitamin A olarak da bilinir , cikarilip hap haline dönüstürülmüs. Sonra'da ambalajin üzerine " kansere karsi" diye bir logo atilmis. Yasalara göre , böyle bir seyin yazilabilmesi icin deneylerle isbat edilmesi gerekiyormus. En az 10 senelik bir deneyden gecmesi gerekiyormus.Iki farkli yerde testlere baslanilmis. Testler 4 ve 5 sene sonra iptal edilmek zorunda kalinmis. Ortaya cikan sonuc tam beklenilenin ziddi olarak gerceklesmis. Yani beta karotin/vitamin A haplari kansere karsi degil ,bilakis kanser olusumunu tetikliyor , kanser yapiyormus. Bu haber medya yoluyla her tarafa yayilmis. Artik beta karotin/vitamin A kanserojen bir madde olarak lanse edilmeye baslanilmis.
Hakikat ise ne öyle nede böyle. Beta Karotin/vitamin A'nin kansere karsi olabilmesi icin havuc tüm hali ile ,yani oldugu gibi yenilmesi gerekiyormus. Yani, havuc'un icindeki beta karotin cikarilip yalin hali ile yenirse kanserojen oluyor, havuc oldugu gibi tüektilirse kansere karsi geliyor.
Bu sadece bir örnek. O halde benim size tavsiyem : Hic bir zaman meyve ve sebzelerden cikarilip hap haline dönüstürülen vitamin ve mineralleri tüketmeyin , sebze ve meyveleri Allah'in yarattigi hal üzere birakip öylece tüketin. Cünkü, Allah her sebze ve meyveye hassas bir ayar koymus. Bu icindeki vitamin ve mineraller ancak beraber bulunduklari vakit faide verebiliyor.
Meyve ve sebzeler oldugu gibi tüketilmeli veya sebze ve meyvenin bir parcasini degil tümünü iceren haplar kullanmali.

Ve's Selam
 
Evet mukatta kardes. Son zamanlarda artik bu tür haplar cogaldi. Nerde hangi türleri satiliyor internetten arastirilabilir ins.
 
Geri
Üst
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks