Üslup..

mhmt

New member
Üslup ifade etme şekline denir. Bu bazen sert, bazen yumuşak, bazen gayri ciddi olabilir. Üslup için 2 hususa dikkat etmek gerekir. 1. husus, üslupta ahlaki kuralların aşılmamasıdır. Bu insanın tüm hayatı boyunca edinmesi gereken insanlık kuralı mahiyetindeki gerçektir. Ahlak dışına çıkmanın bir savunması olamaz.

2.husu ise ahlaki kurallar içinde muhataba göre üslup seçmektir. Bu çocukla anlayacağı dilden konuşmak, büyükle anlayacağı dilden konuşmak demektir. Kişinin ilgisiz ve alakasız olduğu bir konu hakkında sürekli bilimsel terim kullanmak ve anlaşılmadığı görünce alaycı tavır takınmak sadece kitabı taşıyan merkepliktir. Çünkü, üslubun 2 kuralını da çiğnemiş ve sınırların dışına çıkmıştır.

İşte görüyoruz ki; üslup, bilgi demek değildir. Nice bilenler ahlak sınırları dışında hitap kullanırken, çok az bildiği halde sınırları aşmayan insanlar da olabilmektedir.

Bir konuda hitap ettiğiniz kişiye anlatmak istediklerinizi en iyi -sınırlar içinde- onun uslubunu kullanarak anlatabilirsiniz. Sakin ve uzun cümleler yazan birine kısa ve sert, anlaşılmaz cümleler yazmak sadece yazmaktır. Karşı tarafın sizin düşündüklerinizi anlamasını beklemek yersizdir.
...

selametle..
 
NewYork'ta, Brooklyn Köprüsü üzerinde dilenen kör bir dilenci birgün, bir şairin dikkatini çeker. Dilencinin boynunda asılı bir tabela vardır. Şair, dilenciye günlük kazancının ne kadar olduğunu sorar. Dilencide sekiz
- on dolar kadar olduğunu söyler. Bunun üzerine şair, dilencinin boynuna asılı tabelayı ters çevirerek birşeyler yazar; 'Şimdi buraya senin kazancini arttıracak birşeyler karaladım. Bir hafta sonra yanına geldiğimde bana sonucu söylersin' der ve oradan ayrılır. Şair, bir hafta sonra dilencinin yanına uğrayıp kendini tanıtınca dilenci; 'Bayım size ne kadar teşekkür etsem azdır. Bir haftada kazancım ikiye katlandı. Çok merak ediyorum tabelaya neler yazdınız?' Bunu üzerine şair gülümser ve: 'Tabelada
- Doğustan körüm, yardım edin, yazıyordu.
Bense;
- Bahar gelecek, ama ben yine göremeyeceğim, diye yazdım' der.
...

Selametle..
 
Geri
Üst
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks