Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

MiDYE DOLMASI YEMEK GÜNAH MI ?

BeyazKelebek

New member
Katılım
8 Mar 2009
Mesajlar
403
Tepkime puanı
288
Puanları
0
Yaş
33
midye_4.jpg


Midyeler birbirine eklemlenmiş iki parçalı kabukları olan yumuşakçalardır. Denizlerin kıyıya çok yakın kesimlerinde kayalara ve birbirlerine sıkıca tutunmuş binlerce midye görülebilir. Çenet denen bu kabuk parçaları gerçek midyelerde düz yüzeyli, siyaha yakın koyulukta, oval, birbirine benzer biçim ve iriliktedir. Bünyelerinde bulundurdukları sedef sayesinde zararlı maddelerden kendilerini korumak için onu inciye dönüştürürler.Midyeler sindirim yapmazlar. Aynı zamanda yemek olarak da tüketilirler.

Yapılışı:
Midyelerin kabuklarının üstlerini bıçakla kazıyarak iyice temizleyin ve karınlarını dipteki kası kırarak tamamen açın (dikkat ikiye bölmeyin). Midyenin içindeki sakal ve incileri sivri bir makasın ucuyla temizleyin. İyicene yıkayıp süzülmesi için bir kevgire koyup bekletin.
Soğanları ufak parçalar halinde doğrayın, fıstıkla beraber zeytinyağında kavurun. Buna yıkanmış pirinç ve tuz ilave edin. Pirinç suyunu çekince karabiber, tarçın, yenibahar, toz şeker ve dört bardak su ilave edin. Pirinç suyunu çekinceye kadar orta hararetli bir ateşte pişirin ve bilahare kapağını kapayıp soğumaya bırakın. Soğuyunca kapağı açık midyelerin içine iyice doldurun ve midyelerin kapaklarını kapatın. Midyeleri bir tencerenin içine muntazam bir şekilde hareket edemiyecek bir tarzda dizin, üzerine tekrar 4 bardak su dökün ve ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirin.


MiDYE DOLMASI YEMEK GÜNAHMI KARDESLERIMMM ??? :confused:
 

talha_

New member
Katılım
6 Mar 2007
Mesajlar
1,184
Tepkime puanı
264
Puanları
0
Konum
simeranyadan..!
sevgideğer kardesim;

midye, istiridye,istakoz yengeç gibi deniz hayvanları Şâfiî, Mâlikî ve Hanbeli mezheplerine göre yenebilirken, Hanefî mezhebine göre yenilmemektedir.1

Hanefî mezhebinin haram saymasının sebebi, bu çeşit hayvanları gerek görünüş, gerekse yenen kısımları itibariyle hoş olmaması, çirkin ve pis sayılmasıdır.



1 el-Mezâhibu’l-Erbaa, 2: 5.
 

BeyazKelebek

New member
Katılım
8 Mar 2009
Mesajlar
403
Tepkime puanı
288
Puanları
0
Yaş
33
sevgideğer kardesim;

midye, istiridye,istakoz yengeç gibi deniz hayvanları Şâfiî, Mâlikî ve Hanbeli mezheplerine göre yenebilirken, Hanefî mezhebine göre yenilmemektedir.1

Hanefî mezhebinin haram saymasının sebebi, bu çeşit hayvanları gerek görünüş, gerekse yenen kısımları itibariyle hoş olmaması, çirkin ve pis sayılmasıdır.



1 el-Mezâhibu’l-Erbaa, 2: 5.

Evet Haklisiniz Degerli Kardesim..
Aslinda Ap Acik Ortada Bu Bir Afedersiniz Suyun icinde Yasiyan SümüklüBöcek!

Pilav ile Yiyen Cok Oldugu icin Sormak istedim Degerli Kardesim..
Cok Tsk Ederim Cvbiniz icin..
Allah Razi Olsun Selametle insallah..
Allaha Emanetsiniz..
 

Enver Ýstek

metin mete
Katılım
27 Ara 2005
Mesajlar
3,935
Tepkime puanı
1,023
Puanları
0
Yaş
60
Konum
Gurbet,daimi gurbetin icinde gurbet
midye_4.jpg


Midyeler birbirine eklemlenmiş iki parçalı kabukları olan yumuşakçalardır. Denizlerin kıyıya çok yakın kesimlerinde kayalara ve birbirlerine sıkıca tutunmuş binlerce midye görülebilir. Çenet denen bu kabuk parçaları gerçek midyelerde düz yüzeyli, siyaha yakın koyulukta, oval, birbirine benzer biçim ve iriliktedir. Bünyelerinde bulundurdukları sedef sayesinde zararlı maddelerden kendilerini korumak için onu inciye dönüştürürler.Midyeler sindirim yapmazlar. Aynı zamanda yemek olarak da tüketilirler.

Yapılışı:
Midyelerin kabuklarının üstlerini bıçakla kazıyarak iyice temizleyin ve karınlarını dipteki kası kırarak tamamen açın (dikkat ikiye bölmeyin). Midyenin içindeki sakal ve incileri sivri bir makasın ucuyla temizleyin. İyicene yıkayıp süzülmesi için bir kevgire koyup bekletin.
Soğanları ufak parçalar halinde doğrayın, fıstıkla beraber zeytinyağında kavurun. Buna yıkanmış pirinç ve tuz ilave edin. Pirinç suyunu çekince karabiber, tarçın, yenibahar, toz şeker ve dört bardak su ilave edin. Pirinç suyunu çekinceye kadar orta hararetli bir ateşte pişirin ve bilahare kapağını kapayıp soğumaya bırakın. Soğuyunca kapağı açık midyelerin içine iyice doldurun ve midyelerin kapaklarını kapatın. Midyeleri bir tencerenin içine muntazam bir şekilde hareket edemiyecek bir tarzda dizin, üzerine tekrar 4 bardak su dökün ve ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirin.


MiDYE DOLMASI YEMEK GÜNAHMI KARDESLERIMMM ??? :confused:


Cok harika bir yemek Insallah denerim en kisa zamanda,Varmi baska böyle deniz ürünü yiyecek tariflerin.Yemesinler ben yerim.Hemde katmerli yerim Yigenim.Yeterki Yenecek nimet olsun Kuranda sayilandan(Kan,Les,Domuzki pistir ve Baskasi adina kesilen) olmasin gerisini sen bana söyle Insallah...
 

BeyazKelebek

New member
Katılım
8 Mar 2009
Mesajlar
403
Tepkime puanı
288
Puanları
0
Yaş
33
Cok harika bir yemek Insallah denerim en kisa zamanda,Varmi baska böyle deniz ürünü yiyecek tariflerin.Yemesinler ben yerim.Hemde katmerli yerim Yigenim.Yeterki Yenecek nimet olsun Kuranda sayilandan(Kan,Les,Domuzki pistir ve Baskasi adina kesilen) olmasin gerisini sen bana söyle Insallah...

HiiHii Amcaciim Benimm Vallahi mükemmel Birisin :D
ooHH oHH Amcacim Şebit Bilirmisim Amcacim..
Oda Coook Gzl Bir Yemekdir Tam Agizina Layik Ben Bayilirim :D

IMG_0024.1.jpg


2 adet ekmek hamuru (ya da evde yoğurulmuş hamur
1/2 kg kıyma
maydanoz
1 adet iri kuru soğan
pul biber
karabiber
1 çorba kaşığı domates salçası
sarımsaklı yoğurt


Yapılışı :

Hamurları lahmacun hamuru büyüklüğünde ve şeklinde açın ve teflon tavada pişirin. (Bu şekilde pişmiş olarak 10-15 adet hamur elde edilir) Ayrı bir tencerede soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. İçine kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Kıymaların rengi dönünce salça, baharatlar ve maydanozu ilave edin. İyice pişene kadar ateşte bekletin. Bir tepsinin üzerine bir sıra hamur koyun bir sıra üzerine bu sosu sürün. Üzerine tekrar hamur ve tekrar sos şeklinde devam edin. Üst üste yığılmış olan bu hamurları dörde kesin. Sarımsaklı yoğurdu kaselere koyun. Üçgen şekilde dilimlenmiş olan bu hamurlar kıvrılarak yoğurda batırılarak yenir.
 

Enver Ýstek

metin mete
Katılım
27 Ara 2005
Mesajlar
3,935
Tepkime puanı
1,023
Puanları
0
Yaş
60
Konum
Gurbet,daimi gurbetin icinde gurbet
HiiHii Amcaciim Benimm Vallahi mükemmel Birisin :D
ooHH oHH Amcacim Şebit Bilirmisim Amcacim..
Oda Coook Gzl Bir Yemekdir Tam Agizina Layik Ben Bayilirim :D

IMG_0024.1.jpg


2 adet ekmek hamuru (ya da evde yoğurulmuş hamur
1/2 kg kıyma
maydanoz
1 adet iri kuru soğan
pul biber
karabiber
1 çorba kaşığı domates salçası
sarımsaklı yoğurt


Yapılışı :

Hamurları lahmacun hamuru büyüklüğünde ve şeklinde açın ve teflon tavada pişirin. (Bu şekilde pişmiş olarak 10-15 adet hamur elde edilir) Ayrı bir tencerede soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. İçine kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Kıymaların rengi dönünce salça, baharatlar ve maydanozu ilave edin. İyice pişene kadar ateşte bekletin. Bir tepsinin üzerine bir sıra hamur koyun bir sıra üzerine bu sosu sürün. Üzerine tekrar hamur ve tekrar sos şeklinde devam edin. Üst üste yığılmış olan bu hamurları dörde kesin. Sarımsaklı yoğurdu kaselere koyun. Üçgen şekilde dilimlenmiş olan bu hamurlar kıvrılarak yoğurda batırılarak yenir.



Yapma be kizim midemi kazindirdin,Bak ben cok sisko biriyim ve Yengen iki haftadir beni zorla(Biliyorsun belkide ben TüyKilibik biriyimdir)Fitnesse götürüyor canim cikiyor iki saat calistiriyor buda yetmedi diyet diyor ama mecburen uyuyorum merdaneyi pek sevmemde...Aci bana diyet bitsin sen ver o güzelim Receteleri ama resimli simdi verme ne olur...
 

BeyazKelebek

New member
Katılım
8 Mar 2009
Mesajlar
403
Tepkime puanı
288
Puanları
0
Yaş
33
Yapma be kizim midemi kazindirdin,Bak ben cok sisko biriyim ve Yengen iki haftadir beni zorla(Biliyorsun belkide ben TüyKilibik biriyimdir)Fitnesse götürüyor canim cikiyor iki saat calistiriyor buda yetmedi diyet diyor ama mecburen uyuyorum merdaneyi pek sevmemde...Aci bana diyet bitsin sen ver o güzelim Receteleri ama resimli simdi verme ne olur...


HiiHii Olur Amcaciim Resimsiz koyim O Zaman Yeni Bir Konu Actim Senin icin Resimsiz Yaparim Malesef ilk Konu Resimli oldu Amcacimm... :D
Fazla Düsünme Amcacim Sen Yavas Yavas Verirsin Amcam Benim...
Yemek Yememezlik Etmemek Lazim Amcacim Can Bogazdan Gelir...
 

Enver Ýstek

metin mete
Katılım
27 Ara 2005
Mesajlar
3,935
Tepkime puanı
1,023
Puanları
0
Yaş
60
Konum
Gurbet,daimi gurbetin icinde gurbet
HiiHii Olur Amcaciim Resimsiz koyim O Zaman Yeni Bir Konu Actim Senin icin Resimsiz Yaparim Malesef ilk Konu Resimli oldu Amcacimm... :D
Fazla Düsünme Amcacim Sen Yavas Yavas Verirsin Amcam Benim...
Yemek Yememezlik Etmemek Lazim Amcacim Can Bogazdan Gelir...


Dedigin gibi can bogazdan gelirde Yengen bugünlerde tersini söylüyor hemde Merdaneli sekilde öyle resimlede degil acik ve net..
 

seyfullah putkýran

New member
Katılım
30 Eyl 2005
Mesajlar
5,807
Tepkime puanı
205
Puanları
0
Yaş
40
Konum
Ruhlar Aleminden
Web sitesi
www.tevhidyolu.net
Midye yemek Hanefi mezhebine göre caiz değildir Zaruri bir hal yoksa yememek evladır

Taze et yemeniz için denizi sizin hizmetinize veren Allah’tır”1 mealindeki âyet-i kerime ile “Denizde avlanmak ve onları yemek size helâl kılındı ki; hem size hem de yolcu olanlarınıza faydalı olsun”2 mealindeki âyet, denizlerin birer ilâhî nimet deposu olduğunu ve onlardan insanların faydalanabileceğini ifade etmektedir

Âyet-i kerimelerde, Cenab-ı Hak belirli bir kısmını haramlaştırmadan ve başka hayvanlar gibi boğazlanma şartını koşmadan, bütün deniz hayvanlarının helâl olduğunu bildirmekte, kullarına kolaylığı ve genişliği temin etmektedir Hattâ mümkün mertebe hayvana eziyet vermekten kaçınılması kaydıyla, onları yakalamak için insana herşeyi kullanabilme müsaadesini vermektedir

Bilindiği gibi, yaşadıkları yerler bakımından hayvanlar kara ve deniz hayvanları olmak üzere ikiye ayrılır Karada yaşayan hayvanların hangilerinin yenip yenmeyeceği fıkıh kitaplarında belirtilmiş, ayrılmıştır Denizde yaşayan hayvanların hangilerinin yenilmesinin helâl, hangilerinin haram olduğu hususunda ise mezhepler arasında farklı görüşler mevcuttur

Yukarıda meallerini verdiğimiz âyet-i kerimeden hareket eden Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezhebi âlemlerine göre, deniz hayvanlarının, yani suyun içinden başka bir yerde yaşayamayan hayvanların hepsi, nerede bulunursa bulunsun, ister balık şeklinde olsun, isterse başka cins ve şekide bulunsun, helâldir, yenebilir Yine aynı mezheplere göre, bu hayvanların isimlerinin farklı olması, diri veya ölü olması; yakalayanların Müslüman veya gayrimüslim olması hükmü değiştirmez
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

seyfullah putkýran

New member
Katılım
30 Eyl 2005
Mesajlar
5,807
Tepkime puanı
205
Puanları
0
Yaş
40
Konum
Ruhlar Aleminden
Web sitesi
www.tevhidyolu.net
1.Mâlikî mezhebi hiçbir deniz hayvanını istisna kılmazken,
2.Hanbelî mezhebi yılan balığını habis saydığı için;
3.Şâfiî mezhebi de kurbağa, yengeç ve timsah gibi hem denizde, hem de karada yaşayabilen hayvanların etinin yenilmesini haram olarak vasıflandırmaktadır
4.Hanefî mezhebine göre ise, balık sûretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

seyfullah putkýran

New member
Katılım
30 Eyl 2005
Mesajlar
5,807
Tepkime puanı
205
Puanları
0
Yaş
40
Konum
Ruhlar Aleminden
Web sitesi
www.tevhidyolu.net
Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir

Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir Midye, istiridye, istakoz ve yengeç gibi hayvanların yenilmesi helâl olarak kabul edilmemektedir, haram sayılmaktadır3

Bu esaslara göre, midye, istiridye gibi deniz hayvanları Şâfiî, Mâlikî ve Hanbeli mezheplerine göre yenebilirken, Hanefî mezhebine göre yenilmemektedir
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

seyfullah putkýran

New member
Katılım
30 Eyl 2005
Mesajlar
5,807
Tepkime puanı
205
Puanları
0
Yaş
40
Konum
Ruhlar Aleminden
Web sitesi
www.tevhidyolu.net
Hanefî mezhebinin haram saymasının sebebi, bu çeşit hayvanları gerek görünüş, gerekse yenen kısımları itibariyle hoş olmaması, çirkin ve pis sayılmasıdır
1 Nahl Sûresi, 14
2 Mâide Sûresi, 96
3 el-Mezâhibu’l-Erbaa, 2: 5
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst Alt