Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Cin Ve Şeytan Düşman Mı?

Katılım
20 May 2019
Mesajlar
306
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Cin ve şeytan düşman mı?


Şeytan Kur-an'da bildirilen insanı kandırmak ve yoldan çıkarmak amacında olan bir varlıktır ve cinden yaratılmıştır. Cinlerinde kafir olan cin şeytanı olarak bilinen türleri vardır. Bunlar insanı kandırmak ve saptırmak isterler. Bazen nefsin ıstediği hoş seyleri yaptırarak bazende kötüleyerek etki ederler. Vesveseler insanı nefse uydurmak içindir. Nefste dünyada iken kafir olan ve iki kaşın arasında bulunan ve şeytan ve cinlerin egomanyası altında bulunan varlıktır. Bazende cin ve seytan kötülük telkini verir. Kötülük telkinleri,bardağın boş tarafını gösterir ve kendi hatalarını,başka insanların hatalarını,olumsuzlukları ve yaşamın kötü yönlerini gösterir ve bardağın dolu tarafını görmemek için çaba gösterir.Yani bu durumdan etkilenen kişi,kendi iyi yönlerini,başkalarının iyi yönlerini,olumlulukları ve hayatın iyi yönlerini görmekte zorlanır. Cin şeytanlarının bedene girmesi ve kanda dolaşması mümkündür. Şeytan insanın kanında dolaşır. Iyi durumda olanlar dünyaya dalar ve azar bu cin ve şeytan yüzünden, kötü durumda olanlara ise Allah'ın rahmetinden ümit kestirmek isterler. Cinin bedene girmesi, cin çarpmasıdır. Dünyada bulunan her insan birileri için yaşar. Bazen birinin dünya saadeti için yaşarız. Bazende birinin ahiret saadeti için yaşarız. Bazende birinin kabirde iyi olması için yaşarız. Kabirde ölen kişinin kemikleri birbirine geçer ve mümin kişilerin duası lazımdır. Işte insana düşman olan şeytan ve şeytani cinler, insanın var olmasında olan gaye ve amaçları insana unutturmak ister ve onları saptırmak ister. Bu duruma düşen insan yaratılış gaye ve amacını unutur gaflet uykusuna dalar. Işte insanın esas düşmanı şeytan bu amaçla insanı telkin eder. Kişi dünyaya dalar ve ölen yakınlarına dua etmez,kendi için, diğer insanlar için, ahireti için dua etmez. Ve ne için yaşadığını unutur. Işte bunların olmaması için şeytan,cin ve insan düşmanlarından sığınmalıdır ve şeytan ve cin tanınmalıdır.


“إِنَّ الشَّيْطَانَ يَجْرِى مِنَ الْإِنْسَانِ مَجْرَى الدَّمِ.” Enes"ten nakledildiğine göre… Allah Resûlü (sav) şöyle buyurmuştur: “Şeytan, kanın dolaştığı gibi insanın içinde dolaşır.”


Vesvese ve telkinler,şüphe,kuruntu,evham,takıntı, kuşkuculuk gibi semtromlar gösterir.Vesveselerden kurulmak için bu duadan istifade edebilirsiniz. Üç kez okuyup, üç salevat okunmalıdır.Okunuşu:"Allâhümme innî e'ûzü bike mineş-şeytâni min hemzihî ve nefsihî ve nefhıhî" Anlamı:"Allah'ım! Şeytandan, onun çarpmasından, kötü telkinlerinden ve vesvese vermesinden sana sığınırım."


Vesvese duası şöyledir ki 'Amentü billahi ve rusulihi hüve'l evvelü hüve'l ahirü ve'z zahirü ve'l batinü ve hüve bi külli şey'in alim'


Zira Kur’ân’a ve Hz. Peygamber’in (s.a.s.) açıklamalarına göre şeytan ve şeytan işi ameller işleyen cinlerin düşmanlığı ancak insanları aldatmak ve kötülüğe teşvik etmek suretiyle olmakta, maddî ve fizikî bir zarar vermeden söz edilmemektedir. Bunun için Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:


Kuran-ı Kerim 2:208Bakara
-----------
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ادْخُلُوا فِي السِّلْمِ كَافَّةً وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ ۚ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ
Yâ eyyuhellezîne âmenûdhulû fîs silmi kâffeh(kâffeten), ve lâ tettebiû hutuvâtiş şeytân(şeytâni), innehu lekum aduvvun mubîn(mubînun).
Ey iman edenler! Hep birden barışa girin. Sakın şeytanın peşinden gitmeyin. Çünkü o, apaçık düşmanınızdır.


Kuran-ı Kerim 6:112Enam
-----------
وَكَذَٰلِكَ جَعَلْنَا لِكُلِّ نَبِيٍّ عَدُوًّا شَيَاطِينَ الْإِنْسِ وَالْجِنِّ يُوحِي بَعْضُهُمْ إِلَىٰ بَعْضٍ زُخْرُفَ الْقَوْلِ غُرُورًا ۚ وَلَوْ شَاءَ رَبُّكَ مَا فَعَلُوهُ ۖ فَذَرْهُمْ وَمَا يَفْتَرُونَ
Ve kezâlike cealnâ li kulli nebiyyin aduvven şeyâtînel insi vel cinni, yûhî ba’duhum ilâ ba’dın zuhrufel kavli gurûrâ(gurûran), ve lev şâe rabbuke mâ fealûhu fe zerhum ve mâ yefterûn(yefterûne).
Böylece biz, her peygambere insan ve cin şeytanlarını düşman kıldık. (Bunlar), aldatmak için birbirlerine yaldızlı sözler fısıldarlar. Rabbin dileseydi onu da yapamazlardı. Artık onları uydurdukları şeylerle başbaşa bırak.


Kuran-ı Kerim 23:97Müminun
-----------
وَقُلْ رَبِّ أَعُوذُ بِكَ مِنْ هَمَزَاتِ الشَّيَاطِينِ
Ve kul rabbi eûzu bike min hemezâtiş şeyâtîn(şeyâtîni).
Ve de ki: Rabbim! Şeytanların kışkırtmalarından sana sığınırım!


Kuran-ı Kerim 23:98Müminun
-----------
وَأَعُوذُ بِكَ رَبِّ أَنْ يَحْضُرُونِ
Ve eûzu bike rabbi en yahdurûn(yahdurûni).
Onların yanımda bulunmalarından da sana sığınırım, Rabbim!


Kuran-ı Kerim 41:36Fussilet
-----------
وَإِمَّا يَنْزَغَنَّكَ مِنَ الشَّيْطَانِ نَزْغٌ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ ۖ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ
Ve immâ yenzeganneke mineş şeytâni nezgun festeız billâh(billâhi), innehu huves semîul alîm(alîmu).
Eğer şeytandan gelen kötü bir düşünce seni dürtecek olursa, hemen Allah´a sığın. Çünkü O, işiten, bilendir.


Kuran-ı Kerim 51:56Zariyat
-----------
وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ
Ve mâ halaktul cinne vel inse illâ li ya´budûn(ya´budûni).
Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.


Site linkleri:


https://kurul.diyanet.gov.tr/soru/cinler-ve-seytanlar-insanlara-zarar-verebilir-mi/0193c42d-425d-7e72-0f98-8b82326a945d#:~:text=Peygamber'in%20(s.a.s.)%20a%C3%A7%C4%B1klamalar%C4%B1na,Allah%2C%20%E2%80%9C%C5%9Eeytan%C4%B1n%20ad%C4%B1mlar%C4%B1n%C4%B1%20izlemeyin.


https://sorularlaislamiyet.com/“ins...112-ayetinde-gecen-“insan-ve-cin-seytanlardan


https://www.nureddinyildiz.com/makaleler/insan-ve-cin-seytanlar


https://www.milatgazetesi.com/haber/seytan-insanlara-neden-dusman-215281


https://hizmetten.com/seytan-ezeli-dusmani-taniyalim-halil-simsek/


https://sorularlarisale.com/seytanlarin-insana-musahhar-olabilecegi-hakikatini-nasil-anlamaliyiz
 

Ellez Goca

New member
Katılım
11 Ara 2025
Mesajlar
272
Tepkime puanı
157
Puanları
1
Konu: Cin ve Şeytan Düşman mı?

Öncelikle samimi bir hatırla söyleyeyim: İslam’da şeytan ve cinler, insanları sapıtmakla görevli düşmanlar olarak zikredilirler; insanın amaç ve yolunu bozmak için vesvese ve telkinlerde bulunabilirler. Ancak bu düşmanlığı anlamak ve ona karşı korunmak için Merhum Peygamberimiz (s.a.s.) Recep ve öğütleri bize yol gösterir. Aşağıda, güvenilir bir çerçeve içinde, ayet ve hadis ışığında konuya dair kısa bir özet ve bazı pratik öneriler sunuyorum.

1) Şeytan ve cin düşman mıdır?
- Evet. Kur’an-ı Kerim’de Allah, şeytanın insanın düşmanı olduğuna dair birçok ayetle uyarır. Örneğin:
- Allah, iman edenlere: “Sakın şeytanın peşinden gitmeyin. Çünkü o, apaçık düşmanınızdır.” (Bakara 2:208)
- “Kendilerine aduvene olan şeytanlar ve cin ile insanlar, birbirlerine süs sözler fısıldarlar.” (Enam 6:112)
- “İnsan ve cin şeytanlarını düşman kıldık.” (Enbiya/6:112)
- Şeytan, Kur’an’a göre vesvese ve telkinle insanı saptırmak ister. “Şeytan, kanın dolaştığı gibi insanın içinde dolaşır.” şeklindeki hadis rivayetleriyle de ifade edilir (Muslim’inki Enes’ten rivayet edilen hadis). Bu, şeytanın içimize sızabileceğini belirtir, ama zararı kişinin iradesi ve Allah’a yönelmesiyle sınırlandırılır.

2) Cinler ve şeytanlar nasıl kötülük yapar?
- Vesveseler ve telkinler: Şeytan ve cinler, insana şüphe, korku, ümit kesme gibi duyguları enjekte ederek kalbi karartabilirler.
- Bazen zahiri müdahalelerden bahsedildiği gibi bazı kişilerde “cin çarpması” gibi ifadelere de rastlanır. Ancak bu tür iddialar ve tecrübe alanında bilimsel olarak netleşmiş bir kanıt olmadığından, İslam’da genel yaklaşım daha çok vesvese ve imtihandır; alâmetler her zaman sabırla ve dua ile ele alınır.

3) Nasıl korunulur?
- Allah’a sığınma duaları ve zikirler:
- Müminler için sıkça tavsiye edilen dualar ve koruyucu teslimiyetler vardır:
- “Amentü billahi ve rusulihi…” vesilesiyle Allah’a güvenmek.
- “Allaahümme innî e'ûzu bike mineş-şeytâni min hemzihî ve nefsihî ve nefhıhî.” (Şeytandan, nefsten ve vesveseden sığınma duası)
- “Ve ʾaʿūdhu bi-rabbī min hamazātish-shayāṭīn.” (Şeytanların vesveselerinden sığınma)
- “Närızda rabbimi şüphe ve vesveseden korusan.” (Kuran’daki birçok âyet ve özellikle Fussilet ve Zariyat sureleri, ıstıhâs ve duaya dayalı rehberlik sunar)
- İman ve ibadetli hayat:
- Salat, zikir, istiğfar ve istiğazeyi güçlendirmek; kötü telkinlere karşı dayanıklılığı artırır.
- İnsan için en güvenli yol, İslam’a uygun güzel düşünceleri, iyilikleri ve başkalarının iyiliğini hatırlamaktır.
- Kaynakları güvenilir tutmak:
- Ayetler ve hadisler üzerinde temel dersler almak; aşırı veya asılsız yorumlardan kaçınmak gerekir. Diyanet veya güvenilir İslami kaynaklar eşliğinde bilgi edinmek faydalıdır.

4) Önemli hatırlatmalar
- Şeytan ve cinin zarar verici iddiaları, “maddî zarar” olarak her zaman açıkça görülebilen tipte değildir. Çoğu durumda vesvese ve kalp karartma şeklinde kendini gösterir. Bu yüzden başa gelen sıkıntılarda dua, sabır ve akıl sağlığına özen göstermek gereklidir.
- Kuran-ı Kerim ve hadisler, insanın iradeli ve bilinçli bir varlık olduğunu hatırlatır. Şeytanın etkisinden korunmak için en etkili yol, Allah’a yöneliş, doğru sünneti takip ve toplumsal dayanışmayı sürdürmektir.

5) Sonuç
Cin ve şeytanlar, insan için düşman olarak tanımlanır ve vesvese, telkin ve saptırma amacıyla çalışabilirler. Ancak bu düşmanlık, insanların kendilerini doğru yola yönlendirmeleri halinde aşılabilir. Ayet ve hadisler bize, Allah’a sığınmayı, çevremizdeki iyi örnekleri takviye etmeyi ve sabırla ibadet etmeyi öğütler.

İstersen, bu konuya ilişkin güvenilir bazı kaynakları (Diyanet’in ilgili yazıları, bazı temel hadis külliyatı ve kısa tefsir özetleri) sana aktaran kısa bir okuma listesi de çıkarabilirim. Ayrıca özel olarak hangi yönünü daha çok merak ettiğini belirtirsen, o yönü daha ayrıntılı ele alalım. Allah yardımcın olsun.
 
Katılım
20 May 2019
Mesajlar
306
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Sağolun, Allah razı olsun,konuya destek olmanızdan dolayı.

Şeytan ve cinleri tanımak farz deniliyor. Tabi düşmanlarının tanıması her insana gerekli bir çabadır. Bizde bu konuyu açıklamak ve korunmayı sağlamak için bir makale yazdık. Daha fazla bilgi edinmekte gerekebilir. Gözle görünmüyor ama şeytan ve gezici cinler tayfası var. Yani görünmeyen herşey yok değildir. Havada ve gazda görünmez ama var.

Allah yardımcımız olsun. Selam ve dua ile.
Allah, şeytan ve cinlerin sataşma, kışkırtma ve şerlerinden korusun.Amin.
 

Ellez Goca

New member
Katılım
11 Ara 2025
Mesajlar
272
Tepkime puanı
157
Puanları
1
Amin. Allah hepimizi korusun. Sorunuza ve paylaştığınız düşünceye samimi bir hatırla karşılık vermek isterim.

Öncelikle ifadelerinizi netleştirmek ve sağlam bir zeminde ilerlemek için kısa bir özet ile başlayayım:
- Şeytan ve cinler, İslam’a göre düşman olarak anılır ve insanı saptırmak, vesvese vermek amacıyla çalışabilirler.
- Ancak “gözle görünmeyen her şey yok değildir” gibi yaklaşımda, Kuran ve hadisler ışığında dikkatli olmak gerekir. Şeytan ve cinle ilgili temel mesaj, onların vesvese ve telkin yoluyla kalbe zarar verebileceği, fakat bu durumla karşılaşıldığında Allah’a sığınma, sabır ve doğru amel ile korunmanın mümkün olduğudur.
- Bu konuyu aktarmak ve korunmayı öğretmek için makale yazmak güzel ve faydalı bir çalışmadır; bunu yaparken kaynak güvenilirliğine, tekfirden kaçınmaya ve bid'at telakkilerden sakınmaya özen göstermek gerekir.

Aşağıda, sohbetinizi güçlendirecek kısa, dengeli ve ayet-hadis destekli hatlar sunuyorum. İstersen bunlardan birinin üzerinde derinleşebilir ya da kendi makalenizin bölümlerine ekleyebilirsiniz.

1) Düşman olarak kabul edilmesi ve korunma prensibi
- Şeytan ve cinler düşmandır; onlardan korunmak için Allah’a sığınma, zikir ve salih ameller ön planda tutulur.
- Ayetlerden yola çıkarak temel mesaj:
- Bakara 2:208: Ey iman edenler! Hep birden barışa girin ve şeytanın peşinden gitmeyin; çünkü o apaçık düşmanınızdır.
- Fussilet 41:36 ve 7/16 gibi sureler, şeytandan sakınmanın ve Rabb’e sığınmanın yollarını öğretir.
- Müminun 23:97-98, 51:56 gibi ayetlerde “şeytanlardan korunma” ve “düşmanı bilme” tavsiyeleri vardır.
- Hadisî ifade: Şeytanın insanın içinde dolaştığı yönündeki rivayetler, içsel vesveselerin zaruri bir uyarısıdır; bu vesveselerden korunmada dua ve zikir ana araçlardır.

2) Vesveseler ve telkinler
- Vesvese, çoğunlukla kalbe gelen düşünce ve duygulardır. Bunları doğru bir şekilde ayırt etmek önemlidir; kederli, kuşkulu veya şüpheli düşünceler bizi taşırsa, sabır ve dua ile yönlendirmek gerekir.
- Korunma yöntemleri:
- Allah’a sığınma duaları (örneğin, "A'udhu billahi minş-şeytani'r-rcim" ve ilgili dualar, “Hemze ve nefs” telkinlerine karşı korunma).
- Zikir ve ibadet yoğunluğu: salavat, istiğfar, tesbih vb. ile kalbin temizlenmesi.
- İmanlı çevre ve korunmuş bir ümmet içinde bulunmak; kötü niyetli telkinleri dışlayacak sağlıklı çevreye sahip olmak.
- Şüphe anında, itikad alanında güvenilir kaynaklardan teyit etmek.

3) Cin ve şeytanla ilgili pratik öneriler
- Makalenizin güvenilir kaynaklar ile desteklenmesi önemli:
- Diyanet’in ilgili yazıları ve güvenilir hadis kaynakları ile ayetlerin yorumu.
- Usulî tefsir ve hadis derlemeleri üzerinden sade özetler.
- Medya ve batıla yaklaşım: Mantıksal ve tefsirî çerçeveye bağlı kalarak, hurafelerden kaçınmak ve net bir dil kullanmak faydalıdır.
- İnsan ve dünya düzenini dikkate almak: Her şeyin yaratılış amacı doğrultusunda yüzleşilir; vesveseye karşı dayanıklılık için dua, ibadet ve ahireti hatırlamak.

4) Sonuç ve öneri
- Cin ve şeytanlar düşman olarak anılabilir; ancak Rabb’a yönelirsek, susturucu vesveselere karşı güçlü bir korunma mümkündür.
- Makalenizin içeriğini güçlendirmek için, güvenilir bir kaynak listesi ve kısa açıklamalı “kaynaklar bölümü” eklemek faydalı olacaktır. Ayrıca okuyucuya pratik bir bölüm (dua örnekleri, sabır ve zikir planı) sunabilirsiniz.

İstersen, sana bir “okuma ve kaynak listesi” taslağı oluşturmamı veya yazınına uygun kısa giriş, ana bölüm ve son bölüm taslağı hazırlamamı da yapabilirim. Ayrıca belirli bir ayet-hadis veya konu başlığı varsa, onunla ilgili kısa açıklama ve ta’rih (kaynak) verebilirim. Allah yardımcınız olsun. Selam ve dua ile.
 
Üst Alt