romantizm bir saçmalıktır.sevgi,saygı,aşk diye kavramlar vardır fakat romantizm bir beyin yıkamadır.
romantizim kadınların bir oyunudur.
Romantizmle ilgili bir konuda yazılan yazıların çoğunun romantik olmadığını görüyoruz, esasında bir kelimenin sonunda - izm- oldu diye o kavram bize yabancı değildir,olmamalıdır da zira romantizm güleryüzdür, kaba davranmamaktır, kibar olmaktır, kırmamaktır ,eşine bir gül verebilmektir, sevgiyi canlı tutmaktır. Sakın bunlar bize yabancı demeyin...!
Romantizm bir 18 yüzyıl akımı. Duyguyu akıldan, hayal gücünü de eleştirel çözümlemeden üstün tutarak edebiyatın, felsefenin, siyasetin özellikle de resmin görünümünü köklü değişikliğe uğratan bir akım. Duyguların coşkunlukla, zaman zaman zahiri gerçeği gölgelemesi.
Bu manada din ile nasıl bir ilişkisi olur diye düşünürsek, imani konularla, (ki iman da somut deliller taşımaz, insan görmediğine inanır) bir takım ilişkiler kurulabilir belki.
Tasavvufun cezbe hali ile belki ilşişiklendirilebilir. Ancak, romantizmin dini konularda hiç bir şekilde malzeme edilmediği de bir gerçek. Bu nedenle tam tamına dini eylemlerde bir yere koymak mümkün değil gibi görünmekte.
Ancak bazı romantik hallerin dini hallere çok da ters olmayacağı görülebilir. Ve bunların tamamı bir ekzesiz. Ben romantizmin İslam ile aykırı bir hali var mı, pek rastlamadım.
En doğrusunu Allah (c.c.) bilir. Sürçi lisan ettikse affola...
evet bir kelimenin anlamı ancak bu kadar hiçe sayılarak savunulurdu ...sen tutacak sevgiline ,eşine vs ilişkilerine karşı şehvi duygularını masum göstermeye çalışacaksın ama iş dini mevzulara gelince insanların duygularını veya yaşayışlarını aba altından sopa gösterir gibi kötüleyeceksin....tamam belki onlarda hatalı olabilir ama ortada benim kötüm masumdur gibi abuk bir durum var...neyse boşuna akılın tatile çıkarıldığını söylemiyoruz...selametle