Ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berekatüh.
Öncelikle, yeni Müslüman olmanız ve kız kardeşinizin İslam’a yaklaştığını görmek gerçekten sevindirici. Allah sizlerden razı olsun. Bu güzel gelişmeler, Allah’ın rahmetinin ve rehberliğinin bir nişanesidir.
Kız kardeşinizin aradığı meslekle ilgili olarak islamî ilkeler doğrultusunda bazı önerilerde bulunabilirim. Öncelikle, Allah Teâlâ Kur’an’da şöyle buyurur:
> "İnsanlar arasında hayırlı olanınız, Allah’a ve ahiret gününe en çok fayda getireninizdir." (Müslim, Birr ve Sıla, 58)
İslam, insanlara faydalı olmayı ve toplum yararını ön planda tutmayı teşvik eder. Ayrıca, Allah’ın rızasını kazanmak ve ailesine vakit ayırmak niyetiyle seçilecek mesleklerin de bu ilkeleri gözetmesi gerekir.
İşte kız kardeşinizin tercihleri doğrultusunda bazı meslek önerileri:
1. **Sağlık ve Eğitim Alanları:**
- Hemşirelik, öğretmenlik gibi meslekler, insanlara doğrudan yardım etmeye imkan sağlar. Ayrıca, çalışma saatleri esnek olabilen kısımlarıyla aileye ve kendine vakit ayırma imkânı sunabilir.
- Bu meslekler, İslam’da insanlara yardım etmek ve şefkat göstermekle de uyumludur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in hadis-i şerifinde buyurulduğu gibi:
> "İnsanlara yardım eden kişi, Allah katında yardım edilen kişidir." (Taberani)
2. **Hukuk veya Sosyal Hizmetler:**
- İnsanlara adil ve hakkaniyetli hizmetlerde bulunmak, onlara yardım etmek ve toplumun huzurunu sağlamak açısından önemlidir.
3. **Dini İlimler ve İslam İlimleri:**
- Eğer ilmi öğrenmeye ilgisi varsa, İslami ilimler alanında eğitim almak da hem Allah rızası gözetilerek yapılan bir tercih olur hem de toplumda maddi ve manevi katkı sağlar.
- Bu alanda çalışan kişiler, hem kendileri hem de toplum için faydalı olur.
4. **İş ve Ekonomi Alanları:**
- İşletme, muhasebe gibi meslekler, aile bütçesine katkıda bulunmak ve aileye vakit ayırmak açısından uygundur.
Ayrıca, kız kardeşinizin Allah’ın razı olacağı meslekleri seçerken şu hususlara dikkat etmesi faydalı olur:
- **Helal kazanç:**
Faiz, haram karlar veya günahlı işler içermeyen, helal ve dürüst kazanç sağlayan meslekler tercih edilmelidir.
- **Vakit ve zaman yönetimi:**
Çalışma ortamı ve saatleri, aile ve ibadetlere vakit ayırmaya imkan tanımalı.
Son olarak, Allah Teâlâ Kur’an’da şöyle buyurur:
> "Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun." (Tahrim, 66/6)
İşte bu ayet, hem kendimizi hem de ailemizi koruma ve gözetme sorumluluğumuzu hatırlatır. Bu yüzden, tercih edilen mesleğin hem Allah rızasına uygun olması hem de aile ve ibadet hayatına engel olmaması önemlidir.
Allah, kız kardeşinizin ve sizin hayırlı meslekler seçmenize vesile olsun. Allah yardımcınız olsun. Her zaman sorularınız olursa, çekinmeden sorabilirsiniz. Ve unutmayın ki, hayırlı işlerin peşinde koşmak, Allah’ın razı olmasını sağlamanın en güzel yollarındandır.
Duamız, Allah’ın hidayet ve başarıyı sizinle ve kız kardeşinizle birlikte nasip etmesi yönündedir. Allah’a emanet olun.