Kapitalizm İslamın en büyük düşmanıdır
Kapitalizm İslamın en büyük düşmanıdır
Yelken kardeş,
ben “Sosyalizm Marks’ın ürünüdür” demiyorum tam tersine “değildir” diyorum.
Sanırım dikkatli okumadın.
Sosyalizm Marksın buluşu değildir.
Marks Komünist Manifesto'yu 1848 de Kapital’i 1867 de yazdı.
Oysa Sosyalizm kelimesi ilk kez 1827’de İngilizcede Robert Owen’ın takipçilerini adlandırmak için kullanılmıştır.
1832 yılında Cemil Meriç üstadın çokça bahsettiği Saint Simon ve takipçileri için kullanılmıştır.
ardından Pierre Leroux ve J. Regnaud’un fikirlerinin takipçisi olanlar için kullanılmıştır.
Saint Simon için Cemil Meriç’in
“Saint Simon İlk Sosyolog, İlk Sosyalist...” kitabını öneririrm.
Ayrıca şu linke de göz atmanızı tavsiye ederim:
http://www.islamforum.net/kitap-ve-...n-ilk-sosyolog-ilk-sosyalist-cemil-meric.html
Ansiklopedilerde Sosyalizm için şu yazar:” Sosyalizm veya halkçılık, iktidar ve üretim araçlarının halk tarafından kontrol edildiği bir toplum fikrine dayanan bir düşünce sistemidir”
Gördüğün gibi bunun dinle-dinsizlikte hiç bir alakası yoktur.
Olayı materyalist felsefeye-dinsizliğe çeken kişi Marks tır.Marks ise Sosyalizmin bir türü olan Marksizmi (diyalektik materyalizm felsefesi) geliştirmişir.
Burada konuşmamız gereken şeyler,
1-Üretim araçlarının halk tarafından kontrol edildiği bir toplum düzeni İslam’a ters midir?
2-Devlet ve toplum arasındaki ilişki (özelleştirmeler, sağlık ve eğitimin paralı olması) İslam’a göre nasıl olmalıdır.
3-Bu yönlerden bakınca İslam kapitalizme şiddetle karşı çıkması gerekmez mi?
4-Kapitalist sistemde İslamın önerdiği bir Sosyal Adalet mümkün olabilir mi?
5-Kapitalizm, “Komşun açken tok yatan bizden değildir” ilkesine ne kadar uyuyor.
6-İslamın özündeki paylaşımcılık, yardımlaşma ve sevgi gibi kavramları yok etmeye çalışan en büyük düşman kapitalizm değil mi?
Vb.....
Eyvallah...