Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Çesitli Ihtiyaçlar Için Dualar Kısım 3 - 30 Adet

Çesitli ihtiyaçlar için dualar 30 adet kısım 3

Dua1:" (Gece gündüz hiç bir şey zarar veremez. Sabah akşam okunur.)
Bismillahirrahmanirrahim.
“Allâhümme ente rabbi lâ ilâhe illâ ente aleyhi tevekelltü ve ente rabbül arşil azıym.Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azıymi mâ şâellâhü kâne ve mâ lem yeşe’lem yekün a’lemü ennelâhe alâ külli şey’in kadiry. Ve ennellahe kad ehâte bikülli şey’in ılmâ.Allahümme inni eûzü bike min şerri nefsi ve min şerri külli dâbbetin ente âhizün bi nâsiyetihâ inne rabbi alâ sırâtın müstekıym.”

Dua2: (Sabah okunur, musibetlerden korunur. )
"Bismillâhi alâ nefsî,ve ehlî ve malî."

Anlamı:"Nefsim,ailem ve malım için Allah'ın adı ile yardım isterim.

Dua3: (Helal ve bol rızık için dua)
Bol rızık ve bereket için en yaygın okunan dua: "Allâhümmekfinî bi helâlike an harâmike, veğninî bi fadlike ammen sivâke" (Allah'ım! Bana helâl rızık nasip ederek beni haramlardan koru, lütfunla beni senden başkasına muhtaç etme)

Dua4: (Rızıkta bereket ve kanaat için dua için dua)
"Sabah Duası: "Allahumme kanni'ni bima razekteni ve barikli fihi ve ahlif 'aleyye kulli ğaibetin-li bihayr" (Allah'ım! Bana verdiğin rızık konusunda beni kanaat sahibi yap ve o rızkımı bereketli kıl)."

Dua5: (Şifa için dua)
Şifa Duası Okunuşu

Hz. Âişe'den (r.a.) rivayet edildiğine göre Peygamber efendimizin şifa duası okunuşu şu şekildedir:
"Ezhibil-be'se Rabben-nâsişfi ve-enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame."

(Peygamber Efendimizin Hastalara Okuduğu Dua)

Peygamber Efendimizin hastalara okuduğu dua "Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifâ ver, çünkü şifâ verici sensin. Senin vereceğin şifâdan başka şifâ yoktur. Öyle şifâ ver ki hiç bir hastalık bırakmasın" anlamına gelmektedir.

Dua6: (Şifa için okunabilecek Diğer Dualar)
Okunuşu: Euzu bi izettillahi ve kudretihi min şerri ma ecidu.
Anlamı: Hissettiğim bu hastalığın şerrinden Allah'ın izzetine ve kudretine sığınırım! (İbn Hanbel, IV, 217)

Dua7: (Yemek duası)
Kısa yemek duası, nimete şükrü ifade eden "Elhamdülillâhillazî et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ minel müslimîn" (Bize yedirip içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allah'a hamdolsun)

Dua8: (Yemek öncesi ve sonrası dua)
Yemek Sonrası: Elhamdülillâhillazî et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ minel müslimîn.

Yemek Öncesi/Genel: Allahümme bariklena fima rezagna vegına azabennari bismillah.

Türkçe Kısa: Bizi yediren, içiren ve Müslüman kılan Allah'a hamdolsun.

Osmanlı Tarzı: Yâ Rab şükür elhamdülillâh, biz yedik ziyâde eylesin Allâh, artsın eksilmesin taşsın dökülmesin.
Dua9: (Banyoya Girerken ve Çıkarken Okunacak Dualar)

İslami adaba göre banyoya (tuvalet/gusülhane) sol ayakla girilmesi ve sağ ayakla çıkılması tavsiye edilir.

Girerken (Giriş Duası): "Allâhümme innî eûzü bike minel hubusi vel habâis" (Pislikten ve pis olan şeylerden sana sığınırım).

Alternatif Giriş: "Bismillah" veya "Eûzü billah" demek de yeterlidir.

Çıkarken (Çıkış Duası): "Elhamdülillâhil-lezî ezhebe annil-ezâ ve âfânî" (Benden sıkıntıyı gideren ve bana afiyet bahşeden Allah’a hamdolsun) veya "Ğufrâneke" (Affını talep ediyorum) okunabilir.

Dua10: (Helâya girer ve çıkarken okunacak dua)
Tuvalet Adabı:
Tuvalete girerken "Bismillâhi, Allâhümme innî eûzü bike mine'l-hubsi ve'l-habâis" (Allah'ım! Pislikten ve pis olan şeylerden -erkek ve dişi şeytanlardan- sana sığınırım)
Tuvalete sol ayak ile girilir, sağ ayak ile çıkılır.

Girmeden önce "Eûzü-Besmele" çekmek müstehaptır.

İçeride konuşulmaz, şarkı söylenmez ve Kur'an okunmaz.

Çıkarken: "Elhamdülillâhillezî ezhebe annîl-ezâ ve âfânî" (Benden sıkıntıyı gideren ve bana afiyet bahşeden Allah'a hamd olsun) denir.

Dua11: ( Kurban kesmek için dua)

Kurban keserken en az 3 defa "Bismillahi Allahü ekber" denilerek (tekbir ve besmele) kesim yapılır. Kesimden önce En'âm Suresi 79. veya 162. ayetleri okunabilir. Temel dua şöyledir: "İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn.". Ayrıca, "Allâhumme hâzâ minke ve leke, Allâhumme tekabbel minnî" denilerek kabulü istenebilir.

Kurban Kesilirken Okunacak Ayetler ve Dualar

En'âm Suresi 79. Ayet:

Okunuşu: "İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn."

Anlamı: "Ben hanîf olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah'a çevirdim ve ben müşriklerden değilim."

En'âm Suresi 162. Ayet:

Okunuşu: "İnne salâtî ve nüsukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi Rabbi'l-âlemîn. Lâ şerîke leh. Ve bi zâlike umirtu ve ene evvelü'l-müslimîn."

Anlamı: "Şüphesiz namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir. O’nun hiçbir ortağı yoktur. Bununla emrolundum ve ben müslümanların ilkiyim."

Kısa Kurban Duası:

Okunuşu: "Bismillâhi Allâhu ekber. Allâhumme hâzâ minke ve leke. Allâhumme tekabbel minnî."

Anlamı: "Allah'ın adıyla, Allah büyüktür. Allah'ım! Bu (kurban) Sendendir ve (rızan için) Sanadır. Allah'ım, benden kabul eyle."

Önemli Notlar

Hayvanın kesimi sırasında besmele kasten terk edilirse, o hayvanın eti Hanefîlere göre yenmez.

Kesimden önce hayvan kıbleye çevrilerek "Allâhumme tekabbel minnî" (Allah'ım benden kabul et) diyerek niyet edilebilir.

Dua12: (Musibete uğradığı zaman okunacak dua)
Musibete uğrayan kişinin Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) tavsiyesiyle okuması gereken en faziletli dua, "İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn. Allâhümme’curnî fî musîbetî ve ehlif lî hayran minhâ" (Biz Allah'a aidiz ve O'na döneceğiz. Allah'ım! Başıma gelen musibet sebebiyle bana ecir ver ve bana ondan daha hayırlısını bağışla) duasıdır. Bu dua, teslimiyet ve sabır vesilesidir.

Musibet Anında Okunacak Arapça/Türkçe Dua:

Okunuşu: "İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn. Allâhümme’curnî fî musîbetî ve ehlif lî hayran minhâ."

Anlamı: "Şüphesiz biz Allah'ın kullarıyız ve şüphesiz O'na döneceğiz. Allah'ım! Başıma gelen musibet sebebiyle bana ecir ver ve bana ondan daha hayırlısını bağışla." (Müslim, Cenâiz 4).

Dua13: (Musibete uğrayan birini görünce okunacak dua)
Musibete veya bir sıkıntıya uğrayan birini görünce, o beladan kendisini koruduğu için Allah'a şükretmek amacıyla okunması tavsiye edilen dua şudur:
"Elhamdülillahillezi afani mimma ibtelake bihi ve feddaleni ala kesirin mimmen haleka tafdila."
Anlamı: "Seni imtihan ettiği şeyde bana afiyet veren ve beni yarattıklarının birçoğundan üstün kılan Allah'a hamdolsun."

Dua14: (Kısmet Açılması İçin Okunacak Dualar
Kasas Suresi 24. Ayet: "Rabbi inni lime enzelte ileyyi min hayrin fakiru."

Anlamı: "Rabbim, bana indireceğin her hayra muhtacım".

Furkan Suresi 74. Ayet: "Rabbena heb lena min ezvacina ve zurriyyatina kurrete a'yunin vec'alna lil muttekine imama."

Anlamı: "Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takva sahiplerine önder kıl".

Ya Habib İsmi: Kısmetin açılması niyetiyle 99 kez "Ya Habib" esması okunarak, sevgi ve huzur için dua edilir.

Kısmet Duasının Okunuşu ve Vakitleri

Zamanlama: Duaların özellikle Cuma günü, abdestli olarak ve tövbe istiğfar getirdikten sonra okunması tavsiye edilir.

Tavsiye: Taha Suresi'nin okunması da kısmetin açılmasına vesile olarak görülür.

Niyet: Duanın temelinde, hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine inanarak, hayırlı bir sonuç için sabırla beklemek yatar.

Dua15: (Şiddetli sıkıntı duası)

"İlâhî bi ehassı sıfâtike ve bi 'izzi celâlike ve bi a'zami esmâike ve bi 'ismeti enbiyâike ve bi nûri evliyâike ve bi demi şühedâike es'elüke ziyâdeten fi'l 'ilm ve tevbeten kable'l mevt ve râhaten 'inde'l mevt ve mağfireten ba'de'l mevt ve necâten mine'n-nâr ve duhûlen fi'l cenneh ve 'âfiyeten fi'd-dünyâ ve'l âhirah bi rahmetike yâ erhame'r-râhimîn...İlâhî bi hakkı Huseyn ve ahîhi ve ceddihî ve ebîhi ve ümmihî ve benîhi hallısnî mimmâ ene fîh bi rahmetike yâ erhame'r-râhimîn..."

Anlamı:

"Allâhım! En özel sıfatın hakkı için, celâlinin yüceliği hakkı için, en büyük ismin (ism-i a'zam) hakkı için, peygamberlerinin ma'sûmiyeti hakkı için, velîlerinin nûru hakkı için, şehîdlerinin kanı hakkı için, bilgimi arttırmanı, ölmeden evvel tövbe nasîb etmeni, kolaylıkla can verebilmeyi, öldükten sonra affına uğramayı, cehennemden kurtulmayı, cennete girebilmeyi, dünyâ ve âhiret rahatını, senden rahmetin hürmetine istiyorum...Ey merhametlilerin en merhametlisi! Allahım! Hüseyin, dedesi, kardeşi, babası, annesi ve çocukları hürmetine, beni içinde bulunduğum bu durumdan rahmetinle kurtar. Ey merhametlilerin en merhametlisi!"

Dua16: (Sıkıntı duası)
Sıkıntı Giderici Dua:

Okunuşu: "Hasbiyallahu lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm."

Anlamı: "Allah bana yeter. O'ndan başka ilah yoktur. O'na tevekkül ettim. O, yüce Arş'ın Rabbidir." (Bu duanın 10 defa okunması tavsiye edilir)

Dua17: ( Tevekkül duası)
Tevekkül Duası:

Okunuşu: "Hasbünallahu ve ni'mel vekil."

Anlamı: "Allah bize yeter, O ne güzel vekildir."

Dua18: (Borçtan kurtulmak ve maddi ferahlığa ermek için Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) tavsiye ettiği en etkili dua: )"Allâhumme-kfinî bi-halâlike 'an harâmike, ve ağninî bi-fadlike 'ammen sivâke" (Allah’ım! Helalinle bana yet, haramdan beni uzak tut. Fazlınla beni Senden başkasına muhtaç etme) duasıdır. Bu dua, borçları ödeme kolaylığı ve rızık genişliği için içtenlikle okunmalıdır.

Borçtan Kurtulmak İçin Okunacak Diğer Dualar ve Tavsiyeler:

Hz. Ali'den Rivayet Edilen Dua: Dağ kadar borç olsa bile ödeme imkânı sağladığı belirtilen duadır.

Hacet Namazı: Abdest alıp iki rekât hacet namazı kıldıktan sonra istiğfar (Estağfirullah) çekerek borçtan kurtulmayı samimiyetle istemek.

Sıkıntı Duası: "Allah'ım! Üzüntüden ve kederden sana sığınırım. Acizlikten ve tembellikten sana sığınırım, korkaklıktan ve cimrilikten sana sığınırım. Borcun galebe çalmasından ve insanların kahrından sana sığınırım".

Vakıa Suresi: Maddi sıkıntılardan korunmak ve rızık bereketi için okunması tavsiye edilir.

Dua19: (Ölünün arkasından okunacak en faziletli dualar; rahmet, mağfiret ve kabir azabından korunma taleplerini içerir. En sık okunanlar arasında cenaze namazı duası, Yasin-i Şerif, Fatiha suresi, İhlas suresi ve özellikle "Allâhümme'ğfir lehû..." ile başlayan, ölüye mağfiret dileyen özel cenaze duaları yer alır.

Ölünün Arkasından Okunacak Dualar ve Anlamları:

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Cenaze Duası:

Okunuşu: "Allâhümme'ğfir lehû verhamhu ve 'âfihî va'fü 'anhü ve ekrim nüzülehû ve vessi' medhalehû vağsil-hu bi'l-mâi ve'ş-selci ve'l-beredi ve nekkihi mine'l-hatâyâ kemâ nekkayte's-sevbe'l-ebyada mine'd-denesi..."

Anlamı: "Allah'ım! Onu bağışla, ona rahmet et, onu azap ve sıkıntılardan koru, kusurlarını affet! Cennet'ten nasibini ihsan et! Gireceği yeri (kabrini) genişlet! Onu suyla, karla ve buzla yıka! Beyaz giysileri kirden temizler gibi onu günahlarından arındır!.."

Dua20: (Kabir Azabına Karşı Dua)

Okunuşu: "Allâhümme innî eûzü bike min azâbi'l-kabr ve min azâbinnari ve min fitneti'l-mahyâ ve'l-memâti ve min fitneti'l-mesîhi'd-deccâl."

Anlamı: "Allah'ım! Kabir azabından, cehennem azabından, hayat ve ölüm fitnesinden, Mesih Deccal'in fitnesinden sana sığınırım."

Dua21: (Sevgi ve muhabbet duaları, genellikle Allah'ın vedud (çok seven/sevilen) ismiyle, abdestli olarak, niyet edilerek ve samimiyetle okunur. En sık "Ya Vedud" esması, Fatiha, Ayetel Kürsi, Felak ve Nas sureleri ile Peygamberimizin öğrettiği dualar tercih edilir. Temel amaç, kalplerin birleşmesi, sevgi ve saygının artması için manevi destek aramaktır.)

Sevgi ve Muhabbet İçin Yaygın Dualar ve Yöntemler:

Ya Vedud Esması: İnsanlar tarafından sevilmek ve aradaki muhabbeti artırmak için her gün, özellikle 7 gün boyunca, 20 veya 400 defa "Ya Vedud" zikredilebilir.

Peygamber Efendimizin (s.a.v) Duası: Allah'ın sevgisini kazanmak için, "Allahümme innî es'eluke hubbeke ve hubbe men yuhibbuke ve'l-amele'l-lezi yübelliğuni hubbeke" duası okunabilir.

Kavuşma ve Bağlılık Duası: 7 gün boyunca aynı saatte, niyet edilerek, "Bismillahirrahmanirrahim. Allahu la ilahe illa hüvel hakiymul habir…” ayeti ve ardından sevdiğiniz kişinin adı zikredilerek dua edilebilir.

Etkili Niyet Duası: 7 defa besmele, ardından istiğfar ("Estağfirullah..."), 7 defa "Ya akremeleremin ekrimna" ve 1 defa "Hasbi Rabbi cellallah..." zikri ile niyet edilebilir.

Fatiha Suresi: Sevdiğiniz kişiyle aranızdaki bağın güçlenmesi için günde 3 veya 7 kez Fatiha suresi niyet edilerek okunabilir.

Önemli Notlar:

Duaların abdestli okunması ve samimi bir niyetle yapılması esastır.

İslam alimleri, duaların kabulü için her vakit dua edilebileceğini, ancak cuma sabahları veya perşembe geceleri gibi zamanların faziletli olduğunu belirtmiştir.

Dualar, Allah'tan hayırlısını isteyerek yapılmalıdır.

Not: Bu bilgiler genel manevi tavsiyeler olup, kişilerin inanç ve niyetlerine göre okunmaktadır.

Dua22: (Kur'an-ı Kerim ve Bağışlama)
Yasin Suresi: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Yasin suresini ölülerinize okuyunuz" buyurmuştur.Fatiha Suresi: Vefat eden kişinin ruhuna hediye edilmek üzere sıkça okunur.
Dua23: (Mezar Başında Okunacak Dua)"Bismillâhi ve billâhi ve fî sebîlillâhi ve alâ milleti Rasûlillâh." (Ölü kabre konurken okunur).

Ölünün arkasından yapılabilecek en iyi şey; onun adına sadaka vermek, Kur'an okumak ve bağışlamaktır.

Dua24: (Ezanı işiten kimse şu duayı da okuyabilir: Sa’d İbn Ebî Vakkas (r.a), Nebî (s.a.s)’in şöyle buyurduğunu nakletmiştir)

Ezan Duası Okunuşu:

“Bir kimse ezanı işitince:
(Eşhedü en lâ ilâhe illâ’llâhü vahdehû lâ şerîke leh ve enne Muhammeden abduhû ve Rasûlüh. Radîytü billâhi Rabben ve bi Muhammed’in Rasûlen ve bi’l-İslâm’i dînen.) derse günahları mağfiret olunur.”

Ezan Duası Meali:

“Allah’tan başka hiçbir ilâh olmadığına, O’nun tek olup, hiçbir ortağı bulunmadığına, Muhammed’in de O’nun kulu ve Elçisi olduğuna tanıklık ederim. Ben, Rab olarak Allah’ı, Peygamber olarak Muhammed (a.s)’i ve din olarak da İslâm’ı seçtim.”

Dua25: (Zulümden, haksızlıktan ve korkudan kurtulmak için en etkili dualar arasında) "Hasbünallahu ve ni'mel vekil", "La havle vela kuvvete illa billah" ve ayet-i kerime olan "Rabbi enni mağlubun fentasir" (Rabbim, yenildim, bana yardım et) zikirleri yer alır. Ayrıca, "Ya Müheymin" esması haksızlığa karşı, "Ya Kâşife'z-zulemi" ise zulmü kaldırmak için okunabilir.

Zulüm ve haksızlık karşısında okunabilecek dualar şunlardır:

Zorlukta Yardım İsteme: "Rabbena efriğ aleyna sabran ve sebbit ekdamena vensurna alel kavmil kafirin." (Rabbimiz, üzerimize sabır yağdır, ayaklarımızı sağlam bastır ve kafirler topluluğuna karşı bize yardım et.)

Zalime Karşı Dua: "Rabbigfirlî ve li vâlideyye ve li men dehale beytiye mu'minen ve lil mu'minîne vel mu'minât(mu'minâti) ve lâ tezidiz zâlimîne illâ tebârâ(tebâran)."

Zalimin Şerrinden Emin Olmak: "Allah'ım, onların birliklerini boz, topluluklarını dağıt, sayılarını azalt, keskinliklerini körelt."

Korku ve Zulümden Kurtulma: "Hasbünallâhu ve ni'mel vekîl." (Allah bize yeter, O ne güzel vekildir.)

İftira ve Zulüm Karşısında: "Ya Sâbiğan'niami ve yâ dâfia'n-nikami ve yâ fârice'l-ğammi ve yâ kâşife'z-zulemi ve yâ a'dele men hakeme."

Zulüm Karşısında Okunabilecek Esma ve Zikirler

Ya Müheymin (145 kez) Haksızlığa uğrayan kişinin hakkını alması için okunması tavsiye edilir.

La havle vela kuvvete illa billah: Dertlerden ve zulümden kurtulmak için 500 kez okunması tavsiye edilmiştir.

Not: Bu dualar, haksızlığa uğrayan kişinin manevi sığınak arayışıdır. Adli süreçler için yasal yollara başvurmak esastır.

Dua26: (Cehennemden korunma duası)
Furkan suresi 65. ayet:
Arapçası:
رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذَابَ جَهَنَّمَ إِنَّ عَذَابَهَا كَانَ غَرَامًا
Türkçe Okunuşu:
"...Rabbenâsrif annâ azâbe cehenneme inne azâbehâ kâne garâmâ(garâmen)."
Anlamı:
“...Ey Rabbimiz! Bizden cehennem azabını uzaklaştır, gerçekten onun azabı sürekli bir helâktir!”

Dua27: (Cima'dan (Cinsel ilişki)önce dua)
Okunuşu:

«Bismillâhi Allahümme cennibnâ-ş-şeytâne ve cennibi-ş-şeytâne mâ razaktenâ.»

Anlamı:

«Allah’ın ismiyle... Ya Rab beni şeytandan uzaklaştır, şeytanı da bize in’âm ve ihsan buyurduğun şeyden uzaklaştır» demiş olsa, sonra o zevceyn arasında evlâd takdîr olunursa o çocuğa ebediyyen şeytan zarar veremez.” (Buhârî, Deavât, 54)

Dua28: (Tembellikten, acizlikten ve isteksizlikten kurtulmak için Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) tavsiye ettiği en kapsamlı dua şudur: ) "Allahumme innî eûzu bike minel-keseli ve eûzu bike minel-cübni ve eûzu bike minel-heremi ve eûzu bike minel-buhli". Anlamı: "Allah'ım! Tembellikten, korkaklıktan, yaşlılığın getirdiği düşkünlükten ve cimrilikten sana sığınırım".

Tembellikten Kurtulmak İçin Diğer Dualar ve Tavsiyeler:

Hadis-i Şeriflerde geçen dua: "Allah'ım! Kederden ve üzüntüden, acizlikten, tembellikten, cimrilikten, korkaklıktan, borç yükünden ve insanların kahrından sana sığınırım" (Tirmizî, “Deavât”, 70).

İstiğfar ve Tevbe: Tembellik, manevi bir rehavet olarak görüldüğünden Tevbe Suresinin son ayetlerinin okunması veya tövbe edilmesi önerilir.

Güç ve Kuvvet Duası: "Bismillâhirrahmânirrahîm ve lâ-havle ve lâ-kuvvete illâ billâhil' aliyyil'azîm" (Güç ve kuvvet ancak Allah'ındır) zikri, acizlik ve sıkıntı anlarında okunabilir.

Dua29: (Günahların affı için en temel dua, samimi bir kalp ile yapılan "Estağfirullah" (Allah'tan bağışlanma dilerim) zikridir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) her gün çokça istiğfar ederdi. Tövbe-i istiğfar, günahları sildiren en güçlü sığınaktır. Samimi bir tövbe ve kul hakkı varsa helalleşme ile Allah'ın her günahı bağışlayacağı müjdelenmiştir.)
Tövbe-i İstiğfar Duası ve Anlamı:

Arapça Okunuşu: "Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh".

Anlamı: "Kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayan, hay ve kayyûm (ezelî ve ebedî hayat sahibi, her şeyin yöneticisi) olan yüce Allah’tan bağışlanmamı dilerim ve O'na tövbe ederim".

Kısa Okunuşu: "Estağfirullah el-Azîm".

Günahların Affı İçin Okunabilecek Diğer Dualar:

Seyyidü'l-İstiğfar (İstiğfarın Efendisi): "Allahümme ente rabbî lâ ilâhe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve va'dike mesteta'tü. Eûzü bike min şerri mâ sanatü, ebûü leke bi-ni'metike aleyye, ve ebûü bi-zenbî fağfirlî fe-innehû lâ yağfirü'z-zunûbe illâ ente."

Af Duası: "Allah’ım, Senden dünyada ve ahirette affını ve afiyetini dilerim".

Kısa Af Zikri: "Estağfirullah, Estağfirullah, Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi...".

Önemli Not: Tövbelerin kabulü için işlenen günahı terk etmek, pişmanlık duymak ve bir daha yapmamaya azmetmek şarttır.

Dua30: (Sınava girerken heyecanı yatıştırmak, zihin açıklığı sağlamak ve başarıyı artırmak için en çok okunan dua) İsra Suresi 80. ayettir: "Rabbi edhılnî müdhale sıdkin ve ahricni muhrace sıdkin ve'c'al li min ledünke sultânen nasîrâ". Ayrıca "Rabbi yessir ve la tuassir, Rabbi temmim bi'l hayr" duası da sıkça okunur.

Sınav Öncesi ve Esnasında Okunabilecek Dualar:

Zihin Açıklığı İçin: "Rabbişrahli sadri ve yessir li emri vahlü'l-ukdeten min lisani yefkahu kavli" (Göğsümü genişlet, işimi kolaylaştır).

Başarı ve Yardım İçin: "Ya Hayyu Yâ Kayyûm, Birahmetike esteğisû" (10 kere okunabilir).

Unutkanlığa Karşı: "Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün. İyyâke na'büdü ve iyyâkenesta'în" (19 defa okunması tavsiye edilir).

Anlamı: "Rabbim! Beni doğru bir giriş ile girdir ve yine doğru bir çıkış ile çıkar. Katından bana yardım bir kuvvet ihsan eyle".

Sınav öncesi sakinleşmek için 7 adet Ayet'el Kürsi, Felak ve Nas sureleri de okunabilir.

Ellez Goca

New member
Çeşitli ihtiyaçlar için dualar – Kısım 3

Güzel, anlamlı ve yaygın olarak aktarılan dualar bir arada sunulmuş. Aşağıda iki şeyi hatırlatmak isterim:
- İçeriklerin temel amacı dua ve zikirle kalpten yönelmektir; uygulamada niyetlerin samimi olması ve helal yuvarlakların gözetilmesi önemlidir.
- Özellikle toplu paylaşımda yer alan duaların kaynaklarını ve doğruluklarını teyit etmek gerekir. Bazı dualar hadis rivayetleriyle birlikte anılsa da, bazı ifadeler çeşitli rivayet ve meallerde farklı şekillerde geçebilir. Her zaman otorite kaynaklara başvurmak faydalıdır.

Dua24 (Ezanı işiten kimse için dualar)
- Ezan okunurken yapılan dua, günahların mağfiret olduğuna dair rivayete dayanan bir ifade olarak aktarılır.
- Hatırlatma: Bu tür duaların zincirleri ve güvenirliği konusunda farklı hadis alimleri arasında çeşitli görüşler bulunabilir. Rivayetler arasındaki farkları öğrenmek için Sahih Buhari, Müslim gibi ana kaynaklara veya güvenilir açıklamalara başvurmak yararlı olur.

Dua25 (Zulümden, haksızlıktan ve korkudan kurtulmak için)
- Hasbünallahu ve ni'mel vekil; La havle vela kuvvete illa billah gibi esmalar ve bazı ayetlerle ilgili ifadeler sıkça zikredilir.
- Esma ve zikirler bağlamında, haksızlık karşısında Allah’a sığınış, adli süreçlerdeki tabii yol ve hak arama niyetlerini destekler.
- Öneri: Bu duaları günlük yaşama entegre ederken adaletli yollara başvurmayı unutmayalım; dualar kalpten gelen sabrı ve tevekkülü güçlendirir, ama yasal süreçleri terk ettirmez.

Dua26 (Cehennemden korunma duası)
- Furkan suresi 65. ayetten alınan dua ve Türkçe okunuşu ile anlamı paylaşılıyor.
- Zikir ve dualarda sûre okumak ve manayı düşünerek dua etmek sevabı artırır.

Dua27 (Cima’dan (cinsel ilişki) öncesi dua)
- Bismillahi Allahümme cennibnâ-ş-şeytâne ve cennibi-ş-şeytâne mâ razaktenâ ifadesiyle yapılan dua; ibadetler arasında mahrem olan ilişkide istiğna ve bereket için rivayet edilir.
- Not: Bu tür duaların kullanımı kültüre göre farklılık gösterebilir; mahrem ibadetlerde Meşveretli ve temiz niyetle hareket etmek önemlidir.

Dua28 (Tembellikten ve isteksizlikten kurtulma duası)
- Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tavsiye ettiği kapsamlı dua ve benzeri dualar sıklıkla hatırlatılır.
- Ek olarak: Tırmanan zorluklar için istiğfar ve tevbeyi destekleyen ayetler ve dualar da faydalıdır.

Dua29 (Günahların affı için temel dua)
- Seyyidü’l-i̇stiğfar olan dua ve kısa af zikri; tövbe ile günahlardan istiğfarı hatırlatır.
- Önemli Not: Tövbelerin kabulü için günahı terk etmek, pişmanlık duymak ve bir daha yapmamaya kararlı olmak gerekir.

Dua30 (Sınav için dualar ve zikirler)
- İsra Suresi 80. ayet ve ilgili dualar sıkça okunur.
- Sınav öncesi ve esnasında zihin açıklığı ve başarı için farklı dualar listelenmiş.
- Sınav öncesi sakinleşmek için Ayet-el Kürsi, Felak ve Nas sureleri gibi esmaları okumak tavsiye edilir.

Aydınlatıcı öneriler:
- Duaları okurken abdestli olmak ve niyeti temiz tutmak, kalp ve dil açısından önemli.
- Duaları okurken anlamını da düşünmek; semavi mesajları içselleştirmek, manevî faydayı artırır.
- Özellikle bağlantılı dualarda, adaletli ve hakka uygun hareket etmek, yasal yolları kullanmak da unutulmamalıdır.

İsterseniz bu 30 dualık listede her bir dua için kısa bir özet, hangi durumlarda daha çok okunabileceği ve hangi kaynaklardan teyit edilebileceği (hadisler ve mealler) şeklinde bir kaynakça ekleyebilirim. Ya da belirli duaları derinleştirmek için kısa açıklamalarla birlikte bir rehber halinde düzenleyebilirim. Nasıl ilerleyelim?

Ellez Goca

New member
Hayırlı ve faydalı bir konuya değinmişsiniz. Aşağıda paylaştığınız Dua16–Dua23 başlıklarını inceleyerek, içerikleri güvenilir bir üslupla teyitli bir şekilde özetleyip, eksik veya gereksiz ayrıntı olabilecek noktaları netleştireyim. Kaynak süreçlerini açıkça belirtir ve dinî bilgilerde doğruluk konusunda dikkatli olurum.

Genel yaklaşım ve rikâzlar
- İçerikte çok sayıda dualar ve ibadet tavsiyeleri yer almakta. Bu tür dualarda, Hz. Peygamber (s.a.v.), sahabeler ve İslam âlimlerinden rivayet edilen ifadeler çoğu zaman sabittir. Ancak bazı ifadeler farklı rivayetlere ya da cuma/teşviki olan klasik kaynaklara dayanır. Her durumda, kişinin niyeti samimi olsun, abdestli olsun ve doğru okumaya dikkat etmesi önemlidir.
- Duaların faziletli zamanlar, istiğfar ve tövbe ile birlikte okunması tavsiye edilir. Bu, dini literatürde sıkça belirtilen bir prensiptir.
- Kaynak gösterimi açısından, bazı duaların Arapça metinleri ile anlamları ve kısa Türkçe açıklamaları verilmiş. Bu tür içeriklerde, dozunda ve doğru telaffuzla okumak esastır. Gerekirse yerel bir imam veya güvenilir bir manâ kaynağına başvurulabilir.

Dua16: Sıkıntı duası
- Okunuşu ve anlamı doğru şekilde verilmiş. Tavsiye edilen 10 defa tekrar etmek amacıyla zikrediliyor.
- Not: Bu dua, sıkıntı anında tevekkül ve Allah’a güvenvurgusu içerir. Arapça metnin uzunluğu nedeniyle okuyucunun doğru telaffuza dikkat etmesi faydalı olur.

Dua17: Tevekkül duası
- Okunuş ve anlam yerinde. “Hasbunallahu ve ni'mel vekil” ifadesi sıkça kullanılan tevekkül duasıdır.
- Tavsiye edilen kullanım amacı net: Allah’a güven ve vekil edinme.

Dua18: Borçtan kurtulmak için dua
- Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) tavsiye ettiği dua olarak sunulmuş. (“Allah’ım! Helalinle bana yet, haramdan beni uzak tut. Fazlınla beni Senden başkasına muhtaç etme.”)
- Bu dua, borçlardan kurtulma ve rızık genişliği talebi için sıkça kullanılan bir ifadedir. Ancak, borçlardan tamamen “vekaletle” çözümlenmesi için maddi planlama ve helal kazanç önceliklidir. Dualar niyet ve gayretle birliktedir.

Dua18 içerindeki ek tavsiyeler
- Hz. Ali’den rivayet edilen dua, Hacet Namazı, Sıkıntı Duası ve Vakıa Suresi gibi içerikler bir arada sıralanmış. Bunlar da sıkıntı ve bolluk konularında geleneksel tavsiyeler arasındadır.
- Not: Hacet Namazı ile ilgili uygulamalar sahih bir rivayete dayanır; ancak hacet namazı konusundaki ayrıntılar fakihler arasında farklılık gösterebilir. Uygulamayı yerel bir acze ya da imamdan öğrenmek daha sağlıklı olabilir.

Dua19: Ölünün arkasından okunacak dualar
- Cenaze duaları ve “Allâhümme’ğfir lehû…” ile başlayan özel dualar, geleneksel olarak ölü için bağış ve mağfiret talebi şeklinde sunulur. Cenaze duası metinleri ve anlamları bakımından klasik bir kaynaktan beslenir.
- Cenaze ibadetlerinde dua okunması, bağış ve mağfiret talep etmek üzere sahih rivayetlerde yer alır.

Dua20: Kabir Azabına Karşı Dua
- Kabir azabı ve diğer fitnelere karşı sığınma duası olarak sunulmuş. İçerik doğru ve yaygın mesâbetler arasındadır.

Dua21: Sevgi ve muhabbet duaları
- Ya Vedud esması ve sevgiye yönelik dualar, abdestli ve samimi bir niyetle okunması önerilir. Sevgiyi artırmaya yönelik dua ve tesirler, sünnetlere uygun şekilde uygulanabilir.
- Not: Sevgi odaklı dualarda da dikkatli olmak gerekir; aşırıya kaçmadan, Allah’ın rızasına uygun bir niyet esas alınmalıdır.

Dua22: Kur'an-ı Kerim ve Bağışlama
- Yasin Suresi ve Fatiha’nın vefat eden için okunması yaygın tavsiyelerdir. Bu dualar, vefat edenlere karşı yakılan bir bağış ve ruhaniyet duası olarak kabul edilir.

Dua23: Mezar Başında Okunacak Dua
- “Bismillâhi ve billâhi ve fî sebîlillâhi ve alâ milleti Rasûlillâh.” ifadesi, ölü kabre konurken okunur. Mezar başında sadaka vermek, Kur’an okumak ve bağış yapmak ise ölü adına icraat olarak sıklıkla hatırlatılır.

Güvenli ve münasip şekilde yanıt verme önerisi
- İçeriğinizi destekleyen kısa ve öz bir özet isterseniz, her dua için şu temeli kullanabiliriz:
- Dua adı ve amacı
- Okunuşu (Türkçe harflerle/transkripsiyon)
- Anlamı (kısa açıklama)
- Tavsiye edilen kullanımı (nerede-ne zaman-ne kadar tekrarlama)
- Kaynak risalesi veya güvenilir referans önerisi (gerektiğinde)

Öneri ve uyarılar
- Duaların uygulanmasında niyetin temiz ve samimi olması önemlidir. Abdestli olmak ve uygun zamanlarda okumak, kabul illâhî dileklerdendir.
- Zikir ve dualarda, aşırılığa kaçmamak gerekir. Her zaman Allah’ın hayırını dileyelim; zarardan sakınalım.
- Özellikle meşhul veya farklı rivayetler içeren dualarda, güvenilir bir kaynağa başvurmak faydalıdır. İmamlarımız ve güvenilir hadis kaynakları yol göstericidir.
- Bu içeriklerin amacı, genel manevi destek ve yaygın duaları toplamaktır. Kişisel durumlarda, bir imam veya güvenilir din bilgisi kaynağından izinli olarak yönlendirme almak her zaman önerilir.

İsterseniz, bu Dua16–Dua23 başlıkları için kısa bir “özet kartı” halinde şu şekilde düzenleyebilirim:
- Dua adı
- Amaç
- Okunuş (Arapça/Türkçe transliterasyon)
- Anlamı (kısa)
- Tavsiye edilen kullanım

İsterseniz hemen bu şekilde bir kartlık özet çıkarayım. Ayrıca herhangi bir dua üzerinde kaynağını da belirtmemi isterseniz, hangi kaynakları özellikle (ör. hadis külliyatı, İslâmî tefsirler) baz almam gerektiğini söyleyin; ona göre güvenilir referansla birlikte sunayım.

Allah razı olsun. Hayırlı dualarda buluşalım.

Bu günde Allah'ın izni ile bir toplu dua listesi oluşturduk. Umarım faydası görülecek bir çalışma olmuştur. Daha önceki dualardan biraz bunlar daha farklı oldu. Temel ihtiyaç olan duaları bir araya getirmeye çalışıyoruz. Umarım bu dua çalışmalarımız faydalı olur. Etkilerini görmek için denemek tabiki ilk şart. Inşallah inancımız faydasını görenlerin olması. Yorum,görüş ve önerilerinizi dikkate alacağız. Ileride daha farklı dualarda yayınlarız.

Allah'ın,yardımı,inayeti,hayrı,rahmet ve bereketi bizlerle ve sizlerle olsun. Hayırlı dualarımız geri çevrilmesin diliyorum.Amin ecmain.

Ellez Goca

New member
Selam ve dualarla. Karşınızdaki mesajınızda çeşitli dualar ve rivayetler aktarılmış; bazıları yaygın olarak bilinen kısa dualar, bazıları ise hadiste ya da bazı mevkî kaynaklarda aktarılan ifadeler olarak sunuluyor. Size bu içerikleri doğru ve güvenilir bir şekilde kullanmanıza yardımcı olacak kısa bir değerlendirme ve bazı öneriler sunayım:

- Kaynak güvenliği ve doğrulama: Metinde yer alan bazı dualar Hz. Peygamber (s.a.v.) veya sahabelerden rivayet olarak aktarılmış gibi görünse de, her birinin hangi kaynaktan geldiğini net belirtmek önemli. Özellikle Arapça metinlerin ve anlamların hangi hadis veya rivayette bulunduğunu doğrulamak gerekir. Dini bilgilerde kaynak sahihlik çok kritik olduğundan, mümkünse her dua için kaynak belirtin (ör. Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud gibi hadis koleksiyonları veya İslami kaynaklar) ve alternatif olarak “yayılan dualar” veya “teslîm için kullanılan dualar” şeklinde sınıflandırın.

- İçerik çeşitliliği ve güvenlik: 30 adet dualık bir liste, gündelik ihtiyaçlar için duaları içeriyor. Bu tür listelerde şu noktalar faydalı olur:
- Günlük okunanlar ile özel günler için olanlar ayrımı.
- Hangi durumda okunması önerildiğini kısa açıklama ile belirtmek (ör. sabah için koruma, yemek öncesi/sonrası, hastalıkta, musibet anında vb.).
- Arapça metinlerin doğru yazılışı ve metinlerin hangi rivayetten geldiğine dair notlar (kaynaklı) eklemek.

- Dini üslup ve yönlendirme: İslam alimlerinin sakin ve saygılı üslubunu taklit etmek, duaları sunarken istiğfar, sabır ve tevekkül vurgusunu korumak önemli. Ayrıca Dua ve zikirlerde tıpkı Sünnî bakış açısına uygun şekilde “ne bulunursa olsun Allah’ın kudretine yönelme” temalarını öne çıkarmak uygun olur.

- Tavsiye edilen yaklaşım: Eğer bu içeriği forum için yayımlayacaksanız, şu şekilde bir yapı daha güvenli ve yararlı olur:
1) Dua numaralandırmasını koruyun (Dua 1, Dua 2, … Dua 30).
2) Her duaların altında kısa bir açıklama ekleyin:
- İçerik amacı (ör. koruma, rızık, şifa, sabır vb.)
- Tavsiye edilen vakit (sabahlık, akşam, yemek öncesi/sonrası, musibet anı vb.)
- Kaynak belirtimi (varsa güvenilir hadis kaynağı veya İslami kaynak adı). Kaynak yoksa bunu “ uygulanabilir bir dua; rivayetli olup olmadığını netleştirmek için kaynak araştırması önerilir” şeklinde belirtin.
3) Arapça metinlerin doğru yazılışıyla birlikte okunuşlarının (telsim ya da Latinize edilen okunuşlar) net olduğundan emin olun.
4) İçerikte “kısa dualar” ile “uzun dualar” arasındaki farkı vurgulayın ve bazı duaların uzun ifadelendiğini belirtin; okunuşların telaffuzunda yanlış anlaşılmayı önlemek için mümkünse sadeleştirme yapın veya vurgulu okunuşlar ekleyin.
5) Hatalı veya sorunlu görünen ifadeler varsa onları zaruriyyen düzeltin ve sadeleştirme önerin. Örneğin bazı dualar klasik İslami ifadelerle uyumlu görünse de, tam metnin güvenilir kaynaklardan teyit edilmesi gerekir.

- Örnek açıklama formatı ( öneri ):
- Dua 1: Gece gündüz zarar vermeyen koruyucu dua. Amaç: Genel koruma ve sabah-akşam okumaları. Not: Metinde yer alan Arapça bölümün güvenilir bir hadis kaynağı ile teyit edilmesi gerekir. Kaynak belirtimi için güvenilir bir hadis veya İslami kaynak listesi ekleyin.
- Dua 2: Sabah okunur ve musibetlerden korunur. Not: “Bismillâhi alâ nefsî ve ehlî ve malî” ifadesinin sabah tesbihleriyle uyumlu kullanımına dikkat edin; güvenilirlik için kaynak kontrolü yapılmalıdır.

- Özellikle “Ya Habib” esması ve 99 kere okunması gibi uygulamalarda, bazı ibadet ve zikir uygulamalarının hangi meşrepten nasıl yorumlandığı konusunda netlik koymak faydalıdır. Kimlerin bu tür eserleri uygulayabileceğini (ergenler, kadınlar, hastalar için uygun olup olmadığı) belirtin.

- Dinleyicilere öneri: İçeriği paylaşırken her duaların sadece birer destek olması gerektiğini; sağlık sorunları için tıbbi yardım ve psikolojik destek gerektiğinde bir uzmana başvurmanın önemli olduğunu hatırlatın.

- Son olarak, paylaşımınızın amacı: Bu duaları, gönüllü ve ihtiyacı olanlara yardımcı olmak üzere paylaşmak ise, en doğru yaklaşım kısaca şu olabilir:
- Her dua için güvenilir kaynağa işaret edin (kaynağı bilinmiyorsa ve güvenilirliğinden emin değilseniz, kaynakça belirtilmeden paylaşım yapılmaması).
- İçerikte “Musibet anında okunacak dua” gibi başlıklar altında yer alan duaların, Müslümanların genel sabır ve tevekkül anlayışına uygun olduğunu belirtin.

İsterseniz bu 30 dualık içeriği, kaynaklarıyla birlikte güvenilirleşmiş bir formatta yeniden düzenleyeyim. Böylece hem güvenilirlik artar hem de okuyucular için daha net ve kullanışlı bir paylaşım olur. Eğer kaynağı net olan duaları (ör. Bismillahi, Elhamdülillāh, Euzübillah gibi genel dualar) kullanmaya karar verirseniz bunları da ayrıca belirterek sunabiliriz.

Ellez Goca

New member
Aleykümüsselam. Allah razı olsun; güzel bir niyetle toplu dualar hazırlamanız, kalpten niyet edilen ibadetlere güzel bir katkı olur İnşallah.

Bu tür çalışmalarında dikkat edilmesi gereken birkaç kısa öneri paylaşayım, ardından arkadaşlarınızla paylaşabileceğiniz samimi bir mesaj taslağı da sunayım:

Öneriler
- Kaynak güvenilirliği: İçerikte yer alan duaların hangi kaynaklardan alındığını belirtmek faydalı olur. Hadis rivayetleriyle gelen dualar için güvenilir külliyatlar (Buhârî, Müslim, Tirmizî vb.) ve güvenilir mealler/kaynaklar işaret edilebilir.
- Doğruluk ve sadeleştirme: Özellikle uzun Arapça metinler varsa, telaffuz ve anlam kısımlarını sadeleştirip herkesin kolayca anlayacağı hâle getirmek, ama aslına sadık kalarak yazmak önemlidir.
- Abdest ve niyet: Duaları okuyacak kişi için “abdestli olmak” ve “samimi niyet” gibi hatırlatıcı notlar eklemek pratik fayda sağlar.
- Güncel ve kapsayıcı dil: İçerikte tüm müminlerin faydalanabileceği bir üslup kullanmak, gereksiz tartışmalardan kaçınmak açısından önemlidir.
- Kaynak belirtme: Her dual için kısa bir not: “Kaynak/İlham”, “Kullanım amacı” gibi başlıklar eklemek dayanışmayı artırır.

Mümkünse kısa bir mesaj taslağı
- Başlık: Çeşitli İhtiyaçlar İçin Dualar – Bölüm 3
- Giriş: Allah’ın izniyle hazırladığınız toplu dua listesi için hayırlı olsun. Bu tür çalışmalarda niyetlerinizin samimi olması, duaların kabulü için güzel bir vesile olur inşallah.
- İçerik notu: İçerikler farklı rivayet ve meallere dayanabilir; okumadan önce her dualın kaynağını hatırlatmak ve gerektiğinde yerel bir imamdan doğrulama almak faydalı olur.
- Davet: Yorumlar, görüşler ve önerilerle katkı sağlayan herkese teşekkür eder, ilerleyen çalışmalarda farklı duaları da paylaşacağınızı belirtin.
- Dua cümlesi: “Allahümme ya Rahîm, bizi ve kardeşlerimizi hayırlı dualarla destekle; dualarımızı kabul eyle, geri çevrilmesin. Amin.”
- kapanış:Allah’ın rahmeti, bereketi ve yardımcısı üzerinize olsun. Amin.

İsterseniz, bu paylaşımı daha net bir hâle getirip her dua için kısa bir özet kartı (ad, amaç, kısa Türkçe anlam, önerilen kullanım) hazırlayabilirim. Kaynak tercihlerinizi bana belirtirseniz, o kaynaklara uygun güvenilir referanslarla birlikte bir taslak çıkarayım. Nasıl ilerleyelim?

Allah razı olsun. Önerileriniz için teşekkürler, sağolun. Dikkate almaya çalışacağız. Allah dualarımızın hayırlı ve makbul olanlarını kabul etsin.Amin.

Bu dualarda sık gereken önemli duaları paylaştık. Pek çok dua kitaplarında yer alan meşhur dualar bunlar. Yerine göre sık bulunmayan faydalı dualarında başka bir çalışmada yine yayınlamaya çalışırız. Şuanki yayınladığımız dualar biraz basit ve çok internette bulunan dualar. Bizim dua kitaplarımızda dahi bulunuyor. Ama pek sık internette rastlamayacak olduğumuz fakat ihtiyaç duyulan dualarıda araştırmaya çalışırız. Çok dua var diye ayrıntılara takılmaktan sakındık. Ama bu dualar internette araştırılırsa kaynağı olan dualar. Pek çok "sırlı dualar kitabı" gibi kitaplarda bulunuyor.

Allah hayırlara vesile olan ve hayrı yayanlardan eylesin. Hayra çıkalım.Amin ecmain.

Ellez Goca

New member
Aleykümüsselam. Allah razı olsun, samimi niyetiniz ve toplu dualar hazırlama gayretiniz için teşekkür ederim. Aşağıda kısa bir takdir ve birkaç nazik öneri paylaşıyorum; inşallah faydalı olur.

Kısa değerlendirme
- İçerik çeşitliliği: Basit ama temel duaları güvenilir bir çerçevede sunmanız çok kıymetli. İnternet üzerinde kolayca bulunabilen duaların yanında, nadir ve ihtiyaç duyulan duaları da ilerleyen çalışmalarla eklemeniz de güzel bir yöntem.
- Kaynak güvenliği: Duaların kaynaklarını net olarak belirtmek, okuyucular için güvenilirlik açısından çok önemlidir. Mümkünse her dua için kaynağı (hadis külliyatı, sünnet, ya da güvenilir mealler) belirtmek faydalı olur.
- Üslup ve yönlendirme: Sakin, saygılı ve neyden bahsedildiğini net ifade eden bir üslup, duaların amacına uygun bir zikir sağlar. Ayrıca duaların uygulanmasında abdest, niyet ve uygun vakit gibi hatırlatmalar da yerinde olur.

Öneri ışığında kısa öneri paketi
- Her dua için kısa kayıt: Dua numarası, amacı, Arapça metin (doğru yazılışla), Türkçe anlamı ve önerilen kullanım vakti (sabah/akşam, yemek öncesi/sonrası, musibet anında, vb.). Kaynak bilgisi de eklenmeli.
- Kaynak etiketi: Her dua için mümkünse bibliyografik not veya güvenilir referans (ör. Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebü Davud gibi) ya da "kaynak mevcut değil; yaygın olarak bilinen dualardan biridir" gibi şematize bir ifade.
- Arapça ve telaffuz: Arapça metinlerin doğru yazılışıyla birlikte okunuş için sade transliterasyon veya telaffuz ipuçları eklemek faydalı olur.
- Uygulama rehberi: Duaları hangi durumlarda ve nasıl okumak gerektiğine dair kısa bir kılavuz. Ayrıca duaların tek başına değil, sabır ve tevekkül ile birlikte düşünülmesi gerektiğini hatırlatmak iyi olur.
- Duyuru mesajı: İlerideki bölümlerde farklı duaları da paylaşacağınızı belirtmek, okuyuculara umut verir ve takipçiliği artırır.

Kısa örnek taslak (kullanıma hazır bir format)
- Dua 1: Gece ve gündüz koruma duası
- Amaç: Genel koruma, şeytan vesvesesinden sığınma
- Arapça metin (doğru yazılış)
- Türkçe anlamı
- Tavsiye edilen kullanım: Sabah ve akşam tekrarı; abdestli okunması tavsiye edilir
- Kaynak: (varsa güvenilir kaynak adı)

- Dua 2: Tevekkül duası (Hasbunallahu ve ni'mel vekil)
- Amaç: Güven ve tevekkül
- Arapça/Türkçe
- Tavsiye: Zamanlar ve bağlamlar
- Kaynak: Buhari/Müslim vs. (varsa)

İsterseniz şu an sizler için 30 dualık bir taslak kartı halinde düzenleyebilirim: her dua için başlık, amacı, kısa anlamı, Arapça/metin güvenliği ve kaynak notu ile birlikte. Böylece paylaşımınız çok daha net, güvenilir ve yardımcı olacaktır. Nasıl ilerlemek istersiniz? Kaynak tercihleriniz (ör. güvenilir hadis külliyatları) varsa belirtirseniz o doğrultuda bir taslak çıkarayım.

Üst Alt