Sahih-i Buharinin' Oluşmasinda Ki Titizlik

yelken06500

New member
İslâm dünyasında Kur'an'dan sonra en güvenilir kaynak Sahih-i Buhari adındaki hadis kitabıdır. İsmail el-Buha-ri'nin Hz. Peygamberin hadislerini toplamaya kendini vakfettiği, yeni bir hadis duymak ve almak için dere tepe dolaştığı, günlerce, haftalarca yol katettiği sıralardaydı. Kendisine birçok sahabi ile görüştüğü bilinen birinden söz edildi. Çok zaman yaptığı gibi uzun bir yol katederek bahsedilen adamı buldu. Fakat adamı bulduğu sırada kazığından boşanmış olan devesini boş torba ile aldatarak yakalamaya çalıştığına şahit oldu. Bu halde hiçbirşey sormadan geri döndü. Niçin boş döndüğünü, birkaç hadis not etmediğini soranlara şöyle cevap verdi:

- Ben devesini aldatarak yakalamaya çalışan adamın rivayet edeceği hadise güvenmem.

Künyesi “ Şeyhu’l İslam ve İmâmul-Huffaz Ebû Abdullah Muhammed İbnû İsmail, İbnû İbrahim, İbni’l Muğire, İbni’l-Berdizbe el-Buhâri el-Cu’fi” (H.194-256). Doğum yeri Buhara olup ölüm yeri de Semerkant’ın Hertenk köyüdür. Görüldüğü gibi yaşayıp öldüğü yer Arabistan’ın çok dışındadır. Kendisinden Müslim ve Tirmizi hadis almışlardır. Tirmizi ile Ebû Dâvud (ö.316) talebeleridir. Müslim kendisine “Müsaade et, ayaklarını da öpeyim, ey üstadlar üstadı, ey muhaddislerin seyyidi, İlel’de hadis hadis doktoru” demişti. Sahihinin en meşhur nüshaları Nesefi Nüshası ve Firebri Nüshasıdır. Nüshalar arasında farklılıklar vardır. Bazen “Babun” şeklinde kalıp hiçbir fıkhı hüküm ifade etmeyen başlıkların yer alması, bazen başlık olduğu halde arkadan hadis kaydetmeden bir başka bab başlığına geçmesi. Sonrakiler tarafından bu boşluk doldurulmuştur. Meşhur Çağdaşları, Ahmed İbnu Hanbel, Yahya İbnu Main, Ali İbnu’l Medeni, Salih Cezere, Nesefi, Firebri.
Buhari hadisleri kitabına yazarken sahih olmaları konusunda Allah’a danışmış olduğu garantisini de vermektedir. Bu hususla ilgili olarak şöyle demiştir. “Herhangi bir hadisi Sahih’e dahil etmezden önce yıkanıp iki rekat namaz kılarak, Allah’a istihârede Bulunup manevi bir işaret aramış, ondan sonra hadisin sıhhatine hükmetmiştir”. “Bu şekilde sıhhati nazarımda sübût bulmayan hiçbir hadisi Sahih’e almadım”der. Ayrıca Sahihini 16 yılda altıyüzbin hadisten seçerek tekrarlarıyla birlikte 9082 hadis yazmıştır, iddiası da vardır.

Kaynak;

http://www.kuran-tekrehber.com/1-1.htm

Şöyle bir hesap yaparsak bu sözlerin herhangi bir gerçeği ifade etmediği ortaya çıkar. Altıyüzbin hadis için, altıyüzbin defa yıkandığını ve her bir hadis içinde iki rekat namaz kıldığını söylemekle, böylece (600.000.- : 16.- ) : 365 = 103 kere her gün yıkanmıştır. Ayrıca (600.000.- X 2.- ) : (16.- X 365.- ) = 205 rekat namaz kılmıştır. Her rekatı üç dakika da kılsa 3 X 205 = 605 dakika, bu da yaklaşık on saat demektir. Günde 103 kere yıkanıp on saat Namaz kıldığını ve bunu 16 sene devam ettirdiğini iddia etmek ciddiyetten uzak bir iddiadır. Zira değil günde 103 kere yıkanmak hiç uyumasa bile en az saatte dört defa giyinip soyunması demektir.

Metin Mete Ağabey, şimdi bir uydurmadan yola çıkarak ya da bir kaç problemli hadisten yola çıkarak, koskoca bir hadis külliyatını kabul etmeyecekmiyiz? Fereç Hüdür, Kütübü Sitteyi kuran'a arz ediyor, hadisleri toptan inkar etmiyor, hanif dostlar'da söz de hint kuraniyyun akımına hizmet ediyorlar işte...(Gerçi Fereç Hüdür'ün güzel tesbitleri var faydalanmak lazım, hadisleri toptan reddederek değil...)

Metin Mete Ağabey, şimdi bir uydurmadan yola çıkarak ya da bir kaç problemli hadisten yola çıkarak, koskoca bir hadis külliyatını kabul etmeyecekmiyiz? Fereç Hüdür, Kütübü Sitteyi kuran'a arz ediyor, hadisleri toptan inkar etmiyor, hanif dostlar'da söz de hint kuraniyyun akımına hizmet ediyorlar işte...(Gerçi Fereç Hüdür'ün güzel tesbitleri var faydalanmak lazım, hadisleri toptan reddederek değil...)

Biliyorsun ben bu Red edenlerdenim hemde hepsini,Sayin Ferec Hüdürün Kitabida takdire sayandir.O koskoca külliyatta bir degil yüzlerce uydurma varsa(Ki var) bu icinde tek bir celiskiye müsade etmeyen Kurana zulüm degilmidir?Allahin dosdogru yoluna yapilmis bir darbe degilmidir?Hatta ayetle sabittirki bu sözden sonra hangi söze inaniyorsunuz derken Alemlerin Rabbi olan Sahibimiz ve Efendimiz Allahin sözlerine karsi iman derecesine yükseltmek Allaha iftira degilmi?Istersen sen devam et kabul etmeye?

Not;Benim red ettigimi bilmene ragmen neden böyle bir cevap vermeye lüzum gördün anlamadim...

Cevabini bekliyorum ZULÜMMÜDÜR DEGILMIDIR bekliyorum Ebu Zerr....

Cevabini bekliyorum ZULÜMMÜDÜR DEGILMIDIR bekliyorum Ebu Zerr....
Bir kere Kuran'a zulum diye bir tabir ollmaz, insan ancak kendine zulmeder, sizler bir kaç tane uydurma hadis uğruna Allah Rasulunun hayatına ambargo koymuşsunuz, asıl bu sizin yaptığınız kendi nefsinize zulum, İmam-ı Azam der ki ; Bir hadis Kuran'a aykırıysa kabul edilmez, sizin dedikleriniz, eleştirdikleriniz zaten litaretürde olan şeyler ...bunlar yüzyıllar öncesinde konuşulup tartışılan ve akabinde hüküm verilen konular. İşte reformcu diyoruz da alınıyorsunuz, dinde reform olmaz. Olursa da adı din olmaz.

Bir kere Kuran'a zulum diye bir tabir ollmaz, insan ancak kendine zulmeder, sizler bir kaç tane uydurma hadis uğruna Allah Rasulunun hayatına ambargo koymuşsunuz, asıl bu sizin yaptığınız kendi nefsinize zulum, İmam-ı Azam der ki ; Bir hadis Kuran'a aykırıysa kabul edilmez, sizin dedikleriniz, eleştirdikleriniz zaten litaretürde olan şeyler ...bunlar yüzyıllar öncesinde konuşulup tartışılan ve akabinde hüküm verilen konular. İşte reformcu diyoruz da alınıyorsunuz, dinde reform olmaz. Olursa da adı din olmaz.

Yazik,Rusen yazik biz reform olmaz diyeniz yani Resule gelen Vahyi savunuyoruzki onun disina cikmiyoruz ya siz?Biz Resulden geldigi gibi kabul ediyor ve ne fazla nede eksik olsun diyoruz bumu REFORUM ne yeni nede eski katilsin diyoruz...?Allaha havale ediyorum bu sözünle.Zulme gelince Allahin Kitabina yapilan zulümdür cünki onu celiskili olanla ayni kefeye koyuyorlar insan kendi nefsine zulüm eder kendini baglar ama bunu genele tasirirsa binlercesini hatta milyonlarcasini heder eder...

Yazik,Rusen yazik biz reform olmaz diyeniz yani Resule gelen Vahyi savunuyoruzki onun disina cikmiyoruz ya siz?Biz Resulden geldigi gibi kabul ediyor ve ne fazla nede eksik olsun diyoruz bumu REFORUM ne yeni nede eski katilsin diyoruz...?Allaha havale ediyorum bu sözünle.Zulme gelince Allahin Kitabina yapilan zulümdür cünki onu celiskili olanla ayni kefeye koyuyorlar insan kendi nefsine zulüm eder kendini baglar ama bunu genele tasirirsa binlercesini hatta milyonlarcasini heder eder...

Bu konuları en az yüz sefer ayrıntılarıyla tartıştık, reformcu dememdeki kasıt geleneksel modeli terk edip , islamın ana kaynaklarından birine sırtını çevirip sonrada bunun adını Kuran yolu diye koymak, oysa Kuran-ı Kerimde bir çok yerde Rasulullah'a itaat edin diye emreder, diğer taraftan biz daha eskiyiz diyorsunuz ya bu iddianızda haklısınız, Kurani bir ifadeyle Hak geldi batıl zail oldu, yani Hakkın ifşa edilmesiiçin batılın olması gerekiyor ki adı Hak olsun,bu yüzden her türlü zararlı fikir Hakk ile birlikte kaybolmuştur.

Bu konuları en az yüz sefer ayrıntılarıyla tartıştık, reformcu dememdeki kasıt geleneksel modeli terk edip , islamın ana kaynaklarından birine sırtını çevirip sonrada bunun adını Kuran yolu diye koymak, oysa Kuran-ı Kerimde bir çok yerde Rasulullah'a itaat edin diye emreder, diğer taraftan biz daha eskiyiz diyorsunuz ya bu iddianızda haklısınız, Kurani bir ifadeyle Hak geldi batıl zail oldu, yani Hakkın ifşa edilmesiiçin batılın olması gerekiyor ki adı Hak olsun,bu yüzden her türlü zararlı fikir Hakk ile birlikte kaybolmuştur.

Dogrusuda bu Hak Geldi Batil cirpiniyor...VE yok olacak Insallahu Teala...

Allah mekan icinde mekan zaman icinde zaman halk etmeye kadirdir !!!! 100 degil 200 defa bile yikanabilir ! 100 degil 1000 rekatda namaz kilabilir !!

Allah mekan icinde mekan zaman icinde zaman halk etmeye kadirdir !!!! 100 degil 200 defa bile yikanabilir ! 100 degil 1000 rekatda namaz kilabilir !!

Bahsedilen kişi peygamder değil mucizesi olsun, senin benim gibi ademoğlu. Sözü edilen kitapta Kuran'ı kerime aykırı bir çok hadis nakledilmiştir. Onu geçtik kendi içinde bile çekişkiler içeren hadisler mevcuttur.

İnsanın vicdanını rahatsız edenler de cabası. Mezhebler ile ilgili araştırmamı yaptığım dönemlerde şahit olduğum tablo böyle. Bir müslümanın ilk kaynağı Kuran-ı Kerim olmalıdır. Güvenecekseniz bir tek ona güvenebilirsiniz. İçinde insan kelamı olan kitaplara değil.

Hz.Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur:
Ben sizin aranızda iki değerli emanet bırakıyorum; onlara sarıldığınız takdirde benden sonra (doğru yoldan) asla sapmazsınız. Onların biri diğerinden büyüktür:
Gökyüzünden yeryüzüne uzanmış ip olan Allah'ın kitabı ve İtretim,Ehlibeytimdir.Bilin ki; onlar havuzun başında bana gelinceye kadar asla birbirlerinden ayrılmazlar. (Müsned,İmam Ahmed b.Hanbel, c.3, s:59)

Hz.Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur:
Ümmetim arasında Ehlibeyt'imin misali, Nuh'un gemisi misalidir. Ona binen kurtulur, ondan yüz çeviren ise helak olur.(Biharu'l Envar c.27, s:113)

Bahsedilen kitaba bir bakın hele, Peygamber efendimizin Ehlibeyt'inden kaç hadis rivayet edilmiş.

Bahsedilen kişi peygamder değil mucizesi olsun, senin benim gibi ademoğlu. Sözü edilen kitapta Kuran'ı kerime aykırı bir çok hadis nakledilmiştir. Onu geçtik kendi içinde bile çekişkiler içeren hadisler mevcuttur.

[/size]

Peki Caferi kardeş , metaryalist bir zihniyetle neyi sorguluyoruz, bilmem namaz şu kadar vakitte kılınır, insan ömrü şu kadardır, bu kadar kısa zamanda böyle bir şey asla yapılamaz düşüncesi ,bu insanın kendini kalıplara koymasından başka nedir ki ?

Kuran'ın muhtelif ayetlerinde " Kün feyekün" denilmiştir,yani bir şey olması için Allah'ın " ol " emri yeterlidir.Mesela bir insanda bulunan damarların uzunluğu dünyayı bir kaç defa dolanacak cinste, akıl bunu almakta zorlanıyor fakat Allah " ol " demiş olmuş. Bizlerin bakış açısı bu perspektefte olmak zorunda.Bu yüzden aklın almadığı konulara " Bu da olur mu " denmemeli..!

Bahsedilen kişi peygamder değil mucizesi olsun, senin benim gibi ademoğlu. illa Peygaber olmak gerekmiyor ...ve Resuluekrem de dahil olmak üzere cümle peygamberlerde ademogludur : )
galiba Allahin herseye kadir oldugunu gözden kaciriyorsunuz.Bu arada kendisinden bahs ettigniz insanlar siradan bizler gibide 2 3 yillik Hadi 10 yillik diyelim ilim tahsil edipde kösesinde gecip kitap yazmis insanlar degillerdir .... kendisinden bahs ettiginiz insan gecesini gündüzüne katip hizmet icin uykularini feda etmis , herseyde Allah rizasaini gözetmis insanlardir ..
Simdi ise soruyorum SIZLER BUHARIDEN DAHAMI ALIMSINIZ ; SIZLER KURAN ILK KAYNAGINIZ OLAMILIDRI DIYORSUNUZ BUHARI hzlerinden DAHAMI COK KURANA UYUYORSUNUZ? Dogrusu sasiyorum cesaretinize .. o insanlar sanki Kuran isiginda hareket etmemisler gibi konusuyorsunuz !
bu arada MUcizelerden haric Kerametlerde mevcutdur ... bu konuya fazla girmeyecegim zira Hocamizdan sunu ögrendik ... MUcizeler kerametler inananin imanini küfürde olanin küfrünü arttirir !

Oradaki sorgulama metin_mete'ye aittir ve sorgulama türü materyalist değil realist bir sorgulamadır.

Bu da olur mu? dediğimiz şey insan kelamı bir kitaptır! Haşa Kuran'ı kerim' e demiyoruz. Sahih Buhariye diyoruz.

Miniksercen sinirlerine hakim ol da bağırmadan konuş lütfen :)

Keramet eseri ortaya çıkmış bir eser olarak kabul ediyorsunuz. Peki böyle bir eser insanı islamiyetten soğutur mu? Veyahut kökten hadisleri reddetmesine yol açarmı?

Alın size bir örnek!
Fasil
:
HUDUD BÖLÜMÜ
Konu
:
Livata Ve Hayvana Temasın Haddi
Ravi
:
İbnu Abbas
Hadis
:
Hz. Ali, livata yapan çifti yaktırmıştır. Hz. Ebu Bekir (ra) üzerlerine bir duvarı yıktırmıştır. (Rezin ilavesidir)

HadisNo
:
1615

Allah(c.c.) İslamiyet'e, Müslümanlara İftira atanların belasını versin.

... Hayir haddime degil bagirmak veya bagirarak konusmak !

Keramet insani islamiyetten soguturmu yazmisiniz .. galiba bu sorunun cevabini bir önceki yazimda cevapladim ... inananin imanini arttirir fakat inanmayanin küfrünü ...

insan kelamidir Buhari evet , ne varki siradan bir kitap degildir yani bu kitap Kurandan sonra en güvenlir KItaplar arasindadir ve böyle bir kitabi 2 3 senelik yine söylüyorum 10 senelik ilim tecrübesi olan insanlar ne kadar sorgulayabilir ? arastirmak icin evet ! Fitne cikarmak icin Hayir !

kendisi hakkinda konustugunuz kisi yine söylüyorum Kuran isiginda haraket etmis insanlardir ... Sahihi Buharide buna göre yazilmistir!

Byük Imam , Imami Azam Ebu Hanefinin dedigi gibi : " Bilmediklerimi ayagimin altina alsaydim basim göge degerdi "

Bilmeden cok konustugumuz oluyor ...
Allah bizleri affetsin ....

Biliyorsun ben bu Red edenlerdenim hemde hepsini,

EBU ZERR: İYİ GÜZEL TOPTAN REDDEDİYORSUN DA NEDEN TOPTAN REDDETMEYEN BİRİNDEN DELİL GETİRİYORSUN...HİNT KURANİYYUN AKIMINDA SANA ÇOK ÖRNEK VAR, GİT ONLARDAN DELİL GETİR!!!

Sayin Ferec Hüdürün Kitabida takdire sayandir.O koskoca külliyatta bir degil yüzlerce uydurma varsa(Ki var)

EBU ZERR: BEN DE ZATEN YOK DEMİYORUM VE KURAN'A ARZ YÖNTEMİNİ SAVUNUYORUM...

bu icinde tek bir celiskiye müsade etmeyen Kurana zulüm degilmidir?

EBU ZERR: KESİNLİKLE BÖYLE BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİLDİR...

Allahin dosdogru yoluna yapilmis bir darbe degilmidir?

EBU ZERR: KESİNLİKLE DEĞİLDİR...TEFAKKUHTAN NASİBİNİZ YOKSA, HİNT KURANİYYUN HOCALARINIZDAN NASİPLENİN!!!

Hatta ayetle sabittirki bu sözden sonra hangi söze inaniyorsunuz derken Alemlerin Rabbi olan Sahibimiz ve Efendimiz Allahin sözlerine karsi iman derecesine yükseltmek Allaha iftira degilmi?

EBU ZERR: ALLAH'IN AYETLERİ HİNT KURANİYYUN AKIMINDA İŞTE BÖYLE UCUZA GİDİYOR!!! TEFAKKUHTAN NASİPSİZLER!!! TEFSİRDEN NASİPSİZLER!!!

Istersen sen devam et kabul etmeye?

EBU ZERR: BEN KIYAMETTE ALLAH RASULÜ HZ.MUHAMMED (SAV)'İN HADİS İLE NAKL EDİLEN SÜNNETİ İLE HAŞR OLACAĞIM, SEN DE UYDURDUĞUN SÜNNETİN İLE HAŞR OLACAKSIN!!!

Not;Benim red ettigimi bilmene ragmen neden böyle bir cevap vermeye lüzum gördün anlamadim...

EBU ZERR: HİNT KURANİYYUN AKIMINDAN DELİL GETİR, ANLAŞALIM!!!

Peki Caferi kardeş , metaryalist bir zihniyetle neyi sorguluyoruz, bilmem namaz şu kadar vakitte kılınır, insan ömrü şu kadardır, bu kadar kısa zamanda böyle bir şey asla yapılamaz düşüncesi ,bu insanın kendini kalıplara koymasından başka nedir ki ?

Kuran'ın muhtelif ayetlerinde " Kün feyekün" denilmiştir,yani bir şey olması için Allah'ın " ol " emri yeterlidir.Mesela bir insanda bulunan damarların uzunluğu dünyayı bir kaç defa dolanacak cinste, akıl bunu almakta zorlanıyor fakat Allah " ol " demiş olmuş. Bizlerin bakış açısı bu perspektefte olmak zorunda.Bu yüzden aklın almadığı konulara " Bu da olur mu " denmemeli..!

Yani Buharide olur dedi oldumu demek istiyorsun Rusen...

Geri
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks