Cehennem daha sıcak

0707ugur

New member
ben kendi başımdan geçen olayı yazdım ben adanadayım adanada yazın çok sıcaktır bildiğiniz gibi dolmuşta boş bir yer vardı oraya oturdum yanımda da kapalı kadın vardı okadar kapalıki ellerinde eldiven vardı sorduydum merak edip yaz geldi herkes açıllmış saçılmışdedim size bu çok sıcaklık vermiyormu dedim
bana dediki cehennem daha sıcak dedi.
konuyu orda bitirdi.

allah razı olsun benimde rakadaşımın başına böyle bir hadise geldi
arkadaş yolculuk yaparken yanında oturan bey sigara teklif etmiş oda hayır deyince siz demiş adam ahiretteki azaptan korkup dünya zevklerinden mahrum kaloyorsunuz demiş.arkadaş seslenmemiş adam sigarasını yakacakken çakmanı almış uzatın demiş adam hayret için sigaramı sen mi yakacan demiş hayır parmanızı uzatın demiş neden diye sorunca bakacam mademki siz cehennem den korkmuyorsunuz şimdi parmanızı yakın eyer siz bu ateşe dayanırsanız ben de içerim demiş adam susmuş konuşacak kelime bulamamış
rabbim bizleri hak yolundan ayırmasın

Şimdi kardeşler konu güzel de, konumuzun sigarayla bir ilgisi yok, sigaranın kesin haram olduğuna ilişkin bir hüküm yoktur, bu konuda icma yoktur, Allah'ın helal dediğine haram, haram dediğine de helal demeyelim, bu konuda bizlerin yasama yetkisi yoktur, selametle....

kardeşler ben sigara haram diye bişey demedim ama
şunu biliyorum ki sigara dolaylı yoldan harama giriyor en baştaki nedeni
insan sağlına zarar malına zarar veriyor deyilmi allahü teala ne diyor ayetlerde kudsi hadislerde israf haram dır daha bunun gibi 15 tane nedeni var
isterseniz araştıra bilirsiniz eyer yanlış biliyorsam sizin sayeniz de inş bende örenmiş olurum selametle

kardeşler ben sigara haram diye bişey demedim ama
şunu biliyorum ki sigara dolaylı yoldan harama giriyor en baştaki nedeni
insan sağlına zarar malına zarar veriyor deyilmi allahü teala ne diyor ayetlerde kudsi hadislerde israf haram dır daha bunun gibi 15 tane nedeni var
isterseniz araştıra bilirsiniz eyer yanlış biliyorsam sizin sayeniz de inş bende örenmiş olurum selametle

Trafiğe çıkarsan da gürültü , ekzoz vs gibi nedenlerden dolayı insan sağlıığına sigaradan daha zararlı, ne dersin trafiğe çıkmayalı haram yapalım mı ?

ben kendi başımdan geçen olayı yazdım ben adanadayım adanada yazın çok sıcaktır bildiğiniz gibi dolmuşta boş bir yer vardı oraya oturdum yanımda da kapalı kadın vardı okadar kapalıki ellerinde eldiven vardı sorduydum merak edip yaz geldi herkes açıllmış saçılmışdedim size bu çok sıcaklık vermiyormu dedim
konuyu orda bitirdi.

:) Ben de askerliğimi Adana'da yaptım, bilirim...

Acemilik bitip de adanaya vardığımda (ağustos11) o ana kadar klimasının çalıştığını farketmediğim otobüsümden indim ve yüzüme aracın motorundan geldiği belli olan kavurucu bir sıcaklık vurdu. Hemen bavulu alıp otobüsten uzaklaşmak istedim ki canım yanıyordu nefes alamıyordum. Bavulumu acelece alıp uzaklaşmaya başladığımda gerçek, yüzüme kavurucu sıcakla birlikte tokat gibi çarptı: O yakıcı hava otobüsün motorundan gelmiyormuş:( ...

Allah'tan(cc)birliğimde (yüreğir ilçe jandrama komutanlığı) yattığım koğuşta klima vardı yoksa o sıcakta uyumam mümkün değildi.

Bir kış ve iki yaz Adana'da kamuflajlarla askerlik yaptım ve artık İstanbul sıcakları beni etkilemiyor :)

Şimdi kardeşler konu güzel de, konumuzun sigarayla bir ilgisi yok, sigaranın kesin haram olduğuna ilişkin bir hüküm yoktur, bu konuda icma yoktur, Allah'ın helal dediğine haram, haram dediğine de helal demeyelim, bu konuda bizlerin yasama yetkisi yoktur, selametle....

Sigara başlıca;
zehirli kurşun oksid (PbO3), kanser yapan maddeler, nikotin ve katran gibi haşereleri yok etmede kullanılan bazı maddeler, alkol vs. içermektedir.

Bedene;
kanser, ağız, dudak, dil ve bademcik hastalıkları, sindirim, solunum ve sinir sistemi, idrar yolları ve tenâsül sistemi üzerine olumsuz etkiler gibi birçok zararı olup değişik hastalıklara sebebiyet vermekle beraber ekonomik zararları da malumunuz. Bazı zamanlar yangınlara yol açar, çevre kirliliği ve ümmetin zararına mâl olacak pek çok müsibete yol açmaktadır.

İşte O Peygamber onlara temiz ve güzel şeyleri helal,
pis ve zararlış eyleri haram kılar (A’raf, 157).

Aklı selim sahibi hiçbir insan, sigaranın “temiz ve güzel” şeyler kapsamına girmediğinde şek, şüphe etmez. Şu halde sigaranın ayetteki ifadesiyle, “habis/ pis” şeyler sınıfından olduğu gayet açıktır. Habis’in; tad veya kokusunun tiksinti verdiği şey anlamına geldiği bilinmektedir. Bu da sigaranın vasıflarındandır. Gerek ulemâ gerek Tıp ehli, sigaranın “habis/ pis” şeyler kapsamına girdiği konusunda görüş birliği hasıldır.

Malını gereksiz yere saçıp savurma. Zira, böylesine saçıp savuranlar, şetanların dostlarındandır. Şeytan Rabbine karşı çok nankördür
İsrâ, 26- 27.

fakat israf etmeyin: Çünkü Allah, israf edenleri sevmez "
En’am, 141

Allah’ın geçiminize dayanak kıldığı mallarınızı aklı ermezlere vermeyin...(Nisâ, 5).

Resulullah (S.A.V.) “boş yere söz söylemek, (gereksiz) çok soru sormak ve malı zayi etmek size mekruh kılındı” buyurmuştur (Buhari, Müslim). Bir şeyin mekruh olması helalden ziyade, harama yakın olmasıdır.

Sigaranın malın zayii olduğunda da şüphe olmadığı gibi ...gıda vermeyen, açlığı da gidermediği malumunuz..

Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın..(Bakara,195).

Sigara kişiyi kanser gibi öldürücü hastalıklara düşürmektedir.

Ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah sizi çok esirgeyicidir
(Nisa, 29)Alimler zehir, toprak, cam, taş ve benzeri maddelerin yenilmesinin haram olduğunu belirtmişlerdir. Çünkü bunlar sağlığa zarar vermektedir.

Resûlullah (S.A.V.) “Her kim zehir içip kendini öldürürse, cehennem ateşinde ebediyen o zehiri içecektir” buyurmuştur (Buhari, Müslim).

Sigara içmek, şahsın tedriciyen intihar etmesi demektir. Öldükten sonra ölüm sebebinin sigara olduğu anlaşılan bir kimse intihar etmiş sayılır (Allah korusun). İster doğrudan ister dolaylı yollardan hızlı veya yavaş kişinin ölümüne sebep olması haramdır. Netice birdir, sigara bağımlısı birinin, kendini ölüme sürüklediğinde şüphe yoktur.

Sigaranın, kişiyi ölüme götürmediğini farz etsek bile en azından kişiyi güç ve kuvvetten düşürecek çeşitli yıpratıcı hastalıklara müptela kılar.

Resûlullah (S.A.V.) tüm uyuşturucu ve gevşetici şeylerden nehyetti” (sahihtir, Ebü Davud- Ahmed).

Ayrıca sigarayı içkiye kıyas eden alimler olmuş “çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır” diyerek sigaranın tahrimine bu delili de istişhâd etmişlerdir. İçkiye yeni başlayan birinin sarhoş olması için bir kaç damla yeterken alkolik birinin bazen bir kadeh dolusu içkiden etkilenmediği vakidir. Sigara da aynı şekilde özellikle yeni başlayanlar veya bir dönemden sonra tekrar başlayanlar, yemekten sonra içenler için sinirleri gevşetici, uyuşturucu bir özelliğe sahiptir.

Dinde; zarar vermek te, zarara zararla mukabele etmek te yoktur” (Müslim). Sigara tümüyle içine de, çevresindekilere de zarar vermektedir.

Resûlullah (S.A.V.)
“kim Sarmısak veya soğan yerse bize ve mescidimize uzak durup evinde otursun” buyurmuştur (Müslim). Sigara tiksindirme ve rahatsız etmede soğan ve sarmısaktan daha kötü veya en azından onlardan geri kalır bir yanı yoktur diyebiliriz. Ayrıca Cuma namazlarında güzel koku sürmenin sünnet olduğu ve sigaranın da bu sünnete aykırı olduğu ortadadır.

“Allah’a ve ahiret gününe inanan biri komşusuna eziyet etmesin” (Buhari). Sigara bağımlısı, sigarasıyla hem eşine, evlatlarına, komşusuna, hem de meleklere ve de mescidde namaz kılan diğer Müslümanlara eziyet vermektedir.

“Bir kavme benzeyen onlardandır” (Sahihtir. Ebu Davud).
Sigara sömürgecilerin aramızda bıraktıklarındandır. Bu anlamda sigara içmek ruhi bir çöküntünün ifadesi olup kafirlere benzemenin bir tezahürüdür..

Buhari ve Müslim’in tahriç ettiği hadis-i şeriflerinde Resûlullah (S.A.V.) “Helal da, haram da açıktır. Bu ikisinin arasında insanların çoğunun bilmediği şüpheli, karışık şeyler vardır. Her kim bu şüpheli şeylerden sakınırsa muhakkak dinini ve ırzını korumuş olur. Ve her kim bu şüpheli alana düşerse harama girmiş olur...” buyurmaktadır.

Bilinmesi gereken bir başka husus ta şudur: Sigara ilk çıktığı zamanlar ilim ehlinden bir kısmı bunun mahiyetinden habersizdi ve uyuşturucu mu, gevşetici (rehavet verici) mi olduğunu, sağlığa zarar verip vermediğini kesin bilgilerle bilmiyorlardı. Bu nedenle alimler arasında bunun haram ve tahrimen mekruh olduğu şeklinde görüş ayrılıkları belirmişti. Bazıları, etkilenenlere haram, diğer etkilenmeyenlere mubah olduğunu söylemişlerdi. Şurası şüphe götürmeyen bir husustur ki, sigaranın mekruh olduğunu söyleyen bazı alimler bugün ortaya çıktığı şekliyle sigaranın gerçeğini bilselerdi, haramlığı konusunda asla tereddüt etmezlerdi. Zira onlar dinin genel prensiplerini ve şer’i kuralları gayet iyi biliyorlardı..

Bütün bunlardan sonra yine de sigaranın haramlığına kanaat getirmeyenlere bir de şunları sormak lazım:

Sigara haram olmadığına göre neden onu mescidlerde, mübârek mekanlarda içmez de her türlü dolabın dönmesine uygun yerlerde içerler?!.. Ve acaba neden Allah’ın temiz nimetlerinde olduğu gibi sigaraya da besmeleyle başlayıp hamd ve şükürle bitirmezler?!.. Cenab-ı Hakkın bir nimeti müyesser kıldığında O’na şükürde bulundukları gibi ellerine bir sigara geçtiğinde de şükrediyorlar mı?!..

Hannane kardeş ; bu şekilde geniş yorum yaparak bir çok şeyi haram kılabilirsin , işte bu yüzden fıkıh alimleri bu konuda ihtilafa düşmüş,ihtilaflı bir konudur, bir kısmı tenzihen mekruh, bir kısmı tahrimen mekruh, bir kısmı helal, bir kısmı haram demiş,velhasıl kelam daha güzel bir dünya için sigara içmeyin ...

konuyu orda bitirdi.

Allah bu kadından razı olsun da bir ayrıntıyı dile getirmem lazım: kadınların ellerini kapatmaları gibi bir farz yok bildiğim kadarıyla...

Geri
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks