Akıllı Adam Kimdir ?

ayyüzlü

New member
Akıllı adam kimdir?

Endülüs evliyâsından Alî bin Abdullah Şüsterî hazretleri, bir sohbetinde; - Allahü teâlânın mubâh ettiği şeyler pek çoktur, buyurdu. Bunlarda bulunan lezzet, haramda bulunanlardan fazladır.
Ve ekledi:
- Mubâh kullananları Allahü teâlâ sever. Haram kullananları sevmez.
Ve sordu onlara:
- Sizce akıllı adam kimdir?
- Bilmiyoruz, dediler.
- Akıllı adam, geçici bir zevk için, Sâhibi’nin, Yaratanı’nın sevgisini tepmeyen kimsedir.
Sordular:
- Yâni günah işlemeyen mi efendim?
- Evet. Aklı olan kimse, kendisini yaratan, ona sayısız nîmetler veren Sâhibi’ni, Yaratanı’nı gücendirecek iş yapmaz.
Şöyle bitirdi.
- Zâten haram olan şeylerin sayısı pek az olup, bunlarda bulunan lezzet, mubâhlarda da vardır.
Bir gün de bazı gençler;
- Efendim, insanın kıymeti ne ile ölçülür? diye sordular bu zata.
Cevaben;
- “Takvâ” ile ölçülür, buyurdu.
Sordular:
- Takvâ nedir efendim?
- Takvâ, Allah’tan korkup günah işlememektir. Ama bu korku, çocuğun annesinden korkması gibi olmalıdır.
Anlayamadılar:
- Nasıl yâni efendim?
- Allah korkusunun içinde “Sevgi” vardır. Yani kul, Rabbini çok sevdiği için, Onu gücendiririm diye korkar, titrer.
Ve misal verdi:
- Annesi, çocuğunu ne kadar azarlasa, dövse de, çocuk yine döner, annesine sarılır. Çünkü onu sevmektedir. İşte kul da Rabbine karşı böyle olmalıdır.

Geri
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks