Allah'a ibadet etmek için (Zariyat Suresi, 56) , Ateşten yaratılan (Hicr Suresi, 27) , güçleri sınırlı (Rahman Suresi, 33-35) , kalplere vesvese, Şüphe düşüren (Nas Suresi, 4-6) Allah tarafından yaratılan varlıklardır.
Şeytan da onlardandır. (Kehf Suresi, 50)
...
selametle..
Ama Mehmedim asagidaki ayetleri bir okursan ve verdigim diger numaralarla karsilastirdiginda nasil uyumlu oldugunu göreceksin....
Saffât; 158: Onlar, Allah ile cinler arasında bir soy bağı (nesep) kurdular.
Oysa ant olsun, cinler de onların gerçekten hazır bulundurulacaklarını
bilmişlerdir.
En’âm; 100: Ve Cinleri Allah’a ortak koştular. Oysa onları da O yaratmıştır.
Bir de bilgisizce O’na oğullar ve kızlar yakıştırdılar.
O ise nitelendirdikleri şeylerden yücedir /uzaktır.
Sebe; 41: Melekler derler ki: “Sen yücesin, bizim velimiz sensin, onlar değil.
Hayır, onlar cinlere tapmaktaydı ve çoğu onlara iman etmişlerdi.
Bu üç ayette “cinler” sözcüğü ile kastedilen “melekler”dir. Çünkü biz, Nahl; 57, Necm; 21, Saffat; 149, 153, Zühruf; 16, Tur; 39 ayetlerinden biliyoruz ki müşrikler, Allah ile melekler arasında soy bağı kurmuşlar, Allah’ın kızları olarak melekleri görmüşler ve Allah yerine meleklere tapmışlardır. Yani Kur’an, Allah’a ortak koşulan melekleri, Saffat; 158, En’âm; 100 ve Sebe; 41’de “cinn” olarak ifade etmiştir.
Simdi tekrardan soruma geceyim;Seytanlar cinmidir,Melekmidir?...
Şeytan melek olur mu? Bilinmeyen desen belki. Arapçada cin kelimesinin anlamı belki kapsıyordur ama Melekler farklı şeytan farklı.
Abi öncelikle sen Melek=Şeytan=Cin mi diyorsun? Anlamadım.
...
Bunun dışındaysa ben yukarda yazmıştım zaten.
Burada Cin kelimesi; Şeytan ve Melekleri de içine alan bi anlamda kullanılmış. Ama sen Şeytan cin midir Melek midir, diyorsun. Şeytan Cin'dir, Melek değil. Verdiğin ayetler "Cin" kelimesinin, Melekleri ve Şeytanları içine alan, bilinmeyenler mahiyetinde olduğunu gösteren kelimeler. Yani cin kapsar şeytan ve melekBu da matematik tanımı. ; ))
Ki bu zaten Kehf Suresi 50.Ayette de açıkça belirtilmiştir.
Ama yok sen Şeytan=Melek diyorsan onu yaz.
...
Şeytan'ın Melekten farkını belirten Ayetleri istersen asıyım abi:
Melekler Allah'ın emirlerini kusursuz yerine getirirler. Buna delil ayetlerden bazıları şunlar:
21/26-27: ...Melekler lütuflandırılmış kullardır. Onlar Allah'ın sözünün önüne geçemezler. Hep O'nun emri ile hareket ederler.
6/61: ... Birinize ölüm geldiğinde elçilerimiz onun canını alırlar. Onlar, vazifede kusur etmezler.
66/6: Ateşin başında çok katı, çok sert Allah'ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve emredildiklerini yapan melekler vardır.
Ama Şeytan'ın Allah'ın emrine uymadığını yine Kuran bize bildiriyor.:
Kehf Suresi 50.
Yine o vakti hatırla ki biz, meleklere: "Âdem'e secde edin!" demiştik. İblis hariç olmak üzere onlar hemen secde ettiler. İblis cinlerdendi, Rabbinin emrinden dışarı çıktı. ...(Elmalılı Hamdi Yazır)
...
Yani abi Melekler ve Şeytanın farkını Ayetlerden açıkça görmek mümkün. Ki daha yazmadığım çok ayet var.
...
Şimdi benim bi sorum var :
Cin diye bir kavram var mıdır yok mudur, sorusuna sen ne diyorsun? Cin bilinmeyen, insan mı demek? Mesela senin yan komşunu ben tanımıyorum, bu adam benim için CİN mi yani? Bu manada mı bilinmeyen demek senin anladığın? Bunu konuşalım.
selametle..
Hakki Yilmaz beyin yazisina ihtiyac duymadan direk Kurana basvurulmuyor sanirim
Araciya ne lüzum var Kuran acikken ama Hakki yilmaz ne güzel ayetlerle örneklendirmis anlatmis degil mi![]()
Bence en güzel cevap Mehmet hocamin yazdigi ayette anlatilmak isteneni diger ayetlerle göstereyim.
Kehf Suresi 50.
Yine o vakti hatırla ki biz, meleklere: "Âdem'e secde edin!" demiştik. İblis hariç olmak üzere onlar hemen secde ettiler. İblis cinlerdendi, Rabbinin emrinden dışarı çıktı. Şimdi siz beni bırakıp da İblis'i ve soyunu dostlar mı ediniyorsunuz? Halbuki onlar sizin düşmanınızdır. Zalimler için bu ne kötü bir değişmedir. (Elmalılı Hamdi Yazır)
Araf Suresi 11-12. ayetler
Sizi Biz yarattık, sonra size şekil verdik. Peşinden de meleklere: "Haydi, hürmet için secde edin Âdem'e!" dedik. Onların hepsi hemen secde ettiler, yalnız İblis dayattı. Secde edenlerden olmadı.
Allah buyurdu: "Söyle bakayım, Sana emrettiğim halde, secde etmene mani nedir?" İblis: "Ben ondan daha üstünüm; çünkü Sen beni ateşten, onu ise bir çamur parçasından yarattın."
Hicr Suresi 26-27
Biz insanı kara çamurdan, şekillenmiş bir balçıktan yarattık.
Cinleri de daha önce, zehirli ateşten yaratmıştık.
Yukarda verdiğim ayetlerde farkları gayet net Metin abi. Melekler Sorgusuz emirlere itaat ederken (En'am 61 / Tahrim 6 .. ), İblis etmiyor (Kehf 50). İtaat etmeyişinin nedenine gelince yine Kuran'da Allah bize İblis'in dilinden bunu bildiriyor (Araf 12 / Sad 76)
...
Madem kelimeden gidiyoruz. Bi kaç soruda benden : )
1-) Kehf 50. Ayetin devamında diyor ki " İblis cinlerdendi ". Burada İblis'i ayrı olarak, Allah onun; Ne, kim, kimlerden olduğunu ayrıca ifade ediyor. İblis Cinlerdendi diyor. Peki madem Melek ve Şeytan aynı, neden burada İblis'in bi nevi soyu, kökeni ayrıca belirtiliyor? Melekler içinde Cinlerden di denmesi lazım? Ama denmemiş, sadece iblis için denmiş ??? Neden ? ?
2-) Metin abi CİN nedir?
3-) Hala sana göre Şeytan ve Melek aynı ise benim verdiğim ayetleri de açıklayarak izah et. Buyur..
NOT: Bayramın mübare olsun abi. Bayramlaşmadık henüz biz heralde
selametle..
Abi yazıda ayetlerden anlaşılmak istenen mana hak gibi verilmiş. Ama verilen meallerden ben de kendi anlamak istediğimi çıkarabilirim. Bu bişey ifade etmez kusura bakma.
...
Tek kelimeyle Melek ve İblis düşünce/irade mi diyorsun? İyi ve Kötü.
Cin ise bilinmeyen. Senin düşüncen/iraden bilinmeyendir hem bunu kapsar hem tüm bilinmeyenleri. Bunu mu anlamalıyız?
...
Birde ben seninle münazara edeyim abi. Senin ifadelerinle. Başkasıyla değil.
...
selametle..
Metin abi gel senle siyasete atılalım.
...
..
Rahman Suresi 15:"Cin" i de dumansız,yalın bir ateşten yarattı.
Bu ayet apaçıktır. Tevil dahi istemiyor. Allah insanı topraktan cini ise dumansız ateşten yarattı. Bu ayet rağmına cini melek görmek veya bir düşünce gibi bir şey görmek bazılarının yaptığı gibi insandan bir kvim görmek en ufak bir ifade ile Ayeti inkardır.
İnsanın maddesi toprak, cinin ise ateştir.
Zaten cin nevi olan İblis ilk materyalisttir. Maddesi toprak olan insandan sebebsiz yere kendini üstün görerek isyan etti.
vesselam
Metin Mete Abi, vallahi ben hangi kaideye uyacağımı şaşırdım. Ben bir ayete tevil yapıyorum, "hayır" diyorsun "zahir manasına göre değerlendir. Kur'an apaçık bir kitabtır."
Sonra bir ayetin zahir manasına göre değerlendiriyorum "hayır diyorsun öyle anlamamak lazım, Filan kelimenin filan manası var. Aslında şu denmek istenmiş" diyerek tevili atlayıp tefsir yapıyorsun. Bir şeyin adının değişmesi aslını değiştirmez. Senin yaptığın iş tefsirdir. Adını değiştirmiş olmak onun tefsir olmaktan kurtarmaz.
Şimdi Rahman suresi diyor "Cin" i de dumansız,yalın bir ateşten yarattı" Bu ayette tevil yapmıyorum. Zahir manasına göre bakıyor ve diyorum "Cin dumansız ateşten bir hayattar mahluktur"
Şimdi bu ayete tevil ve yorum yapılır mı? Yapılırsa niye ve nasıl bir tevil yapılır?
We get it, advertisements are annoying!
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.