Beş maymun

• Konbuyu başlatan beyaz_ýþýk
  • Başlangıç tarihi
B

beyaz_ýþýk

Guest
BEŞ MAYMUN

Kafese beş maymunu koyarlar, ortaya da bir merdiven ve tepesine de iple muzları asarlar. Her bir maymun merdivenleri çıkarak muzlara ulaşmak istediğinde dışarıdan üzerine soğuk su sıkarlar. Her bir maymun aynı denemeye giriştiğinde çok soğuk suyla ıslatılır, bütün maymunlar bu denemeler sonunda sırılsıklam ıslanırlar.

Bir süre sonra muzlara hareketlenen maymunlar diğerleri tarafından engellenmeye başlanır. Su kapatılıp, maymunlardan biri dışarı alınıp ve yerine yeni bir maymun konulur, ilk yaptığı iş muzlara ulaşmak için merdivene tırmanmak olur. Fakat diğer dört maymun buna izin vermez ve yeni maymunu döverler. Daha sonra ıslanmış maymunlardan biri daha yeni bir maymunla değiştirilir ve merdivene ilk yaptığı atakta dayak yer, bu ikinci yeni maymunu en şiddetli ve istekli döven ilk yeni maymundur. Islak maymunlardan üçüncüsü de değiştirilir. En yeni gelen maymun da ilk atağında cezalandırılır.

Diğer dört maymundan yeni gelen ikisinin, en yeni gelen maymunu niye dövdükleri konusunda hiçbir fikirleri yoktur. Son olarak en baştaki ıslanan maymunların dördüncüsü ve beşincisi de yenileriyle değiştirilir. Tepelerinde bir salkım muz asılı olduğu halde artık hiçbiri merdivene yaklaşmamaktadır.

Neden mi? Çünkü burada işler böyle gelmiş ve böyle gitmektedir...'

bu konuyu okuduğumda aklıma bir olay geldi
babamın bir arkadaşı var kendisi askerliğini üst düzeyde yapmış
bulunduğu yerde askerienin bir hastanesi varmış
hastane bahçesinde de bir bank.
hani üstüne oturulup dinlenmek için olandan.
neyse bu hastaneye siviller de geliyormuş, ee mahrumiyet bölgesi...
neyse adamın dikkatini birşey çekmiş
bahçedeki banka her 4 saatte bir bir nöbetçi dikiliyor ve bu bank 24 saat boyunca korunuyormuş
tabii söylememe gerek yok, üstüne kimseyi oturtmuyorlar...
neyse sonunda tezkereye çok az kalmış ama adamda merak hat safhada
üstlerince sevilmesini fırsat bilerek bunun sebebini araştırmış.
o zamandan 30-40 yıl önce ortaya çıkmış olduğunu öğrenmiş vakanın. üstelik bu nöbet emrini veren kişinin de hala yaşadığını da.
merakını yenemeyerek tezkeresini alır almaz adamın yanında almış soluğu...
hoşbeşten sonra meramını anlatmış
karşısındaki yaşlı adam düşünmüüüş düşünmüüüüş ve sonunda hatırlayarak hayret içinde sormuş
'İlahi, hala nöbet mi tutuluyor orada!!!
bizim zamanımızda bankı tamir ettirip üstüne bir kat da boya attırmıştık
ee askere emir verirsin oturmaz ama gelen geçen kasabalılar birşekilde otururlar diye de boyalı yere kimse yaklaşmasın diye bir nöbetçi koydurmuştum başına,
ama o ara tezkerem gelmişti ve ben memlekete dönmüştüm
demek hala nöbet tutulıyor orada ha????

askerliğini yapmış bay arkadaşlara sesleniyorum
eğer bu tür bir vukuatınız var ise
lütfen bir araştırın
kalanlara yazık olur :)

Geri
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks